Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2181
4.4.21 17:09

@divine woman Ano, když je tykání taková blbost, tak proč s tím dělat takový ofuky? Je to blbost, ale tykat mi nikdo nebude dokud mu to nedovolím? Proč když je to blbost?
Jo chovaj se hezky. Já se taky chovám hezky, tak proč ta vykací bariéra? Nějak si s tím nevím rady.
Prostě, když si tykaj s každým okolo a já /rodina/ vykám, tak se normálně stydím a je mi fakt hodně trapně. Tak v přítomnosti jiných s nima ani nemluvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 17:12

@aquarian Jenže ona ta dvacítka si nechce dělat hned dopředu zle v potenciální budoucí rodině tím, že by řekla - nenene budeme si zatím vykat. A taky logicky předpokládá, že jí časem ono tykání bude nabídnuto. A tak zkousne tykání a čeká a čeká. Čtvrt století… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
4.4.21 17:28

U nás to máme zajímavé. Já tykám tchýni a všem manželovým strýčkům a tetám (to jim je přes 70). Manžel mým rodičům vyká. I když mu tykání kdysi nabídli, tak manželovi to nějak nejde. On i z titulu profese striktně dodržuje pravidla, kdo tykání první nabízí. Zároveň, ne vždy, nabídku na tykání přijme. Udržuje si prý určitý odstup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 17:29
@Bafonek píše:
@aquarian Jenže ona ta dvacítka si nechce dělat hned dopředu zle v potenciální budoucí rodině tím, že by řekla - nenene budeme si zatím vykat. A taky logicky předpokládá, že jí časem ono tykání bude nabídnuto. A tak zkousne tykání a čeká a čeká. Čtvrt století… :roll:

Tak zle, kdo se ptá, musí počítat s odmítnutím. ;)

Taky myslím, že v tam, kde se starší dovolí, jestli smí tykat, tak nejspíš má i vychování na to, aby to tak nedržel jednostranně navždy.

A kde to ten starší bere jako „nárok“, tak mladšímu to za čtvrt století je buď fuk nebo si na tom najde světlé stránky a už o to vlastně nestojí.

Hele, já Tě svým způsobem chápu tak, že Ti chybí svým způsobem to přijetí do rodiny.

Ale i když toho teď dosáhneš, tak tím nesmažeš ty předchozí roky, a naopak si budeš připadat jako trubka, až jim budeš mět pomoct a podobně, protože to vlastně zase bude jejích rozhodnutí, že si Tě k sobě na to připustili.

Jestli je jednou budeš vozit po doktorech a podobně, tak je fakt rozdíl v ordinaci říct „já jsem jenom snacha“ a vykat jim tam. Například.

• Citovat
  • Upravit
18154
4.4.21 17:35
@Bafonek píše:
Ono nejde ani o výhružky ale spíš o podvědomý přístup. Když si někdo vůči mě postaví zeď, tak pak nemůže čekat, že JÁ ji budu bourat, aby on měl přístup k vnoučatům.
Tzn. někomu jsem natolik cizí, že si chce nechat vykat. Ok beru a vykám. Ale ať po mně pak nechce blízký rodinný přístup.
Přijde mi, že ti prarodiče chtějí za každou cenu projevy úcty /odcizujícím vykáním/ ale zároveň se dožadují rodinných práv /vnoučata/

A napadlo tě někdy, že to nemusí být o přístupu? Že to je prostě u někoho o zvyku a tradici v čem vyrostl? Že tím vykáním třeba nestaví zeď, ale je pro ně nepřirozené si s tebou tykat, protože odjakživa rostli v tom, že snacha tchánům vyká a nevidí na tom nic špatného? Že jsou jiná generace a mají to postavené jinak? A že není nic přirozenějšího, než to přijmout a respektovat?
Vy do toho holky hrozně motáte to, že vykání je o odstupu, Ale to je blbost.
Já vůbec nevím, jak to budu mít já u svých dětí a jejích partnerů.
Ale mám to teď tak, že pro tchány je přirozené vykání a vůbec to nic nevypovídá o tom, že by nás kvůli tomu měli míň rádi.
Podle mě je důležité, aby to měli nastavené ke všem snachám a zeťům stejně aby nedělali rozdíly.
A opravdu si nemyslím, že by mě tchyně měla víc ráda nebo já ji, kdybysme si tykaly. To jsou dvě naprosto rozdílné věci, znám plno rodin, kde si tykají a vztahy tam jsou naprosto příšerné.

Příspěvek upraven 04.04.21 v 18:01

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 17:36

@Bafonek Jestli dobře počítám, tak je tchánovcům kolem 70. V jejich generaci se na tykačku moc nehrálo. Ty se fakt musíš cítit blbě jen proto, že si skoro s každým tykají a od tebe si nechávají vykat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
4.4.21 17:54
@Bafonek píše:
Ano starší si rozhodne, jestli si chce nechat vykat nebo tykat. Ale mě tady připadá, podle některých příspěvků, že ti co nejvíc hlásají, jak si rozhodnou kdo jim bude muset z úcty a slušnosti vykat, tak ti samí tykají na potkání/protože oni jsou ti starší a tudíž na tykání mají automatické právo/
A ona otázka - „Nevadí ti, že ti tykám?“ je taky pěkná hovadina. V některých případech se těžko odpovídá - " Vadí, vykejte mi."

No to je prave uz takove ta nadrazenost/podrazenost, kdyz se zepta. Spravne by se meli zeptat ‘nevadilo by vam, kdybych vam zacal/a tykat?’ Ale takovy clovek by asi rovnou navrhl vzajemne tykani.
Na otazku Nevadi ti, ze ti tykam by se hodilo rict ‘Nevadi, klidne si tykejme’.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
4.4.21 18:37

@Kacena65 No ale podle etikety, když mu někdo nabídne tykání, tak je neslušné odmítnout… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.4.21 19:04
@bigl píše:
Hele tak takové výhrůžky na mě neplatí.
Doufam, ze jsem své děti vychovala dobre a ze máme takový vztah, ze mě budou milovat pořad stejne, nehledě na to, jestli si s jejich partnery vykám nebo tykám.
Jestli se u tebe láska k rodičům měří takto, tak je mi te ze srdce líto. Opravdu. :kytka:

Ne láska k rodičům, ale láska k cizím lidem, kteří chtějí být součástí mojí rodiny. A pokud mi dávají najevo nepřátelství, je to těžký… (pro mě je to naštěstí hypotetická otázka, já bych se patrně do situace, kdy si po x letech vykáme, vůbec nedostala)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
4.4.21 19:14
@blobfish píše:
Ne láska k rodičům, ale láska k cizím lidem, kteří chtějí být součástí mojí rodiny. A pokud mi dávají najevo nepřátelství, je to těžký… (pro mě je to naštěstí hypotetická otázka, já bych se patrně do situace, kdy si po x letech vykáme, vůbec nedostala)

Tak asi vycházíš z nějaké osobní bolestivé zkušenosti. U nás v rodině vykání není o nepřátelství. Vykáme s manželem oba (on mým a já jeho rodičům ) a dělají to tak u nás v rodině všichni (sourozenci, bratranci, sestřenice apod.), u nás je to běžné. Lidi v generaci našich rodičů tak tykání nenabízí, ale my jsme asi specifický region. Nevím ani, že by některá z mých kamarádek tykala tchyni nebo tchánovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
aquarian
4.4.21 19:18
@bigl píše:
Tak asi vycházíš z nějaké osobní bolestivé zkušenosti. U nás v rodině vykání není o nepřátelství. Vykáme s manželem oba (on mým a já jeho rodičům ) a dělají to tak u nás v rodině všichni (sourozenci, bratranci, sestřenice apod.), u nás je to běžné. Lidi v generaci našich rodičů tak tykání nenabízí, ale my jsme asi specifický region. Nevím ani, že by některá z mých kamarádek tykala tchyni nebo tchánovi.

A kdyby si tchánovci s některými potykali a s jinými ne, to by nikomu nevadilo?

• Citovat
  • Upravit
18154
4.4.21 19:23
@aquarian píše:
A kdyby si tchánovci s některými potykali a s jinými ne, to by nikomu nevadilo?

To by mi vadilo, musí tam být rovný přístup.
Jak dělají rozdíly, tak je to blbé. Proto je potřeba si na toto dát bacha, buď všichni tykat, nebo všichni vykat. My máme oba rodiče ze staré školy a kdybych za tchány přišla, že si s nima budu tykat, tak by si mysleli, že mi hráblo, někteří jejich vrstevníci ještě vykali i svým rodičům.
A můj švagr jim dokonce říká maminko vy.
Ale říkám, jsme specifický region, opravdu v celé širé rodině z obou stran nikdo tchánovcům netyká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
4.4.21 19:32
@Monchichik píše:
@Kacena65 No ale podle etikety, když mu někdo nabídne tykání, tak je neslušné odmítnout… ;)

Nechtěla jsem to zcela rozepisovat. Tykání někdy odmítá pokud se jedná o podřízené nebo pracující ve stejné firmě. Bohužel má zkušenost s takovým malým vydíráním. Potykali jsme si, jsme kamarádi, můžeš pro mě něco udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 19:35
@divine woman píše:
@Bafonek Jestli dobře počítám, tak je tchánovcům kolem 70. V jejich generaci se na tykačku moc nehrálo. Ty se fakt musíš cítit blbě jen proto, že si skoro s každým tykají a od tebe si nechávají vykat.

Tady bude asi pes zakopán u mě. Naši kamarádi, naši vrstevníci co se s nima viděj třikrát do roka tak si tam napochodujou jak domů a báječně se bavěj, veselá tykačka a já jsem rači zticha, abych se tam neztrapňovala něčím jako : "Paní…ová, chceTE, máTE, víTE a další TE TE TE.
Jak píše Aqarian - ono se to jednou někde tak trochu projeví. Až se bude jezdit po doktorech, tak budu prostě JENOM snacha co veze k doktorovi tchány - ne babičku s dědou. To nebude nějaká msta, to bude jen důsledek toho jak jsem se cítila roky já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 19:38

@bigl Tak to je ten nerovný přístup, který vadí mě. Nejde sice o švagry, ale o naše kamarády. Já a švagr vykáme, kamarádi tykaj. Prostě divný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí