Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Palačinky jdou i z obyčejné mouky, místo vajíčka používám rozemletý a namočený zlatý lněný semínko… to samé u bramboráků. Tu pohankovou mouku moc v případě palačinek nepoužívám, protože má specifickou chuť a už to pro mě pak není moc klasická palačinka
@Anonymní píše:
prosím z rod. důvodů raději anonymně…chodte ohledně B12 na testy, jděte zeb začátku na cca 2 pracoviště at můžete porovnat. Tělo může po vysazení fungovat ze zásob i 10 let. narozené dítě co je rovnou veganem několik měsíců. Je potřeba to hlídat a pak jedině injekce B12.
Práškama se suplementovat nedá.
Ze začátku pár měsíců po sobě a pak stačí udržovací dávka třeba 2× za rok.
Díky za komentář. Já si říkám, že když si občas maso dám, tak by to mělo být ok. Až (jestli) budu znovu těhotná, tak jídelníček určitě upravím, aby ho bylo ještě víc.
@SlečnaDahlia Tak to co píšeš to už nejsou bramboráky-u nás se tomu říká laty a dělají se na sladko s povidlama a mákem-pečou se na sucho na pánvi. Zkoušela jsem i čili fazole a špenát jako náplň a smažené na oleji-u nás je to docela oblíbené.
@Pam12 Já mám pohanku hrozně ráda tak mi ta chuť nevadí, ale manžel je moc nemusí. To lněné semínko jsem už slyšela, ale nezkoušela.
@baaruunkaa U nás jsou to normálně bramboráky, jsou to hrubé placky, babička je potírala po usmažení česnekem a sádlem se solí
Nasucho na pánvi, jako tenké placky s mákem nebo povidly, se u nás dělaly lokše.
@Anonymní píše:
prosím z rod. důvodů raději anonymně…chodte ohledně B12 na testy, jděte zeb začátku na cca 2 pracoviště at můžete porovnat. Tělo může po vysazení fungovat ze zásob i 10 let. narozené dítě co je rovnou veganem několik měsíců. Je potřeba to hlídat a pak jedině injekce B12.
Práškama se suplementovat nedá.
Ze začátku pár měsíců po sobě a pak stačí udržovací dávka třeba 2× za rok.
proč by se nedalo suplementovat práškama??? já si včera koupila B12 v DM, je tam 10 lahviček, co se vypijí,, a ještě tam prodávají i vegetarianské a veganské vitaminy
@SlečnaDahlia to fakt záleží odkud člověk je
babička je z beskyd a bramborákům říká pampuchy. Jak se o nich píše tak na ně dostávám chuť tak musím zkontrolovat jestli jsou ještě brambory a asi budou na večeři ![]()
@werunka89 píše:
proč by se nedalo suplementovat práškama??? já si včera koupila B12 v DM, je tam 10 lahviček, co se vypijí,, a ještě tam prodávají i vegetarianské a veganské vitaminy
moc nedá, projed pořádně internet a oni sice píši o b12, že je ve spirulině a že se dá získat z půdy atd ale to mnosžtví je minimální a je to jenom něco jako verze b12 jako takové a není prokázáno, že by to stačilo plně nahradit tu b12ku co se suplementuje injekčně nebo tu co se získává z živočišných složek…
Moje zkušenosti s veganstvím… prosím anonymně z pochopitelných důvodů.
Moje nejlepší kamarádka se stala ze dne na den veganem ultras, znáte to, jakmile se stanete veganem, máte potřebu přesvědčovat ostatní o veganství. Takže jsem podlehla a stala se jím taky. Nijak mi to nevadilo, zvířata miluju a zpočátku mi byla myšlenka sympatická. Moje tělo občas volalo po masu nebo jogurtu, ale moje vůle byla pevná. Dokonce jsem ignorovala i to, že se mi pořád točila hlava, měla neustálé bolesti břicha a vypadala jako anorektička. Zhruba za rok jsem zkolabovala a záchranka mě odvezla do nemocnice. 14 dní jsem byla na kapačkách. Nedostatek živin a pár autoimunních onemocnění k tomu, moje tělo se prostě začalo bránit dietě po svém. Po tomto zážitku jsem začala do svého jídelníčku zařazovat zpět maso a živočišné produkty a musím říct, že je mi zase dobře. Bohužel mě ale pár mých kamarádů veganů zavrhlo.. S odstupem času mi přijde, že jsem snad byla v nějaké sektě veganů.
Nejlepší kamarádka už taky není veganka. Po třetím potratu to také vzdala a začala jíst „normálně“. Dnes má zdravou holčičku.
Takže bych ráda varovala ty, co chtějí veganství zkusit, hlavně s rozumem ať nedopadnete jako já. ![]()
@Anonymní píše:
Moje zkušenosti s veganstvím… prosím anonymně z pochopitelných důvodů.
Moje nejlepší kamarádka se stala ze dne na den veganem ultras, znáte to, jakmile se stanete veganem, máte potřebu přesvědčovat ostatní o veganství. Takže jsem podlehla a stala se jím taky. Nijak mi to nevadilo, zvířata miluju a zpočátku mi byla myšlenka sympatická. Moje tělo občas volalo po masu nebo jogurtu, ale moje vůle byla pevná. Dokonce jsem ignorovala i to, že se mi pořád točila hlava, měla neustálé bolesti břicha a vypadala jako anorektička. Zhruba za rok jsem zkolabovala a záchranka mě odvezla do nemocnice. 14 dní jsem byla na kapačkách. Nedostatek živin a pár autoimunních onemocnění k tomu, moje tělo se prostě začalo bránit dietě po svém. Po tomto zážitku jsem začala do svého jídelníčku zařazovat zpět maso a živočišné produkty a musím říct, že je mi zase dobře. Bohužel mě ale pár mých kamarádů veganů zavrhlo.. S odstupem času mi přijde, že jsem snad byla v nějaké sektě veganů.
Nejlepší kamarádka už taky není veganka. Po třetím potratu to také vzdala a začala jíst „normálně“. Dnes má zdravou holčičku.
Takže bych ráda varovala ty, co chtějí veganství zkusit, hlavně s rozumem ať nedopadnete jako já.
Ono by stačilo, kdyby ses zamyslela nad tím, co jsi jedla, kdybys měla dost živin, tak ti nic neni a představ si, že i vegan může být tlustý. To, co ti bylo nebylo veganstvím, ale tím, že se neumíš stravovat, to se na mě nezlob.
Fanatické vegany nemám ráda, nikomu stravu necpu, manžel si jí maso a je mi to fuk, ale hanit veganství, protože si neumíš spočítat, jestli máš dost živin je ubohost.
@radkka píše:
Ono by stačilo, kdyby ses zamyslela nad tím, co jsi jedla, kdybys měla dost živin, tak ti nic neni a představ si, že i vegan může být tlustý. To, co ti bylo nebylo veganstvím, ale tím, že se neumíš stravovat, to se na mě nezlob.
Fanatické vegany nemám ráda, nikomu stravu necpu, manžel si jí maso a je mi to fuk, ale hanit veganství, protože si neumíš spočítat, jestli máš dost živin je ubohost.
Nikomu nic nehaním, píšu svoji zkušenost jako varování. Promiň, ale tvá reakce je přesně stejná jako těch mých bývalých kamarádů. „Dovolíš si říct něco špatného na veganství, neumíš to, děláš to špatně, jsi vyvrhel, protože veganství je jenom skvělé a každému musí dělat dobře“. Ne, neuměla jsem se stravovat, protože nejsem fanouškem polykání nějakých prášků a doufala jsem, že vše dostanu ze stravy, ale tak to není. NIC nedokáže nahradit živočišné bílkoviny. Dnes už to vím, ty na to časem přijdeš třeba taky. Prostě veganství není pro každého. Já jsem kvůli výhradně rostlinné stravě byla prozánětovaná od jícnu až po tlusté střevo. Jinému to může dělat dobře.
@Anonymní píše:
Nikomu nic nehaním, píšu svoji zkušenost jako varování. Promiň, ale tvá reakce je přesně stejná jako těch mých bývalých kamarádů. „Dovolíš si říct něco špatného na veganství, neumíš to, děláš to špatně, jsi vyvrhel, protože veganství je jenom skvělé a každému musí dělat dobře“. Ne, neuměla jsem se stravovat, protože nejsem fanouškem polykání nějakých prášků a doufala jsem, že vše dostanu ze stravy, ale tak to není. NIC nedokáže nahradit živočišné bílkoviny. Dnes už to vím, ty na to časem přijdeš třeba taky. Prostě veganství není pro každého. Já jsem kvůli výhradně rostlinné stravě byla prozánětovaná od jícnu až po tlusté střevo. Jinému to může dělat dobře.
Ty jsi totiž na veganství zažila to špatné, protože nejsi schopná spočítat si živiny a orientovat se v tom, s čím jsou potřeba rostlinné bílkoviny kombinovat, aby byly v těle využity. To není problém veganství, ale tvoje neschopnost. Znám celoživotní vegany, znám dlouholeté, chodí pravidelně na testy, jediné, co jedí v tabletkách je Chlorella, nic víc a jsou naprosto zdraví. Já jsem vegan 5 let a po nástupu na tuto stravu mi všechny zdravotní problémy vymizely.
Kdybys napsala, že ti to nesedělo, fajn, ale ty tady neprávem něco haníš, přitom o tom nic nevíš. Je mi jedno, jestli jíš maso a zapíjíš to denně litrem kravského mléka, to je tvoje věc, ale než na něco začneš kydat špínu, tak si o tom zjisti relevantní informace. Děkuji.
Já nevím, ale napadlo tě, že na každý je stavěný na to se stravovat jako vegan? Zřejmě ne, ty mi tady raději napíšeš, že jsem ubohá, protože mi to nesedlo. Jestli umíš číst, píšu, že jsem měla kvůli této stravě autoimunní reakci. Živiny jsem si samozřejmě počítala a kombinovala správně, ale tělo to nezpracovalo a nevstřebalo. Ale děkuji, přesně kvůli lidem jako ty, jsem ráda, že už se s těmito lidmi nestýkám.
Super, že znáš lidi, kteří jsou vegani a zdraví. Já zase znám bývalé vegany, co zdraví nejsou a nedělalo jim to dobře. Od toho tato diskuze je, napsat zkušenosti. A ty nejsou jen pozitivní, i když se ti to nelíbí. ![]()
@Anonymní píše:
Já nevím, ale napadlo tě, že na každý je stavěný na to se stravovat jako vegan? Zřejmě ne, ty mi tady raději napíšeš, že jsem ubohá, protože mi to nesedlo. Jestli umíš číst, píšu, že jsem měla kvůli této stravě autoimunní reakci. Živiny jsem si samozřejmě počítala a kombinovala správně, ale tělo to nezpracovalo a nevstřebalo. Ale děkuji, přesně kvůli lidem jako ty, jsem ráda, že už se s těmito lidmi nestýkám.
Super, že znáš lidi, kteří jsou vegani a zdraví. Já zase znám bývalé vegany, co zdraví nejsou a nedělalo jim to dobře. Od toho tato diskuze je, napsat zkušenosti. A ty nejsou jen pozitivní, i když se ti to nelíbí.
Ale ty píšeš, že celá strava je špatně. Kdybys napsala, že máš specifické zdravotní komplikace a strava ti nesedla, tak neřeknu ani popel, ale ty napíšeš, že je to strááááášně špatně a že na to určitě jednou přijdeme. Kdybys mi půjčila svou věšteckou kouli, byla bych šťastná, zrovna by se mi hodila.
@radkka píše:
to dělá dost lidí no…jinak pošleš mi prosím ten raw jídelák do sz?
![]()