Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@unuděná píše:
Hele zcela bez rýpání - vážně se bojíš nejvíc tohoto? Je to tak statisticky běžné, že se kradou děti?Já si vždy se smíchem říkám, že naopak nikdo neukradne auto, když v něm vidí ty moje rarachy -to by si rychle rozmyslel
Mě víc děsí takové ty nečekané situace, na které neumím děti připravit, protože jich je milion..
Fakt je, že byť žijeme v anonymní Praze, je tu zase ochrana toho, že koncentrace lidí je veliká a během dne se tu asi běžně nekrade (alespoň zatím, po 32 letech nemám žádnou takovou zkušenost) - klepy klep.
Já myslím, že statistika v tomto nefunguje. Pro mě je taky jedna z nejhorších představ ten únos. To jsou prostě pocity kdyby chyby a nějaká statistika se do toho vůbec nepromita.
@unuděná píše:
Hele zcela bez rýpání - vážně se bojíš nejvíc tohoto? Je to tak statisticky běžné, že se kradou děti?Já si vždy se smíchem říkám, že naopak nikdo neukradne auto, když v něm vidí ty moje rarachy -to by si rychle rozmyslel
Mě víc děsí takové ty nečekané situace, na které neumím děti připravit, protože jich je milion..
Fakt je, že byť žijeme v anonymní Praze, je tu zase ochrana toho, že koncentrace lidí je veliká a během dne se tu asi běžně nekrade (alespoň zatím, po 32 letech nemám žádnou takovou zkušenost) - klepy klep.
Se nedivím, že se ptáš. Je to jaksi iracionální, že?
— Statistiky neznám, ale určitě je mnohem mnohem mnohem větší šance, že se dětem stane něco úplně jiného. Není to strach, který by mě nějak „obtěžoval“, ale musím přiznat, že mě například představa nějaké nemoci děsí méně. Myslím, že je to dvěma věcmi. Tím, že mám děti malé (3 roky a 3/4 roku), zdravé, bezproblémové, takže (zatím) s nimi některé starosti neřeším. A tím, že pokud by je někdo ukradl, dost pravděpodobně už je nikdy neuvidím a čeká je s největší pravděpodobností celkem peklo na zemi, kterým se budou muset protloukat zcela opuštěné. —
Nechtěla jsem, aby to vyznělo tak šíleně, jen jsem to chtěla vysvětlit, tak snad jsem někomu nezkazila náladu.
Ale fakt to není něco, co mě napadne, když tříleťák zahne jako první do uličky v obchodě, nebo běží někde někam napřed. To zas ne. (Snad nezním jako pošuk.)
@belladonna píše:
Tak to už snad má každá matka nejak v sobě srovnané a každá trochu jinak, ne? Přeci nebudeme shazovat něci pocity. Pro nějakou matku je problém tam dítě nechat, pro někoho je problém něco jineho.
Ale to tu píšu od začátku, že nemám problém, že někdo to dítě veme, protože má strach a ten je často iracionální. Problém nastává v momentě, kdy se začně naváet do ostatních, jajk je to nezodpovědné nechat dítě 2 minuty v autě n benzině a že je každé dítě, v každém věku ohrožené na jakýkoli čas nechat v autě.
@TRG Jo, chápu. To já už mám zase větší děs z toho, že nějaký úchyl odchytne mého druháka na cestě do školy. A co za pár let, až blonďatá modrooká dcerka začne chodit sama, to mě omejou
Dřív mě třeba děsila představa, že omdlím když mám doma malé děti/dítě. Ale snažím se si tohle právě úplně nepřipouštět, protože hororovejch scénářů dokážu vymyslet- jako každá máma- mraky. A proto se ptám na statistiku, protože mi prostě nepřijde jako velké riziko, že někdo ukradne mé děti během 5ti minut, co jdu do večerky pro pečivo. To už spíš bych se bála s nimi tím autem vůbec vyjet z garáže…
@unuděná píše:
Zaprvé já jsem nikde neřekla, že děti v autě zamykám - to jsem neudělala nikdy a udělala bych to jedině v případě toho tvrdě spícího mimina. A zadruhé riziko toho, že si dítě něco udělá (nebo se něco stane ne jeho přičiněním) „navolno“ doma je mnohem vyšší, než za tu minutu, co platím na kase na benzínce. A zatřetí, nevím, jak ty, ale já děti do sedaček „nepřivazuju“, ale poutám, a od útlého věku vědí jak se v případě potřeby odpoutat. Zároveň je nikdy nenapadlo to dělat ve chvíli, kdy to dělat nemají.
Ale tak jo, můžeme se chytat za slovo, jezisku, je to sice trapny, ale kdyz chces… 🙄 A to je právě to, proč rikam, at si kazdej dela co chce. Mne přijde nemyslitelny nechat dite v aute zamcenem, natož snad odemčenem, to uz vubec, a domácnost mame bezpečnou. Tak to vidim ja a dítě tam necham. U nas doma prostě jo. Ja stojím dole pod oknama. No, a ty si nechavej deti v nezamcenem autě kdy chces, je to tvoje vec, ja bych to neudelala, ale nebudu trvat na tom, ze ja to mam dobre a ty špatně. Ale uz me moc nebaví omilat porad to samé dokola. Otázka zakladatelky zněla, jestli je nezodpovědna, no podle mě ano, ale nenapsala jsem ji to, jen jsem sdelila vlastní postoj. Vic uz k tomu nemám co dodat.
@lebambule A stejně tak jsem nikde nenapsala, že to někdo dělá špatně, za slovo mě chytáš ty
Hele, my máme domácnost taky bezpečnou, děti rozumné. Přesto mě napadá milion věcí, co může děti předškolního věku rozhodit - zazvoní pošťačka, třikrát za sebou, rozezní se sirény, požární poplach (u nás běžná zkouška v dopoledních hodinách
), soused začne vrtat (rámus jako prase), pod okny nějaké vzrůšo - křik, sanitka, nedejbože požár, dítě bude mít najednou průjem, nebo jen blbou žízeň a rozbije skleničku
Prostě nikdy nikde nemůžeš tvrdit, že je dítě stoprocentně v bezpečí, ani doma, ani v autě, ani metr od tebe.
@unuděná píše:
@lebambule A stejně tak jsem nikde nenapsala, že to někdo dělá špatně, za slovo mě chytáš tyHele, my máme domácnost taky bezpečnou, děti rozumné. Přesto mě napadá milion věcí, co může děti předškolního věku rozhodit - zazvoní pošťačka, třikrát za sebou, rozezní se sirény, požární poplach (u nás běžná zkouška v dopoledních hodinách
), soused začne vrtat (rámus jako prase), pod okny nějaké vzrůšo - křik, sanitka, nedejbože požár, dítě bude mít najednou průjem, nebo jen blbou žízeň a rozbije skleničku
Prostě nikdy nikde nemůžeš tvrdit, že je dítě stoprocentně v bezpečí, ani doma, ani v autě, ani metr od tebe.
Netvrdim.
a nechytam ![]()
@bartsch píše:
Při nabourání může auto začít hořet, z venku se do zamčeného auta bude blbě dostávat. To víš, já jsem technik, tak se v těchto záležitostech orientuji trochu více a více předjímám.
tak třeba můj kamarád vzal basebalku z kufru rozbil s ní okno hořícího auta otevřel si a pána vytáhnul… věřím, že pokud by se něco takového nepředpokládaného stalo zasáhnou nejblžší lidé nebo tam doběhnu i já a to okno rozmlátím i rukou v tom stresu… ![]()
@welovefashion brácha mi nedávno popisoval, jak se snažili pomoct mamince, které se dítě zamklo v autě. Mlátili do oken napreskacku asi čtyři chlapi, pak přijel i tatínek dítěte, už v zoufalství doslova vrhal šutry do oken a stejně se nerozbily. Pomohlo až takove to udělátko z autobusu, na rozbití oken.
Takže ne vždy je to tak jednoduché..