Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Turante píše:
@anairda Mimochodem bez těch podnikatelů by většina lidí ani neměla práci, tak proč na ně lidi nadávají??? A sociální dávky? Ve spoustě okolních zemích jsou třetinové, jen u nás se rozdávají jako králům
Tohle je taky dobrý, to už jsem slyšela víckrát o těch dávkách, ale pořád mi nikdo nedokáže říct, jak by to asi u nás vypadalo kdyby byli dávky třetinové. Konkrétně myslím důchody, rodičáky a dávky nemocným a postiženým lidem. To by jako měli umřít hlady?
@elanaa
To víš, že na důchody nebude když to půjde takhle, dokud se bude rozdávat kde se nemá… Hůř a hůř bude každopádně.
@anairda Tak například co se týká rodičovské, prostě by ses vrátila makat do práce, proč to jinde jde a tady ne? Ano, nedokážu si to představit, že bych po půl roce šla od mimina pryč, ale jak jde vidět tak to jde. A důchody? Většina lidí v zahraničí nic takového od státu nemá, prostě si na to průběžně šetří během života. Plus nějaké důchodové pojištění povinně. A myslím, že kdyby se našla páka na naše nepřizpůsobivé občany, tak by bylo hned několik miliónů na výplaty.
@anairda píše:
Tohle je taky dobrý, to už jsem slyšela víckrát o těch dávkách, ale pořád mi nikdo nedokáže říct, jak by to asi u nás vypadalo kdyby byli dávky třetinové. Konkrétně myslím důchody, rodičáky a dávky nemocným a postiženým lidem. To by jako měli umřít hlady?
no to je právě to o tom nastaveným systému. V jiných zemích prostě ti, co na to mají (tj. jsou zdraví a mladí), tak pracujou, i když jsou to taky síly, kde to není nijak zvlášť pěkné. Mluvím konkrétně právě o mateřské: leckde téměř neexistuje (nemluvím-li o nějakých šesti týdnech, třech měsících, kdy si žena může dovolit ten luxus být doma se svým vlastním dítětem
). Prostě jsi mladá, máš práci, porodila jsi, tak se dej do kupy a hajdy vydělávat. Mají pochopitelně propracovaný systém předškolních zařízení, ale taky ne vždy a platí si chůvy…ale hlavně si spoří samy na ten důchod, na vzdělání dětí atd. Díky tomu, že je tímto víc peněz v systému v oběhu, jsou vyšší platy, vyšší životní standard a můžou pak dát třeba víc i těm, kdo jsou opravdu potřební (třeba ti postižení). To by se u nás ale muselo vše totálně překopat, aby to bylo taky tak a za sebe já třeba rovnou říkám, že jsem moc ráda, že žiju v zemi, kde beru ještě královský příspěvek za to, že můžu být s dítětem doma 2 nebo 3 roky a nikdo mě nenutí mastit po 6N do práce.
ale levicová vláda stále nemá žádné řešení jak ty peníze vzít, když krást a tisknout je nejde…prostě nemá. Ne takové, aby se v konečném důsledku stejně zas neobrátilo proti občanům (např. méně pracovních míst atd.)
@anairda a jak teda jinak mají vznikat pracoví místa?
A k těm soc. dávkám - v první řadě by je měli dostávat jen ti, kteří na ně opravdu mají nárok, kteří je neutrácejí za chlast, cigára a podobně. A proč by třeba důchod měli dostávat ti, kteří nikdy nepracovali - a pracovat nechtěli - ať jim dají jenom životní minimum? To je pořád dokola. Dokud se nepřestanou zneužívat dávky, tak se z toho nevymotáme
Půjdu volit určitě, ale nevím koho.
ČSSD se mi hnusí, ty volit určitě nebudu. To samé platí u ODS, Lidem, komunistů. Babišovi nevěřím - přijde mi, že má taky akorát plnou hubu keců. U TOP09 si taky nejsem úplně jistá. Co se týče volebních programů daných stran, tak nevím, jestli má vůbec smysl je číst a rozhodovat se podle nich. Minule jsem je četla jaksi zbytečně
![]()
@Manaja ve volebních plánech je akorát, kam chtějí dojít, ale už ne kudy…
@Turante píše:
@anairda Tak například co se týká rodičovské, prostě by ses vrátila makat do práce, proč to jinde jde a tady ne? Ano, nedokážu si to představit, že bych po půl roce šla od mimina pryč, ale jak jde vidět tak to jde. A důchody? Většina lidí v zahraničí nic takového od státu nemá, prostě si na to průběžně šetří během života. Plus nějaké důchodové pojištění povinně. A myslím, že kdyby se našla páka na naše nepřizpůsobivé občany, tak by bylo hned několik miliónů na výplaty.
Já bych třeba šla do práce hned, klidně po tom půl roce mateřské, ale to prostě nejde, babičky ještě nejsou v důchodu a na chůvu opravdu nemám, takže to je jednoduché… A ohledně důchodů, ano, v jiných zemích možná na průběžné šetření mají, ale tady to tak prostě bohužel není.
@Turante U té rodičovské máš sice pravdu. Ale musíš se zamyslet i nad tím, kam by matky daly děti? Už teď je problém umístit dítě v pitomé MŠ. Kam by se daly např. půlroční mimina? Je pravda, že např. v Holandsku je RD jen 3 měsíce, ale tam mají plno jeslí apod, kam matky můžou své děti dát. To tady v ČR prostě není ![]()
@Alowen píše:
@anairda a jak teda jinak mají vznikat pracoví místa?
Holt se nemělo vše rozprodat… Dnes mají podnikatelé opravdu velikou moc. Lidi stojí dlouhé fronty na práci a pak dřou od rána do večera za pár šušní, aby je drahý podnikatel náhodou nevyhodil… je to smutné.
@Manaja Tak jistě, ale to právě vše souvisí s tím, že by se to tu muselo změnit. Je to prostě začarovaný kruh. Chtělo by to i vstřícné zaměstnavatele, kteří třeba udělají firemní jesle a školky, případně zkrácené úvazky. Jen jsem chtěla poukázat na to, že to jde. Ovšem u nás jsme prostě „jinde“ a tak to taky vypadá ![]()
@Turante S tím 100% souhlasím. Jde to a funguje to. Ale přesně jak píšeš, ČR by musela prodělat kompletní změnu. Bohužel mi nepřipadá, že by takovou změnu někdo chtěl udělat. Jak píšeš - kdyby byly firemní školky, jesle, byla by to paráda. Věřím, že by to ocenila většina (aspoň já ano). Zkrácené úvazky jsou další věc, která funguje už v tom mém zmíněném Holandsku. Je smutné, opravdu smutné, že to takto nefunguje i u nás.
@anairda píše:
Holt se nemělo vše rozprodat… Dnes mají podnikatelé opravdu velikou moc. Lidi stojí dlouhé fronty na práci a pak dřou od rána do večera za pár šušní, aby je drahý podnikatel náhodou nevyhodil… je to smutné.