Vykání s tchánovci - nepřijali mě do rodiny?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7250
5.11.16 09:38
@Tris123 píše:
@kacka52 jasně no, záleží na každém, jak si to domluví. Já osobně taky neoslovuji „mamko, taťko“ protože mi to zatím taky nejde :mrgreen: prostě neoslovuji ale rovnou s tím člověkem mluvím. Ale jsem od nás z rodiny zvyklá, že se tchánovcům říká mamko, taťko, oslovuje tak své tchány jak moje mamka, tak taťka, takže když na to přijde, budu tak klidně oslovovat i mé tchany, když se domluvíme :) a není to myšleno ve smyslu, že jsou mí rodiče, prostě je to mamka a taťka mého partnera :) říkat jim jmény by mi nešlo už vůbec…

tyyy woe me rikat moje snaha mamko, tak u me skoncila. prijde mi to jak u buranu tyhlety zvyky :mrgreen: nic proti. :kytka:
nebo ja tchyni mamko :mrgreen: :lol: no to uz vubec.br

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7250
5.11.16 09:40
@neumisa píše:
Tchyni a tchánovi jsem vykala až do svatby, po svatbě mi nabídli tykání - ale tak nějak mi to nešlo z pusy (ono těžko budete oslovovat Boženko něco, co má rozměry velryby, že).

Můj muž mým rodičům tykal ještě před svatbou, neboť s mým otcem cosi spravovali a ty vole se říká lépe než vy vole.

Vánoční dárky se u tchánovců označovaly jménem a příjmením, pokrčila jsem rameny a přizpůsobila jsem se, žíly mi to neutrhlo.
:lol: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
5.11.16 10:10
@Bůča píše:
tyyy woe me rikat moje snaha mamko, tak u me skoncila. prijde mi to jak u buranu tyhlety zvyky :mrgreen: nic proti. :kytka:
nebo ja tchyni mamko :mrgreen: :lol: no to uz vubec.br

Tak se holt pohybuji mezi burany, kterym to přijde normální :P co někomu přijde nepřípustné, jinému přijde v pořádku, 100 lidí, 100 chutí, že? :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
5.11.16 13:19

Taky tchýni a tchánovi vykám a prostě mě to od nich tak nějak pocitově drží dál. U nás v široké rodině se vždy tykalo, často i před svatbou v případě dlouholetých vztahů. Vyrůstala jsem v tom tak a odmala slýchala větu od starších k přiženěným nebo přivdaným: přece si nebude vykat, vždyť jsme rodina. Takže to mám v sobě tak nastavené a přijde mi divné, když ke tchýni přijedu, děti a manžel se vesele vítají ahooj a já pak řeknu dobrý den. Oslovení se vyhýbám, případně řeknu paní (třeba Nováková), kde máte to a to… Mám pocit, že mluvím sama se sebou :)) Můj muž tyká všem, mé mamce, tetám, babičkám (včetně mé 90leté, která na tom trvala, protože jsme přece rodina)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14018
6.11.16 08:07

@bubulina Jo takhle to bylo přesně u nás. Moji rodiče si s manželem začali tykat poměrně brzy. Tchánovci semnou prostě nechteli. Manžel do nich dost rýpal. Myslela jsem si, že mi to nabídnou po svatbě. Nic. Až jednou v opilosti jsem se zeptala co jim vadí. víceméně jsem se dozvěděla, že mě nesnáší. Dle tchána jsem špatná hospodynka, moc dominantní a ještě mu nedovoluji k nim jezdit. Špatná hospodynka jsem byla proto, že mi manžel musí pomáhat s domácími pracemi. Jsme oba od rána do večera v práci a já nevidím důvod proč bych měla dělat vše sama. Nikdy jsem manželovi nezakazoala jezdit k nim, ale manžel byl na něj naštvanej a tchán si nebyl schopnej si přiznat, že za to může on nikoliv já. po tomto výstupu kdy jsem tchána donutila, aby stahnul zadek a omluvil se svému synovi. Jejich vztahy rázem zlepšili a na Vánoce mi nabídli tykání. horko těžko si zvykám, po 6 letech to jde špatně přes pusu, ale snažím se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.11.16 18:19

Děkuji všem za názory. Mi právě vůbec nevadí vykat starší osobě, já si starších osob naopak vážím a jeho otec navíc působí dost váženě, takže by mi to ani moc to tykání nešlo, on mi skoro do nedávna tak vykal-tykal a to jsme s přítelem skoro 6 let, jenže vídali jsme ho málo často, tak asi proto. Švagr je s jeho sestrou o 8 let a vídají se častěji. Kdyby švagr mu vykal také, tak mi to ani nepřijde, ale takhle se právě cítím zvláště, přesně jak píše Bubulina… pocitově mě to drží dál..prostě až bude nějaká akce, tak se nebudu cítit jako mezi svými, jako mezi rodinou, ale furt jak mezi někým cizím! Měla jsem to v předchozím vztahu, kde „švagrová“ tykala tchýni, a já ne. Tchýně nabídla tykání i sestře od švagrové, jejímu manželovi a kdoví komu ještě..Pak se všichni hrozně divili, že mezi ně nezapadám..když se všichni kamarádíčkovali a já si tam přišla furt jen jako návštěva a cizí.. A vím moc dobře, že to bylo tímto..nejde o vykání, prostě to otevře jiný vztah..a i kdybych jí tykala, tak si k ní dovolovat nebudu. Pořád jí budu brát jako maminku přítele. Dnes jsem o tom říkala příteli a sám se udivovoal, že „švagr“ už tyká..a říkal mi, že holt otec je takový atd., a že mi to třeba taky časem nabídne..já mu řekla jen o svých pocitech.. Uvidím, jak se to dál vyvrbí..jelikož mám už stejnou zkušenost z minula, vím, jak to chodí… Někdo holt nad tím mávne rukou, já ne…já to beru psychologicky a rozebírám… Krásný večer všem.

• Citovat
  • Upravit
9880
6.11.16 18:35

Já osobně bych ot neřešila, třeba josu jiná škola, jiná názor, neviděla bych v tom nějaké něco..
Já osobně jsem ráda, že mi tykání nenabídli.. Neuměla bych to používat a prostě takový vztah na tykání a nebo olovování maminko nemáme…
Třeba ještě neni váš vztah uzralý na tykání.. Je zase rozdíl přítelkyně, rok, dva a nebo 10 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1557
9.11.16 16:10

Mně tchánovci také tykání nenabídla a to s nimi s manželem žijeme pod jednou střechou :) ale mě to nevadí, už jsem zvyklá jim vykat a tak mi to vyhovuje. Jednou mi to tchýně vysvětlila, že by musela nabídnout tykání i mojí švagrové a že se bojí, aby si nezačala víc dovolovat. Švagrová je trochu střela, opak tchýně, ale nemyslím, že by změna oslovení ovlivnila, jak se k ní chová. Chová se prostě přirozeně a na nic si nehraje, což je na tchýni moc divoký :lol:
Ale kdyby moje tchýně nabídla mé švagrové tykání a mě ne, to by mi bylo určitě líto. Taky bych se mezi nima necítila dobře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3274
19.1.17 13:57

Můj táta nabídl příteli tykání asi po dvou letech, když měl zrovna (můj táta) narozeniny a přítel mu přál. Mamka se o jejich tykání dověděla asi po 3 měsícíh, když slyšela jak si v garáži říkají..takže uhodila hřebík na mou hlavičku jaktoo že otom nic neví a taky mu nabídla tykání.
Co se týče mě a Jeho rodičů - jeho táta mi už nazačátku jen tak mezi slovem řekl ať mu jako tykám že na rybách mu taky nikdo nevyká..když jsem mu pak zase vykla, tak se tak jako zašklebil, semknul rty, něco v tom smyslu jakože no fajn když chceš. Ale mě to prostě přišlo blbý mu tykat jako první, to spíš s mámou by to šlo. Navíc to nebylo vůbec jako oficiální. Takže jsem vykala až do doby než Jeho rodiče pozvali na návštěvu naše rodiče, což bylo asi po 4 letech, aby se jako poznali. A tam Jeho rodiče nabídli našim ať si tykají a pak se otočili na mě „a to platí i pro tebe“ od té doby teda už tykám, ikdyž tykat „tchánovci“ mi nešlo přes hubu, občas jsem vykla, ale to už se jen zasmál a připomenul mi to. Já na to že si budu muset zvyknout. Ale stejně se snažím neoslovovat jménem, nevím jak, aby to neznělo tvrdě musí se říkat jakoby zdrobněle to jméno. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová