Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bafonek píše:
Dnes bych taky řekla - jé tak jo tak si tykáme. A ne že bych jak vůl čekala, že se to někdy změní. Bylo mi 20, když mě poznali a brala jsem to tak nějak normálně, že mi tykaj a čekala jsem, že si jednoho dne budeme tykat vzájemně jako rodina. Dočkala jsem se jen toho, že si tykaj s kdekým okolo a já dál vykám jak poslední idiot. Je to opravdu velice uctivé.
Věř tomu, že přijde doba, kdy jim to nějak vmeteme
jenom čekat na příležitost. A to ti „moji“ se pořád tváří, že jako oni jsou taková srdečná rodina, která přijme každého. Jednou jsme u nich přechodne bydleli cca měsíc, všecko v ledničce bylo naše, hezky se postarali, ale stále vykání.
@Zuzanec píše:
Ježíš to je jak u nás, je mi skoro 40 a jak krava jim vykam. Mám chuť jim začít bez dovolení tykat, jak oni mne před x lety. A mám zkušenost, že toto dělají hlavně dedinaci, pak se diví, že se tam často nehrnu na návštěvy, když si tam připadam blbe. Normálně mě napadlo, že navedu dceru, ať se babičky zeptá, pro ji musim vykat a tu odpověď si v povzdálí vychutnamPříspěvek upraven 04.04.21 v 14:32
Máme velice podobné myšlenkové pochody.
.
I já mám chuť prostě přejít na tykání jako oni před lety a hotovo.
Můj syn když byl malý tak se babičky sám zeptal proč si někdo vyká a někdo tyká. /Prostě si toho mýho debilního vykání sám všimnul/ A babička mu to objasnila - " Víš Davídku, když někomu vykáš tak mu tím projevuješ úctu". Tak to vlastně paní tchýňová objasnila i mě proč si vlastně nechá vykat.
Bohužel jí nedošlo, že kdyby jsme si na pohodu tykaly, tak by to byla i pro mě fajn „babička“. Takhle to je pro mě jen veleuctivá paní tchýňová, kterou ani nevím jak oslovit a jak na ni třeba na zahradě zavolat. Prostě člověk stojící za bariérou.
@Altavista píše:
Promiň nečetla jsem úplně vše, tak je možné, že se někdo zeptal. Zkusila jsi přejít na tykání samovolně?
Ne, ale mám to už velice brzo v plánu. Už mi zatraceně dochází trpělivost a že jsem jí skoro za čtvrt století měla víc než dost.
@Zuzanec píše:
Věř tomu, že přijde doba, kdy jim to nějak vmetemejenom čekat na příležitost. A to ti „moji“ se pořád tváří, že jako oni jsou taková srdečná rodina, která přijme každého. Jednou jsme u nich přechodne bydleli cca měsíc, všecko v ledničce bylo naše, hezky se postarali, ale stále vykání.
Nebydleli jste u mých tchánovců? To je to samý. Oni hrozně chtěj aby se u nich každý cítil jako doma. Ale u toho jim vykal. ![]()
S manželem jsme spolu byli 10 let, s tchanovcema jsme zili v domě 4 roky a nikdy mi tykání nenabídli. Manžel tykal celé mé rodině, takže rodinné oslavy vypadaly tak, že si úplně všichni tykali, jen já jak osel vykala. Ted mam přítele a jeho mamka mi po půlroční známosti tykání nabídla mě to prostě přes pusu nejde. Přítel si s mým otcem tyka od začátku, ale to spíš proto, že začínal u nás ve firmě jako jeho zaměstnanec ![]()
@Deninina Proč ti to nejde přes pusu? Nabídla to sama tak to asi chce ne? Nebuď dál „osel“ ![]()
Holky a napadá vás nějaké elegantní řešení, jak to třeba zrovna na té rodinné oslavě rozseknout? I když teď doba oslavam zrovna nepřeje. Jakože u nás taky si všichni tykají a já jak blbec fakt. Pokud občas nepřijedou švagři, ti jim tuším taky vykají, ale nejsem si teď jista. Ale třeba moje mamka si se svagrovkama potykala na svatbě a znaly se chvíli. Takže oni si tykají a já fakt jak blbka ![]()
@Bafonek nevím
viděly jsme se jen párkrát, jeho otce třeba ještě ani neznám, jelikož jsme všichni hodně časově vytížení. Minulý týden jsme se potkali náhodou venku a ja to nedala. Ve 20 by mi to asi nedělalo problém, ted mam nějaký blok. Uvidíme co bude, az se dozví, ze bude babička, jestli se do me bude sr*t jak předchozí tchyně, tak to tykání nastolim rychle ![]()
@Zuzanec kde není vůle, tam není cesta. Jednou jsem to tchyni řekla pri vínku na plnou hubu a ona mi rekla, ze ona taky celý život musela vykat. Pri oslavách probíhaly různé narážky, stejně jim to nebylo blbe.
@Deninina píše:
@Zuzanec kde není vůle, tam není cesta. Jednou jsem to tchyni řekla pri vínku na plnou hubu a ona mi rekla, ze ona taky celý život musela vykat. Pri oslavách probíhaly různé narážky, stejně jim to nebylo blbe.
Asi jo, já to vynucené vlastně ani nechci, kamarádky stejně nebudeme a důvěrně hovory s ní taky nevedu, jen mě to prostě štve z principu, jinak nijak zvlášť jim o to nestojím. U nich to tak je, že prostě se vyka po této ose, nesmyslně. Stejně jak se nesmyslně lpí na svatbách před Bohem, přitom do kostela krom té svatby nikdo nechodí a věřící nijak nejsou. Že prý svatba v kostele je hezčí, no tvl…t hledat nejsou logiku asi nemá cenu.
@Ufonek444 píše:
Ahoj, chci se zeptat jestli tykáte nebo vykáte rodičům svého manžela/své manželky? Já své tchýni a tchánovy vykám a on mému tátovi taky. Jak je to u Vás?
Nemohla bys aspoň v tom nadpisu opravit tu děsivou hrubku?
Mě u tohoto tématu hlavně pořád fascinuje to, jak je prosazováno to právo starších na tykání.
Tchýně rozhoduje o tom kdy jí snacha bude hodna tykat, protože tykání je velký dar ne-li oběť. A někdy se milá tchýně rozhodne, že se její výsosti tykat nebude, neboť by tykání její důstojnost ponížilo a znevážilo.
Ale pak je k smrti uražena, že kvůli „takové blbosti“ jako je tykání k ní snacha nemá vztah a neplánuje s ní výlety s dětmi, natož nějakou přehnanou péči na stáří.
Tak jak teda? Uctivě mi vykej, ale přitom mě považuj za někoho blízkýho o koho se jednou případně budeš starat. Asi tak?
@Venetia píše:
ono to bude taky o věkovým rozdílu…koukam, kolik z vás ma tak staré tchanovce.
v generaci dnešních cca tricatniku, jsme ještě měli děti brzo.
jak to myslíš? Mezigeneračně, tj. třeba o 30 let starší rodiče? Nebo rokem narození? V obou větvích mých rodičů, tedy moje babičky a děda, si se zeťem /snachou (mými rodiči) tykali. A to byli ročníky narození 1922+119 a 1914. Takže nějaké omílání, že dřív děti rodičům vykali, je pokus o nadřazenost, z mého pohledu…
A v dnešním světě mi to připadá úplně ujeté. Vím, že Ty jsi tu psala o tykání.
@divine woman a to jako proč? já nemám dojem, že si člověk zaslouží úctu jen tím, že je starý…to si asi pleteš nějak pojmy…moje tchyně si třeba nezaslouží úctu ani omylem a je mi úplně jedno, kolik jí je…úcta se nikdy neodvíjela od věku…
Promiň nečetla jsem úplně vše, tak je možné, že se někdo zeptal. Zkusila jsi přejít na tykání samovolně?