Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, je tady některá se špatnou genetikou? Co tu čtu, jste tu hlavně kvůli věku nebo malému množství vajíček. Mně je teprve 31, za sebou mám první neúspěšné IVF, ale přijde mi ta honba za vlastními zdravými vajíčky až chorobná. Já jsem měla vajíček 25, ale všechny byly geneticky špatné. Říkám si, jestli to všechno za to stojí. Ale asi mám teď jen splín po tom neúspěchu. Hodně teď přemýšlím nad DV a říkám si, že prostě třeba vlastní dítě mít nemám. Je to těžké rozhodování… Jak už psaly holky výš… hlavně to, že někdo řekne „to je celá maminka“ a já budu vědět, že to tak není. A samozřejmě vyrovnat se s tím, že nikdy vlastní děti mít nebudu. Není to lehké. Řešila jste tu některá tu genetiku?
@Anonymní píše:
Holky, je tady některá se špatnou genetikou? Co tu čtu, jste tu hlavně kvůli věku nebo malému množství vajíček. Mně je teprve 31, za sebou mám první neúspěšné IVF, ale přijde mi ta honba za vlastními zdravými vajíčky až chorobná. Já jsem měla vajíček 25, ale všechny byly geneticky špatné. Říkám si, jestli to všechno za to stojí. Ale asi mám teď jen splín po tom neúspěchu. Hodně teď přemýšlím nad DV a říkám si, že prostě třeba vlastní dítě mít nemám. Je to těžké rozhodování… Jak už psaly holky výš… hlavně to, že někdo řekne „to je celá maminka“ a já budu vědět, že to tak není. A samozřejmě vyrovnat se s tím, že nikdy vlastní děti mít nebudu. Není to lehké. Řešila jste tu některá tu genetiku?Před mnoha lety jsem to neustále řešila,že nemáme společné lety,dnes po 16 letech snažení mně je uplně jedno ,hlavně at nějaké je…a že nebude geneticky moje mně ani moc netrápí,spíš jsem chtěla vědět jaké by bylo až bude růst,ale manžel na genetice vůbec nelpí,navrhoval i darované embryo,nemá stím problém…![]()
![]()
Dnes jsem se tedy objednala k Dr. Macháčovi na konsultaci ohledně DV a uvidíme co vykouzlí..psal mi, že něco vymyslí…6.8. máme přijet tak už ted jsem nervosní ![]()
@Anonymní píše:
Holky, je tady některá se špatnou genetikou? Co tu čtu, jste tu hlavně kvůli věku nebo malému množství vajíček. Mně je teprve 31, za sebou mám první neúspěšné IVF, ale přijde mi ta honba za vlastními zdravými vajíčky až chorobná. Já jsem měla vajíček 25, ale všechny byly geneticky špatné. Říkám si, jestli to všechno za to stojí. Ale asi mám teď jen splín po tom neúspěchu. Hodně teď přemýšlím nad DV a říkám si, že prostě třeba vlastní dítě mít nemám. Je to těžké rozhodování… Jak už psaly holky výš… hlavně to, že někdo řekne „to je celá maminka“ a já budu vědět, že to tak není. A samozřejmě vyrovnat se s tím, že nikdy vlastní děti mít nebudu. Není to lehké. Řešila jste tu některá tu genetiku?
jlá mám špatnou genetiku, proto musím mít cizí vajíčka… ![]()
@Janis69 j..psal mi dokonce z dovolené, že nemám mít obavu, že mně už s mou Dr. probrali a že nepochybně něco vymyslí..je to prostě týpek na svém místě…dnes mi přišel emailem dotazník…vyplnte požadavy na dárkyni: cokoli co požadujete nemůže být vymáháno…já nemám žádný požadavek, jen aby to bylo mladé zdravé vajucho ![]()
Ahoj, chtěla bych ti je říci, že nevím do jaké míry mám ty vajucha špatná, ale geneticky jsem zdravá já i manžel, ale minule lékařka mluvila že se dívala na cytoplazmu u vajíčka a že už ta se jí zdála špatná následně spojení se spermiíí se vajíčka oplodní, ale rychle odumírají. Takže je chyba tedy na mé straně a že by další pokus s mýma nezvažovala, protože si myslí, že těch pokusů by mohlo být ještě velmi mnoho a navíc s věkem se to zhoršuje. Brala jsem tři měsíce i DHEA pro omlazení vaječníků, ale krom toho že rychlejí zrála se nestalo nic, naopak po léčbě byla vajucha ještě horší než v předešlém stimulovaném cyklu. nebudu se dál trápít, sice to asi bude stát hodně, ale pokud to nezkusíme nepřesvědčíme se..tak hurá do toho
Tak všem děkuju za odpovědi. Já jdu nakonec teď ještě v srpnu na 2. IVF s vlastníma vajíčkama. Ale řekla jsem si, že už naposledy. Pak zkusím DV. Ta pravděpodobnost, že to vyjde s mýma, je příliš malá. A na fakt, že nikdy nebudu mít SVÉ dítě (s mými geny) si už zvykám. Horší je představit si, že žádné dítě nikdy mít nebudu ![]()
@Anonymní píše:
Tak všem děkuju za odpovědi. Já jdu nakonec teď ještě v srpnu na 2. IVF s vlastníma vajíčkama. Ale řekla jsem si, že už naposledy. Pak zkusím DV. Ta pravděpodobnost, že to vyjde s mýma, je příliš malá. A na fakt, že nikdy nebudu mít SVÉ dítě (s mými geny) si už zvykám. Horší je představit si, že žádné dítě nikdy mít nebudu
Moje rec a strasne moc ti drzim pesti. Miminko bude ![]()
@Anonymní píše:
Tak všem děkuju za odpovědi. Já jdu nakonec teď ještě v srpnu na 2. IVF s vlastníma vajíčkama. Ale řekla jsem si, že už naposledy. Pak zkusím DV. Ta pravděpodobnost, že to vyjde s mýma, je příliš malá. A na fakt, že nikdy nebudu mít SVÉ dítě (s mými geny) si už zvykám. Horší je představit si, že žádné dítě nikdy mít nebudu
ono to ale bude tvé dítě, uvidíš
pak to takhle brát vůbecnebudeš ![]()
@agneszka
Asi mám podobný problémy jako ty. Mám sice polycysické vaječníky, takže megazásobu vajíček, ale oplodnění se vždy rozpadnou a na cytoplasmě je vidět cosi, co neni dobrý. Můžeš mi prosím říct, jaká vyšetření jsi měla? Mě žádnou genetiku ani nic jiného nechtějí udělat, prostě bud zkoušet nebo rovnou darovaná…ale nic nevyšetřovat…
@Adela-in také jsem měla v mládí PCOS, řekla mi dr. že to je určitě tím…ted již pár let nemám potíže krom nepravidelných cyklů asi tak poslední rok…vyšetření jsem si kdysi přímo vykřičela a to genetiku, imuno v Plzni, pohlavní choroby..měla jsem i boreliozu a chlamydie, ale to našli jen v krvi stopy a řekli, že přeléčíme, že to sice není akutní stav, ale že pro jistotu..chvíli to sledovali, ale dr. v Olomoucké nemocnici se o to vůbec nezajímala, to vše jsem si vynutila u mého gynekologa nebo jiných lékařů. Tady v reprofitu si vše lékaři pročetli a říkali, že změníme postup a uvidíme…měla jsem tři stimulace, jednou byla vajucha prázdná tak se opět změnili léky a další dvě ministimulky vše vyjasnili. nemám důvod jim nevěřit, měla jsem již 12 pokusů s ET a otěhotněla jsem jednou, dr. říkala, že to bych mohla zkoušet do nekonečna…v nemocnici to nikoho nezajímalo, je zkoušejte, zkoušejte..jednou to vyjde..no asi nevyjde..takže zkusíme tohle- DV - a uvidíme."spěšnost je prý vysoká tak budu doufat. manžel říkal, že by dal za dítě i milion, tak jsem do toho
Ahoj všichni. Jsem po dvou neúspěšných IVF, nezrají mi vajíčka i při nejvyšší možné dávce hormonů při stimulaci. Chodím do Pronatalu v Praze. Doporučili mi darovaná vajíčka. Máte někdo zkušenosti s čekací dobou na darovaná vajíčka? Hodně jsem četla, že čekací doba je od 3 měsíců do dvou let, než se najde někdo vhodný. Prosím o reakce a předem děkuji
@Pavla78 Jestli jsi z Prahy, tak jdi do Gennetu. Tam delaji minimalni stimulaci. Neneches se hned tlacit do DV. To delaji nektere kliniky radi. V Praze Gennet, v Brne Reprofit Dr. Machac. Do DV muzes jit vzdy. To, ze nereagujes na vysoke davky hormonu neznamena, ze nemuzes mit vlastni deti. Jinak se neceka tak dlouho. Urcite zadne 2 roky! V nekterych klinikach to jde rychle, jinde tak pul roku. V Gennetu mam dojem ted tak 4 mesice. Zavolej si tam, nech si dat termin mam dojem Dr. Langrova (nejsem si ted s tim jmenm jista, zeptej se na lekarku co je spacializovana na minimalni stimulaci a prober to s ni!!!). Drzim pesti!
Děkuju moc za povzbuzení, zkusím si to vzít k srdci
. Víš ale mně jde o to, že my nejsme manželé a proto je mi třeba teď hrozně, že jsem ho připravila o 70.000,–…a znovu to investovat s nejistým výsledkem
. To právě nevím…