Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A holky uz jste se byly zeptat na to porodny? jestli budete mit na ni narok? my budem kupovat kocarek a postylku az budu tak v sestem mesici teda rodice budou kupovat
se nabidli.. ![]()
No my se ani ptát nebudeme, protože víme, že ho určo nedostaneme… je tam ten limit, že přijmy na rodinu by neměly přesahnout tak 17tis, což my přesahujeme, kdyby se počitalo i s vydají za hypoteku, zalohy atd, tak by to bylo dobrý, ale to nikoho nezajímá, bere se ten čistý příjem. Mě to teda přijde dost nefér ![]()
Sarisek1 píše:
A holky uz jste se byly zeptat na to porodny? jestli budete mit na ni narok? my budem kupovat kocarek a postylku az budu tak v sestem mesici teda rodice budou kupovatse nabidli..
Jinak my už máme kočárek, postylku mám objednanou a spoustu dalších věci
nam samozřejmě taky pomahají mi rodiče a prarodiče
, na vnučka, pravnučka už se moc těší ![]()
Porodné je jen na první narozené dítě a pokud jako rodina nepřesáhnete 2,4 násobek životního minima – pokud žijete matka, otec, dítě tak je životní minimum 7080… to se pak násobí koeficientem 2,4 = 16 992 Kč… takže pokud Váš příjem nepřesáhne tuto částku na měsíc máte na porodné nárok jo a pokud se dítě narodí třeba v dubnu tak se příjem počítá za leden, únor, březen a to se zprůměruje… přece jen na něco mi ta škola je
![]()
lumu píše:
Porodné je jen na první narozené dítě a pokud jako rodina nepřesáhnete 2,4 násobek životního minima – pokud žijete matka, otec, dítě tak je životní minimum 7080… to se pak násobí koeficientem 2,4 = 16 992 Kč… takže pokud Váš příjem nepřesáhne tuto částku na měsíc máte na porodné nárok jo a pokud se dítě narodí třeba v dubnu tak se příjem počítá za leden, únor, březen a to se zprůměruje… přece jen na něco mi ta škola je![]()
![]()
Lumu, tak to právě pak vychazí ten měsiční příjem, když se spočitá prříjem za leden, únor, březen a udělá se průměr, že? A to se pak bere čistý příjem, ne příjem minus např. hypoteka atd, takže podle toho ta částku 16 992 Kč by měl být nejvyšší příjem na rodinu, aby měla nárok na porodné, chapu to správně?
Lolik píše:lumu píše:Lumu, tak to právě pak vychazí ten měsiční příjem, když se spočitá prříjem za leden, únor, březen a udělá se průměr, že? A to se pak bere čistý příjem, ne příjem minus např. hypoteka atd, takže podle toho ta částku 16 992 Kč by měl být nejvyšší příjem na rodinu, aby měla nárok na porodné, chapu to správně?
Porodné je jen na první narozené dítě a pokud jako rodina nepřesáhnete 2,4 násobek životního minima – pokud žijete matka, otec, dítě tak je životní minimum 7080… to se pak násobí koeficientem 2,4 = 16 992 Kč… takže pokud Váš příjem nepřesáhne tuto částku na měsíc máte na porodné nárok jo a pokud se dítě narodí třeba v dubnu tak se příjem počítá za leden, únor, březen a to se zprůměruje… přece jen na něco mi ta škola je![]()
![]()
Ano, dělá se průměr za čtvrtletí (3 měsíce)… bere se čistý příjem, hypo atd. se neodečítá… když ti vyjde, že máš víc než 16 992 tak už nárok nemáš
Ty vole zensky ja jsem porad tupoun tak kdyz ma pritel cistyho 13000 a neco a me se to bude pocitat ze socialky, co mi ted posilaji nebo z vyplaty, co jsem brala.. jo rodice a prarodice jsou zlatyyy ![]()
No tak jsem to chapala správně
no aspoň že zatím nezrušili rodičak
na což se taky v budoucnu chystají ![]()
no ja to porad nechapu, jak to budou pocitat moji vyplatu a pritelovo nebo jak to je to nemaji narok ti, ktery maji vyplatu vic jak sestnact tisic?? ![]()
Sarisek1 píše:
Ty vole zensky ja jsem porad tupoun tak kdyz ma pritel cistyho 13000 a neco a me se to bude pocitat ze socialky, co mi ted posilaji nebo z vyplaty, co jsem brala.. jo rodice a prarodice jsou zlatyyy
podle toho kdy se ti mimčo narodí… rok máš rozdělen na čtyři čtvrletí (1. čtvrtletí je leden-březen… 2. čtvrtletí duben-červen… 3. čtvrtletí červenec-září… 4. čtvrtletí říjen-prosinec)… takže pokud se ti mimčo narodí třeba ve 3. čtvrtletí (červenec-září) tak se počítá příjem za 2. čtvrletí (duben-červen) chápeš?
Sarisek1 píše:
no ja to porad nechapu, jak to budou pocitat moji vyplatu a pritelovo nebo jak to je to nemaji narok ti, ktery maji vyplatu vic jak sestnact tisic??
Sarisku, já si teda myslím že jo… spočítají tvojí a přítelovy měsiční příjem, a pokud bude víc jak těch 16 992 Kč, tak nárok na porodný nemáte… stejně jako my, i když já nemám příjem žadný, manžel má víc jak těch 16 992 Kč měs, tak nárok na porodné nemáme
jo, takze kdyz porodim v cervenci tak se to pocita od toho dubna..?? no a tak pritel ma vyplatu pokazdy stejnou kazdy mesic tak jak to pak budou pocitat jeho 13000 a mych ja to chapu tak z pulky
![]()
Sarisek1 píše:
jo, takze kdyz porodim v cervenci tak se to pocita od toho dubna..?? no a tak pritel ma vyplatu pokazdy stejnou kazdy mesic tak jak to pak budou pocitat jeho 13000 a mych ja to chapu tak z pulky![]()
jak to chapu, tak asi jo, přijem přítele 13000 plus tvůj průměrný za ty 3 měsíce před narozením prcka ![]()
Lolik píše:Sarisek1 píše:jak to chapu, tak asi jo, přijem přítele 13000 plus tvůj průměrný za ty 3 měsíce před narozením prcka
jo, takze kdyz porodim v cervenci tak se to pocita od toho dubna..?? no a tak pritel ma vyplatu pokazdy stejnou kazdy mesic tak jak to pak budou pocitat jeho 13000 a mych ja to chapu tak z pulky![]()
ano pokud budeš rodit v červenci tak se budou počítat tvé a přítelovo příjmy za duben - červen…
Příklad:v domácnosti žije matka + otec + narozené dítě, dítě se narodí 10. července tudíž rozhodným obdobím jsou jejich příjmy za duben-červen…
= příjmy přesáhli 16 992 Kč tudíž dostanou hovňouse
no tak mi zase tolik jezdit nebudem
tak se mi do toho nechce investovat… my spíš s kočárkem a nosítkem