Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3441
30.7.13 07:24

Já jim vykám a nehodlám na tom nic měnit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
30.7.13 07:25

Ja mela za zivot nekolik vaznych znamosti, ale nikdy jsem si s zadnymi skorotchanovci netykala. U soucasneho pritele tchanovcum vykam a oni mi tykaji. Ale jeho teta se stryckem mi nabidli tykani, takze tem tykam. No a pritel zije u nas, bydlime v dvougeneracnim s mymi rodici uz 2,5 roku a pritel nasim vyka a oni mu tykaji. Myslim ze to tak zustane, i kdyz maj pritele hrozne radi. Pritelkyne meho brachy nasim taky i po 12 letech a spolecnem diteti vyka a nasi ji tykaji. Ja nevim, nepripadam si neprijata do rodiny jen kvuli (ne)tykani. Moje mamka svoji tchyni vyka i po vice nez 30 letech manzelstvi s tatkou. A tatka tchanovcum kdyz byli zivi taky vykal cely zivot, i kdyz bydleli v jednom baraku a oni mu tykali. Ja ani nevim jestli by mi slo pres pusu vykat tchyni a tchanovi. Doted i pritelovo strejdovi a tete obcas reknu dobry den a vykam omylem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46226
30.7.13 07:29

Manzelovym rodicum vykam a oni mi tykaji a myslim ze je to dobre, je to takova ucta jakoby k nim, jinak manzelovym tetam tykam, ty me to nabidli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7797
30.7.13 07:33

@Sunnyess
Ahoj, tchánovcům vykám, oni mi ze začátku také, já jim ale hned řekla, ať mi tykají. Tykání mi nenabídli ani po svatbě, ale nabídli mi, abych je oslovovala mami, tati…
Nevadí mi, že jim netykám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
30.7.13 11:05

Jsme s mužem skoro 16 let. Oba s mužem rodičům toho druhého vykáme a je mi jasné, že to tak zůstane. Naši říkají mému muži jménem, ale vykají mu. Mužovi rodiče mi krátce vykali a pak sami beze všeho mi začali tykat.
Můj švagr našim tyká a já nevím, připadá mi to divný… najednou se tam změnilo i vyjadřování, někdy se mi zdá, že je švagr takový „oprsklejší“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
143
27.10.15 14:20

Taky vykám a nepřijde mi to divný. Oni me tykají. Nemyslím si, ze by to nas vztah nějak narušilo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80474
27.10.15 14:23

Celý život jsem vykala, ale u nich vykají i děti rodičům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.11.15 10:19

Ahoj, chápu Tvé pocity,
zažívám něco podobného, tykání mi tchýňovi nikdy nenabídli,
vídáme se již 15 let, ale prý mi ho nabízeli. Ať žije skleróza.
Každopádně je to celé „trapnohra“ navadila by mi, kdyby se nechovali
povýšeně, takže jestli se tvoji chovají v pohodě, tak jim nabídni, že
bys ses s nimi chtěla alespoň zdravit ahoj, a třeba je to i napadne, že chceš být s nimi kámoška s tykáním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
12.11.15 10:41

A jak jim rikate, kdyz jim vykate? Ja ziju v Britanii, tady takove to tykani/vykani neni, ale rozlisi se to oslovenim. A od prvniho setkani s nima mi tehdy jeste pritel rekl, ze jim mam normalne rikat jmenem, i jeho prarodicum, zadne Mr XY, Mrs XY, ale proste jmenem :D a oni to taky brali automaticky jako samozrejmost. Jiny kraj jiny mrav :D
Ale nedovedu si ani v cestine predstavit rikat rodicum manzela napr. Pani Novakova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
12.11.15 10:46

No u nás je to vyřešeno jednoduše. Vzhledem k tomu, že manžel svým rodičům vyká (ano ve 21.století) tak jim vykám taky. Takže to zní takhle „Mami dáte si kávu?“ Jediná jim tyká naše dcera - jejich vnučka. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
12.11.15 10:50

@hani28 tak můj táta třeba své tchyni (mé babičce) vykal a oslovoval ji „babičko“ (myšleno teda „babičko mých dětí“), vím, že někde se tchánovcům vyká a oslovuje „maminko/tatínku“.
Sama jsem teda extchyni vykala a neoslovovala ji tuším nijak, pak už jsem tykala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
12.11.15 10:53

@berusa.m, no to zírám! Jak došlo k tomu, že manžel svým rodičům vyká??? Fakt mě to zajímá, nikoho takovýho neznám :think:

Co se mě týká, vykání od tchánovců mi přijde divný. Taky jim vykám, oni mně tykají. Je ujetý, že malé děti (moje děti) jim můžou říkat „ahoj“ a já, dospělá ženská je zdravím „dobrý den, na shledanou“ :roll:
Od toho se odvíjí i to, že je prostě neoslovuji, protože nevím, jak. Třeba „dáte si kafe, tchýňko“? Fakt nevím… :oops:
Nicméně mi tykání nenabídli a já jim to samozřejmě navrhovat nebudu (ačkoli spolu jinak vycházíme perfektně)

Moji rodiče mému muži tykání nabídli už před lety, ale on jim z nějakého důvodu netyká. Prý mu to je hloupé, ačkoli spolu vycházejí perfektně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5980
12.11.15 10:55
@berusa.m píše:
No u nás je to vyřešeno jednoduše. Vzhledem k tomu, že manžel svým rodičům vyká (ano ve 21.století) tak jim vykám taky. Takže to zní takhle „Mami dáte si kávu?“ Jediná jim tyká naše dcera - jejich vnučka. :lol:

Tyjo, to je mazec to vykani vlastnim rodicum :) Kazdopadne je to touhle dobou hodne zajimave :)

Nasi si s rodici toho druheho take vykaji, mamka oslovuje tchyni maminko, tata tchana a tchyni moc neoslovuje, rovnou mluvi, ale kdyz uz, tak si pamatuju snad babi, dědo (Tak jak jsme je oslovovali my, vnoucata…)
Ja si s tchyni tykam, vykam si s jejimi rodici (bydli v jedne domacnosti), ale oslovuju je take babi, dědo. Manžel s našima taky tyka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
12.11.15 10:58
@KPKristy píše:
@berusa.m, no to zírám! Jak došlo k tomu, že manžel svým rodičům vyká??? Fakt mě to zajímá, nikoho takovýho neznám :think:

Co se mě týká, vykání od tchánovců mi přijde divný. Taky jim vykám, oni mně tykají. Je ujetý, že malé děti (moje děti) jim můžou říkat „ahoj“ a já, dospělá ženská je zdravím „dobrý den, na shledanou“ :roll:
Od toho se odvíjí i to, že je prostě neoslovuji, protože nevím, jak. Třeba „dáte si kafe, tchýňko“? Fakt nevím… :oops:
Nicméně mi tykání nenabídli a já jim to samozřejmě navrhovat nebudu (ačkoli spolu jinak vycházíme perfektně)

Moji rodiče mému muži tykání nabídli už před lety, ale on jim z nějakého důvodu netyká. Prý mu to je hloupé, ačkoli spolu vycházejí perfektně :roll:

No taky jsem čučela jak blázen, když jsem se to dozvěděla. Je z východního Slovenska a tam je to docela zvykem. I manželův brácha si nechává vykat od svých dětí. U něho už mi to přijde opravdu divné. Bavím se s ní uplně normálně jako s mojí mamkou, řeknu klidně „Ahoj mami“ ale zbytek vykám. Vlastně je to jedno. Nedokážu si představit jim tykat. Jelikož jsou už dost staří, nešlo by mi přes pusu jí v jejím věku tykat. Už i dceři to plánuji vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
12.11.15 11:00

Já teda tchýni i tchánovi vykám a nepřipadá mi to nijak divné… Oni mi tykají. Už to dělám přes deset let, takže by mi naopak vadilo jim tykat. Je pravda, že je moc neoslovuju, tchýně se dá schovat za „babičku“ a když se jí na něco ptám tak to říkám přímo jí, neoslovuju nijak. „Paní X“ říkám jen málokdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová