Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
80474
13.11.15 11:19
@brko píše:
@mojmira tim,ze dnes jeste nekdo vyka rodicum.je otazka, zda je to projev ucty, ci autoritativni vychovy. mozna to neni ani jednim a ani druhym. Mozna i vliv krestanstvi, pokud se tam toto nekdy zachovava?
Moje fascinace je myslena spise v pozitivnim slova smyslu.

Prostě takto - at zvyk či projev úcty, je to tak a nic se s tím dělat nedá. A bylo by zvláštní, pokud vlastní dítě vyká, aby přivdaná/přiženěný tykal. A většinou, co jsem viděla, vykaly děti spíš z úcty, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
13.11.15 14:19

Mně to tak nepřijde. Prostě znám takové rodiny, jsou láskyplné, vztahy perfektní, ale děti by rodičům netykaly. Jak říkám, každý to má podle sebe. Oni jsou tak zvyklí, spíš ze začátku mne to překvapovalo, ted už ne. Zase na druhou stranu - když občas sleduji některé rady tady - těžko pak nastane situace, kdy by dítě poslalo - cituji " bábu do p*dele".
A vzniká to jednoduše - prostě jdu k babičce, a vidím, že rodiče jim vykají, vykám taky. A u rodičů to vzniká taky nápodobou - někdo - teta, babička - dítěti řekne třeba hezky řeky pomozte mi maminko, já to neumím - a dítě se to naučí. A samozřejmě kdyby zkoušelo tykat, tak ho otec nebo matka nebo sourozenci napomenou. Pro ně je to přirozené stejně, jako pro nás netykat tomu, koho neznáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
13.11.15 14:24

Moji rodiče svým rodičům vykali, já vykala prarodičům, strýcům, tetám a nikdy mě to divné nepřišlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
13.11.15 14:30
@Muzz píše:
Já si myslím, že v dnešní době to je anachronismus. Rodičům se dávno nevyká, díky např. televizi to ví naprosto všude. Mít to tak v rodině zavedené, tak tím rodiče svým dětem leda ztěžují život. Tohle zavedou totiž rodiče. Dítě, které první zažije jen tykání, tak analogicky taky tyká. Vykat se mnohdy učí např. ve školce, malé děti někdy tykají u doktora. Stejně tak dítě dle analogie nejdřív začne oslovovat rodiče jménem, jak slyší od jejich partnera. Musí se naučit, že má říkat maminko či mami a tati. Pokud teda se rodiče před dítětem tak neoslovují, pak zas napodobí tohle. Vykání je ale dětem uměle vštípeno. Úcta a respekt jde zajistit i jinak, dřív i poddaní tykali pánům či králi, než se zavedlo vykání. V rodině jsou familiérní neboli rodinné vztahy. Je tu respekt, nebo být má, ale je tu i blízkost. Familiérně oslovit mimo rodinu je hrubost - např. starého člověka oslovovat dědo, babi, od nepříbuzných lidí. Jde to snést např. od snachy či zetě ap., ale ne od lékaře a nebo dokonce řemeslníka. Přitom pokud by dítě oslovovalo dědu či otce (rozvedení) třeba pane Nováku, pochopitelně s vykáním, tak tohle je velmi nepříjemný odstup. Stejně jako i tak oslovovat strýce. Pokud nejde o ty z druhého kolene, tak jednoznačně většina má fakt radši strejdo s tykáním než oslovovat pane Nováku.
Vykání vůči rodičům dřív znamenalo úctu, ale je to úcta daná na odstupu. V dnešní době ten odstup, daný tímto vykáním, není akceptovatelný. Nějak to beru, že tak vykali stejdové (z kolene) na venkově, narození kolem r. 1925. Ve skutečnosti to k větší úctě nevedlo. Klidně matce vynadal, že dala do omáčky starou jíšku, oslovoval ji matko, což v češtině vůbec vůči rodičům větší úctu neznamená. Matko se oslovuje třeba sanitářka v nemocnici, pokud to není mladší žena…

Tohle je dokonale shrnutý :palec: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meha
13.11.15 14:45

@Muzz Souhlas ;).

• Citovat
  • Upravit
80474
13.11.15 14:46

Může to být anachronismus, tedy je to anachronismus, ale prostě to tak je. Ne u nás, my si tykáme všichni, ale znám takové rodiny a takové oblasti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
14.11.15 17:51

@Muzz Tyhle věci se mění :) Kdo ví, za 100 let bude třeba anachronismus tykání rodičům… Samozřejmě, že je to zvyklost, lásky a úcty nepřidává ani neubírá, to dělají jiné věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
14.11.15 20:20

Koukám, že se tu moje diskuze pěkně rozjela..
U mě za víc jak 2 roky, co jsem se Vás tady ptala žádná změna nepřišla! Nenabídli mi tykání ani po narození druhého vnoučete, tak teď ať si to už strčí někam a já je budu dál oslovovat paní Nováková, dáte si kafe? A o to víc, ať slyší, jak je to divný.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
14.11.15 20:23

@Sunnyess Jsem vdaná 23 let a nabídku tykání jsem nedostala nikdy, přestože vztahy máme velice dobré. Neberu to nijak zle, prostě to tak je. Vykašli se na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.11.15 08:29

@Muzz ale to směšuješ formu a obsah. nějaký způsob, jak vyjádřit při řeči rozdíl ve vztahu vzniká vždycky, formální nebo neformální.
není v tom, že ti vadí, jak si všichni tykaji a zároveň chceš vykani zrušit, trochu rozpor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
15.11.15 09:07

@Muzz ale i v te anglictine se to da rozlisit tak, neformalne je oslovis jmenem, a formalne Mr a prijmeni. Takze teoreticky taky tchanovci by ti mohli rikat jmenem a ty jim pane/pani. Ale je fakt, ze ve valne vetsine se tady v Anglii kazdy oslovuje v te neformalni forme, i se sefy atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5108
15.11.15 13:55

@Sunnyess mě taky nenabídli tykání a taky říkám at už si to strčí někam, nestojím o to, od švagrové přítel jim tyká od samého začátku a od druhé manžel taky, jen já jim odvedla jejich chlapečka a švagrovým sponzora tak jsem vyvrhel, ale já je nepotřebuji, nic nám nikdy nedali, jen hubou naslibovali, ale nedali nám nikdy nic, ale poslouchat to někdo cizí tak mě má za nevděčnou, na druhou stranu jsem ráda nemám být za co vděčná a i když jim vykám, tak pokud by mě nasali tak je klidně do té pdele pošlu, ostatně já už tam jsem, jednou jsme byli v kině a ani jeden nebrala telefon a tak mi na skype poslala at jdu do p*dele a že se uvidí s kým manžel bude, na to jsem manželovi řekla, jestli chce at jde za maminkou, ale já se o něj nebudu přetahovat ani s ní ani s jinou ženskou, no zustal a ještě jsme si pořídili pomocí umělého mimčo, no babička byla a je opravdu s malé nadšená, hold ví, že manžel nikdy rodinu neopustí a tak ji malá překazila plány, co vím tak se ještě manžela stáhnout v květnu, co jsem se to dověděla tak pro mě přestali existovat, jezdí tam sám, no prej maminku mrzí, že nejezdíme, ale já tam prostě nepojedu, já už toho tolik špatného od nich zkousla a tentokrát sem řekla dost, má trpělivost přetekla, nejsem hloupá 18-ka aby se ke mě tak chovali, mám už toho ve svých skoro 40 dost za sebou a nenechám, aby se ke mě někdo tak choval, no ono ani nejde o mě, ale co říct okolí proč tam nejedzím a pokud se mě někdo zeptá, tak nebudu nic mlžit a vše po pravdě řeknu, včetně toho jak nás ožralí tchán ve vánoční svátky vyhodil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20514
15.11.15 14:43

Tak my jsme spolu přes 9 let a vykám. Jediné, co mi vadí je, že si tykají s mojí mamkou a dokonce i s mou o 10 let mladší sestrou :cert: Všichni kolem si s nimi tykají a já jediná prostě ne.Asi na to podle nich nemám právo, nebo co :nevim: Jinak partner si tyká s celou mou rodinou. A já jsem od dětství zvyklá, že si všichni tykáme a tohle je zvláštní. Po těch letech bych nabídku tykání stejně asi už nepřijala, ale jde o ten princip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
15.11.15 15:19

Tchánovi mi odjakživa tykají, pro mě naprosto pochopitelně, jsme s manželem od mých 18 let. Tykání mi tchýně nabídla po 15 letech, tchán dosud ne, švagr (manžel od jejich dcery) jim tyká po mnoho let. Je fakt, že mi to často přišlo vtipný, že já jediná v široširé rodině jim vykám, jediná říkám dobrý den, přitom švagrova matka (tedy pro mě celkem cizí osoba) mi nabídla tykačku hned, a to se vidíme 1-2× ročně. Ale u nás je to všechno spíš specifická situace, vím, že mě mají rádi, máme velmi dobré vztahy, nejde o žádnou nevraživost či nadřazenost. Jedna věc je, že tím, že jsme spolu od mládí a brali jsme se tak až po 11 letech „chození“, nebyla jsem s tchánovci v tak častém styku, aby bylo třeba řešit nějaké tykání, vykání; to se změnilo až s dětmi, kdy se vídáme už často, takže se tchýně „rozhoupala“ :lol:, až jsem se toho po letech lekla, že to nezvládnu (zpočátku jsem si musela v duchu předříkávat, než jsem něco řekla, abych to nespletla :lol: ). A druhá věc je, že z nějakého důvodu mají ke mně respekt :mrgreen:, takže proto to tak trvalo. Tchán mi to nenavrhl dosud, ale už se několikrát ptal manžela, proč mu vlastně netykám, on řekl, jak to je „protože si jí to nenavrhl“, on je sice občas trochu křupan (tyká třeba na ulici cizím chlapům, třeba dělníkům, ne z nadřazenosti, ale z pocitu, že je to asi mezi chlapama normální), ale mně neřekne a neřekne, takže asi fakt ten respekt :lol:. Jinak oslovení se snažím maximálně vyhnout, tchýni teda, když už není zbytí, řeknu křestním jménem, tchánovi bych asi řekla „dědo“. Pak vznikají prekérky, kdy stojím na jejich zahradě kousek od branky, kam přijde chlápek a chce mluvit s tchánem, ten stojí dál na zahradě, že k brance nevidí, a jak já chudák mám na tchána zavolat? No nijak, dojdu až k němu, stoupnu si před něj a říkám „máte u vrat návštěvu..“ :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.11.15 21:27

@Muzz jen se domnívám, že pokud by se plošně zrušilo tykání/vykání, tak ti budou vadit jiné věci, které to tykání/vykání nahradí :) Minimálně takové ty napjatější vztahy tohle prostě dokážou dát najevo - kdo první pozdraví (při plus mínus stejném věku), jestli se příchozímu nabídne kafe…
Zatím nejvtipnější mi přijde kombinace vykání, oslovení paní + křestní jméno. To si připadám jak bordelmamá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová