Vzít si k sobě babičku?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
3.10.14 12:39
Ha a jsme doma, že? babička chce jít taky do pečovateláku. Jenže jen trochu znalý soudný člověk ví, že jsou tam čekačky, někdy poměrně dlouhé. Takže klidně nastane situace, jako tady, kdy do pečovatelíku ano, ale musí se přežít doba do možnosti uméstění. A tvoje děti budou chtít na výlety a do kina s tvými vnoučaty, tak marž do LDNky, než se najde pečovatelák.
@kacz píše:
@malinika půjdu do pečovateláku. Aby za mnou moje děti chodily proto, že chtějí a ne proto, že musí, když mají svoje rodiny, o které by se měly primárně starat. Opravdu nepočítám s tím, že se jednoho dne objevím synovi ve dveřích a řeknu mu - tak a teď se o mě do smrti starej.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
3.10.14 12:40

@terinka4444 dobrý, měla jsi perný rok. A co kdyby to trvalo 10 let? Nebo 20 let? Taky bys to tak se samozřejmostí zvládla? Že se ptám, určitě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Už tu mluvíte hodně obecně… Já považuji za sobeckost od své mámy, odstrčit svojí maminku 14 dní po pohřbu svého táty na LDN a nebýt schopná vydržet půl roku než jí umístí do domova důchodců. Toto je celý problém u nás. Pro mě je to neomluvitelné. To snad uzná každý rozumný člověk - doufám. :)

• Citovat
  • Upravit
1765
@krtek7489 píše:
@open mind Je názor a názor. Když si přečtu, co píše kacz, nechápu, jak někdo může být tak bezcitný a upřednostnovat výlety, zábavu a dovolenou, před pomoc potřebujícím členem rodiny? 8o Ano, je to názor, ale hrozný názor. To jsi takhle benevolentní a chápavá vždycky? Kdyby někdo napsal, vyhodila jsem psa do polí, už mě nebavil, taky to bude pro tebe emoce nevyvolávající názor? Já jsem tak naštvaná, že se tady loučím, dítě spí a jdu ten vztek vybít do úklidu. :cert:

Když ale čteš o kousek dál, tak zjistíš, že není až tak sobecká, když stáří plánuje tak, aby svému dítěti nebyla na obtíž. Sobecký člověk by naopak celý život dítě cepoval, že až bude starý, očekává od něj doživotní servis. Tedy alespoň tak se to jeví mně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186

Po několika zkušenostech v rodině bych si ji nevzala :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
3.10.14 12:41
@open mind píše:
Ono se tady často mluví o sobeckosti, ale já právě za sobeckost považuji spíš toto o čem píšeš ty - sebrat se a pověsit se na krk svému dospělému dítěti… Taky doufám, že to nikdy nebudu muset udělat a hodně mi na tom záleží.

Ne, sama se nikomu na krk věšet nechci. Jen si své děti vedu tak, aby to byly oni, v kom budu mít ve stáří oporu a kdo bude sám chtít se o mě postarat. A nebude to vnímat jako „věšení se na krk“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
@open mind píše:
Ono se tady často mluví o sobeckosti, ale já právě za sobeckost považuji spíš toto o čem píšeš ty - sebrat se a pověsit se na krk svému dospělému dítěti… Taky doufám, že to nikdy nebudu muset udělat a hodně mi na tom záleží.

Musíš vychovat děti tak, aby to pro ně nebylo musíš, ale chci! Jestli chápeš rozdíl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
Mělo, ale nepatří. A nevěřím, že v nějaké přijatelné budoucnosti bude patřit. Takže pak ti mohou důstojně pomoct, ovšem vystavíš je takovému riziku, že to snad raději ať si mě pamatují jako trosku.
@Zenyatta píše:
Upřímně, nechci, aby moje děti, vnoučata a pravnoučata měly na moji osobu poslední vzpomínky jako na bezvládnou, po. sranou, bolestí sténající trosku, která v podstatě jen čeká, až zatřepe bačkorama. Jasně, i tohle k životu patří, ale mělo by k němu patřit i to, že trpícím ulevíme a neprotahujeme jejich utrpení.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
3.10.14 12:42
@terinka4444 píše:
Bavíme se o téhle konkrétní situaci, o téhle konkrétní babičce, která jen potřebuje uvařit a pomoct okoupat, než se uvolní místo v pečivateláku…
Měla jsem loni perný rok s mojí maminkou, opravdu jo, padala jsem na hubu a chodila mlátit hlavou o strom, zvládli jsme to, nikdy by mě nenapadlo se o ni nepostarat. A upřímně nechápu ty příspěvky, fakt ne.

Tak já tu diskuzi brala obecněji, ne jen o této konkrétní babičce.
Vidíš, tys zažila rok. Ale dokážeš si představit, že někde se to táhne už třeba 10 let a dalších 5 může táhnout klidně dál? Že po těch 10 letech už nemá ten pečující z čeho brát síly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25186
3.10.14 12:43

Na přechodnou dobu, než se uvolní DD možná jo. Ale máte doma vše zajištěné tak, aby jste se o ni postarali???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
@malinika píše:
Ano, to jsou. Ale o těch soukromých super zařízeních se přeci nebavíme. Nebo bys chtěla po svých dětech, aby každý měsíc vycálovali minimálně 10tis. za to, aby sis to mohla finančně dovolit? Zjišťovala jsi někdy, kolik taková péče v těchto pečovatelácích stojí? Pro tvou představu, je to dnes cca 20 000 měsíčně. A na to běžný důchod fakt nestačí.

Je možnost si v průběhu života spořit, aby na to soukromé zařízení bylo. Nebo prodat či pronajmout svůj byt (který člověk s přechodem do takového zařízení už potřebovat nebude) a z toho financovat. Možností je vícero…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
@open mind píše:
Když ale čteš o kousek dál, tak zjistíš, že není až tak sobecká, když stáří plánuje tak, aby svému dítěti nebyla na obtíž. Sobecký člověk by naopak celý život dítě cepoval, že až bude starý, očekává od něj doživotní servis. Tedy alespoň tak se to jeví mně…

A jak si to naplánuje? V 60 skočí ze skály? :roll: Jo a moji rodiče mi rozhodně nikdy nebyli na obtíž. Jak vůbec tohle může někdo napsat? Rodiče a na obtíž! :zed: :zed: :zed: Já fakt jdu, nebo se neudržím :pocitac:

Příspěvek upraven 03.10.14 v 12:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
3.10.14 12:44
Obhajuješ se, nedivím se ti, napsat takové příspěvky jako ty, obhajuju se také a zkouším to tímto stylem obhájit také. V tomto případě jde o půl rok. A kdybys četla, psala jsem, že to nebude lehké. A kdyby moje mamnka umírala deset let a nechtěla do LDNky? Ano, zvládla bych to, nikoliv sama, sám to člověk nezvládne, ale zařídila bych si pomoc tak, abych to zvládla.
@kacz píše:
@terinka4444 dobrý, měla jsi perný rok. A co kdyby to trvalo 10 let? Nebo 20 let? Taky bys to tak se samozřejmostí zvládla? Že se ptám, určitě ano.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
3.10.14 12:44

@malinika Já vím, kolik to stojí. A představ si, jsou i lidi, co si na penzi spoří už od počátku produktivního věku. Právě proto, že jsem to zažila, vím, jak je to důležité. Ano, je to asi nepochopitelné, ale nebudu chtít po svých dětech platit, protože věřím, že si to zaplatím sama z vlastních prostředků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
3.10.14 12:46

@malinika @krtek7489 Chápu jak to myslíte, ale vidím to jinak. Já bych nechtěla, aby o mne syn ve stáří celodenně pečoval ani kdyby to bral jako CHCI, nikoliv MUSÍM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová