Výchova Nevýchovou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2.12.14 13:33

@kači31 Mně pomohl kurz v tom, abych si začala být více jistá. Že jsem prostě dobrá máma pro svoje děti. Že se nemusím trápit tím, že některé věci dělám jinak. Že mi nemusí vadit, že nejedu podle rad těch okolo. A taky jsem začala svoje děti poslouchat - že „nechce oběd“ neznamená: nemám tě rád, nevaříš dobře, nevážím si tvojí práce. Ale znamená to opravdu jen „nechci oběd“. Takže se ptám: „nemáš hlad? proč ho nechceš?“ atd.
Včerejší příklad: Byli jsme v obchodě, fronta u pokladny. Můj 2letý syn v kočárku, v úrovni čokoládových Mikulášů a natahoval se na ně. Moje reakce před Nevýchovou by asi byla ta, že bych mu řekla, že mu to nekoupím a chtěla bych odlákat jeho pozornost na něco jiného. Včera jsem mu řekla: „Tobě se líbí Mikuláš, že? A víš, kdo chodí s Mikulášem? A víš, jak dělá čert?“… prostě jsem ho zatáhla do hovoru o Mikulášovi, aniž bych mu vnucovala myšlenku, že ho vlastně chce koupit. Nechtěl ho koupit, prostě se mu líbil, chtěl mi ho ukázat, tak se na něho natahoval. Já vím, že je to „malý“ příběh, ale pamatuju si, jaké je to otravné, když děti začnou v obchodě nebo jinde na veřejnosti dělat scény.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
2.12.14 15:16

@kocka_on_the_road jo to na syna taky platilo, teď má tři a ignoruje nás :roll: jak by si ne výchova poradila s tímto :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2.12.14 20:32

@suricata Záleží na situaci, kdy a proč vás ignoruje. Sama za sebe - ignoruju to, když jsem do něčeho zabraná a někdo mě z toho vyrušuje. Ignoruju, když mám poslouchat něco, co mě nebaví, co mi vadí, co mi nedává smysl. Ignoruju toho, kdo mluví furt a nezajímá ho, co říkám já. U našeho 4,5 letého syna funguje to, že s ním mluvím s maximální pozorností. Poslouchám, co říká. Když potřebuju, aby mě opravdu slyšel, sednu si třeba za ním na zem, abychom byli na stejné úrovni. Důležité věci říkám stručně, jasně. Ptám se ho, když se „zasekne“, že něco nechce dělat. Osobně mi pomohlo, když jsem si uvědomila, že plno věcí prostě nedělá schválně, že k tomu má vždycky nějaký důvod - třeba pro mě nepochopitelný, ale má :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
3.12.14 10:49

@kocka_on_the_road promiň ale na všechno tohle, co píšeš sem si přišla sama, dávno - je to totiž naprosto přirozené… ono by totiž stačilo jen poslouchat svůj instinkt a vyjde tě to levněji ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.12.14 10:57

@brumdinka Souhlasím. Jak jsem už psala výše - u jednoho malého dítěte to šlo :) Byli jsme spolu, všechno jsme si spolu pořešili. Prvním problémem pak byla školka - jiný přístup, cizí jazyk, najednou si všechno musel vyřešit sám nebo musel přistoupit na způsob, jakým to řešily vychovatelky. Druhé dítě, vztahy mezi nimi, muž v práci, atd. - to mi na klidu taky nepřidalo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35487
3.12.14 18:16
@brumdinka píše:
@kocka_on_the_road promiň ale na všechno tohle, co píšeš sem si přišla sama, dávno - je to totiž naprosto přirozené… ono by totiž stačilo jen poslouchat svůj instinkt a vyjde tě to levněji ;-)

No mne uprimne taky prekvapuje, ze to nekdo nevi…a musi kvuli tomu platit kurs :nevim: Zrejme proto mi cely ten princip prijde na hlavu, jaka nevychova? Nicmene faktem je, ze jsem to neabsolvovala, treba tam neco proevratneho opravdu uci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.14 18:59

@kači31 Ahoj, sháním pro tebe free audio, na kterém si budeš moct zažít situaci z pohledu dítěte, mě osobně právě audia z pohledu dítěte moc pomohla, třeba ti to taky k něčemu bude, prosím chvilku strpení, jakmile to seženu, dám ti sem odkaz :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
9.12.14 14:39

Ahoj, sice jsem na kurzu nebyla, ale z tehle diskuze jsem pochopila ze se jedna o kurz vychovy aneb jak se vychovavaji deti v Americe. Nemam pravdu? A jak to tam vypada? Deti se navzajem strili ve skolach. Prijde mi naprosto nesmyslne abych s ditetem diskutovala a resila jsetli napriklad ted pujdem ven nebo az za hodinu. Ja jsem matka a potrebuju jit ven ted, tak prece pujde. Ano, na kazde dite plati neco jineho, ale kdyz mu reknu ze na neco se nesaha nebo ze neco delat nesmi, tak to delat nebude. Pak by z nej byl akorat nevychovany spratek, ktere ostatne vidim vsude okolo sebe. Chapu tedy dobre, ze kurz je zamereny na nevychovu? At si deti delaji co chteji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6638
11.12.14 18:20

@kacikhanz není to o tom, že děti necháš, ať si dělají, co chtějí, ale o tom, že se k nim chováš s úctou. Manžela taky nebudeš bít, když si po sobě neuklidí :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.12.14 11:12

@kači31 Ahoj, tak audio jsem bohužel nesehnala, prý se něm pracuje…ale mám odkaz, kde si můžeš sama vyzkoušet, jaký tip rodiče jsi a taky je v jednom videu cvičení..:-) snad ti to k něčemu bude :-)

http://vychovanevychovou.cz/5-principu/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
9.1.15 22:27
@trpělivost píše:
Ahoj, mám za sebou kurz Nevýchovy a peníze, které za kurz zaplatíš rozhodně nejsou vyhozené do „luftu“. Pokud jsi otevřená tomu, že každé dítě je jedinečné a že má také právo na svůj názor (byť to může být třeba formou křiku či pláče) a chceš něco doma změnit, aby jste se všichni cítily v pohodě, že jste na jedné lodi, že spolu už nemusíte bojovat, potom kurz jedině doporučuji. Takže rodiče, kteří si myslí, že dostanou návod, podle toho návodu to potom nějak „přepapouškují“ dítěti, tak pro takové rodiče kurz asi není. Kurz je pro ty, co chtějí něco změnit a uvědomují si, že tu změnu musejí udělat oni, že to za ně žádná Katka Králová z videa neudělá. Dostaneš však podporu a pochopení pro to, takovou změnu udělat. Vcítíš se do pocitů dítěte a díky tomu budeš snáze reagovat v některých nepříjemných situacích. Za mě to byla nejlepší investice, jakou jsem mohla udělat. To, že máme doma pohodu je mi dostatečným důkazem :-)

Ahojky už pokukuji po tomto kurzu alenejsem si jistá zda mi pomůže, jde hlavně o dohody, ale jak se domluvím s 15.měsíčním dítětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.15 10:48

@paja206 Ahoj, myslím, že čím dřív začneš, tím líp. Podle Nevýchovovy je to vlastně pro rodiče, kteří začnou jednat partnersky už s malinkým dítětem, velká výhoda. Vzhledem k tomu, že se dítě učí nápodobou, až začne mluvit, automaticky se do toho zapojí. To, že dítě ještě neodpoví slovy nevadí. Dítě dává svůj stav na jevo neverbálně. Když se mu něco nelíbí třeba pláče, nebo se mračí…každá mamka to na svém dítěti pozná. Stejně tak každá mamka pozná, když se to dítěti líbí. Takže v kurzu se naučíš, jak s dítětem komunikovat tak, abyste byli parťáci. Z vlastní zkušenosti vím, že není zapotřebí, aby dítě mluvilo. Mému synkovi nebyly ještě ani dva roky, když jsem s kurzem začala a díky tomu jsme se vyhli tzv. období vzdoru, o kterém si rodiče myslí, že prostě k vývoji dítěte patří. Můžu potvdit, že nepatří. Syn nemá potřebu se vůči mně vymezovat a vzdorovat. Protože ví, že se vždycky domluvíme. Ještě jedna dobrá věc - součástí kurzu je bonus - Jak se domluvit s nemluvňetem - spousta rodičů ale během kurzu zjistila, že vlastně takový bonus ani nepotřebují, protože už vědí, jak na to :-) Dohodám je v kurzu věnován velký prostor. Jak udělat dohodu, aby fungovala a jak poznat, jestli to skutečně je dohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
10.1.15 21:50
@trpělivost píše:
@paja206 Ahoj, myslím, že čím dřív začneš, tím líp. Podle Nevýchovovy je to vlastně pro rodiče, kteří začnou jednat partnersky už s malinkým dítětem, velká výhoda. Vzhledem k tomu, že se dítě učí nápodobou, až začne mluvit, automaticky se do toho zapojí. To, že dítě ještě neodpoví slovy nevadí. Dítě dává svůj stav na jevo neverbálně. Když se mu něco nelíbí třeba pláče, nebo se mračí…každá mamka to na svém dítěti pozná. Stejně tak každá mamka pozná, když se to dítěti líbí. Takže v kurzu se naučíš, jak s dítětem komunikovat tak, abyste byli parťáci. Z vlastní zkušenosti vím, že není zapotřebí, aby dítě mluvilo. Mému synkovi nebyly ještě ani dva roky, když jsem s kurzem začala a díky tomu jsme se vyhli tzv. období vzdoru, o kterém si rodiče myslí, že prostě k vývoji dítěte patří. Můžu potvdit, že nepatří. Syn nemá potřebu se vůči mně vymezovat a vzdorovat. Protože ví, že se vždycky domluvíme. Ještě jedna dobrá věc - součástí kurzu je bonus - Jak se domluvit s nemluvňetem - spousta rodičů ale během kurzu zjistila, že vlastně takový bonus ani nepotřebují, protože už vědí, jak na to :-) Dohodám je v kurzu věnován velký prostor. Jak udělat dohodu, aby fungovala a jak poznat, jestli to skutečně je dohoda.

Snazim se s ni domluvit, ale vubec me neposloucha. treba s uklizenim balonku, zacnu uklizet a rikam jestli mi pomuze otoci se a jde pryc a dela bordel na druhe strane pokoje kde jsem hracky srovnala. mluvim v klidu i reknu prosim.to je jen jeden priklad. proste mam pocit ze kdyz ji neco rikam tak me vubec neposloucha nebo dela ze me neposloucha :( urcite si kurz koupim jsem uz pevne rozhodnuta. poeadis prosim do zacatku jak na nemluvici dite? dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
11.1.15 11:53

@trpělivost jen se zeptám, kolik je tvýmu synovi?…mmch období vzdoru je jasná vývojová fáze ve vývojové psychologii člověka stejně jako třeba puberta!!! tak bud´tak hodná a nepiš tu lži o tom, že žádné takové období k vývoji člověka nepatří, jenom proto, že u Vás třeba proběhlo klidněji nebo ještě není tvůj syn v tom správným věku…

a to jenom proto, abys nalákala lidi do kurzu…se divim, že admini s tím nic nedělaj, když je to jasná propagace!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.1.15 17:25

@brumdinka Ahoj, synovi budou 3 roky. Možná jsi mě špatně pochopila, nevím jestli takové období k vývoji člověka patří, ale vím, že není nutné, aby vypadalo tak, jak ve většině případů vypadá. Dítě je hodně vzdorovité, prosazuje si neustále svou…Puberta jistě do vývojové fáze člověka patří, ale to, co si každý představí pod pubertou je podle mně právě skoro dospělý člověk, který má tzv. svou hlavu, nespolupracuje, vzdoruje, stojí proti rodiči, bojuje s ním - a to si myslím, že také není potřeba. Nesnažila jsem se lákat někoho do kurzu, jen píšu svou zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí