Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
jen pár poznámek k „prozrazení“ krevní skupiny.
KS matky jsem musela mít napsanou v těhu průkazce, tam byla i poznačená KS otce (nevím, jestli je to povinné).
Při odchodu z nemocnice jsme dostali zprávu o narození dítěte, kde je uvedená jeho KS. Tento papír se odevzdává dětské dr. Já jsem s tímto papírem poslala manžela, tudíž si to mohl přečíst.
Tak mému drahému KS nezjišťovali, asi proto, že jsem Rh+. Mému taťkovi KS zjišťovali, mamka je Rh-. Takže si myslím, že to možná bude souviset…
Ale ráda slyším, že se mimčům zjišťují KS hned po narození, ještě by se mi líbilo, kdyby to byl normálně údaj, který bude třeba v občance, ať každý ví, co má nebo to má u sebe - kdyby něco náhodou…
Mě se na to ptal gyndr., i když mám 0+, manžel má úplně stejnou, takže ve výsledku jsme doma 4× 0+ ![]()
Jo, tak to je asi jak kde, teda… Můj gyndr se neptá skoro na nic… ![]()
Angua píše:
Tak mému drahému KS nezjišťovali, asi proto, že jsem Rh+. Mému taťkovi KS zjišťovali, mamka je Rh-. Takže si myslím, že to možná bude souviset…Ale ráda slyším, že se mimčům zjišťují KS hned po narození, ještě by se mi líbilo, kdyby to byl normálně údaj, který bude třeba v občance, ať každý ví, co má nebo to má u sebe - kdyby něco náhodou…
Neraduj se, KS se běžně nezjišťuje - snad jen u dětí od mamin s Rh-, což nejsi ![]()
L.;
Lesina píše:Neraduj se, KS se běžně nezjišťuje - snad jen u dětí od mamin s Rh-, což nejsi
L.;
U nás to prostě byla kolonka ve formuláři z porodnice, že by to byla služba „nadstandard“ ? Když jsem teda Rh+.
nezkusena_mamina píše:Lesina píše:U nás to prostě byla kolonka ve formuláři z porodnice, že by to byla služba „nadstandard“ ? Když jsem teda Rh+.Neraduj se, KS se běžně nezjišťuje - snad jen u dětí od mamin s Rh-, což nejsi
L.;
Já o to stála, nezjistili mi KS holek ani placeně - že si mám zajít na transfůzku.
L.
Lesi , já teda pořád mluvím o krevní skupině dětí. Mou zjistil gyndr., manžel svou zná jako dárce.
Jestli si rozumíme, tak všem, které tuto informaci chtějí utajit, nedoporučuji rodit ve Frýdku-Místku
.
Nezkušená mamino , já jsem měla u obou těhotenství v průkazce jenom svou krevní skupinu (mám A+), manžel ji ani neví a mě se na to nikdo neptal. U starší dcery mi KS v porodnici (Praha -Krč) nikdo neřekl. Papír z porodnice jsme pro pediatra pochopitelně dostali, ale KS tam nebyla, jenom o průběhu porodu, Apgar a další údaje o mimču. S druhým se ještě musíme nechat překvapit (tentokrát půjdu asi rodit do Liberce).
Ale někdy se to zjišťuje snad z pupečníkové krve, už hrozná léta - mám pocit, že mámě to říkali, když se narodil můj brácha, kterému letos bude 25 let.
Tak to jsem teda překvapená, já jsem si toho všimla až u druhého dítěte, a proto jsem se ptala dětské dr., když jsme u ní byli, na starší dceru. Vytáhla ze složky zprávu z porodnice a údaj tam byl, takže už v roce 2005 (možná i dříve) to u nás píšou. A to jsem si myslela, že takovéto zprávy/formuláře by měly být jednotné pro všechny porodnice
.
Moje děti (2005, 2007) také mají krevní skupinu ve zprávě z porodnice (Ostrava-Vítkovice); já sama mám Rh+, takže v tom to nebude.
No to bych skoro taky myslela, že tohle bude všude stejné… Kdyžtak zajdem na tu transfúzku, já bych to vědět chtěla, i manžel mě zajímá, ale toho nemám tolik ve své moci
Třeba to u nás dělají nebo by udělali s nějakým odběrem, beztak mimčům v porodnici krev berou, ne?
Muj manzel je Anglican a ti maj normalne oficialni karticku s krevni skupinou u sebe, coz mi prijde dobry a logicky ![]()
Neprecetla jsem celych 14stranek, jen zacatek (a konec), ale radim - netahat do toho nejake sve spatne svedomi apod., souhlasim s temi, kdo rikaji ze zatim pockat, jak se tehu vubec bude vyvijet (treba se to vyresi samo). Kdyz jsi rozhodnuta na potrat nejit, tak bych vyckala, a pak se rozhodla, asi bych to priteli nerikala. Je to strasne zranujici, a nebudete z toho mit nikdo nic. Poridte si brzy dalsi mimco (spolu:)), a uvidis, ze ani Ty - v duchu - nebudes rozlisovat.
Neziskas nic, kdyz ulevis svedomi, je to jako s neverou jako takovou. Takova informace je pro toho druheho uplne k nicemu, zranujici, nicemu nepomuze.
Pro Tebe bude trestem, ze si to potahnes v mysli dal, ostatni nebudou nic vedet.
Tot muj nazor.
A vzhledem k mym nedavnym zkusenostem - nebudes to mozna rada slyset - ale ani Ty nemuzes verit partnerovi na 100%, At pise sebehezci smsky. Tak to na svete chodi.
neprihlasena