Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Mytak píše:
@Evulina přesně jak říkáš, je to hlavně byznys a lidi vůbec nad tím nepřemýšlí a nakupují a všichni vykrikuji jak mají rádi zvířata, když týra někdo psa to se zvedne vlna nevole ale nikdo, nikdo se nepidi jak to maso vzniká, jak je zachazeno s tema zvířátkama. Zavírají před tím oči. Když se jí domácí maso, nebo z biofarmy, nic proti tomu nemám ač sama bych ho nesnedla. Mám kolem sebe spoustu těchto lidí, vlastně všechny - co kupují maso v supermarketu, ale nejsem ten typ, co by do někoho hucel, bohužel… Stejně by to bylo k ničemu.. Je mi to líto ale svět nespasim,ikdyz bych rada
Někdy se nemusí hučet, stačí poslat těm lidem video z velkochovů a jatek..to je stejně nejvíc vypovídající.
@Evulina píše:
Není to ale vše tak růžové. Koze se nenarodí jedno mládě a to vždy kozička. Většinou jsou mláďata dvě. Co s kozlíkem? Ano, buď nechat a být připraven na to, že z jedné původní kozy budeš mít za chviličku velké stádo anebo prodat..a bohužel se radši nepídit, co nový majitel s kozlíkem zamýšlí.
Takto mám vegetariánskou známou a zrovna toto řeší. Ze dvou koz už jich má 15..
No..my vegetariáni nejsme, ale pokud maso, tak striktně naše vlastní, kde přijede známý řezník a udělá vše rychle a v pro zvíře známém prostředí anebo biofarma, kterou znám.
Já nejsem přesvědčená o tom, že ze své přirozenosti je člověk býložravec, v přírodě se to vzájemně mydlí a žere taky plus kdybychom se koupali v Nilu, kdejaký krokodýl by též morálně nezaváhal a smlasknul by si na nás..nicméně druhá věc je ta, kam až se masožravectví dostalo dnes a to je hnus - lidi masou nejedí, ale s odpuštěním že. ou, musejí ho mít každý den a někdy i několikrát (typicky k obědu maso, k večeři šunka) a vůbec se nezajímají o původ masa, jen slevové akce. Přitom kdyby jedli míň masa kvalitního, vyšlo by je to finančně stejně, jako když ho musejí mít denně tunu nekvalitního a ještě provázeného utrpením zvířat.
Jinak teda mléčný a vaječný „průmysl“ je mnohdy horší, než ta příšerná chvilka na jatkách. Poněvadž u mléčných krav a slepic na vejce jde o dlouhodobou zátěž a týrání. Zvedá se mi krev v žilách - vedle ve vesnici je klasická drůbežárna, normálně klec. chov (jo, dobře, místo 15 slepic jsou v kleci „jen“ 2), ale pořád ta slepice neviděla světlo boží a musí žít v kleci a brzo je na odpis. No a tam jim visí cedule „vejce z farmy“ a mají tam něco jako jsou mlékomaty, tak tam mají „vajíčkomat“.
Naše slepice mají taky hektar, jsou společně s kozama. Můžou si zobat žížaly, trávu a co je napadne..
Tak toto som nedomyslela… asi nebudem mat kozicku. Ja to nedokazem zabit a predat niekomu, kto ho zabije, to uz vobec nie.
Neviem, akeho veku sa doziva koza? Jedine, zeby umreli prirodzenou smrtou, ale to asi nefunguje, ked hovoris, ze ta tvoja znama ma uz cele stado.
@Do-not-touch píše:
Prosím dali byste odkaz na nějaké opravdu dobré veganské recepty pro začátečníka? Moc děkuju
Ja som vegetarianka, nie veganka, takze mozem pripadne poradit len vegetarianske recepty.
@Evulina píše:
Někdy se nemusí hučet, stačí poslat těm lidem video z velkochovů a jatek..to je stejně nejvíc vypovídající.
Jak jsem uz napsala, ve Francii natocili skrytou kamerou dokument z tzv „modernich“ jatek a z velkochovu.
Ja to videla, to jsou tak silene, drasticke veci, ze normalni, zdravej jedinec tohle nemuze prejit lhostejnosti.
Problem je, ze lidi vedome zaviraji pred timhle oci, protoze je to svim spusobem nastavene zrcadlo a pravda je sokujici. Konzumujeme maso ze zvyku, maso je nase gastronomicka kultura, ve ktere zijeme od malinka a menit veci znamena jistou namahu mentalni, protoze je nutne premejslet nad tim, co ten kousek masa na taliri vlastne je…a pak taky jistou namahu najit nove recepty, a tak dal. A priznat pravdu, priznat, ze masoprumysl je novodobej koncentrak, kde ty zvirata neuveritelne trpi lide odmitaji, protoze pravda je prilis hnusna a tak fakta blokuji, popiraji.
A pritom je to jenom otazka zvyku, nic jineho, jak jsem rekla, muj chlap je sportovec, potrebuje spoustu bilkovin, presto omezil maso na minimum, ale obcas konzumuje ryby a morske plody. Takze ono to jde, kdyz je clovek motivovanej, treba prave empatii a soucitem.
Příspěvek upraven 01.02.19 v 14:36
A navic ekologie. Kdyby lidi byi informovani, jakym zavaznym spusobem se masoprumysl podili na devastaci prostredi, ve kterem jednou budou trpet jejich deti…ja nevim jestli by tohle mohlo zmenit jejich nastaveni ![]()
Na vyrobu 1 kg masa je potrebne vypestovat 9 kil obilovin, ktorymi se to zvire krmi, plus spousta vody, leku, antibiotik, skrakta ty GM obiloviny, ktere jdou do krmnich zmesi, se pestuji na vyklcovane, odlesnene pude, plus voda na zavlazovani, plus produkce sklenikovych plynu, skratka masoprumysl je masakr pro prostredi. A stejne je to lidem fuk.
@My Melody píše:
A navic ekologie. Kdyby lidi byi informovani, jakym zavaznym spusobem se masoprumysl podili na devastaci prostredi, ve kterem jednou budou trpet jejich deti…ja nevim jestli by tohle mohlo zmenit jejich nastaveni
Na vyrobu 1 kg masa je potrebne vypestovat 9 kil obilovin, ktorymi se to zvire krmi, plus spousta vody, leku, antibiotik, skrakta ty GM obiloviny, ktere jdou do krmnich zmesi, se pestuji na vyklcovane, odlesnene pude, plus voda na zavlazovani, plus produkce sklenikovych plynu, skratka masoprumysl je masakr pro prostredi. A stejne je to lidem fuk.
Je to zrůdnost téhle doby..všude všeho plno, nadbytek..lidi si koupí co chtějí, pak to dokonce ani nesnědí a vyhazuje se, ve velkém…vyhazuje se ale hlavně v restauracích a jídelnách, to je děs. A přitom si člověk ani nesmí vzít zbytky pro prase domů..jeden normální podnik nám je pod pultem nechával tehdy..plýtvání je to hrozné a lidi si ničeho neváží.
Kdyby si měl každý jídlo sám vyprodukovat, však by si ho víc vážil..a myslím, že by mu i líp chutnalo..a nechalo by to menší ekostopu.
Z ekologického hlediska je dneska doba hrozná - velkochovy samozřejmě, ale i přeprava zboží loděmi a kamiony, které zamořují prostředí, plasty, kde se člověk podívá..atd. atd., ale to už je zase na jinou diskusi..
@Evulina píše:
Je to zrůdnost téhle doby..všude všeho plno, nadbytek..lidi si koupí co chtějí, pak to dokonce ani nesnědí a vyhazuje se, ve velkém…vyhazuje se ale hlavně v restauracích a jídelnách, to je děs. A přitom si člověk ani nesmí vzít zbytky pro prase domů..jeden normální podnik nám je pod pultem nechával tehdy..plýtvání je to hrozné a lidi si ničeho neváží.
Kdyby si měl každý jídlo sám vyprodukovat, však by si ho víc vážil..a myslím, že by mu i líp chutnalo..a nechalo by to menší ekostopu.
Z ekologického hlediska je dneska doba hrozná - velkochovy samozřejmě, ale i přeprava zboží loděmi a kamiony, které zamořují prostředí, plasty, kde se člověk podívá..atd. atd., ale to už je zase na jinou diskusi..
presne ![]()
Protoze zijeme v spolecnosti, ktere se nazyva konzumni.
Zrovna vcera jsem koukala konferenci jedneho skveleho psychiatra o adolescentech a poruchach prijmu potravy…rikal, ze nikdy v historii nebylo tolik bulimiku, nikdy se tolik nezvracelo, jak dnes. A zajimave poukazal na priklad soucasne filozofie zivota postavene na nad-konzumaci, ze clovek konzumuje tolik, ze to nemuze stravit a tak davi, ale samozrejme za bulimii jsou psychicke problemy, tahnoci se z detstvi, ale byl to krasny priklad.
Treba ten psychiatr rikal, ze maso, ktere lidi konzumuji, je maso z tyranych zvirat. To maso ma negativni vliv na zdravi, obsahuje stresove hormony, clovek obrazne prijima s masem bolest a strach…proste to maso lidem skodi, presto skoly, materske skolky zustavaji ve svem predpotopnim manualu z roku 1950, nic se nemeni, nakupuji pro deti skodlive maso z velkochovu a davaji jim ho denne. A pritom by stacilo, kdyby ho aspon omezili na jednou, dva krat tydne, uz to bylo zavazne plus.
Jeste mi utkvela veta z te vcerejsi konference, kde se mluvilo o tom, jak supermarkety vyhazuji tony jidla do kontajneru :
„spolecnost, kde se vyhazuje jidlo, misto toho, aby se dalo chudym lidem, je chora spolecnost“.
@Evulina Ony jsou leckdy vesnicke krizenky lepsi dojky nez cistokrevne
Ja takhle davala kdysi zakrsle beranky na vypasani a mazliky, jenze pak po kastraci u pani posli asi na tetanus. Od te doby se zatim teda rodily same jehnicky, ale priste uz jen prodam. Kdo koupi ma opravdu aspon zajem do chovu, kdyz se daruje, muze se ozvat kdo vi kdo…
A co vsechno doma chovate za zviratka?
@My Melody Jde toni tak ze ji proste nikdy nepripustis (kdyz koupis rozdojenou), ani nezasusis, ale budes jen dojit.
muze takhle fungovat klidne pres deset let. Ja to tak zamyslela u kravy, ale nakonec to vyhraly kozy i s kuzlaty ![]()
@Barush píše:
@My Melody Jde toni tak ze ji proste nikdy nepripustis (kdyz koupis rozdojenou), ani nezasusis, ale budes jen dojit.muze takhle fungovat klidne pres deset let. Ja to tak zamyslela u kravy, ale nakonec to vyhraly kozy i s kuzlaty
Tak prece jen bude jednou kozenka!
Anebo radeji dve, at ji samotne neni smutno. Dve holky.
Ale jestli pak nebudou sexualne frustrovane
? Dve kozenky lesbicky, to by bylo idealni. Nebudou se mnozit a budou spolu stastne zit
![]()
@My Melody Podle zakona by spravne mely byt dve. S tou frustraci zalezi asi na jedinci
Kdyz jsem mela kdysi davnou bilou, tak pri prskani vylozene rvala na celou dedinu. Tyhle moje nubije co mam ted mely tak tiche rije, ze jsem mela sakra problem to poznat. Takze letos je rozhodnuto a porizuju kozla. Ty nervy a jezdeni tam a zpet za kozlem me za to nestoji
![]()
@My Melody píše:
Tak prece jen bude jednou kozenka!Anebo radeji dve, at ji samotne neni smutno. Dve holky.
Ale jestli pak nebudou sexualne frustrovane? Dve kozenky lesbicky, to by bylo idealni. Nebudou se mnozit a budou spolu stastne zit
![]()
![]()
@Barush píše:
@My Melody Podle zakona by spravne mely byt dve. S tou frustraci zalezi asi na jedinciKdyz jsem mela kdysi davnou bilou, tak pri prskani vylozene rvala na celou dedinu. Tyhle moje nubije co mam ted mely tak tiche rije, ze jsem mela sakra problem to poznat. Takze letos je rozhodnuto a porizuju kozla. Ty nervy a jezdeni tam a zpet za kozlem me za to nestoji
![]()
My máme kozlíka půjčeného ![]()
Ono zas člověk musí myslet i na to, aby se to pak neprskalo mezi sebou v příbuzenstvu..
Naše obě dvě při říji mečej na celou vesnici, no, sousedi mají asi radost ![]()
@Barush píše:
@Evulina Ony jsou leckdy vesnicke krizenky lepsi dojky nez cistokrevneJa takhle davala kdysi zakrsle beranky na vypasani a mazliky, jenze pak po kastraci u pani posli asi na tetanus. Od te doby se zatim teda rodily same jehnicky, ale priste uz jen prodam. Kdo koupi ma opravdu aspon zajem do chovu, kdyz se daruje, muze se ozvat kdo vi kdo…
A co vsechno doma chovate za zviratka?
Máme kozu s mladou kozinou, kozlíka, slepice, 2 kačery ind. běžce (taky dárek od souseda), králíky. Budem opět brát býka a dvě prasata.. Zahradu, pole..no a 2 děti a starý pán na plenách..je tu veselo, člověk se fakt nenudí ![]()
@Evulina To mate docela podobne, my taky pole, louky, zahrada, sad, slepice, kralici, bronzove kruty, husy, 5bezcu, hrdlicky, mini 110kg prasatko jako mazel
no a oues. ovecky na spasani a ty tri nubie. Krome kozla jeste budou konici (i pro praci na poli) a vcelky. Stareho pana na plenach zatim doma nemam, ale dva domskolaky, triletaka a vypada to, ze se asi jeste rozrostem
Ale i kdyz si docela maknem, nemenila bych, v panelaku bych se asi zblaznila. Nebo mozna by se driv zblaznili sousedi z nas
Ale obili teda kupujem se priznam, na to zatim kapacity proste nejsou.