Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@Barush @Evulina tyyy jo, tak to už je ranec dlouho
já Teda vegetariánská dva a půl, z toho rok bez mléčných výrobků. Že začátku striktně ale teď, když je v něčem sýr nebo tak tak to sním ale sama ho nekupuji ani nepoužívám. Vaření mě baví, to vařím opravduveganky až Teda na vajíčka která máme domácí od tchyně
a co vaší chlapi? Ten můj Teda maso ji
ale naštěstí to není úplně striktní masozrout proti všemu zdravému, takže v práci já maso a doma apa co mu přichystam já a celkem mu to lahodi
má Teda rád zvířata proto nepochopím že je lhostejný k nim a maso ji.. Ale to většina lidí, nějak už jsem přemýšlení nad tím vzdala a já se stravuji dle svého nejlepšího svědomí.. Blbý je, že jsem fakt na ty zvířátka citlivá a když vidím jak je jim ublizovano - viz včerejší TN kde ukazovali záběry z polských játek. Katastrofa i se mi o tom zdálo. Máte děti? My ještě ne, ale snažíme se…
@Evulina tak kozí věci já mám ráda, ikdyz u nás nejsou moc k sehnání ale právě proto že to nejsou ty velkochovy ale menší farmy, většinou tak mi to nevadí a myslím že je to fajn.. Ale nějaký biozemedelce co mají ke kravička hezky vztah v okolí nemáme, sami kraviny plný ubohych krav a telatek oddělených.. Chjooo.. 🤔
@Mytak píše:
@Barush @Evulina tyyy jo, tak to už je ranec dlouhojá Teda vegetariánská dva a půl, z toho rok bez mléčných výrobků. Že začátku striktně ale teď, když je v něčem sýr nebo tak tak to sním ale sama ho nekupuji ani nepoužívám. Vaření mě baví, to vařím opravduveganky až Teda na vajíčka která máme domácí od tchyně
ale naštěstí to není úplně striktní masozrout proti všemu zdravému, takže v práci já maso a doma apa co mu přichystam já a celkem mu to lahodi
má Teda rád zvířata proto nepochopím že je lhostejný k nim a maso ji.. Ale to většina lidí, nějak už jsem přemýšlení nad tím vzdala a já se stravuji dle svého nejlepšího svědomí.. Blbý je, že jsem fakt na ty zvířátka citlivá a když vidím jak je jim ublizovano - viz včerejší TN kde ukazovali záběry z polských játek. Katastrofa i se mi o tom zdálo. Máte děti? My ještě ne, ale snažíme se…
Mam to stejne.
Co se tyce zvirat, je smutne, ze jsou lidi lhostejni k tomu, co se deje na jatkach a ve velkochovech.
Nedavno jsme videla videa natocene skrytou kamerou na jatkach a ve velkochovech ve Francii, to je cisty sadizmus, je to tyrani, bohuzel je tezke zmenit povedomi lidi a kulturu masozravectvi, ktera fungovala cela tisicileti.
Bohuzel vetsina lidi zustava porad primitivnim predatorem.. a pritom mame 21 stoleti a mohli by jsem se stat konecne Lidmi, mit poznani, ze zvire trpi stejne jak clovek, mit soucit a empatii, protoze to dela cloveka clovekem.
Jsem vegetariankou pres 20 let a nemam vubec zadne zdravotne potize, na rozdil od me masozrave familie, ti porad chodi po doktorech
…dulezite je konzumovat bohatou a vyvazenou vegetarianskou stravu, pak to jde. Myslim, ze neni dobre padnout do tezce veganskeho extremu.
Příspěvek upraven 01.02.19 v 09:36
@Evulina píše:
I mléko můžeš sehnat nejen z velkochovů, chce se to jen popídit po okolí. My třeba máme kozu. Kozina má malou kozu a tu necháváme normálně u mámy přes celý den, lítají si na hektaru pozemku a večer, už jsou naučené, jdou každá do svého chlívku (které mají vedle sebe oddělené jen mříží, takže pusinky si mohou dávat i v noci) a ráno kozu mámu podojíme. No a od rána pak jsou zase spolu. Myslím, že netrpí ani jedna z nich.
Pak máme v okolí biozemědělce, který nechává telátka u krav 3 měsíce a dojí jen ty, které už jsou odstavené, čili které měly tele před více než 3 měsíci. Má krav víc, tak to takto může dělat. Může i dodržovat potřebné pauzy mezi oteleními. Krávy se pasou hodně venku..Nemám s tímhle problém..
Konvenci nekupuju, jen vyjjímečně. Ať už u masa, mléka nebo vajec. No, vlastně i u rostlinných věcí vybírám hodně biokvalitu..anebo nejlépe naše domácí produkty.
Kozi mleko a syr miluji. Kdyby jste zili vedle v sousetsvi, urcite bych od vas kupovala.
Jinak
mit 2 kozy je muj sen, pokud jednou zakotvime a prestaneme se porad stehovat, tak bych moc chtela domek, dve kozenky a par slepic na vajicka. A zahradu ![]()
@Mytak píše:
@Barush @Evulina tyyy jo, tak to už je ranec dlouhojá Teda vegetariánská dva a půl, z toho rok bez mléčných výrobků. Že začátku striktně ale teď, když je v něčem sýr nebo tak tak to sním ale sama ho nekupuji ani nepoužívám. Vaření mě baví, to vařím opravduveganky až Teda na vajíčka která máme domácí od tchyně
jo, jeste k te teme manzel, muj chlap je aktivni sportovec, on bez sportu proste nemuze zit. A presto postupne znizoval konzumaci masa a dnes je z neho takovej ten polovegetarian, konzumuje ryby a morske potvory. Ja ho do niceho nenutila, ale videl videa z industrilaniho chovu a z jatek a byl zhnusenej, sam se rozhodl klasicke maso nejist.
Ja mam tri deti, cerka maso neji vubec, kluci tak 1× do mesice ano, ale jen nase domaci. Manzel maso ji, ale tak nekdo musi zuzitkovat kohouty a nevhodne kusy do chovu. Z velkochovu maso nekupujem vubec. Stejne jako vejce mame nase. No a na jare budou rodit kozenky tak konecne bude aj vlastni mleko. ![]()
Prosím dali byste odkaz na nějaké opravdu dobré veganské recepty pro začátečníka? Moc děkuju ![]()
@Do-not-touch na fb je skupina veganska diy kuchařka a tam jsou super recepty i jednodussi
@My Melody jo, taky jsem to pochopila to stim extremem, navíc nejsem důsledná takže ani nejsem schopna si ohlídat všechny živiny a vitamíny, o když pestré jim, snažím se fakt zdravé. Kozí věci také miluju, akorát u nás v prdelakove je to problém to posehnat ale když se dostanu do Nějaký ho farmarskyho obchůdků tak kupují hned ![]()
@My Melody jinak kozicka js také můj sen, jak píšeš celá zahrada🙃 my jsme teď dorekonstruovali byt takže v něm nějaký ten pátek budeme ale časem… Snad.. 🙃
@My Melody píše:
Kozi mleko a syr miluji. Kdyby jste zili vedle v sousetsvi, urcite bych od vas kupovala.
Jinakmit 2 kozy je muj sen, pokud jednou zakotvime a prestaneme se porad stehovat, tak bych moc chtela domek, dve kozenky a par slepic na vajicka. A zahradu
Není to ale vše tak růžové. Koze se nenarodí jedno mládě a to vždy kozička. Většinou jsou mláďata dvě. Co s kozlíkem? Ano, buď nechat a být připraven na to, že z jedné původní kozy budeš mít za chviličku velké stádo anebo prodat..a bohužel se radši nepídit, co nový majitel s kozlíkem zamýšlí.
Takto mám vegetariánskou známou a zrovna toto řeší. Ze dvou koz už jich má 15..
No..my vegetariáni nejsme, ale pokud maso, tak striktně naše vlastní, kde přijede známý řezník a udělá vše rychle a v pro zvíře známém prostředí anebo biofarma, kterou znám.
Já nejsem přesvědčená o tom, že ze své přirozenosti je člověk býložravec, v přírodě se to vzájemně mydlí a žere taky plus kdybychom se koupali v Nilu, kdejaký krokodýl by též morálně nezaváhal a smlasknul by si na nás..nicméně druhá věc je ta, kam až se masožravectví dostalo dnes a to je hnus - lidi masou nejedí, ale s odpuštěním že. ou, musejí ho mít každý den a někdy i několikrát (typicky k obědu maso, k večeři šunka) a vůbec se nezajímají o původ masa, jen slevové akce. Přitom kdyby jedli míň masa kvalitního, vyšlo by je to finančně stejně, jako když ho musejí mít denně tunu nekvalitního a ještě provázeného utrpením zvířat.
Jinak teda mléčný a vaječný „průmysl“ je mnohdy horší, než ta příšerná chvilka na jatkách. Poněvadž u mléčných krav a slepic na vejce jde o dlouhodobou zátěž a týrání. Zvedá se mi krev v žilách - vedle ve vesnici je klasická drůbežárna, normálně klec. chov (jo, dobře, místo 15 slepic jsou v kleci „jen“ 2), ale pořád ta slepice neviděla světlo boží a musí žít v kleci a brzo je na odpis. No a tam jim visí cedule „vejce z farmy“ a mají tam něco jako jsou mlékomaty, tak tam mají „vajíčkomat“
. ![]()
Naše slepice mají taky hektar, jsou společně s kozama. Můžou si zobat žížaly, trávu a co je napadne..
@Evulina Prijde mi lepsi kozlika zabit doma tak aby nevedel, nez ho poslat nekam kde nevis jak skonci..
Proto jsem prave porizovala kozicky s papirama, aby kuzlata mohla byt uchovnena a pouzita dale do chovu a zabijeni se eliminovalo na minimum.
@Barush píše:
@Evulina Prijde mi lepsi kozlika zabit doma tak aby nevedel, nez ho poslat nekam kde nevis jak skonci..Proto jsem prave porizovala kozicky s papirama, aby kuzlata mohla byt uchovnena a pouzita dale do chovu a zabijeni se eliminovalo na minimum.
No jo no..my jsme kozu dostali..jinak ji chtěl ten člověk zabít, rušil chov. Tak ji máme no..nepapírovku naši..ale posledně si kozlíka vzal člověk, který se pak přiznal, že ho chtěl na rožeň, ale nakonec si ho pak nechal ![]()
S tím zabitím doma máš pravdu no..taky bych radši doma, rychle, kamarádem řezníkem, kterého známe. Nicméně u nás chlapi skopové nechtějí a ze známých o něj taky nikdo moc nestojí no..Suma sumárum - kdo chce vegetariánsky chovat zvířata, musí buď mít obsáhlou sbírku přátel, kteří jsou též chovatelé vegetariáni a budou zvířata pendlovat i tam anebo počítat s tím, že bude mít brzo docela velkou farmu, pokud bude chtít nechávat vše dožít.. ![]()
Veganská farma, tam už je to o něco proveditelnější - zvíře se pořídí, žije, nepřipouští, nechá se dožít..ale na mléko je potřeba, aby matka měla mládě, takže se chov prostě poté takto rozrůstá no.. ![]()
@Evulina přesně jak říkáš, je to hlavně byznys a lidi vůbec nad tím nepřemýšlí a nakupují a všichni vykrikuji jak mají rádi zvířata, když týra někdo psa to se zvedne vlna nevole ale nikdo, nikdo se nepidi jak to maso vzniká, jak je zachazeno s tema zvířátkama. Zavírají před tím oči. Když se jí domácí maso, nebo z biofarmy, nic proti tomu nemám ač sama bych ho nesnedla. Mám kolem sebe spoustu těchto lidí, vlastně všechny - co kupují maso v supermarketu, ale nejsem ten typ, co by do někoho hucel, bohužel… Stejně by to bylo k ničemu.. Je mi to líto ale svět nespasim,ikdyz bych rada ![]()