Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@dedrichov Když je snacha jediná, tak to divné je. Ale jinak beru vykání jako naprosto normální.
@Bafonek můj táta svoji matce onikal. On ročník 1934 ona 1888.
Moje žena mu už tykala. Časy se mění.
@divine woman píše:
@dedrichov Když je snacha jediná, tak to divné je. Ale jinak beru vykání jako naprosto normální.
Snažím se pochopit - vykání je normální. OK. Děti normální nejsou?
@dedrichov píše:
Snažím se pochopit - vykání je normální. OK. Děti normální nejsou?
Tak třeba i proto, že děti jsou její krev, pokrevní příbuzní. Ty ne. Ty jsi „jen“ přivdaná.
Proč ti to tak strašně vadí?
Myslíš, že by se tykáním vaše vztahy zlepšily?
@Ufonek444 píše:
Ahoj, chci se zeptat jestli tykáte nebo vykáte rodičům svého manžela/své manželky? Já své tchýni a tchánovy vykám a on mému tátovi taky. Jak je to u Vás?
už tykám, ale nabídli se, až na svatbě druhého syna a my už měli půlroční dceru (nejsme stále manželé )…chvíli jim to trvalo, ale o to kouzelnější to pro mě bylo a ač jsem se na to těšila, tak mi to slouho nešlo přes pusu a vlastně jsem jim neříkala jménem (možná jen párX), ale používám za děti „babičko, dědečku“
U nás- tchanum vykam, manželovi moje mamka nabídla tykání, nicméně mu bylo blbe, ze ja vykam, tak zůstal také u vykani. Jeho rodiče nejsou ani 60.tnici. Také nevím, jak je oslovovat. Tak se tomu snažím vyhnout. Když před moji babičkou řeknu o tchyni, že paní X..ová něco, tak se začne vztekat, že jsem jak nevychovana a mela bych jim tykat. Babicce je 85… ![]()
Manzel to vyresil jednoduse. Jelikoz se moje mati uz 24 let nema k tomu, ze by si tykali, nejak se to lety nastavilo na komunikaci typu - Panimamo, vy nebo Tchyne otravna, vy..
v podstate ji tyka, ale vykanim, jestli rozumite..
Tchyni tykam, tchan umrel.
@bigl píše:
Tak třeba i proto, že děti jsou její krev, pokrevní příbuzní. Ty ne. Ty jsi „jen“ přivdaná.
Rozhodně, třeba bafonek tu píše o čtvrt století vykání (jen ona). Jinak mají spoustu známých, vrstevníků, kteří si s jejími tchány také tykají. Tak kde je tady to pokrevní pouto? Jsou to situace, kdy tu nesmyslnou zeď kolem sebe buduje starší generace (ale opravdu jen někteří). A ano, myslím si, že tykáním se vztahy vylepší, ale musí přijít ve vhodnou chvíli a ne jaksi s křížkem po funuse.
Tak já vykam, stejně jako ostatní vetřelci do rodiny-jak tu někdo už psal… A ano, paní (třeba Nováková) dáte si kafe a chcete ho osladit? A můžete a chcete… Je to uhozeny a úplně mimo, když s jejich sourozenci si tykam… Takže je v místnosti celá rodina včetně strycu a tet manžela a všem nabízím dáš si kafe a jen jim paní Nováková dáte si kafe? Zbytečně vybudovaná zeť a všichni byli vrátky vypuštění… Až na mě a jiný cizáky
@dedrichov píše:
Rozhodně, třeba bafonek tu píše o čtvrt století vykání (jen ona). Jinak mají spoustu známých, vrstevníků, kteří si s jejími tchány také tykají. Tak kde je tady to pokrevní pouto? Jsou to situace, kdy tu nesmyslnou zeď kolem sebe buduje starší generace (ale opravdu jen někteří). A ano, myslím si, že tykáním se vztahy vylepší, ale musí přijít ve vhodnou chvíli a ne jaksi s křížkem po funuse.
Vidíš, já to jako zeď nevnímám. Třeba jedna ze švagřic se rozvedla, už je to víc jak 10 let, už má mnoho let i nového chlapa a její ex je pořád součástí rodiny, je zván na všechny oslavy, Vánoce apod., pro tchány je prostě součást rodiny už na furt a otec jejich vnuka, přestože jim vyká. U mě by to bylo stejné, vykám jím, ale vím, že jsem pro ně součást rodiny a i kdyby se mezi námi s manželem cokoliv stalo, tak pro ně budu vždycky rodina a budu tam pořád zvaná a ráda viděná, nehledě na to, jestli si vykáme nebo tykáme.
Kamarádka si s tchyní tykala, byly jedna ruka, kafíčka a tak a po rozvodu (manžílek si našel mladší šťabajznu) ji tchyně nikdy nepozvala, nevídají se, nepopřeje jí ani k narozeninám, přestože kamoška jí ano.
Fakt to není o tykání a vykání, věř mi, je to o vztazích.
Zkus se přes to přinést a nezazlívej jim to, oni to podle mě tak vůbec nevnímají, že by si tím drželi odstup, jim by spíš přišlo asi divné to tykání, nejsou na to zvyklí, tak to přijmi a bude ti líp.
@divine woman píše:
Máš skvělé nápady, nechám se oslovovat Vaše Výsosti![]()
a tykání a vykání je fakt blbost. Záleží přece jestli tě mají rádi a chovají se hezky k tobě a vnoučatům. Já si myslím, že je za tím něco víc než to tykání a vykání.
A optala jsem se potomstva a jejich partnerů, nikdo nemá potřebu si s tchánovci nejmíň do svatby tykat. A pak se prý uvidí.
Nad tímhle jsem se hodně zamyslela. Kdyby se mě budoucí tchýně ve dvaceti zeptala, jestli nemám problém, že nejmíň do svatby se nebude tykat tak taky řeknu, že nemám problém. A to ze třech důvodů:
1. Ve dvaceti se ještě tak dlouho neznáme, abych tu potřebu měla
2. Je tam uveden nějaký časový horizont/svatba/ po kterém je možné to změnit
3. I kdybych potřebu tykat měla, tak v zájmu nenasr. ání si budoucí tchýně, bych řekla, že tu potřebu nemám, aby byl klid
@bigl píše:
Ano, tak přesně tuhle bariéru a zeď mají asi všichni na mysli. „Ty nejsi rodina, ty jsi jen přivandrovalec a proto budeš za zdí“.
Proč to tak strašně vadí? Protože přesně tím mi dávají najevo to, že k nim nepatřím.
Ano, tykáním by se vztahy zlepšily, protože ten dotyčný by se necítil být odstrčený za tou zdí a cítil by se více přijatý do rodiny. ![]()
@Bafonek Osobně si myslím, že je to spíš ve tvé hlavě, ale do vašich vztahů nevidím.
Každopádně ti bude líp, když se na to vyprdneš, já myslím, že je to jedno a že opravdu to nic nevypovídá o kvalitě vztahů. Nicméně vycházím jen ze své zkušenosti. ![]()
@Bafonek A to si představ, že jednomu z potomků výhledoví tchánovci to tykání nabídli a on to s díky odmítl. Prý by mu to nešlo přes pusu.
@Bafonek když nad touhle diskuzí přemýšlím, tak já jsem vlastně jediná z širokého okolí, kdo tchyni vyká. I v rámci party, kterou máme a podnikáme akce, kde se schází společní přátelé- všichni tchyni tykají, i mladší než já jsou. Kurňa, tahle diskuze mě přivedla k tomu, že bych měla být asi nasraná.
ale co…škemrat o to nebudu a když jí samotné to není blbé a můj muž to nekomentuje, tak do toho rýt nebudu.