Úplně první příkrm
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. prcek ma 5,5mes a při jidle nas uplne hlta
takze od pristiho tydne se do toho také vrhneme a ja sbiram ještě par informaci. prosim o rady. chystam se varit a uvidíme, kdyztak nastoupi sklenicky kdyby domaci nechtel ![]()
1. chci varit hodne na pare, souhlasite? jde tak i brambor nebo tan radeji ve vode? nejak mi k nemu ta para nepasuje ![]()
2. cetla jsem, ze hodne holek dava pastinak. ani jsem nevedela co to je
ok, vygooglila jsem, chápu, ze jde o nejakou sladkou petrzel ci co. kde to kupujete??? ja byla včera v hyperalbertu, bille a lidlu, obehla jsem a nenasla
ani bataty. a dyni jen v bille a nic moc.je to normalka nebo jsem mela jen smulu?
3. po kazdem jidle davate něco na zapiti?
4. porad ctu, jak se jednotlive slozky pridavaji postupne kvůli alergiim. jak by takove reakce asi vypadala
zvraceni, prujem, zacpa, osypani, plac…? ma s tim vůbec někdo nekdy problémy?
5. maly mi v pohode spi uz od malicka téměř celou noc. mam davat nejakou kasi? rozhodnuti je ciste na me nebo uz je na ni cas? abych ho nejak nesidila
a nevyznam se v nich vubec
mlecna, nemlecna, tisíc druhu…proste si to mam v obchode nacist a tam je to vysvetlene?
Dekuji moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. Na páře lze uvařit vše včetně bramboru.
2. Pastyňák asi jen ve skleničce, taky jsem ho prodávat v obchodě neviděla.
3. Anao, nabízet pít v průběhu jídla i po něm. Ono soho to dítě aso stejně ze začátku moc nevypije. Nejlépe jen čistou vodu.
4. Nemusí jít ani o alergii, stačí jen aby trávění nebylo ještě připravené a můžou se vyskytnout problémy (vyrážka/ekzém, svědění, dušnost, průjem, krev ve stolici, bolebřich, větry, agresivní stolice).
5. Kaši nedávej, času je dost a dost. Nechápu trend mít 5-6 měsíců dítě jen na mlíce a pak mu chudákovi napráskat břicho během několika týdnů, nedej bože dní několika příkrmovými dávkami (navíc různého složení - zelenina, ovoce, obiloviny, maso) za den. Kam všichni spěchají? ![]()
Pokud dítě přibírá nebo se extrémě nebudí v noci hlady, tak zaveď kaši až tak okolo 8-10. měsíce. To bohatě stačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peta81 Ahoj,nepřeháněj to tolik
určitě prcek uvítá radši domácí než kupovaný, malej mi kupovanou dýni s bramborem vyzvracel, takže vařím a rozhodně nesháním ani batáty ani pastynák, vařím polívky, maso, zkoušela jsem červenou řepu, ale tu moc nemusí, je masovej, dávám rýži, prostě normální jídla, my na tom určitě taky nevyrostli a žijeme, jestli budeš vářit na páře, tak to je super, zustane v zelenině více vitamínu
kaše nemusíš dávat vubec, je to pouze tvoje rozhodnutí, já malýmu dávám od 4 měsícu, je hubenoučkej a pěkně po nich přibíral, dávám od nutrilonu, pouze do vody, ale nemá ji každý den, pouze tak dvakrát třikrát do týdne, od narození hodně trpí na prdíky, ale kaše mu nezpusobila problémy, co se týče alergií, už bylo řečeno, vyrážka, krev ve stolici, dušnost, prujem, ale neděs se, malej má atopák a s jídlem je v pohodě, nedělá mu zatím nic a to dávám alergickej banán a celer
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice @střepina dik holky.
ted koukam, ze to vyznelo jako ze se malého chystam cpam horem dolem vsechnou zeleninou, co sezenu a navrch kasi a ještě se desim, jak pak bude prcek reagovat
![]()
tak to zas ne, ja nejsem zadnej podes a zas az tak to neresim
jsem spis zastance takových tech prirozenych metod a ridim se dle intuice
jen jsem to proste chtěla okouknout, nacist, vyzvedet, at znam moznosti a zkusenosti ostatnich, tot vse. dotedka mel jen me a moje prso, takze na to pujdem rozumne, nebojte. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peta81 nemyslela jsem, že jsi poděs
záleží jaký máš možnosti, pokud jsi z velkého města a máš hypermarket za rohem, tak na výběr zeleniny máš mnoho, já jsem z malého městečka a nakoupit do většího krámu jedeme jednou za týden, nejvíc koukám aby zelenina byla naše, na batáty jsem narazila v kauflandu, ale když mu nechutná sladká řepa, tak myslím, že sladké brambory taky neuvítá, nemá problém s normálním bramborem, cuketu jsem ještě nedávala, zatim mají jen z dovozu a ona stejně nemá žádnou chut, přejímá chut ostatních potravin, ale až bude naše, taky vyzkouším nebo kedluben, ale je dost možný, že polovinu zeleniny nebude chtít, u nás nejvíc jede maso, to sní i 250ml polívky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peta81 Taky jsem to nemyslela špatně. Ale je fakt dost maminek, které dítěti dají tři dny zeleninu, pak hned různé kombinace zeleniny. Protože prckovi tak moooc chutná, dostane po týdnu kaši, za dalších pár dní maso a ovocnou přesnídávku na sváču. Takže dítě, které mělo do té doby 6× denně mlíko, má po třech týdnech mlíko jen ráno a večer, ostatní porce plně nahrazeny „normálním“ jídlem. Na můj vkus silné kafe. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice a to je ještě lepší příklad, kamarádka mi vyprávěla jak klukovi dala ve 4 měsících pribinák, vařila tak, aby mu chutnalo, tak do zeleniny dával kousek masoxu, i když malinkej, tak je tam sul a ted ve dvou letech má k večeři párky a diví, že se jí dvakrát za noc budí ještě na flašku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prave, ze jsem z okraje prahy, supermarketu je tu hned několik na vyber. shodou nahod jsem ted byla v několika, tak jsem okoukla vyber zeleniny a jen me prekvapilo, ze toho az tak moc není. takze ne, nebehala jsem s jazykem na veste a neshanela pastynak a bataty ![]()
kazdopadne diky za vase příspěvky, rad si cenim a nic nepřeháním. proste vyzkousim co a jak a dle toho se zaridim. jen jsem si chtěla dopředu trochu utřídit myslenky na prikrmy a pomalu se chystat… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@střepina Hlavně, že malému chutná a hezky papá tabulkovou gramáž, ne?
Jen aby se pak nedivila, až bude mít ve dvaceti problémy se žlučníkem, ledvinama, vysokým tlakem a náběh na cukrovku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice a to má ještě jednoho kluka, tomu je 14 a je dost silnej, děti si z něj dělají srandu, ani se nedivím, když je takhle cpe od mala, on ten její maličkej není oplácanej, al dávat probináka takhle brzo? a masox do jídla? nechápu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@střepina Prosím tě jak vaříš tu polívku. to děláš nejaký vyvar z masa a do toho zeleninu? nebo jenom uvaříš různou zeleninu a rozmixuješ?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já polívku nejčastěji dělám tak, že dám vařit kuřecí křidélka nebo kousek kuřecích prsou, na málo stupňů, aby to jen tak probublávalo a cca za hodinku k tomu přidám nadrobno nakrájenou mrkev, celer, pak třeba pórek nebo kukuřici nebo hrášek… cokoliv. Někdy pro lepší chuť tam hodím i celou cibuli, kterou pak vyndám. Zeleninu s masem takhle vařím pak ještě třeba půl hodinky, pořád na málo a pak křidýlka oberu nebo kuřecí maso nakrájím na menší kousky a hodím do mixéru… Někdy takhle nechám to maso vařit klidně i dvě-tři hodinky. Ten vývar je pak chutnější a víc masovější ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit