Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
46669
12.11.15 11:01
@berusa.m píše:
No taky jsem čučela jak blázen, když jsem se to dozvěděla. Je z východního Slovenska a tam je to docela zvykem. I manželův brácha si nechává vykat od svých dětí. U něho už mi to přijde opravdu divné. Bavím se s ní uplně normálně jako s mojí mamkou, řeknu klidně „Ahoj mami“ ale zbytek vykám. Vlastně je to jedno. Nedokážu si představit jim tykat. Jelikož jsou už dost staří, nešlo by mi přes pusu jí v jejím věku tykat. Už i dceři to plánuji vysvětlit.

Aha, tak to jsou krajové zvyklosti, to chápu.. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1846
12.11.15 11:04

Moje mamka vykala tchýni celý život, táta mamky rodičům také. Já vykám i své tetě a strejdovi. Bratrancům tedy ne. Mé tchnýni a tchánovi vykám už 11 let. A divné mi to nijak nepřijde. Manžel mým rodičům také vyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
12.11.15 11:06

Přiznávám, že s tím, že jsem si nechala jednostranně tykat (já vykala), jsem udělala s tchyní tak blbou zkušenost, že jsem se zařekla, že už nikdy :) Čímž teda neříkám, že to ostatním nemůže fungovat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
12.11.15 11:09

Já tchyni vykám z vlastního rozhodnutí. Ona mi říkala, ať jí tykám, chvíli jsem to zkoušela, ale cítila jsem se blbě. Já jsem vyrostla v tom, že moji rodiče a asi i všichni kolem tchánovým taky vykali. Rodičům mého ex jsem taky vykala (oni teda byli starší, než manželova mamka, takže tam bych o ničem jiným ani nepřemýšlela). No nakonec jsem jí sama řekla, že jí budu vykat, že mi to prostě nejde. Ona se asi trochu urazila, ale takhle se mi s ní mluví určitě líp. Teď ji oslovuju babičko, ale já ji stejně oslovuju málokdy, takže to nějak neřeším. Manžel mým rodičům taky vyká.
Nemyslím si, že nabídnutí nebo nenabídnutí tykání značí přijetí/nepřijetí do rodiny. Někde je zvykem nějaký způsob a vůbec se neřeší, jestli tím toho dotyčného přijímají nebo ne. Někde je to celkem vhodný, když jsou lidi prudší povahy, tak je to vykání alespoň brzdí od nepatřičných oslovení a podobných invektiv. Někde se tykání nabízí automaticky a za dveřmi se dcera či synek přemlouvají, ať si to rozmyslí, že tady štěstí nenajde apod. Ty vztahy si lidi musí nějak udělat sami.

• Citovat
  • Upravit
10287
12.11.15 11:12

Tchýni osm let vykám a nepřijde mi to divný. Spíš mi to přijde normálnější, než kdybych jí měl říkat maminko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2834
12.11.15 11:15

Vykám a jsem tomu ráda. Jsem v mužově rodině sedmým rokem a tykání mi nabídnuto nebylo. Možná mě to trochu mrzí, protože mužova exka jim tyká, a to spolu ani nebyli tak dlouho… Tykání bych ale ze špatné předchozí zkušenosti asi nepřijala, vykání mi nabízí jistý odstup. Poslední skoro tchyni jsem tykala a nedělalo to dobrotu, udělala si ze mě nejlepší kamarádku a nedopadlo to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
12.11.15 11:17
@berusa.m píše:
No taky jsem čučela jak blázen, když jsem se to dozvěděla. Je z východního Slovenska a tam je to docela zvykem. I manželův brácha si nechává vykat od svých dětí. U něho už mi to přijde opravdu divné. Bavím se s ní uplně normálně jako s mojí mamkou, řeknu klidně „Ahoj mami“ ale zbytek vykám. Vlastně je to jedno. Nedokážu si představit jim tykat. Jelikož jsou už dost staří, nešlo by mi přes pusu jí v jejím věku tykat. Už i dceři to plánuji vysvětlit.

zrovna jsem se chtěla zeptat, odkud je. Moje švagrová (manželka manželova bratra) je z východního SLovenska a taky rodičům vyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
12.11.15 11:21

Jinak si myslím, že tykání/vykání neznamená automaticky lepší nebo horší vztah, všeobecně jsem spíš vykací, jak stárnu a měla bych nabízet tykání jako první, tak je to problém :lol: A to jsou lidi milí a sympatičtí a mám je ráda.

@Danitschka tak to může být i o oprsklosti exšvagrové, nikoliv o sympatiích tchyně k té nebo oné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
12.11.15 11:22
@Premek_Orac píše:
Tchýni osm let vykám a nepřijde mi to divný. Spíš mi to přijde normálnější, než kdybych jí měl říkat maminko…

Proč hned maminko? :mrgreen:
To každému, s kým si tykáš, říkáš maminko? Asi ne, že. Lidi mají i křestní jména ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
12.11.15 11:22

Však vtip ne? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13435
12.11.15 11:23

Já tchyni vykám 23 let a nedovedu si představit, že bych jí tykala…manželově babičce jsem vykala taky a říkala jí babičko, dědovi taky dědo, ale vykám. Přijde mi to úplně normální.
Tchánovce oslovuju babičko a dědo a vykám, „maminko a tatínku“ by mi nešlo přes pusu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
12.11.15 11:24

Jinak když jsem psala, že mi vykání od tchánovců pije divný, myslela jsem to spíš tak, že prostě nikdo neřeší, že jim tykají malé děti a já jediná z rodiny jim vykám. Odstrčená si nepřijdu, protože vztahy máme jinak pěkné, ale prostě je to divný :mrgreen:
Třeba i moje sedmiletá neteř, která s mou tchýní nemá nic společnýho, jí tyká a oslovuje jménem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
12.11.15 11:26

Já nevím, co furt máte maminkou a tatínkem :nevim:. Však ti tchánovci mají jména a ani oni vám neříkají dcero, synu nebo jo? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
12.11.15 11:28

Já tchýni tykám a oslovuji křestním jménem. Tchán už je starší člověk, o hodně starší než tchýně, takže tomu vykám a oslovuji dědo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10287
12.11.15 11:29

Pokud ti vadí jen to vykání, jinak jsou vztahy + - o. k., tak bych to vůbec neřešil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová