Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@me57h podporovat nemusíš, ale pokud k tomu někdo dojde neuděláš nic. U nás jsou všichni na maso ![]()
@warita píše:
@My Melody ale clovek je od prirody vsezravec. Takze se muze rozhodnout to maso nejist, ale dobre mu to neudela. Stejne tak se muzes rozhodnout nejist vubec.Pokud clovek neji maso a musi pak delat cirkusove cisla s kaibrovanim stravy, dodrzovanim vselijakych striktnich pomeru a sklatby jidelnicku a branim doplnkovych preparatu, aby mu nechybely B a D vitaminy, mel dostatek kalcia, zeleza a zinku a jinych dulezitych vitaminu a mineralu, tak je zcela evidentni, ze veganizmus NENI pro cloveka prirozena a zdrava strava.
A utrpeni zvirat se da resit i jinak nez kompletnim skrtnutim masa a zivocisnych vyrobku z jidelnicku.
Ako vegetarian nepotrebujem nic doplnat. Myslim, ze je to podobne ako u masozravcov ak nejes stale iba tie iste potraviny, teda nevyvazene, si bez problemov, ak ano, tak to nie je zdrave, ci uz maso jes, ci nie. Ja nic nedoplnam viac ako 20 rokov a bez problemov.
Problem ja B12 u veganov a to si kupuju ako doplnok stravy.
Příspěvek upraven 27.05.19 v 10:09
@warita píše:
chodi na brigady, nebo jak to financuje?
Ano, chodí. Je jí 19, tak co by nemohla. Její hloupost, že utrácí za zeleninu, co se u nás nejí, takže ji nekupujeme, případně různé oříšky, semínka a koření.
@Markéta80 píše:
@me57h podporovat nemusíš, ale pokud k tomu někdo dojde neuděláš nic. U nás jsou všichni na maso
Dcera byla taky, ale prý jí s pubertou začalo smrdět. Je pravda, že se jí celkově dost změnily chutě, nesnese věci, co dřív milovala a naopak, ale s tím masem je to nejspíše póza.
@My Melody píše:
Ako vegetarian nepotrebujem nic doplnat. Myslim, ze je to podobne ako u masozravcov ak nejes stale iba tie iste potraviny, teda nevyvazene, si bez problemov, ak ano, tak to nie je zdrave, ci uz maso jes, ci nie. Ja nic nedoplnam viac ako 20 rokov a bez problemov.Problem ja B12 u veganov a to si kupuju ako doplnok stravy.
Příspěvek upraven 27.05.19 v 10:09
I vegetariani si musi davat pozor na stravu… ale to je bezpredmetne, toto je diskuze o VEGANIZMU. A tam je citelny rozdil.
@warita píše:
@My Melody ale clovek je od prirody vsezravec. Takze se muze rozhodnout to maso nejist, ale dobre mu to neudela. Stejne tak se muzes rozhodnout nejist vubec.Pokud clovek neji maso a musi pak delat cirkusove cisla s kaibrovanim stravy, dodrzovanim vselijakych striktnich pomeru a sklatby jidelnicku a branim doplnkovych preparatu, aby mu nechybely B a D vitaminy, mel dostatek kalcia, zeleza a zinku a jinych dulezitych vitaminu a mineralu, tak je zcela evidentni, ze veganizmus NENI pro cloveka prirozena a zdrava strava.
A utrpeni zvirat se da resit i jinak nez kompletnim skrtnutim masa a zivocisnych vyrobku z jidelnicku.
Dlho so som ale jedla dost nezodpovedne, vela cukru, cokolady a sladkosti, na cokolade som bola zavysla, plus som pila vino a mala som migreny, ked som prestala s vinom a sccokoladou, upravilo sa to. A ked som sa citila pre casom unavena, hodila som si par krat preventivne zelezo, ale vzdy som mala odbery v poriadku.
Za cele tie roky nic nedoplnujem, pri vegetarianskej strave nepotrebuje clovek nic doplnovat.
@me57h píše:
Dcera byla taky, ale prý jí s pubertou začalo smrdět. Je pravda, že se jí celkově dost změnily chutě, nesnese věci, co dřív milovala a naopak, ale s tím masem je to nejspíše póza.
treba z toho zase vyroste.
Jinak, ja znala holcinu, co vyrustala jako vegetarianka, protoze jeji rodice byli presvedceni vegetariani. Nedavno jsme se bavily a vypadlo z ni, ze ji maso: kureci a hovezi… a ryby.
Koukala jsem jako blazen, ani jsem nesebrala odvahu se zeptat, jak k tomu dosla.
@warita píše:
I vegetariani si musi davat pozor na stravu… ale to je bezpredmetne, toto je diskuze o VEGANIZMU. A tam je citelny rozdil.
Rozumiem, predtym sme pisali o konzumacii masa, tak som myslela, ze debata je aj o vegearianoch.
Ja k veganizmu tak nejak ale prirodzene smerujem, cim dalej, tym viac obmedzujem zivocisne produkty, v podstate uz jem iba vajicka…tak uvidim, ci nakoniec skoncim ako vegan a ako sa budem citit.
@Anonymní píše:
Kolik je tu veganu/veganek? Proč jste se rozhodli být vegani? A kdo nejste vegani, co si o veganství myslíte?
Byla jsem několik let vegankou. V prvním těhotenství jsem ale nekontrolovatelně hubla, za měsíc 7kg a už mě doktor strašil, že s takovou potratím. bylo mi ze všeho strašně špatně a jediné, co jsem dokázala sníst tak byl zavináč
Tak jsem zařadila ryby a pak už jsem najela na klasický jídelníček a bohuže už 4 roky tak pokračuju.
Ale pomalu se zase dávám na dráhu veganství, protože mi klasická strava nevyhovuje - tloustnu, vrátilo se mi akné a strašně se mi lámou a třepí vlasy ![]()
Dětem to nenutím, mají rády párky, tak jim kupuju vysokoprocentní párky a ještě si ujíždí na pribinácích ![]()
@Anonymní píše:
Byla jsem několik let vegankou. V prvním těhotenství jsem ale nekontrolovatelně hubla, za měsíc 7kg a už mě doktor strašil, že s takovou potratím. bylo mi ze všeho strašně špatně a jediné, co jsem dokázala sníst tak byl zavináčTak jsem zařadila ryby a pak už jsem najela na klasický jídelníček a bohuže už 4 roky tak pokračuju.
Ale pomalu se zase dávám na dráhu veganství, protože mi klasická strava nevyhovuje - tloustnu, vrátilo se mi akné a strašně se mi lámou a třepí vlasyDětem to nenutím, mají rády párky, tak jim kupuju vysokoprocentní párky a ještě si ujíždí na pribinácích
Ja jsem vegetarián a syn také. No a to od narozeni a je to živel. Ji hodne kvalitně a dle lékařky aspoň bude fit a nebude tlustý jako deti, které se laduji kazdy den masem atd… coz pro telo není zdravé. Tim nikoho nekritizuji, jen konstatuji fakt, ze tim, ze rodice pohrdají ruznymi potravinami a dětem daji umelotiny, tak jim ublíží hlavne v dospělosti. Nasi předkové jedli maso 1× tydne a dnes prave i deti cpeme masem, pecivem a hromadou sladkosti kazdy den. Mam kolem sebe spoustu deti, které nechteji ovoce a raději coko ci rizek. Tohle je fakt hruza.
@Anonymní píše:
Byla jsem několik let vegankou. V prvním těhotenství jsem ale nekontrolovatelně hubla, za měsíc 7kg a už mě doktor strašil, že s takovou potratím. bylo mi ze všeho strašně špatně a jediné, co jsem dokázala sníst tak byl zavináčTak jsem zařadila ryby a pak už jsem najela na klasický jídelníček a bohuže už 4 roky tak pokračuju.
Ale pomalu se zase dávám na dráhu veganství, protože mi klasická strava nevyhovuje - tloustnu, vrátilo se mi akné a strašně se mi lámou a třepí vlasyDětem to nenutím, mají rády párky, tak jim kupuju vysokoprocentní párky a ještě si ujíždí na pribinácích
Jinak doporucuji spis lipanka, protoze pribinak neni nic moc. Já teda sleham i tvaroh se smetanou atd… jinak k veganstvi se myslím časem dopracuji. Kdysi jsem zkousela i raw stravu, coz je fajn, ale je to docela drahá sranda a v zime mi to moc nevyhovuje. Drzim Vam palce, aby jste se vratila ke stravě, ktera Vam pomůže se citit lepe.
@Anonymní píše:
Jinak doporucuji spis lipanka, protoze pribinak neni nic moc. Já teda sleham i tvaroh se smetanou atd… jinak k veganstvi se myslím časem dopracuji. Kdysi jsem zkousela i raw stravu, coz je fajn, ale je to docela drahá sranda a v zime mi to moc nevyhovuje. Drzim Vam palce, aby jste se vratila ke stravě, ktera Vam pomůže se citit lepe.
Děkuju. Probináky jsem myslela obecne tvarohové jogurty
přes léto jsem dělala svoje bílé v jogurtovači. No snažím se dětem spíše dávat ovocné pyré. Jogurty mají tak 2× do týdne a maso 1× - výjma tedy školky
Od ledna přechází do soukromé, kde mají stravu v bio kvalitě, to se těším ![]()
Ale jsem na nás pyšná, jíme asi 50% našich potravin co nám vyrostou na zahradě, nebo max u sousedů ve vesnici a to je co říct. Dřív jsem chtěla skoro 100% soběstačnost - potravinovou, ale to se nedá ![]()
To veganství mi hodně vyhovovalo a jen jsem ted zlenivěla
brzdí mě právě třeba kafe s mlékem
nebo jsem si ted oblíbila sýrny z farmy (různé zrající, ovčí a kozí. to si fakt ujíždím)
ale když se chce…
@Anonymní píše:
Ja jsem vegetarián a syn také. No a to od narozeni a je to živel. Ji hodne kvalitně a dle lékařky aspoň bude fit a nebude tlustý jako deti, které se laduji kazdy den masem atd… coz pro telo není zdravé. Tim nikoho nekritizuji, jen konstatuji fakt, ze tim, ze rodice pohrdají ruznymi potravinami a dětem daji umelotiny, tak jim ublíží hlavne v dospělosti. Nasi předkové jedli maso 1× tydne a dnes prave i deti cpeme masem, pecivem a hromadou sladkosti kazdy den. Mam kolem sebe spoustu deti, které nechteji ovoce a raději coko ci rizek. Tohle je fakt hruza.
z masa se jaksi nepribira, to mas nejak na hlavu tu logiku.
Ono spis vegetariani a vegani tihnou k nabirani vahy, prave protoze nemaji to maso v jidelnicku a nahrazuji to karbohydraty.
Ja nemam nic proti vegetarianstvi, takze nechapej moji argumentaci spatne. Jenom to co rikas, nedava logicky smysl. A maso se stava nezdrave teprve tehdy, kdyz v jidelnicku prevlada. V promerenem mnozstvi nezdrave neni, spis naopak.
@warita nadmira masa skodi strevum a pak to telo spatne funguje… jinak casta navsteva treba fastfoodu na stihlou linii asi nebude.
@Anonymní píše:
@warita nadmira masa skodi strevum a pak to telo spatne funguje… jinak casta navsteva treba fastfoodu na stihlou linii asi nebude.
ano, souhlasim, Klicove slovo je nadmira. Ona i nadmira vlakniny skodi strevum. Jako u veho, zlata stredni cesta je asi to nejlepsi.