Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13821
4.4.21 19:43

Tchýni i tchánovi vykám, oni mi tykají. Už 15 let. Nijak mi to nevadí, i když mi tykání po pár letech nabídli, nejde mi to přes pusu. Tchánově ženě tykám, protože mi to nabídla už při seznámení (a taky je o kus mladší).
Můj muž mým rodičům taky vyká, přestože jsou mladí a nabídli mu tykání hned (nebo skoro hned). Ale zas tak často se s nimi nevídá, to já jeho rodinu vidím častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.21 19:45

Přítel mým rodičům od začátku tyká, od první návštěvy. Jezdíme s nimi na dovolené, v létě na kole, na výlety, tak by vykání bylo víc než divný.. :-)

Já tykám přítelově mámě, nabídla mi to asi po roce.

Přítelovýmu tátovi a jeho ženě vykám a nejspíš vždycky budu. My jsme spolu „teprve“ pět let, ale jeho bratři jsou se svými ženami přes 15 let, oba mají dvě děti a jejich ženy jim stejně dál vykají. Ale oni jsou takoví trochu upjatí. Tím, že je jen navštěvujeme a netrávíme s nimi víc času, to neřeším. Ale myslím, že i kvůli tomu není náš vztah tak vřelý a připadám si, že je nám přivdaným do rodiny ukázáno, že jsme jen přivdané a nejsme ta „opravdová“ rodina.

Anonym, je to docela citlivé téma.

• Citovat
  • Upravit
aquarian
4.4.21 19:48
@Monchichik píše:
No ale podle etikety, když mu někdo nabídne tykání, tak je neslušné odmítnout… ;)

Kde ses to učila? Nemyslím to jako rýpání.

Nás to cca 1990 učili v tanečních tak, že se nabídka tykání smí svobodně odmítnout a ten nabízející z toho nesmí být jakkoliv dotčený.
A v tom že je ta vyváženost, že patří ke slušnému chování toho podřízeného/ženu/mladšího neuvést do rozpaků nebo trapné situace.

Obdobně jsem vygooglil u starého Guth Jarkovský, aktuálně Polák, pak nějaké články.

To, co píšeš, jsem našel akorát u Špačka.

Tak si říkám, jestli mu tak trochu nevlezlo na mozek lezení do zadku politikům. :think:

• Citovat
  • Upravit
2181
4.4.21 19:52
@hani28 píše:
No to je prave uz takove ta nadrazenost/podrazenost, kdyz se zepta. Spravne by se meli zeptat ‘nevadilo by vam, kdybych vam zacal/a tykat?’ Ale takovy clovek by asi rovnou navrhl vzajemne tykani.
Na otazku Nevadi ti, ze ti tykam by se hodilo rict ‘Nevadi, klidne si tykejme’.

Jo tak tohle jsem už taky začala dělat a funguje to. Nevadí ti, že ti tykám? Ne nevadí mi, že SI TYKÁME. Škoda, že jsem to nezačala dělat už dávno. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
4.4.21 19:56

@Kacena65 No tak podřízený mu tykání nabízet podle etikety nemůže :mrgreen: a i když si s někým tykáš, dá se ve vší slušnosti odmítnout cokoliv…neznamená, že jsem s každým kamarád… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
4.4.21 20:02

@aquarian Ano, u Špačka ;) :
Rezolutní odmítnutí nabídnutého tykání je považováno za společensky nevhodné a významnější osoba, která jej nabídla, může vaši reakci vzít jako urážku. Navíc tím také dotyčného uvádíte do nepříjemné až trapné situace.
Pokud cítíte, že si s daným člověkem, například s nadřízeným, tykat z nějakého důvodu nechcete, lze z této situace elegantně vybruslit. Za nabídku upřímně poděkujte s tím, že si jí velmi vážíte, ale dodejte, že by vám bylo příjemnější zachovat v rámci firemní hierarchie vykání.
Já s tím takhle i souhlasím…a taky si myslím, že asi předem víš, komu to nabízíš a proč…takže odmítnutí mi fakt přijde nehezké ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 20:33
@divine woman píše:
@Bafonek Jestli dobře počítám, tak je tchánovcům kolem 70. V jejich generaci se na tykačku moc nehrálo. Ty se fakt musíš cítit blbě jen proto, že si skoro s každým tykají a od tebe si nechávají vykat.

to rozhodně není pravda. Už jsem tu zmiňovala generaci mých prarodičů, kteří si navzájem se zeťem/snachou (moji rodiče) tykali, tykali si i oni navzájem, přestože se vídali výjimečně. A to byla generace narozená v letech 1922+1919 a 1914, každý v jiném kraji a zázemí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
4.4.21 20:41

@dedrichov Jo v naší rodině to bylo taky tak. Babičky narozené 1923 a 1924. Dědové o něco dřív a tykali si všichni skrz naskrz celou famílií. Tak jsem to považovala celý život za normální a hrozně nepříjemně mě zaskočilo, že ode mě se od tchánů očekává doživotní vykání. Ale co, hlavně že jim naši kámoši tykaj, který pro ně tolik dělaj, že jo. Takže vlastně všechno cajk. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
4.4.21 20:42

Já tchyni vykám, i když mě zná ještě dýl, než můj muž. Tykání nenabídla. Tchánovi tykám a říkám mu taťko. S ním si tykám už od puberty ( rodinu mého muže znám ještě z dob, než jsme spolu začali). A můj muž to má stejně s mými rodiči. S mou matkou si vyká a s taťkou tyká. Je to někdy debilní, přijít třeba na rodinnou akci a říct: dobrý den, mamko, zdravím vás a v zápětí: ahoj taťko, jak se máš? Nebudu se ale tchyni s tykáním vnucovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
689
4.4.21 20:52

Vsichni v rodine si tykame. Moji rodice svym tchanovcum vykali (vykaji)…Jak nad tim ted premyslim, vykani mi obecne prijde trochu jako prezitek :). A do rodiny si myslim nepatri. Podle me to neodpovida tem vztahum ktere v rodine jsou.
Ale to je muj nazor. Nemela bych s tim ale problem a kdyby mi tykani nenabidli tak vykam, ale manzelovi to mamka navrhla az po par letech co jsme spolu chodili a tomu to vadilo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 21:14
@Bafonek píše:
@dedrichov Jo v naší rodině to bylo taky tak. Babičky narozené 1923 a 1924. Dědové o něco dřív a tykali si všichni skrz naskrz celou famílií. Tak jsem to považovala celý život za normální a hrozně nepříjemně mě zaskočilo, že ode mě se od tchánů očekává doživotní vykání. Ale co, hlavně že jim naši kámoši tykaj, který pro ně tolik dělaj, že jo. Takže vlastně všechno cajk. :mrgreen:

Jo o tom jsem mluvila v citaci někomu jinému. Že by mělo tchánstvo vzít v úvahu i to, že taky snacha má určité zázemí a vzít to v úvahu, že je to o neúctě k člověku z jejich strany. Absolutní netolerance k původu a i předkům snašiny rodiny. Takto to vnímám. Dozvěděla jsem se, že když chce holka patřit do rodiny, má nejemně řečeno držet hubu a krok.
Chápu Tě, Tvoji poraněnou duši a srdce, pošlapání celého života (i toho odkazu svých předků). :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 22:12

@dedrichov
Chápu Tě, Tvoji poraněnou duši a srdce, pošlapání celého života (i toho odkazu svých předků). :hug:

A co pošlapané tradice vykajících předků. U mě v okolí znám jen jeden pár, který tchánovcům tyká. Jinak se jede na vykání a z rodiny jsme na to zvyklí taky. Asi jsem taky specifická oblast :think: nikdo z předků netykal a možná i vykali vlastním rodičům. Budu se muset optat nejstarších z klanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 22:27
@divine woman píše:
@dedrichov
Chápu Tě, Tvoji poraněnou duši a srdce, pošlapání celého života (i toho odkazu svých předků). :hug:A co pošlapané tradice vykajících předků. U mě v okolí znám jen jeden pár, který tchánovcům tyká. Jinak se jede na vykání a z rodiny jsme na to zvyklí taky. Asi jsem taky specifická oblast :think: nikdo z předků netykal a možná i vykali vlastním rodičům. Budu se muset optat nejstarších z klanu.

A to mi ještě řekni, jak je to pak s dětmi v rodině? Jak oslovují babičku a dědu, když je to o úctě vykáním?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 22:42

@dedrichov Děti tykají. Vnuk ale není ani snacha ani zeť. My s tím problémy nemáme. Já se necítím méněcenná, když někomu vykám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
4.4.21 22:46
@divine woman píše:
@dedrichov Děti tykají. Vnuk ale není ani snacha ani zeť. My s tím problémy nemáme. Já se necítím méněcenná, když někomu vykám.

Ok, přistoupím na tuhle hru, že si vyká celá rodina. Nepochopila jsem, zda se vyká i „mladým“ (Tobě), ale asi ne. Tedy do kdy má to dítě privilegium tykat? Celý život? Vždyť je to fakt přitažený za vlasy. ALE, teď to vem z jiné strany, té, co tu píší ostatní. A to, že jediná snacha, kam až oko dohlédne - vyká. Fakt Ti to připadá v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí