Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@j.a.n.i1 Jasně - ale v tom článku se píše, že rodiče tvrdili, že děti ve vodě nejsou, že jim je mají jít pomoct hledat v lese nebo na té pláži - pokud jsem to teda správně pochopila.
@j.a.n.i1 píše:
Upřímně, když přesně nevíš, že byly ve vodě a nevidíš, jak jdou po vodu, tak nemá smysl je v něčem větším než bazén s čirou vodou vůbec hledat, na nalezení máš tak 3 minuty (aby to ještě mělo smysl), v takhle velké kalné vodní ploše je nemáš šanci naslepo najít živé.
Tudíž logicky nešli hledat utopence do vody, kde by jim už stejně nemohli pomoc, ale živé děti po lese, protože tam je větší šance, že je najdou ještě živé.
@jednoslunicko píše:
@j.a.n.i1 Jasně - ale v tom článku se píše, že rodiče tvrdili, že děti ve vodě nejsou, že jim je mají jít pomoct hledat v lese nebo na té pláži - pokud jsem to teda správně pochopila.
Děti se ztratily - tudíž šli hledat živé děti po lese. Kdyby se děti topily, tak by je mělo smysl zachrańovat v tom konkrétním místě, kde se topí. To by ale rodiče museli vědět, kde jsou.
Existuje norma, podle které každá vodní plocha, kde se vybírá vstupné za koupání, musí mít x plavčíků na m2 plochy ke koupání anebo y plavčíků na 1000 návštěvníků, ale ani tak prostě plavčík neuhlídá všechno.
Primárně je to odpovědnost rodičů, aniž bych tím chtěl na rodiče házet špínu.
Ale ani kdyby tam ti plavčíci byli, tak nepomohou matkám, které ohlásí, že se jim ztratily děti, pokud to ohlásí v době, kdy už děti byly pravděpodobně po smrti.
@eumedon píše:
Tudíž logicky nešli hledat utopence do vody, kde by jim už stejně nemohli pomoc, ale živé děti po lese, protože tam je větší šance, že je najdou ještě živé.
Ty si vážně myslíš, že rodiče , kterým se ztratí dítě v těsné blízkosti vody uvažují způsobem: "Do vody nejdem, jestli tam je, tak je stejně pozdě, no tak jdeme do lesa. " ![]()
@jednoslunicko píše:
No, vždyť jo, proto taky odpovídám, že je pitomost je jít hledat do vody…
@eumedon píše:
No … já jsem četl, že ta vietnamská matka za pracovníky koupaliště nedoběhla s tím, že se jí děti topí, ale že se ztratily. Takže je šli hledat po lese.
jo, to jsem ovšem četla až dnes, ten příspěvěk by někdy z minulého týdne, jako reakce na přímé rozhovory těch ženských v televizi a novinách.
@jednoslunicko píše:
Ty si vážně myslíš, že rodiče , kterým se ztratí dítě v těsné blízkosti vody uvažují způsobem: "Do vody nejdem, jestli tam je, tak je stejně pozdě, no tak jdeme do lesa. "
To je úplně jedno, jak uvažují rodiče, ostatní musí uvažovat logicky.
@jednoslunicko píše:
Ty si vážně myslíš, že rodiče , kterým se ztratí dítě v těsné blízkosti vody uvažují způsobem: "Do vody nejdem, jestli tam je, tak je stejně pozdě, no tak jdeme do lesa. "
Něco takového jsem psal? Nepsal jsem nic o způsobu, jakým uvažuje rodič, kterému se ztratí dítě. Napsal jsem, že zřízenec udělá vše proto, aby zachránil dítě, které zachránit jde. Tudíž, když dostane hlášení, že se ztratilo, tak je hledá na souši.
Napsala jsi, že jako zřízenec bys je naopak hledala ve vodě. Zeptal jsem se tě, v kterém místě vody bys konkrétně hledala ztracené děti, když matka žádné konkrétní místo neoznačila. Na tuto otázku jsi mi neodpověděla.
Příspěvek upraven 13.08.18 v 16:24
@j.a.n.i1 píše:
To je úplně jedno, jak uvažují rodiče, ostatní musí uvažovat logicky.
To jsme se asi špatně pochopily - rodiče tvrdili, že jsou děti v lese, že ve vodě nejsou, tak jim je ostatní šli hledat tam, kam je rodiče posílali. To má logiku. Já bych taky nezjišťovala co a jak bylo a šla pomoct tam, kam chtějí rodiče.
@eumedon píše:
Něco takového jsem psal? Nepsal jsem nic o způsobu, jakým uvažuje rodič, kterému se ztratí dítě. Napsal jsem, že zřízenec udělá vše proto, aby zachránil dítě, které zachránit jde. Tudíž, když dostane hlášení, že se ztratilo, tak je hledá na souši.Napsala jsi, že jako zřízenec bys je naopak hledala ve vodě. Zeptal jsem se tě, v kterém místě vody bys konkrétně hledala ztracené děti, když matka žádné konkrétní místo neoznačila. na tuto otázku jsi mi neodpověděla.
Nepsala jsem nic o tom, co měl dělat personál. Tuto debatu s tebou končím.
@Tamtama píše:
@LaPaloma k těm rukávkům, moje děti je sice mívají, ale i tak jdou hlavou pod vodu..
Je to o věku, podle mně. Do zhruba 3-4 let jsem jim dávala kruh a rukávky, stejně nešlo o plavání, pak pod dohledem rukávky. Už nebyly tak blbé, aby cpaly hlavu pod vodu samy od sebe.
Utopily se 7-mi leté, podle mně ty rukávky udrží aspoň chvíli nad vodou, i kdyby spadly z lehátka více než 2 metry od břehu. Jak jinak se můžou utopit 2 děti najednou než totálně neochráněné?
@LaPaloma píše:
Je to o věku, podle mně. Do zhruba 3-4 let jsem jim dávala kruh a rukávky, stejně nešlo o plavání, pak pod dohledem rukávky. Už nebyly tak blbé, aby cpaly hlavu pod vodu samy od sebe.
Utopily se 7-mi leté, podle mně ty rukávky udrží aspoň chvíli nad vodou, i kdyby spadly z lehátka více než 2 metry od břehu. Jak jinak se můžou utopit 2 děti najednou než totálně neochráněné?
Rukávky mají oproti kruhům 3 výhody:
1. Nebrání v pohybu. V kruhu dítě nemůže připažit tak dobře, jako v rukávkách. Lépe se tak naučí praktické uplatnění Archimédova zákona při plavání.
2. Nesvlíknou se tak snadno, jako kruh, resp. dítě z nich nevypadne tak snadno, jako z kruhu.
3. Na každé ruce je jeden rukávek se dvěma komorami pro vzduch. To jsou dohromady 4 komory. takže když z nějaké příčiny unikne vzduch z jedné komory, zbývají ještě 3, které nadnášejí. Plavací kruh má jen 1 komoru. To už je potom lepší korková vesta, z hlediska bezpečnosti.
I tak samozřejmě rukávky jen do bezpečné hloubky.
@LaPaloma píše:
já dávala rukávky a pás, ale to mi šli pod vodu oba (6 a 4), tak jsme pak přešli na rukávky, kruh a destičku do rukou
@eumedon jeden kluk byl petilety a druhy sedmilety.
Ja mam dvoukomorovy kruh a k tomu davam jeste i rukavky. Chci ale koupit pas s rukavky
https://www.decathlon.cz/…8487869.html
Nemate to nekdo? Je to dobry?
Moje dcera je v 8 výborná plavkyně. Na sport je levá ale ve vodě je prostě jak delfín. Doma už ji nechám v bazénu klidně bez dozoru. Pokud tu má kámoše, dřepím u nich a nespustím z nich oči. Na dovolené jsem ji ale hlídala jako oko v hlavě. I když byly bazény a tobogány hlídány perfektně, každou její jízdu jsem sledovala a čekala ji dolů ve vodě. Je to moje dítě a moje zodpovědnost. Plavčík tam kousek ode mě zachránil tonoucí dítě. Hrozný pocit. Naštěstí zareagoval opravdu rychle. Malý kluk sjel tobogán a neuměl plavat. Bazén měl hloubku 150 cm. Otec jen ze břehu s cigárem v ruce položil dotaz: To je to tak hluboké? ![]()