Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32325
4.4.21 16:34

@bigl Tak samozřejmě, že si o tom jako starší rozhodneš, zda to nabídneš…ale asi těžko bys jí začala sama od sebe tykat, ne? To mi přijde jako nevychovanost a drzost…a děje se to celkem často, podle toho, co se tady píše…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 16:39
@Bafonek píše:
Máme velice podobné myšlenkové pochody. :mrgreen:.
I já mám chuť prostě přejít na tykání jako oni před lety a hotovo.
Můj syn když byl malý tak se babičky sám zeptal proč si někdo vyká a někdo tyká. /Prostě si toho mýho debilního vykání sám všimnul/ A babička mu to objasnila - " Víš Davídku, když někomu vykáš tak mu tím projevuješ úctu". Tak to vlastně paní tchýňová objasnila i mě proč si vlastně nechá vykat.
Bohužel jí nedošlo, že kdyby jsme si na pohodu tykaly, tak by to byla i pro mě fajn „babička“. Takhle to je pro mě jen veleuctivá paní tchýňová, kterou ani nevím jak oslovit a jak na ni třeba na zahradě zavolat. Prostě člověk stojící za bariérou.

Však už jste třeba ve věku, kdy vám veleuctivé paní tchýňové (to je fakt výstižné) samovolně začaly tykat, můžete to tak i odůvodnit, jste už v tom pravém tykacím uctivém věku. Další cesta by vedla přes děti - jsou větší, ať vyjadřují babičce úctu vykáním.
Uááá, ještěže se mě to netýká, ale umím se vcítit, fakt umím. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
4.4.21 16:42
@dedrichov píše:
jak to myslíš? Mezigeneračně, tj. třeba o 30 let starší rodiče? Nebo rokem narození? V obou větvích mých rodičů, tedy moje babičky a děda, si se zeťem /snachou (mými rodiči) tykali. A to byli ročníky narození 1922+119 a 1914. Takže nějaké omílání, že dřív děti rodičům vykali, je pokus o nadřazenost, z mého pohledu…
A v dnešním světě mi to připadá úplně ujeté. Vím, že Ty jsi tu psala o tykání.

Jenom mně zarazilo, kolik tu bylo zmíněno 70 a 80letych tchyni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 16:45
@Zuzanec píše:
Holky a napadá vás nějaké elegantní řešení, jak to třeba zrovna na té rodinné oslavě rozseknout? I když teď doba oslavam zrovna nepřeje. Jakože u nás taky si všichni tykají a já jak blbec fakt. Pokud občas nepřijedou švagři, ti jim tuším taky vykají, ale nejsem si teď jista. Ale třeba moje mamka si se svagrovkama potykala na svatbě a znaly se chvíli. Takže oni si tykají a já fakt jak blbka :pocitac:

jo - například při té oslavě pěkně vyhlédnout tu správnou chvíli a použít hlášku z pohádky princ a večernice: dovoluji si již nebýt jelimanem, a proto tady nebudu jako jediná části rodiny tykat. Normálně oznámit pěkně přede všema. Však to taky vidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 16:46

Ano starší si rozhodne, jestli si chce nechat vykat nebo tykat. Ale mě tady připadá, podle některých příspěvků, že ti co nejvíc hlásají, jak si rozhodnou kdo jim bude muset z úcty a slušnosti vykat, tak ti samí tykají na potkání/protože oni jsou ti starší a tudíž na tykání mají automatické právo/
A ona otázka - „Nevadí ti, že ti tykám?“ je taky pěkná hovadina. V některých případech se těžko odpovídá - " Vadí, vykejte mi."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 16:50
@Venetia píše:
Jenom mně zarazilo, kolik tu bylo zmíněno 70 a 80letych tchyni

to je pravda, mě taky. I když právě třeba moje mamka je v dolní hranici tohoto rozmezí. S mým mužem si tykají už dávno. Se sestry manželem si navzájem vykají, nechápu. Jednou jsem se na to mamky ptala a ona říkala, že on jí neřekl, že mu může tykat. To třeba můj manžel jim řekl hned zkraje, ať mu tykají a následně to bylo oboustranné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 16:51
@dedrichov píše:
Však už jste třeba ve věku, kdy vám veleuctivé paní tchýňové (to je fakt výstižné) samovolně začaly tykat, můžete to tak i odůvodnit, jste už v tom pravém tykacím uctivém věku. Další cesta by vedla přes děti - jsou větší, ať vyjadřují babičce úctu vykáním.
Uááá, ještěže se mě to netýká, ale umím se vcítit, fakt umím. :kytka:

Dnes jsem už o rok starší, než byla paní tchýňová, když mě poznala. Je to fakt na hlavu. Ano asi si dovolím nadále nebýti Jelimanem a začnu prostě tykat taky. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 16:52
@Bafonek píše:
Ano starší si rozhodne, jestli si chce nechat vykat nebo tykat. Ale mě tady připadá, podle některých příspěvků, že ti co nejvíc hlásají, jak si rozhodnou kdo jim bude muset z úcty a slušnosti vykat, tak ti samí tykají na potkání/protože oni jsou ti starší a tudíž na tykání mají automatické právo/
A ona otázka - „Nevadí ti, že ti tykám?“ je taky pěkná hovadina. V některých případech se těžko odpovídá - " Vadí, vykejte mi."

Ale přece se dá zdvořile i třeba s úsměvem odpovědět „Je to takové nezvyklé, zůstaňme zatím raději u toho vykání.“

Zrovna mě nenapadá situace, kdy by to nešlo použít.

Případně tedy podle okolností „Po těch letech už to nechme na tom vykání.“ a podobně.

Nebo rovnou pomstychtivě „To už nestojí za to.“ ;)

• Citovat
  • Upravit
7355
4.4.21 16:55
@Bafonek píše:
A ona otázka - „Nevadí ti, že ti tykám?“ je taky pěkná hovadina. V některých případech se těžko odpovídá - " Vadí, vykejte mi."

Jo tak ještě odbočka od tématu, co řeším na vesnici. Nepocházím odtud, nemáme tu nikdo žádnou vazbu. Přesto mě samovolně někteří starší chlápci začali sami od sebe zdravit Ahoj. Já samozřejmě pozdravím Dobrý den. Je mi to trapné a vadí mi to. Občas jsem řekla, no tak ahoj no a šla dál. Ale nejtrapnější je mi to ve chvíli, kdy jde takovýhle exemplář se svou manželkou, mě řekne on ahoj a my s paní obě dobrý den. :roll: A teď jak na to, otravuje mě to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 16:55
@dedrichov píše:
to je pravda, mě taky. I když právě třeba moje mamka je v dolní hranici tohoto rozmezí. S mým mužem si tykají už dávno. Se sestry manželem si navzájem vykají, nechápu. Jednou jsem se na to mamky ptala a ona říkala,že on jí neřekl, že mu může tykat.To třeba můj manžel jim řekl hned zkraje, ať mu tykají a následně to bylo oboustranné.

No ono tohle právě zavání oním jednostranným tykáním. Mohlo by se stát, že on bude vykat a ona tykat a třeba je na to taky háklivej, tak to ani neriskuje. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 16:58
@aquarian píše:
Ale přece se dá zdvořile i třeba s úsměvem odpovědět „Je to takové nezvyklé, zůstaňme zatím raději u toho vykání.“

Zrovna mě nenapadá situace, kdy by to nešlo použít.

Případně tedy podle okolností „Po těch letech už to nechme na tom vykání.“ a podobně.

Nebo rovnou pomstychtivě „To už nestojí za to.“ ;)

Hele to je nepoužitelná rada, totiž je to v jiné situaci. Často jde o chvíli, kdy čerstvá dvacítka se podívá do potenciální rodiny a v tomhle věku si vážně myslíš, že někdo použije podobnou hlášku? To určitě ne, očekává, že časem se přejde na oboustranné tykání a ejhle - ono nikde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 16:59

@aquarian U nás to je spíš - Po těch letech už zůstaň u toho vykání a my ti budeme nadále tykat. To už by nemělo cenu měnit. Vždyť už tu budem jen nějakých 20 - 30 let tak na co by sis dělala starosti s nějakým tykáním. To by už ani nestálo za to. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 16:59
@Bafonek píše:
Mě u tohoto tématu hlavně pořád fascinuje to, jak je prosazováno to právo starších na tykání.
Tchýně rozhoduje o tom kdy jí snacha bude hodna tykat, protože tykání je velký dar ne-li oběť. A někdy se milá tchýně rozhodne, že se její výsosti tykat nebude, neboť by tykání její důstojnost ponížilo a znevážilo.
Ale pak je k smrti uražena, že kvůli „takové blbosti“ jako je tykání k ní snacha nemá vztah a neplánuje s ní výlety s dětmi, natož nějakou přehnanou péči na stáří.Tak jak teda? Uctivě mi vykej, ale přitom mě považuj za někoho blízkýho o koho se jednou případně budeš starat. Asi tak?

Máš skvělé nápady, nechám se oslovovat Vaše Výsosti :mrgreen: :mrgreen: a tykání a vykání je fakt blbost. Záleží přece jestli tě mají rádi a chovají se hezky k tobě a vnoučatům. Já si myslím, že je za tím něco víc než to tykání a vykání.
A optala jsem se potomstva a jejich partnerů, nikdo nemá potřebu si s tchánovci nejmíň do svatby tykat. A pak se prý uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 17:01
@Bafonek píše:
No ono tohle právě zavání oním jednostranným tykáním. Mohlo by se stát, že on bude vykat a ona tykat a třeba je na to taky háklivej, tak to ani neriskuje. :nevim:

Nevím, nepochopila jsem to. Jinak všude okolo mě probíhá tykání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 17:04
@dedrichov píše:
Hele to je nepoužitelná rada, totiž je to v jiné situaci. Často jde o chvíli, kdy čerstvá dvacítka se podívá do potenciální rodiny a v tomhle věku si vážně myslíš, že někdo použije podobnou hlášku? To určitě ne, očekává, že časem se přejde na oboustranné tykání a ejhle - ono nikde.

Já jsem tedy spíš myslel na situaci, kdy tchyně po dvaceti letech milostivě dovoluje tykání a už o to nikdo nestojí.

Ale „Je to takové nezvyklé, zůstaňme zatím raději u toho vykání.“ může podle mě klidně říct i dvacetiletá holka.

Jako dospělá má přece společensky nárok aby jí vykal každý, pokud mu to tykání nedovolí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky