Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Já bych zkusila jen vegwtariánskou stravu. Veganska mi nepřijde úplně zdravá. Pokud máš chuť na maso, tak si ho dej. Klidně i jen kousek od chlapa z talíře.
Já mám s masem a mastnými produkty problém. Dost často mám pak rozbouřená střeva. Ale mám na něj dost často hroznou chuť ![]()
@Boudová Tak já už např. na maso nemám chuť, dávám si ho pro jistotu sem tam jen kvůli zminované b12. Jím jen maso z domacího chovu (králík), domácí vajíčka, sem tam rybu, vzácně domácí holoubátko, divočina.
Vepřové, hovězí a kuřecí maso z velkochovu mi začalo smrdět, takže ho vůbec nejím.
Dětem a příteli kupuji jen šunku a sem tam ty
párky.
Jak dokážu rodině uvařit, aniž by mě to svádělo si ujíst? Uvědomění si, že stejně jako vy, nechci ve velkém podoporovat zvěrstvo, co se děje ve zvířecím koncentračním táboře. A také uvědomění, že když už jíst maso, tak opravdu jen zřídka a s velkou úctou a poděkováním, že ho mohu jíst.
Navíc bílkoviny miluji v podobě luštěnin - mňam a nenadýmá mě po nich, pokud víte jak je připravit.
Zkuste si něco přečíst o mase, velkochovech, shlédnout videa, prostě si to zkuste v hlavě srovnat a pak už by vám možná přesto uvědomění neměl jet jak se říká ani vlak
![]()
PS: já měla abstinenční příznaky po mase, tak zhruba měsíc, teď už vůbec na něho nemyslím, dávám si ho jen opravdu sem tam kvůli té B12
…mléčné také nejím (konečně už nejsem tak moc nemocná jak jsem bývávala)
…ještě chci dodat, že malou kojím 2,5 roku a vůbec nemám pocit, že by jí něco chybělo, vitamín D získáte ze sluníčka a vápník dostávám ze zeleného, teď momentálně z meruňek.
Ani si nepamatuji už pořádně, kdy jsme byli s malou nemocné, ale jak říkám, já si informace sbírám, skládám zcela sama a pořád se stále učím, moc mě to baví, přeji vám, ať také najdete tu cestu, na které vám bude fajn! ![]()
Žádná extrémní cesta není zdravá. 100% vegan na tom bude časem stejně zle jako člověk co jí 100% nezdravě. Věčně omýlaná B12 není pověra. Nedávno jsem viděla skvělý názor jednoho uznávaného vědce. Bez doplňků stravy by se třeba někde na ostrově vegani sami zahubili, ztratili by plodnost, děti by umírali, a to velmi rychle (ne až za několik generací). Ono každý máme, když se narodíme B12 v játrech od maminky do zásoby pro začátek. Dospělý člověk si pak dělá v játrech další zásoby ze stravy (maso a živočišné výrobky). Někteří vegani tak mohou roky a roky jíst jen vegansky, nebrat doplňky a vypadat OK, ale jednoho dne pak poznají, že to nejde napořád. Proto si myslím, že člověk by měl jíst vše, ale v rozumné míře ![]()
@Iustitia omnibus píše: Žádná extrémní cesta není zdravá. 100% vegan na tom bude časem stejně zle jako člověk co jí 100% nezdravě. Věčně omýlaná B12 není pověra. Nedávno jsem viděla skvělý názor jednoho uznávaného vědce. Bez doplňků stravy by se třeba někde na ostrově vegani sami zahubili, ztratili by plodnost, děti by umírali, a to velmi rychle (ne až za několik generací). Ono každý máme, když se narodíme B12 v játrech od maminky do zásoby pro začátek. Dospělý člověk si pak dělá v játrech další zásoby ze stravy (maso a živočišné výrobky). Někteří vegani tak mohou roky a roky jíst jen vegansky, nebrat doplňky a vypadat OK, ale jednoho dne pak poznají, že to nejde napořád. Proto si myslím, že člověk by měl jíst vše, ale v rozumné míře
no, s B12 mas pravdu, ale B12 se ziskava z bakterii ve voda a pude, nam chybi, protoze se vse peclive umyva, voda cisti, apod. Takze na tom opustenem ostrove by vegani byli pravdepodobne ok:) myslim, ze ciste veganska strava je stejne zdrava jako vyvazena neveganska, ale jednoznacne vyhrava po eticke strance. Kazdy si musi vybrat, jak moc mu vadi utrpeni zvirat a niceni prirody. A taky ne kazdy je schopny nebo ochotny se vseho zivocisneho vzdat.
@Vendy31 píše:
no, s B12 mas pravdu, ale B12 se ziskava z bakterii ve voda a pude, nam chybi, protoze se vse peclive umyva, voda cisti, apod. Takze na tom opustenem ostrove by vegani byli pravdepodobne ok:) myslim, ze ciste veganska strava je stejne zdrava jako vyvazena neveganska, ale jednoznacne vyhrava po eticke strance. Kazdy si musi vybrat, jak moc mu vadi utrpeni zvirat a niceni prirody. A taky ne kazdy je schopny nebo ochotny se vseho zivocisneho vzdat.
Asi myslíš to stopové množství B12 v půdě, které pochází z hovínek. Ano, dříve se hnojilo „hovínkem“, ale ta B12 která je tak díky tomu v půdě je opravdu stopová a pro člověka ne lehce vstřebatelná.
A ono je teď moderní být holt jiný
já se akorát moc bavím, jak vegani a spol. ukazují všude na internetu a youtube jen to krásné, duhové a sluníčkové. Ale to další už neukážou. Viděla jsi někdy opravdu někoho, kdo je např. od puberty nebo odmala ortodoxní vegan? Já ano, a věř, že tělo má svoje meze. Můžeš svůj mozek přesvědčit o tom, že etika a zvířecí životy jsou přednější než zdravý rozum, ale pochody v těle neoblafneš. Věř, že je to smutný pohled.
@Iustitia omnibus urcite existuje spousta veganu, kteri neji zasadni ziviny a maji problemy, o tom nepochybuju. Napr.ten vit B12 spousta z nich podcenuje a mysli si, ze ho ziska dostatek napr. z nemyte zeleniny. Neco tam je, ale nestaci. Takze mas urcite pravdu. Ale to neznamena, ze to nejde. Ano, znam zdrave vegany a hlavne hodne sleduju tzv plant based doctors, jsou to lekari (vetsinou v USA), kteri se takto stravuji a tuto stravu propaguji prave kvuli jejimu ucinku na zdravi. Ale samozrejme nejde proste vynechat zivocisne vyrobky, obcas si dat tofu a myslet si, ze budu ok. Chce to doplnovat B12, jist denne lusteniny, ovoce, zeleninu, orechy a seminka a prilohy typu hneda ryze. Pak je to velmi zdrava strava, podle studii mnohem zdravejsi, nez standartni pro vsezravce. Uplne chapu, odkud ty stereotypy o nezdrave veganske strave pochazi, ale veganska strava ti nerekne, co kdo ji, jen co kdo neji. vegan na susenkach a bramburkach je taky vegan.
@Iustitia omnibus píše:
Asi myslíš to stopové množství B12 v půdě, které pochází z hovínek. Ano, dříve se hnojilo „hovínkem“, ale ta B12 která je tak díky tomu v půdě je opravdu stopová a pro člověka ne lehce vstřebatelná.A ono je teď moderní být holt jiný
já se akorát moc bavím, jak vegani a spol. ukazují všude na internetu a youtube jen to krásné, duhové a sluníčkové. Ale to další už neukážou. Viděla jsi někdy opravdu někoho, kdo je např. od puberty nebo odmala ortodoxní vegan? Já ano, a věř, že tělo má svoje meze. Můžeš svůj mozek přesvědčit o tom, že etika a zvířecí životy jsou přednější než zdravý rozum, ale pochody v těle neoblafneš. Věř, že je to smutný pohled.
já se zase bavím když někdo mluví o něčem o čem nic neví
![]()
@Boudová Mozna uz to pro tebe neni aktualni, ale videla jsem zajimave video vysvetlujici, proc se nekdo na veganske citi dobre a nekdo mizerne. Souvisi to s bakteriemi ve strevech. Kdo je napr.na maso zvykly, ma jine bakterie nez ten, kdo neni. Navic u kazdeho trva jinou dobu, nez se rozmnozi jine bakterie, ktere naopak vyzaduji rostlinnou stravu. Doporuceni toho lekare bylo brat maso jako lek, ktery postupne prestanete potrebovat. Tedy nejdriv jist treba 2 x tydne, pak jednou, atd. A samozrejme je dobre si pohlidat ziviny, nejlepsi je zivoc. vyrobky nahrazovat lusteninami, tofu, hraskem apod. A jist dost zeleniny a hodne pit. Jinak jak tu nekdo psal, napr. vejce od nekoho, kde se maji slepicky dobre, jsou docela eticka potravina, tak treba zaradit alespon ty? A samozrejme doplnovat B12 a v zime i D (D by meli v zime doplnovat vsichni, B12 urcite lide, kteri zivoc. vyrobku ji malo, ale i vsezravci maji tohoto vit nekdy nedostatek)
@Vendy31 Děkuji. Myslím že to pro mě bude aktuální celý život.
momentálně sem cvíli těhotná tak se stravouo nějak neexperimentuji, ale pedpokládám, že po porodu budu znovu řešit stejné otázky.
Ahojte,
zaujimalo by ma ci je tu nejaká mamicka, ktorá bola veganka pred tehotenstvom, počas neho a aj po nom. Ja som vegan 2 roky a snazíme sa o nase prve babatko. Veganska strava mi velmi vyhovuje a nerada by som s nou v období tehotenstva prestala. Zatial som pridala k strave len kyselinu listovu v tabletkach a prvý mesiac pijem kontryhelovy caj.
@NinaFox ja ne, ale casto ctu, ze by se v tehotenstvi mely brat veganske omega 3 z ras a samozrejme b12 a D
@Vendy31 O tom som už čítala. Len ma zaujíma či to niekto celé zažil na vlastnej koži a všetko bolo bez komplikácií a v poriadku ![]()
Ahoj, obnovuji diskusi s dotazem na ty, kdo mají zkušenosti s výrobou a používáním domácího rostlinného mléka.
Vegan sice nejsem, ale chci zkusit používat rostlinná mléka (už proto, že si mléko dávám jen do kafe a než spotřebuju celou litrovku mléka, tak se mi občas zkazí, což je škoda - takhle si můžu vyrobit vždy třeba jen 300 ml najednou).
A teď, s čím mám problém. Vyrobila jsem si makové mléko (40 g máku na 300 ml vody) a klasicky ho nalila do kafe. Srazilo se v něm. Řekla jsem si, že to asi bude tím, že mléko bylo studené a kafe takřka vroucí, tak jsem zkusila uvařit nové kafe, nechat trochu vychladnout a mléko naopak ohřát, takže při nalévání mléka do kávy mohly mít teplotu přibližně stejnou. Ale mléko se stejně znovu srazilo. ![]()
Tak nevím - je domácí rostlinné mléko vůbec vhodné používat do kafe? Nebo to, že vypadá sraženě, je normální vzhled rostlinného mléka v kafi?
Nemáte nějaký osvědčený způsob, jak si z rostlinného mléka připravit kafe s rostlinným mlékem? Dík! ![]()
P. S.: Věřím, že kupovaná mléka to asi nedělají, ale kupovat je nechci.
P. S.2: PROSÍM, neobnovuji diskusi proto, aby se tu opět rozpoutala tradiční názorová přestřelka mezi vegany a nevegany, prosím, vyvarujte se toho, dík. ![]()