Veganství - rady a zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
873
1.2.17 09:38

@Doe_Jane Ahoj, já jsem byla čistě na veganské stravě cca 4 měsíce, pak jsem se ze zdravotních důvodů vrátila zpět k masu (dělám docela tvrdé tréninky a ztrácela jsem svalovou hmotu, nezvládala jsem odjet kvalitní trénink, neměla jsem sílu). Abych to upřesnila, neměla jsem o tom moc nastudováno a nevěděla jsem, jak stravu kombinovat a co jíst, abych pokryla všechny živiny. Nesmím totiž z důvodu alergie luštěniny, což jsem zjistila, je docela problém. Nicméně bych se k veganství chtěla vrátit, ale říkám narovinu, že to nedělám kvůli zvířatům, protože to je podle mě nesmysl. I kdyby byla většina Země veganská, nezastaví to masoprůmysl, takže to stejně zvířatům nepomůže. Dělala jsem to kvůli sobě, mám problém s akné a je pravda, že se mi velmi zlepšilo. A k druhé části otázky, neměla jsem potřebu rozhlašovat, že jsem vegan, přijde mi to i trapné, jak si mají lidé potřebu něco dokazovat tím, že rozkřikují, že jsou vegani a jak mají rádi zvířátka. U mě to vědělo akorát nejbližší okolí, aby mi nenutili živočišné produkty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 13:04
@Doe_Jane píše: Čistě ze zvědavosti, znáte někoho, kdo byl vegan a sekl s tím a vrátil se k masu?
Poslední dobou se v mém okolí s vegany roztrhl pytel. Najednou se s těmi lidmi prostě nedá mluvit, veganství cpou všude a při každé příležitosti. Ještě před rokem s nimi člověk zašel na pizzu a teď by si nejraději vzali snad všechny prasátka domů. Je to opravdu přesvědčení které přijde náhle nebo prostě to je teď tak v kurzu a lidi chcou být in?
Jak jste se vy stali vegani? Taky to máte potřebu všem říct?

pochybuju, že by to někomu cpali…jako ahoj co doma a co děti propadají z matiky…" jsi vrah když jíš maso"…asi tak to cpou? to asi né.

Jinak to, že předtím njedli maso a tedka na stejk nepujdou je snad normální ne, když jsou vegani?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 13:09
@Jana525 píše:
Jo, je to moda. Ma dcera v tom lita poradne. Uplne by mi stacilo, aby se vratila k mleku a vejcum. Bojim se, ze az to pochopi, tak uz bude pozde. Cpala nam to ze zacatku hodne, uz pochopila, ze to nema vyznam.

na co pozdě? Na to neždímat planetua nevraždit zvířata. No doufejme, že má rozumu dost a nečte bulvár…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
1.2.17 13:09
@Zahradnice Roku píše:
pochybuju, že by to někomu cpali…jako ahoj co doma a co děti propadají z matiky…" jsi vrah když jíš maso"…asi tak to cpou? to asi né.Jinak to, že předtím njedli maso a tedka na stejk nepujdou je snad normální ne, když jsou vegani?

nejde o to jestli to jí nebo nejí ale o to jak se chovají a je to přesně tak jak jsi psala, neustálé přednášky o tom jak zvířátka kvůli nám trpí

• Citovat
  • Upravit
1.2.17 13:12
@SlečnaDahlia píše:
Až pochopí co, tak bude pozdě na co? Pokud není blbá, složení jídelníčku si hlídá a staví si ho tak, aby jí nic důležitého nechybělo. Pokud blbá je, tak si to nehlídá a po nutriční stránce na tom bude zhruba jen tak špatně, jako drtivá většina Čechů s jejich mizerným stravováním.

přesně tak. Ono ani není třeba si to nějak hlídat pokud není nemocnáa nějak nesportuje. Stačí jíst v dostatečném množství, pestře a doplnovat B12-nebo si hlídat a cca 1× za rok nebo za 2 skočit na krevní testy. Pokud ale bude valit sušenky, alkohol, kávu a polotovary tak ano třeba jí bude chybět vápník a třeba bude mít za pár let potíže. Ale od toho pokud je mladá má snad rodiče aby se podívali co je to veganství a o čem to je a pomohli jí ve veganství ukázat jak a co se má dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 13:14
@Doe_Jane píše:
nejde o to jestli to jí nebo nejí ale o to jak se chovají a je to přesně tak jak jsi psala, neustálé přednášky o tom jak zvířátka kvůli nám trpí

upřímně si myslím, že lžete pochybuji, že se třeba po roce potkáte s někým kdo je vegan a zeptá se ho co žena a děti a on Vám odpoví „nejes maso je to vražda“.
A ano máte pravdu, zvířata kvuli Vám trpí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 13:16
@AdelaHores píše:
@Doe_Jane Ahoj, já jsem byla čistě na veganské stravě cca 4 měsíce, pak jsem se ze zdravotních důvodů vrátila zpět k masu (dělám docela tvrdé tréninky a ztrácela jsem svalovou hmotu, nezvládala jsem odjet kvalitní trénink, neměla jsem sílu). Abych to upřesnila, neměla jsem o tom moc nastudováno a nevěděla jsem, jak stravu kombinovat a co jíst, abych pokryla všechny živiny. Nesmím totiž z důvodu alergie luštěniny, což jsem zjistila, je docela problém. Nicméně bych se k veganství chtěla vrátit, ale říkám narovinu, že to nedělám kvůli zvířatům, protože to je podle mě nesmysl. I kdyby byla většina Země veganská, nezastaví to masoprůmysl, takže to stejně zvířatům nepomůže. Dělala jsem to kvůli sobě, mám problém s akné a je pravda, že se mi velmi zlepšilo. A k druhé části otázky, neměla jsem potřebu rozhlašovat, že jsem vegan, přijde mi to i trapné, jak si mají lidé potřebu něco dokazovat tím, že rozkřikují, že jsou vegani a jak mají rádi zvířátka. U mě to vědělo akorát nejbližší okolí, aby mi nenutili živočišné produkty.

Nemyslím si, že vagné, kteří jsou vegany z etických i zdra´votních duvodu to vykřikují aby si něco dokazovali:)

Každopádně pokud sportujete hodně a máte alergie tak je potřeba alepson něco málo vědět. Teda za předpokaldu, že sportujete denně několik hodin. Pro běžnýho člověka co nemá nemoci a alergie a maximálně doma cvičí jillian či tak stačí jíst pestře a hlídat si B12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
1.2.17 13:18
@Zahradnice Roku píše:
upřímně si myslím, že lžete pochybuji, že se třeba po roce potkáte s někým kdo je vegan a zeptá se ho co žena a děti a on Vám odpoví „nejes maso je to vražda“.
A ano máte pravdu, zvířata kvuli Vám trpí.

to trošku přeháníš mě tady obviňovat ze lži ne? každý to tady pochopil jenom ty ne tak nevím kde je chyba, já jíst maso nepřestanu a je mi jedno kolik prasat kvůli mě umře :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20767
1.2.17 13:19
@Doe_Jane píše: Čistě ze zvědavosti, znáte někoho, kdo byl vegan a sekl s tím a vrátil se k masu?
Poslední dobou se v mém okolí s vegany roztrhl pytel. Najednou se s těmi lidmi prostě nedá mluvit, veganství cpou všude a při každé příležitosti. Ještě před rokem s nimi člověk zašel na pizzu a teď by si nejraději vzali snad všechny prasátka domů. Je to opravdu přesvědčení které přijde náhle nebo prostě to je teď tak v kurzu a lidi chcou být in?
Jak jste se vy stali vegani? Taky to máte potřebu všem říct?

Znám, ale víc znám těch, kteří se z veganství vrátili k vegetariánství. Já jsem vegan, nikomu to nenutím a většina lidí to o mně ani neví, taky mi lezou na nervy lidi, kteří mají potřebu to neustále někomu cpát :zed:
Jestli je to jejich přesvědčení nebo póza ti tady nikdo neřekne, možné je obojí, momentálně je veganství modním hitem.
Já se veganem stala ze zdravotních důvodů, začala jsem masem, postupně vyřadila vše živočišné, chodím i na krevní rozbory, měřila jsem si živiny v jídle, abych věděla, že je vše jak má být a je… ale já třeba maso nesnášela od mala, dřív jsem ho jedla, ale nebyla jsem schopná na něj sáhnout :nevim: bez mléčných výrobků je mi podstatně lépe a intoleranci ani alergii nemám. Postupem času se k tomu přidaly i etické otázky, ale manžel jí normálně, sám teda živočišnou stravu omezuje, ale když má chuť, dá si maso, jen si to musí uvařit sám :nevim: Dětem taky nic nutit nehodlám, necháme to na nich.
Velkochovy a vůbec zacházení se zvířaty jsem viděla osobně, v ČR a musím říct, že mi z toho dodnes špatně… krávy na mléko jsou opravdu chudáci. Manžel mléčné výrobky od té doby nakupuje od soukromých chovatelů a výrobců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
1.2.17 13:22

@AdelaHores Já sportuji denně a se svalovou hmotou jsem problém neměla, je ale pravda, že nemožnost jíst luštěniny ti to podstatně stěžuje :think: Já si jeden čas všechno vážila a zapisovala, neměla jsem totiž moc představu, kolik živin v čem je, dost mi to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6119
1.2.17 13:30
@Doe_Jane píše:
nejde o to jestli to jí nebo nejí ale o to jak se chovají a je to přesně tak jak jsi psala, neustálé přednášky o tom jak zvířátka kvůli nám trpí

Zkus být upřímná sama k sobě (nemusíš být k nám) a odpovědět si na otázku, jestli ti ve skutečnosti opravdu tak vadí ti vlezlí vegani, co na tebe vyskakují zpoza každého rohu a dávají ti nevyžádané přednášky. Jestli tě ve skutečnosti náhodou nežere to, že ti říkají pravdu, která se nepříjemně poslouchá. Což je pochopitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
207
1.2.17 13:32

@Doe_Jane Myslím, že pro některé lidi je veganství trend a ti se podle mě k masu vrátit můžou, ale ten kdo k němu dospěje z etického hlediska už krok zpět neudělá, resp. nikoho takového neznám. Já jsem vegan několik let a to zejména z etických a částečně ekologických důvodů. Ale rozhodně veganství nikomu necpu, protože mi taky není příjemné, když mě někdo přesvědčuje, že jíst maso je lepší. A nemám problém zajít s kámoškama na kávičku a pochválit jim zákusek, který vypadá dobře, ale já si ho holt nedám ;) A veganů nepochybně přibývá, jsou mnohem širší možnosti, kde nakoupit, kde se najíst (v Praze je největší koncentrace veg. restaurací v Evropě), lidé jsou více informovaní jaký život mají hospodářská zvířata…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 14:19
@Doe_Jane píše:
to trošku přeháníš mě tady obviňovat ze lži ne? každý to tady pochopil jenom ty ne tak nevím kde je chyba, já jíst maso nepřestanu a je mi jedno kolik prasat kvůli mě umře :nevim:

ne nepřeháním…ono jako jedna věc je ta, že někdo řekne, že je vegan a chce si o tom povídat a druhá věc je ta, že to někdo někomu na počkání cpe…težko si asi předtsavit situaci, kterou jsem popisovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.2.17 14:20
@SlečnaDahlia píše:
Zkus být upřímná sama k sobě (nemusíš být k nám) a odpovědět si na otázku, jestli ti ve skutečnosti opravdu tak vadí ti vlezlí vegani, co na tebe vyskakují zpoza každého rohu a dávají ti nevyžádané přednášky. Jestli tě ve skutečnosti náhodou nežere to, že ti říkají pravdu, která se nepříjemně poslouchá. Což je pochopitelné.
:potlesk: :pankac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
1.2.17 14:23

Leonardo Da Vinci 46
italský renesanční umělec 1452 – 1519 „V mládí jsem se zřekl jedení masa a přijde ještě den, že lidé mně podobní se budou na zabíjení zvířat dívat tak, jako se dnes dívají na zabíjení lidí.“

PS: také mě příjde, že šetření zvířat stoupá a vypadá to, že slova pána Da Vinciho se začínají vyplňovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma jóga pro zdravé tělo

Ikona - Karolína Racková

Karolína Racková