Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9880
5.4.21 20:38

Vykám, při rozhovoru říkám, vařila jste a nebo byla jste.. Já proste ten vztah na tykání necítím.. Nejsme si blézké, abych ji říkala, maminko a nebo Zdeno, máš,.,. prostě neříkám přijela jste, když k nám přijde do dveří, a le spíš, babička je tady.. tak aby to nebylo i před dětmi chladné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.4.21 20:41

Kamarádku zase nepřijali, prostě jí neměli rádi… Tak aby nemuseli nabídnout tykání jí-nenabidli žádnému partnerovi dětí. Ta to prostě pokazila těm dalším… I jí to takto bylo řečeno… To je zas další level… Taky už jsou spolu třeba 25let… Taky oslovuje Vy a zásadně k tomu dává to příjmení… Jak to chtěli, tak to mají

• Citovat
  • Upravit
2181
6.4.21 09:03

@divine woman @bigl
Ještě bych na Vás tedy měla dotaz. Opravdu se ptám, není to nějaké rýpání.

Když jim vykáte tak jak je oslovujete? Maminko a tatínku je fakt nezvyklé, alespoň u nás, babi a dědo mi s vykáním přijde divné a oslovovat je pane a paní XY mi po spoustě let v rodině taky přijde na hlavu. Prostě tím vykáním je jakoby zabržděný úplně všechno.

A jak Vás oslovují vaši zeťové a snachy? A jak budou za třeba 10 let až budete už dlouho rodina? Třeba křestním jménem a vykáním? /křestním by u nás asi bylo považováno za drzost/, nebo opravdu i za těch 10-20 let se necháte oslovovat paní…ová a vykání? To zase z mého pohledu prostě moc rodinné není, ale takové studené, odtažité a cizí.

Opakuju, že to fakt není nějaké rytí. FAKT mě to upřímně zajímá. Třeba v tom najdu odpověď a nebudu si to od nich už brát tak osobně. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
6.4.21 09:11

@Bafonek tak třeba u mě vyloženě přímo neslovou.. Jak jsm napsala, přijedou, pokud jsou u toho děti, tak pronesu, babička přijela. A vidím, že to tchýni nijak neurazí, vidím, že se s měje, beru to jako oslovení i ji.. Pokud se jí něco ptám osobně, tak se ptám, a dělala jste třeba, vařila jste..
Určitě nepoužívám, příjemní, to mě přijde uplně odcizení, např. a vařila jste pani NOváková..
Tchýně mě oslovoje, jménem a dělala jsi..
Mě tykání navrhla, ale jáho roky nepoužívám, protože takto zatím toto žádné hádky nevyvolává.. Kamarádka přijala tykání, a když byl problém, tak si k sobě nedovolily tak, jak když si můžou říct, Petro, ti jsi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
6.4.21 09:25
@Bafonek píše:
@divine woman @bigl
Ještě bych na Vás tedy měla dotaz. Opravdu se ptám, není to nějaké rýpání.

Když jim vykáte tak jak je oslovujete? Maminko a tatínku je fakt nezvyklé, alespoň u nás, babi a dědo mi s vykáním přijde divné a oslovovat je pane a paní XY mi po spoustě let v rodině taky přijde na hlavu. Prostě tím vykáním je jakoby zabržděný úplně všechno.

A jak Vás oslovují vaši zeťové a snachy? A jak budou za třeba 10 let až budete už dlouho rodina? Třeba křestním jménem a vykáním? /křestním by u nás asi bylo považováno za drzost/, nebo opravdu i za těch 10-20 let se necháte oslovovat paní…ová a vykání? To zase z mého pohledu prostě moc rodinné není, ale takové studené, odtažité a cizí.

Opakuju, že to fakt není nějaké rytí. FAKT mě to upřímně zajímá. Třeba v tom najdu odpověď a nebudu si to od nich už brát tak osobně. :srdce:

ja jsem své první a jediné oficiální tchyni od svatby tykala, ale to jméno mi taky neslo pres pusu, vzdy jsem se primemu osloveni vyhla…nebo pak pres děti babička, dědeček.
Mne moje skoro snacha rika normálně jménem…tvarem, který si určila ona a ja stejně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.4.21 09:35

@Bafonek Oslovuji mamko, taťko a vykám. Bylo to u nich v rodině zvykem, oslovují tak i švagři a švagrové. Asi je to pro tebe divné, ale já s tím problém nemám. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
6.4.21 09:40

U mě je problém, že opravdu ani nevím jak je mám teda oslovit. Ono říct. " tak je neoslovuj" funguje jen do určité míry. Když jsem třeba v kuchyni a tak nemůžu zavolat do obýváku - babi chceš kafe, nebo paní…ová chcete kafe? Prostě do toho obýváku musím dojít, navázat oční kontakt a pak se teprve zeptat. Na zahradě to samý - nemůžu zavolat přes půl zahrady " babi, někdo za tebou přišel". Musím za ní dojít a říct to až u ní.

Ono to neoslovování někdy opravdu nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.4.21 09:44

@Bafonek A zeťáky nebo snachy mám zatím jen výhledové. Jsem se jich optala, zda jim smím tykat a dál to zatím neřeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.4.21 09:49

@Bafonek Zkus tchyně milovaná :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
6.4.21 09:50
@divine woman píše:
@Bafonek Oslovuji mamko, taťko a vykám. Bylo to u nich v rodině zvykem, oslovují tak i švagři a švagrové. Asi je to pro tebe divné, ale já s tím problém nemám. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela.

to mi bylo bez nabídnuto, ale to bych nedala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.4.21 09:52

Tchyně s tchánem mi nabídli tykání. Zároveň tchán řekl, že jim mám říkat křestním jménem. No, mami nebo tati bych neřekla ani omylem. Prostě oni nejsou moji rodiče. Jsou to rodiče mého muže. Připadala bych si, že si nevážím svých rodičů (byť zdaleka nevyhrají v hitparádě best of rodič) tím, že takto oslovuji i jiné lidi. :oops: Švagrová po svatbě hned začala mým rodičům říkat mami a tati. Tyká jim. Teď už je jen mamka. Ta celou dobu brblá, že se jí to nelíbí. Vždy jí řeknu, že si to měla usměrnit už před dvacet lety. Osobně mi vadí, že takto švagrová oslovuje mou matku. Ale samozřejmě se do toho nemontuju. :jazyk:
Já třeba vykala i tetě a strejdovi a říkala pane, paní… Nikdy mi nikdo neřekl, že mám říkat strejdo, teto nebo dokonce i tykat.
Už teď vím, že až moji synové dovedou partnerky, tak mami mi rozhodně říkat nebudou. :jazyk:
Osobně mi vadí, že starší lidé automaticky mladším tykají a to i v případě, že se jedná o cizí lidi. Například moje mamka si hodně povídá o pejscích s jednou paní, která je mladší než já, ale má již rodinu. Mamka je 70+. Paní je 30+. Mamka paní automaticky tyká (vždyť je mladá), ale paní ji vyká. :nevim: Malému dítěti určitě vykat nebudu, ale mladé slečně (cca 17+) už vykat budu. Bez ohledu na to, že by mohla být mým potomkem.

• Citovat
  • Upravit
9880
6.4.21 09:57

Anonymní s tí souhlasím., MOžná se to tak dřív dělalo, ale fakt mi přijde divné, když mi ve 40 letech nějaké 70 paní, řekne, máš to a neznáme se..
Unás v obchodě jsou slečny, ze středních ěškola asi těžko říct, odhad věku, a le určitě 18 a víc, ale teda nikdy jsem ji neřekla- chceš drobné :mrgreen: ALe chcete drobné, když třeba vidím, že má prázdnou kasu a potřebuje rozměnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2181
6.4.21 10:06
@divine woman píše:
@Bafonek A zeťáky nebo snachy mám zatím jen výhledové. Jsem se jich optala, zda jim smím tykata dál to zatím neřeším.
:mrgreen: Tohle je ale to co už jsem tu psala. Ti mladí neřeknou, že jim to třeba není příjemné, protože si nechtějí proti sobě poštvat budoucí možnou „tchýni milovanou“ :lol:.
Takže můžeš mít pocit, jak je to v pohodě, ale oni to třeba řeší a z jejich strany to už teď může být bráno jako… jako to mám třeba já… :nevim: Nebo to přestane být v pohodě za nějakou dobu.
Tohle ti mladí do očí neřeknou. Já to taky neřekla. A do dneška skřípu zubama a statečně se usmívám, zatímco tcháni mají pocit, jaké to máme úžasné nadstandartní vztahy. Ano máme, ale…

Tohle je fakt hrozně složité

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
6.4.21 10:13

@Bafonek Ne, jsme se o tom bavili díky této diskusi a tykání jim nevadí a mně zatím tykat sami nechtějí. Ale nejsem tchyně. A nemyslím si, že by dnešní huby proříznuté měly problém jasně vyjádřit svůj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
6.4.21 12:48
@divine woman píše:
@Bafonek Ne, jsme se o tom bavili díky této diskusi a tykání jim nevadí a mně zatím tykat sami nechtějí. Ale nejsem tchyně. A nemyslím si, že by dnešní huby proříznuté měly problém jasně vyjádřit svůj názor.

Takže bez té slavné úcty ke stáří? :think: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria