Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smile_xxx píše: Více
Jak se ofiko predstavuje?
A nakracela do kuchyne, protoze nesla nakup. Ne, „tady me mate, babicko! Kde mam obed?!“
Coz je dost podobny styl me tchyne, mimochodem. Ale ta se neohlasuje vubec.
Normálně je slušnost se snad i zeptat jestli nechce pomoci i s něčím jiným.
@Jiřina a píše: Více
@Anonymní píše: Více
Vidíš, a mne by na jeho místě zase mrzelo, kdybych ti něco dovezl a ty jsi to takto odmítla. Když sladkosti nejíš, tak je prostě rozdáš dětem, nějaké snad potkáváš, ale byl to dárek, myslel na tebe a tys to odmítla… a z jednoho nedorozumění vyvozuješ závěry, místo abys na přímou otázku, co tě štve, přímo odpověděla.
Nevíš co? Vždyť už s ním chodíš, když spolu soulozite.
@PaníBovaryová píše: Více
Ofiko představení si představuji tak, že vnuk oznámí babičce že se s někým vídá a pozvou ji oficiálně na čaj o páté nebo na ohlášenou večeři. Například. Tam už by se slušelo něco donést, jak tu někdo psal. Květiny nebo víno nebo tak.
Tohle nic takového nebylo. Ano, on měl zakladatelce nabídnout nějaké menší pohoštění, když bylo uvařeno jenom pro něj. Za to babička nemůže když návštěvu nečekala.
Zase jak tu píšou další že se měla ozvat, to je taky ale divné. Vy si na návštěvě vynucujete co chcete? To bych si nikdy nedovolila ani u příbuzných. Čekám co mi nabídnou.
@stinga jo moje babka chtěla abych říkala baba tak se mi to divné a zlé nezdá. Přijde mi normální starším lidem vytřít podlahu oni nemůžou už tolika na ty záda. Ne na týden, stačilo se zeptat nemám třeba uvařit já nakoupila jsem nějaký dobrý maso měli to a ono. Mohla bych udělat třeba guláš máte ho ráda? Ona by třeba řekla ne holka já uvařila a byl by tam prostě ten zájem.
On nemá základy slušného chování, co jsem pochopila z tvého psaní, tak on ti ani nenabídl, jestli nechceš třeba ochutnat nebo nechat půlku? Nejspíš jsi mu dobrá jen na sex a sem tam na pokec. Pošli ho do oběhu a hledej někoho slušnějšího, neztrácej mládí s tímto buranem s dluhama ![]()
Jako hostitelka (na místě babičky) bych takovou situaci nikdy nedopustila. Návštěva by dostala najíst, i kdybych měla lososa schovat a uvařit zguntu něco nového (krůtí maso a passatu na rychlou italskou rajčatovou omáčku mám doma vždy, i s rozmrazením 30 minut práce). Ale já jsem ten typ, co nakrmí všechny okolo (jedinou výjimku by tvořili úmyslní vyžírkové, co se pravidelně zvou na oběd a zůstanou i přes večeři).
Na místě zakladatelky bych nikdy nedopustila, abych na návštěvu, zvlášť v době oběda, šla s prázdnou. Támhle je hladový okno, jdu koupit pizzu pro všechny. A o tomhle nediskutuju, leda bych z telefonu slyšela absolutně nadšenou babičku, kterak vykládá, že má oběd pro všechny. V takovém případě bych místo pizzy koupila kytku.
Pokud by mne chlap vmanévroval do situace, kdy si myslím, že jdu jen pomoct s nákupem, předat ho mezi dveřmi a čau (rozuměj: není to návštěva), abych se následně v pozici návštěvy ocitla v jídelně o vodě s chlapem hltajícím lososa, tak se zvednu a „Hele, Pepo, v klidu si to dojez, já se jdu najíst a sejdeme se za hodinu před domem.” A pak bych mu to, že mne dostal do situace, kdy vypadám jako prvotřídní buran, pěkně vytmavila s tím, že takto tedy napříště ne.
Chlap to tedy nezvládl vůbec. Protože tady to vypadá, že zakladatelce ani babičce vůbec nesdělil, v jaké „pozici” do babiččina domu vstupuje. Kámoška co pomohla s nákupem? Kámoška - návštěva, která počká, než se Pepan nají a pak půjdou někam flexi? Nová známost, která má být „představena”? Tohle byla jeho odpovědnost vyjasnit oběma stranám tak, aby se obě strany mohly zachovat s tou mírou úcty a vážnosti, která dané situaci a pozici zakladatelky náleží (od nula do sto). Takhle ji zřejmě babička přijala na pozici kámošky, co přišla s nákupem, kdežto zakladatelka očekávala přijetí na pozici partnerky.
@smile_xxx nevím no každý jsme jiný, když jsem byla na poprvé na návštěvě u mojí tchýně uvařila jsem doma kachnu a knedlíky. Upekla bábovku a vzala to sebou přijde mi to jako slušnost. Všichni jsme se najedli a byli moc spokojeni. Potom jsem sklidila a všechno umyla. Udělala kávu a byl to super den. Tchán na to třeba vzpomíná do dnes a je to pomalu 8 let
v
@Anna766 píše: Více
Aha. Zakladatelka mela prijit do rodiny jako zenich - s kytici. ![]()
To bude tim, ze jsem nikdy s muzem, ktery bydli u nekoho, nerandila. Tak tohle neznam. ![]()
Ja si nevynucuji nikdy nic. Na to mame v rodine jine expertky, ale uz mi bylo vycteno, ze je sem pletu. ![]()