Úplně první příkrm
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Příkmy od 4. měsíce
Ahoj,
plně kojím a včera mi na 4.měsíční kontrole doktorka řekla, že mám začít s příkrmy. Nejdříve v poledne zelenina. Pak asi za měsíc, přidávat trochu lepku. Ale nevím, kdy začít s kašemi, když začínáme takhle brzo. Máte taky někdo zkušenosti s příkrmy od 4. měsíce? Důvod proč tak brzo mi neřekla, malý přibírá krásně, ale je fakt, že kadí tak 1× týdně, což je asi známka toho, že všechno mlíčko stráví… Ale váží už úctyhodných 7,7kg. ![]()
Díky za rady a krmení zdar. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZdenkaS81 Já bych u plně kojeného a prospívajícího teda nikam nespěchala. ozhodnutí je ale na tobě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice Já osobně bych taky nikam nespěchala, ale zase si říkám, že doktorka snad ví co říká… Navíc první měsíc bude stejně jenom na zelenině a to mu snad neublíží…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZdenkaS81 taky jsem začala u plně kojeného od 4.měsíce a musím říct, že jsem se s tím pěkně prala, bylo na něj brzy, ale pokud ti bude jídlo akceptovat tak proč ne, je to lepší čím dříve si zvykne tím lépe už kvůli alergiím, tělo si začne vytvářet protilátky, lepek by měl být co nejdéle, ale myslím do 7.měsíce určitě. Zatím bych to neřešila a zkusila jen kolem oběda dávat zeleninu asi nejprve pouze mrkev+brambor, myslím že sní tak dvě lžičky a pak dokojíš, ale třeba překvapí a zblajzne to raz dva ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě doktorka říkala, že lepek začít dávat už v pátém měsíci, ale jen trošičku. S tímhle docela souhlasím, četla jsem nějakou studii, že dřívější zavedení lepku, resp. dokud plně kojíš, je dobré proti vzniku alergie na něj… Že právě to MM chrání dítě před tím, aby tu alergii dostalo.. Ale nevím, kdy začít s ovocnými příkrmy a kdy s kašemi. Díky tomu, že to mám takhle posunuté, tak to do něj nechci zase tlačit zbytečně brzo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musíš to podle mě vyzkoušet, mě třeba kaši nechtěl vůbec a říká se že když zkusí ovoce, tak pak nechtějí zeleninu, ale to asi jak které dítě, u tak malého bych hlavně kojila a prostě občas přes den zkusila dát trochu banánu, jablíčko jiné ovoce asi zatím ne
kaše bych taky asi nedávala dávají se spíš na večer, ale taky můžeš zkusit třeba k obědu
mě řekla doktorka i bílí jogurt, dávala jsem s lžičkou domácí zavařeniny, prostě postupně jsem zkoušela vždy dát něco ochutnat, jak říkám bylo na něj brzy a mohla jsem klidně počkat, myslím že se nemusíš bát zkoušet, akorát nedávat vyloženě nadýmavé jídlo, tvaroh myslím také ne a ovoce jako pomeranče apod. bych asi zatím taky nedávala, můžeš mu pak zkusit dát kůrku chleba, to je výborné na dásně a učí se kousat.No a jinak když ti bude dobře jíst zeleninové příkrmy a maso tak si myslím, že můžeš třeba po týdnu přidat odpoledne ovoce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, asi mě budete mít za úplnou trubici, ale nevím jak na to a potřebuju pár rad ![]()
Máme začít s mrkví, pak k nípřidat po nějaké době brambor a pak po další době třetí zeleninu. Prý to mám vařit vše v jednom a taky vše najednou mixovat…já si ale přečetla, že se má začít jen mrkví, pak k ní přidat brambor, pak samostatně vyzkoušet jiné druhy
![]()
1. Jak mám tu zeleninou kombinovat - případně, po jaké době změnit na jiný druh?
2. Jaké další druhy můžu vyzkoušet?
3. Když toho udělám najednou víc, abych to každý den nemusela vařit, můžu dát do mrazáku - do čeho?
4. Jak dlouho v mrazáku to vydrží?
5. Ohřívat potom v mikrovlnce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Začni mrkví, uvař ji ve vodě, přidej kapku olivivýho oleje a rozmixuj, po třech dnech přidej brambor, pak mužeš zkusit brokolici, květák, cuketu, celer, petržel, zeleninu kombinuj podle sebe, já do mrazáku nedávám, ale měsíc to tam vydrží, ale nezamrazuj s bramborem, ale samotnou zeleninu, ohřívat mužeš v mikrovlnce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@střepina A tu ostatní zeleninu zkoušet samostatně, nebo s tou mrkví?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, my jsme začínaly před 2 týdny. Taky jsem plašila a už je to hračka ![]()
1. kombinuj, jak tě napadne. já jsem jela mrkev, pak brambor-mrkev, pak brambor-brokolice-mrkev, teď máme brokolice-mrkev-petržel, prostě co mi přijde pod ruku. Nový druh by se měl zavádět každě 3 dny. Večer už dávám mléčnou rýžovou kaši a příští týden přidám k zelenině maso a nejspíš i ovocnou přesnídávku.
2. Ideální je zalenina, která se pěstuje u nás - doporučuju mrknout na kojeni.cz - tam je vše dokonale rozepsané ![]()
3. Do druhého dne normálně v lednici - já mám takové akorát plastové mističky od vejce v aspiku - 200g.
4. Do mrazáku na měsíc (ale určitě vydrží i dýl) - nadělala jsem si několik druhů zeleniny do tvořítek na led a vždy jen vytáhnu, co chci - brambory se zamrazit nedaj!!!
5. Přesně tak ![]()
První dny jsem zažívala peklo - nevěděla, co má dělat se lžičkou. Dávila se, kuckala, no hrůza
. Po týdnu pochopila a teď už jí jak profík. Sama otvírá pusinku, padá to do ní jak němci do krytu a sní už plnou porci. Na zapití jí vždy dávám vodu - to jí ještě moc nejde, ale už se to zlepšuje ![]()
Moc držím palečky a určitě mrkni na ty stránky kojeni.cz
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JayAnn Jeeee, tohle přesně jsem potřebovala…strašně moc díky…přišlo mi to hrozně složitý
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SarkaLo ja jsem zacinala kupovanymi sklenickami, delaji malinke prave pro ty prvni seznamovaci chute. zacala jsem dyni, mrkev prej muze zpusobovat zacpu, a ohrivam doted ve vodni lazni - ta mikrovlnka se me ekluje
jinak prvnich 14 dnu by jsi mela davat jednodruhovou zeleninu po par zickach kuli pripadnym alergickym reakcim - jeden druh cca 3 dny
pak zacni mixovat ruzne druhy zeleniny, zas 14 dnu a pak uz pridej klidne trosku masicka. nejdietnejsi je kralik
nase mala od te doby co ochutnala maso tak samotnou zeleninu nechce
a moje varene take ne. takze jedeme furt ve sklenickach a cekam az ji bude rok a budu ji moc ten jidelnicek vic zpestrit. kdyz jsem si propocitala kvalitni suroviny, energii a cas tak kupovane vyjde temer na stejno. ja verim vyrobcum ze je to pro deti pripravene kvalitne. kupuju Hipp, Babivitu a Hame
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není zač @SarkaLo .pro mne to byl taky hotový horor. Myslela jsem, že to nikdy nezvládnu. A co teprve, když jsem se snažila pátý den a pořád jsem do ní nic nedostala ![]()
Byla jsem zoufalá, ale pak se to najednou zlomilo a ze dne na den mi malá snědla celou misku a já nestíhala nabírat ![]()
V průběhu pokusů jsem zjistila, že vyžaduje uzounkou lžičku (širší silikonová se jí nelíbí), dokonale mixované jídlo (po kouskách se jí zvedá žaludek) a nesmí to být moc husté (to taky neumí spolknout.
Kdyby cokoli, písni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SarkaLo u prvního dítka jsem začínala mrkví - podle rad, které jsem všude četla. Kupovala jsem si skleničky od Hipp (v bio kvalitě).
Po mé zkušenosti, že mrkev nešla moc vyprat a vše bylo dost špinavé - a také mrkev není chuťově žádný zázrak, jsem u dalších dětí začíla opět skleničkou od Hippa, ale hruškovou. Přijde mi chutnější, méně špiní. Pak jablka, meruňky, broskve, švestku - vše Hipp. Mrkev jsem dalším dětem snad nikdy nedala.
A přesto milují zeleninu (další z rad je, že když děti dostanou jako první ovoce, zeleninu už domítají jíst). Zrovna teď „ujíždí“ na paprice - ale je jim už kolem 10 let. Musím kupovat alespoň 3 barvy a nakrájet několik paprik na talíře na večeři (sní všechny papriky). Nebo milují zeleninové saláty (ledový salát či jiný se zálivkou z olivového oleje, medové hořčice ap.).
Užijte si spolu první příkrmy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit