Veganství - rady a zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
117140
19.1.18 09:25
@klamonožka píše:
Ahoj, obnovuji diskusi s dotazem na ty, kdo mají zkušenosti s výrobou a používáním domácího rostlinného mléka.

Vegan sice nejsem, ale chci zkusit používat rostlinná mléka (už proto, že si mléko dávám jen do kafe a než spotřebuju celou litrovku mléka, tak se mi občas zkazí, což je škoda - takhle si můžu vyrobit vždy třeba jen 300 ml najednou).

A teď, s čím mám problém. Vyrobila jsem si makové mléko (40 g máku na 300 ml vody) a klasicky ho nalila do kafe. Srazilo se v něm. Řekla jsem si, že to asi bude tím, že mléko bylo studené a kafe takřka vroucí, tak jsem zkusila uvařit nové kafe, nechat trochu vychladnout a mléko naopak ohřát, takže při nalévání mléka do kávy mohly mít teplotu přibližně stejnou. Ale mléko se stejně znovu srazilo. :think:

Tak nevím - je domácí rostlinné mléko vůbec vhodné používat do kafe? Nebo to, že vypadá sraženě, je normální vzhled rostlinného mléka v kafi?

Nemáte nějaký osvědčený způsob, jak si z rostlinného mléka připravit kafe s rostlinným mlékem? Dík! :kytka:

P. S.: Věřím, že kupovaná mléka to asi nedělají, ale kupovat je nechci.
P. S.2: PROSÍM, neobnovuji diskusi proto, aby se tu opět rozpoutala tradiční názorová přestřelka mezi vegany a nevegany, prosím, vyvarujte se toho, dík. :hug:

já mám zkušenost s kupovaným sojovým a to se mi v kafi nikdy nesrazilo. Prozradíš, prosím, recept na makové mléko? dík :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1989
19.1.18 09:28

Ahoj já jsem byla vegetariánka dalo by se říci od malinka a nyní jsem už přes 2roky vegan.
@klamonožka Já si dělám rostlinná mléka již několik let a nikdy se mi nestalo že by se mi srazilo po přidání do kafe, Cara či Melty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
19.1.18 09:35

Tak já nevím, v čem je chyba… :think: Bylo úplně čerstvé, zrovna udělané. Tak to asi zkusím ještě jednou s nějakým jiným.

A když ho do kafe nalijete, nevypadá to jakoby sraženě? Jsem zvyklá, když dám do kafe normální mléko, tak se zkrátka kafe zabarví do rovnoměrně světlejší barvy, kdežto když jsem tam dala toto makové mléko, tak se místo toho udělaly takové „cucky“.

@Vejunka1 A děláš i makové? Jestli se třeba nesráží jen to makové (i když mě nenapadá, proč).

@aiwwa Recept je jednoduchý, vezmu dotyčnou surovinu, nasypu do mixéru, přidám vodu a mixuju (cca 2 minuty? Nevím, neměřila jsem.) Pak naliju do plátýnka (mám na to čistý kapesník), přes které to přecedím (pak ještě vymačkám zbytek). Sušinu spotřebuju na něco jiného (třeba do nějakého koláče), ale jinak to lidi i vyhazují.

Při méně výkonném mixéru nebo větší surovině (mandle, oříšky) je dobré to nechat předem namočené, u toho máku to myslím není nutné.

Našla jsem, že se dělá 100 g suroviny na 1 litr, chtěla jsem trochu hustší, tak jsem dala 40 g na 300 ml.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117140
19.1.18 09:38

@klamonožka
díky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1989
19.1.18 09:46

@klamonožka Já dělávám různé konopné, ovesné, kokosové, mandlové, kešu, lískooříškové, makové, rýžové atd…
Nikdy se mi nesrazilo. a po nalití se mi vždy ten nápoj krásně zabarvil.
Kdysi jsem dělala ve výkonějším blenderu, teď dělám ve Vitamilku a je to rozdíl.
To mléko má až takovou smetanovou konzistenci. A pokud přidám míň vody, mám z toho smetanu. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
19.1.18 09:50

@Vejunka1 Tak jo, takže to každopádně není normální vzhled rostlinného mléka v kafi. To mě uklidnilo, dám tomu ještě šanci. :)

A liješ taky klasicky studené mléko do horkého kafe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
19.1.18 10:10

@klamonožka Aa je to sražené? Možná není dost jemné. Když vyrábím domácí mléko, používám fakt kvalitní mixér. A stejně ještě dvakrát cedím přes jemné plátno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
19.1.18 10:17

@EmmaAnna Přijde mi, že jo. :think: Taky mám myslím kvalitní mixér, navíc jsem to raději mixovala celkem dlouho, a ten kapesník je hodně jemný, rozhodně když jsem ho pila jen tak, tak jsem vůbec necítila, že by bylo nějaké „hrubé“, že by v něm byly jakékoliv kousky něčeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
19.1.18 10:30

@klamonožka Tak mě ještě napadá dávat mléko teplé a teprve do něj pomalu přilévat kafe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6682
19.1.18 11:07

Zkoušela jsem to mléko ohřát na stejnou teplotu, jako mělo kafe, a stejně se srazilo. :nevim:

Tak jsem to zkusila udělat takhle (dělám si přes den rozpustné kafe, s klasickým by to nešlo): Ohřeju si příslušné množství mléka na plotně téměř k varu a tím kafe zaliju (tj. - je to kafe jen z mléka, ne z vody). Je to dobré, akorát mám celkem velkou spotřebu toho mléka. :think:

@Vejunka1 Ještě mám dotaz, to konopné děláš z neloupaných semínek? Kolik jich dáváš? Zkusila bych ho taky.
A kokosové z normálního sušeného strouhaného kokosu? Dík!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1347
1.2.19 08:24

Vege zivot

Ahojky holky, oživují diskuzi. Jste tu nějaké vegetariánský, veganky? Chci si jen pokecat ;) ve svém okolí jsem asi jediná široko daleko :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
1.2.19 08:35

Já byvalá veganka, vegetariánkou pres 20 let. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
1.2.19 08:43
@Mytak píše:
Ahojky holky, oživují diskuzi. Jste tu nějaké vegetariánský, veganky? Chci si jen pokecat ;) ve svém okolí jsem asi jediná široko daleko :lol:

Ahoj. :kytka: Je nas tu viac :)
Som vegetarianka od puberty, takze dnes je tu uz cez dvadsat rokov.

V poslednej dobe ale obmedzujem mliecne vyrobky, odkedy som sa dozvedela pravdu o tom, ako su kravicky kazde dva roky oplodnovane koli laktacii a mladata idu na jatky. Takze trpi aj ta matka, aj to mlada.
Nahradzam mlieko orieskovymi, mandlovymi, sojovymi, kokosovymi mliekami, tu kde zijem, ich maju v super kvalite a chutia vyborne. Jogurty, ktore milujem, nahradzam najnovsie kokosovym jogurtom so zivou probiotickou florou. A chuti spickovo.
Konzumujem stale vajicka, ale nekupujem ich zo supermarketu z industrialnych chovov, ale od chovatela.

• Citovat
  • Upravit
My Melody
1.2.19 08:46
@Barush píše:
Já byvalá veganka, vegetariánkou pres 20 let. :kytka:
:kytka: :hug:
  • Citovat
  • Upravit
18304
1.2.19 08:48
@My Melody píše:
Ahoj. :kytka: Je nas tu viac :)
Som vegetarianka od puberty, takze dnes je tu uz cez dvadsat rokov.V poslednej dobe ale obmedzujem mliecne vyroby, odkedy som sa dozvedela pravdu o tom, ako su kravicky kazde dva roky oplodnovane koli laktacii a mladata idu na jatky. Takze trpi aj ta matka, aj to mlada.
Nahradzam mlieko orieskovymi, mandlovymi, sojovymi, kokosovymi mliekami, tu kde zijem, ich maju v super kvalite a chutia vyborne. Jogurty, ktore milujem, nahradzam najnovsie kokosovym jogurtom so zivou probiotickou florou. Chuti spickovo.
Konzumujem stale vajicka, ale nekupujem ich zo supermarketu z industrialnych chovov, ale od chovatela.

I mléko můžeš sehnat nejen z velkochovů, chce se to jen popídit po okolí. My třeba máme kozu. Kozina má malou kozu a tu necháváme normálně u mámy přes celý den, lítají si na hektaru pozemku a večer, už jsou naučené, jdou každá do svého chlívku (které mají vedle sebe oddělené jen mříží, takže pusinky si mohou dávat i v noci :P ) a ráno kozu mámu podojíme. No a od rána pak jsou zase spolu. Myslím, že netrpí ani jedna z nich.
Pak máme v okolí biozemědělce, který nechává telátka u krav 3 měsíce a dojí jen ty, které už jsou odstavené, čili které měly tele před více než 3 měsíci. Má krav víc, tak to takto může dělat. Může i dodržovat potřebné pauzy mezi oteleními. Krávy se pasou hodně venku..Nemám s tímhle problém..
Konvenci nekupuju, jen vyjjímečně. Ať už u masa, mléka nebo vajec. No, vlastně i u rostlinných věcí vybírám hodně biokvalitu..anebo nejlépe naše domácí produkty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková