Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Samozřejmě?
Tak samozrejme, kdyz jim to samozrejme rekla, aby ji tykali, kdyz ji v te dobe nebylo ani 20
Fakt ji bylo hloupe, aby ji oslovovali slecno…
ona jim vykala cely zivot, tykani ji nikdy nenabidli a nemyslim si, ze by z toho mela trauma, ze si muj manzel treba s tatkou tykal.
@Anonymní píše: …a ještě další kravina..ono je to taky dost divný, psát i na vánoční dárky.. paní X a pan X, a ne Pepa, Eva atd. jako jediná… pak si přijdu, jak holka z ulice, co se zná s jejich synem 14 dní..
Fakt… tvoje starosti na moji hlavu. Rekla bych, ze by jsi mela zapracovat na svem sebevedomi. Me by treba bylo uplne jedno, kdybych ve spolecnosti byla jedina, ktera bych si tchyni a s tchanem vykala. Pro me je nejdulezitejsi vztah mezi mnou a mym muzem a ne jestli mi jeho rodice nabidli nebo nenabidli tykani. ![]()
Jsem s manzelem 20 let a mame tri deti a taky tchanovcum vykam a oni mi tykaji a divny mi to neprijde ![]()
@Anonymní píše: …a ještě další kravina..ono je to taky dost divný, psát i na vánoční dárky.. paní X a pan X, a ne Pepa, Eva atd. jako jediná… pak si přijdu, jak holka z ulice, co se zná s jejich synem 14 dní..
když ty dárky popíše Tvůj muž může tam napsat máma a táta, ne?
@bublinek píše:
když ty dárky popíše Tvůj muž může tam napsat máma a táta, ne?
To může i ona. Nám naši mladý taky vykají a píšou mamka a tatka a i nás tak oslovují. Dokud nemají děti, pak budeme babička a děda. Nechápu co je na tom za problém. ![]()
@krtek7489 píše:
Fakt… tvoje starosti na moji hlavu. Rekla bych, ze by jsi mela zapracovat na svem sebevedomi. Me by treba bylo uplne jedno, kdybych ve spolecnosti byla jedina, ktera bych si tchyni a s tchanem vykala. Pro me je nejdulezitejsi vztah mezi mnou a mym muzem a ne jestli mi jeho rodice nabidli nebo nenabidli tykani.
Hele přesně zaprvé sebevědomí v hajzlu za druhé ať ctu jakýkoliv další a další příspěvek premyslim, zda bych neměla začít řešit nesmrtelnost chrousta…já nevím resim aby byl malý co nejlépe vychovaný, rekonstrukci baráku, resim finance aby jsme si mohli žít jako lidi a jeste nám něco zbylo aby sme ušetřili na dovolenou takove problémy jako řeší asi každý jiný člověk přijde mi že kdybych řešila tykání s tchýni a tchánem asi bych se z těch důležitých věcí zhroutila… ![]()
Tchyni a tchánovi jsem vykala až do svatby, po svatbě mi nabídli tykání - ale tak nějak mi to nešlo z pusy (ono těžko budete oslovovat Boženko něco, co má rozměry velryby, že).
Můj muž mým rodičům tykal ještě před svatbou, neboť s mým otcem cosi spravovali a ty vole se říká lépe než vy vole.
Vánoční dárky se u tchánovců označovaly jménem a příjmením, pokrčila jsem rameny a přizpůsobila jsem se, žíly mi to neutrhlo.
@neumisa
dost dobrý tak teď jsem se pobavila „ono těžko budete oslovovat Boženko něco, co má rozměry velryby, že“
![]()
Ale tykání a vykání nemá s oslovovaním vůbec nic společného… můžu říkat „Evo“ nebo familiérně „mamko“ a přesto vykat. Jako tykat tchýni a ještě jí říkat jménem, to už mi přijde opravdu až moc, jako by byla ne tchýně, ale nějaká kamarádka. Přece jen ten odstup by měl trochu zůstat, z úcty k ní. Když to trochu přeženu, mé rodiče taky přece neoslovuji jmény, jsou to rodiče. Tchánovci jsou svým způsobem takoví druzí rodiče. Když už teda tykat, tak oslovovat aspoň třeba „mamko“, „taťko“, přijde mi to lepší. Ale znám samozřejmě i případy, kdy se baví tchýně/snacha jako kamarádky, záleží na oboustranné dohodě. ![]()
@Tris123 Já bych zas třeba v životě neřekla tchyni mamko. Mámu mám jen jednu a tchyně to teda není. To by mi nešlo přes pusu už vůbec.
Já tchyni tykám, nabídla mi asi po 3-4 letech chození s manželem. Ani po těch letech (s manželem máme letos 10. výročí) mi to nejde přes pusu a nijak neoslovuji
V pohodě řeknu ahoj, ale abych řekla jméno plus tykání, to mi nejde. S tchánem se nevídáme, ale kdysi mi taky říkal, ať mu tykám. Po svatbě tykám i manželově babičce, přišla s tím sama a taky mi to nejde. Naštěstí se s nikým nevídáme tak často, abych musela nějak oslovovat. Jestli tyká švagrova přítelkyně někomu ani netuším, nějak jsem to nikdy nepozorovala. Babičce asi vyká, tchyni netuším, v plném počtu se tam sejdeme tak 1× ročně na Vánoce
Takže za mě řešíš kraviny. Neřeš vztah a tykání někoho cizího s tchánovci. Já jsem kolikrát byla jediná, kdo říkal dobrý den, všichni ostatní ahoj a nikdy mě nenapadlo to řešit.
@kacka52 jasně no, záleží na každém, jak si to domluví. Já osobně taky neoslovuji „mamko, taťko“ protože mi to zatím taky nejde
prostě neoslovuji ale rovnou s tím člověkem mluvím. Ale jsem od nás z rodiny zvyklá, že se tchánovcům říká mamko, taťko, oslovuje tak své tchány jak moje mamka, tak taťka, takže když na to přijde, budu tak klidně oslovovat i mé tchany, když se domluvíme
a není to myšleno ve smyslu, že jsou mí rodiče, prostě je to mamka a taťka mého partnera
říkat jim jmény by mi nešlo už vůbec…
@Tris123 Jo máma oslovuje svoji tchyni babi. To by se moje tchyně urazila, kdybych ji v jejích 47 oslovila babi
Snažím se neoslovovat, když by to nešlo jinak, tak použiji to jméno. Mámo by mi fakt nešlo. Nějak se mi to příčí no, ale to má každý jinak.
@Anonymní píše:
Nemyslím, že řeším kraviny, aspoń mně to tak nepřijde, přijde mi to celkem důležité, protože to odráží můj vztah s každým členem rodiny. Jak jsem psala… švagr dostal nabídnuto od tchána, nezačal sám, a zatím je to asi čerstvé, nejde mu to přes pusu. Mi osobně vyhovuje více vykat rodičům partnera, ale jen v případě, kdy mi nebyla nabídnuta jiná možnost a hlavně, že nejsem jediná, kdo ve skupině (když to vemu třeba se švagrem na stejné úrovn - jsme staří cca stejně) vyká a oslovuje pan/paní.. Pak si přijdu, že jsem méně než třeba on - švagr pro mě a nejsem tak přijatá do rodiny. Je fakt, že asi chlap s chlapem si spíš potyká..atd. to mě též napadlo.. Navíc, se mnou si holt nikdo nezapálí a panáka nedá, nekouřím a téměř nepiju. Bez dovolení bych si nedovolila starší osobě tykat, jednou jsem to udělala v domnění, nebot šlo o kolegyni a byla jsem v nové práci a všichni mi řekli ahoj, tak jsem jí řekla taky ahoj, protože jsem si myslela, že není o moc starší, jenže ona byla.. téměř o 13 leta moc se jí to tenkrát nelíbilo..jak jsem pocítila. Ale dotedka jsme nej kamarádky z práce.. a rozumím si s ní více, než s kteroukoli vrstevnicí..Stejně tak mi nabídla tykání 90letá paní, o kterou se starám.. a jsem o 60 let cca mladší.. jenže u ní mi to vůbec nepůjde, za prvé je o mnoho starší a za druhé má AD, čili to stejně zapomene.. ona mě má za kamarádku, jenže já jsem pečovatelka.. Ale asi se na to tykání/vykání a řešení toho vykašlu a uvidím, jak se to vyvrbí dál. Spíš se jen bojím, že pokud mi někdo jednou nabídne z nich tykání, už mi to nepůjde..a budu stále vykat..
Absolutne bych to neresila a nezabyvala se tim, natoz to videla jako problem.Ono jako co s tim chces udelat, jak to chces vyresit? Jediny reseni je, jit za tchanem a rict mu to, coz mi prijde uplne mimo. Takze bych se nezabyvala veci, kterou ty sama proste nemuzes ovlivnit.
Ja mam ke starsim nejak vic respektu asi, ikdyz me nekdo starsi tak o 20 let a vic nabidne tykani tak ja ho s pardon odmitnu, ze mi to tykani proste nejde pres pysky. tchyni nebo tchanovi bych tykat nechtela. prijde mi to divny. myslet si o nich muzu co chci, ale to vykani urcuje jakysi hranice. a navic moje svagrova je hrozna cuza a projevila se tak prave az po svatbe, deckach a nabidce tykani
nechci tak dopadnout taky ![]()
Tak mě naopak příjde tykání tchánovcům zvláštní - přece jen jsou to starší osoby, mám je mít v úctě a to tykání no…
Dlouho mi to nešlo přes pusu. Moje máma jim odmítla tykat, máme zažité prostě, že se tyká kde jakému vol**i, ani babičce a dědovi manžela netykám. Tchánovci si zase tykají se všemi - včetně nahodilých milenců jejich dcerky
Já bych radši volila variantu - Hano, můžete…nebo Martine, mohl byste…