Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@krtek7489 píše:
Přesně, je to domácí péče, jsou to terénní sestry a je to na pojištovnu, takže žádné výdaje navíc. Klidně můžou chodit i 3× denně, když bude potřeba zakladatelko.
Nevim, jak to funguje jinde, ale prave ta kamaradka si s nimi i chvilku sedla, povidali si a ti stari nemohouci byli radi, ze s nimi nekdo je. Povidala jim, co je noveho ve svete apod. i kdyz ji neodpovidali, protoze nemohli, usmivali se a byli aspon trochu stastny. Z jejiho vypraveni mi behal mraz po zadech. Byvala s nimi casto az do posledni chvile a drzela je za ruku, kdyz rodina nemohla nebo nechtela. Potom vykoupala oblikla a pomohla odvezt. Je uzasny, ze nekdo takhle pomaha.
@sagina
Tak to opravdu není, já jsem s babičkou v úzkém kontaktu, už jsem jí tu měla několikrát na celý den a vím přesně jak se kdo chová a v čem je problém. Babi zkreslenou realitu v žádném případě nemá. Jen jak nevidí, tak všechno zařizování bylo na dědovi, vše mu jakoby nechala, on byl jako mladík i ve svých letech a je náhle pryč, ona není senilní, to vůbec ne…
@sagina @kacz @Zenyatta Holky,jak něco takového vůbec můžete psát? Jako kvůli tomu, že nebudu moct na výlety, vykašlu se na babičku?
To je STRAŠNÝ co tady píšete. Já jsem tady na tu dobu, co jsem se starala o své blízké obětovala úplně všechno a nevím, že by syn měl nějaké trauma z toho, že byl poprve u moře až v 7 letech
Holky, holky ![]()
@Anonymní píše:
No jako ta myšlenka, co tady byla psaná, že by mi babička vadila, když by jí bylo špatně a já bych nemohla jen na výlet… tak to fakt nevím jestli se mám smát nebo brečet… To se taky modlím, aby moje děti jednou měli alespoň trochu citu. Nemusí mít hned tu svatozář nad hlavou.
zakladatelko, nesměj a ani nebreč. celodenní péče o nemohoucího je vyčerpávají, hodně psychicky vyčerpávající a pečující si potřebuje občas dobít baterky… i když do té doby to nepotřeboval.
@kacz píše:
Ne že ty bys nemohla jet na výlet. Ale tvoje děti by nemohly jet na výlet se svými rodiči, na dovolenou, do kina, nikam. Děti, které to nerozhodly, budou žít život, ve kterém se jim rodiče nevěnují a nic s nimi nepodnikají.
Ty máš fakt dost…
Prosím tě jaké děti? Mám jednu dvouletou dceru, opakuji že přes noc nikam nejezdíme a případný výlet problém není. Jak jako nevěnují? Kdy? Jak? Proč? ![]()
@krtek7489 každý si svůj život zařídí tak, jak považuje za vhodné. Žádné kázání od tebe nepotřebuji a napsala jsem to, co jsem napsala. Já bych nedopustila, abych dítěti sebrala aktivní čas strávený se svými rodiči a abych sobě sebrala ten nejkrásnější čas jejich dětství, kdy si je můžu užít. Vím, že bych toho litovala. Stejně tak, jako lituje dodneška moje máma toho, že si při mně dodělávala maturitu a pořádně si mě neužila.
Pokud to zakladatelka nebo někdo jiný vidí jinak, tak dobře. Každý má jiný životní styl. Tohle je veřejná diskuse, takže si sem můžu psát, co uznám za vhodné.
Ale jak jsem napsala, pokud je to na půl roku nebo na rok, tak bych s tím neměla problém. Ale tvoje babička může žít klidně 20 let a celou tu dobu se o ni bude muset někdo starat.
Příspěvek upraven 03.10.14 v 11:55
Já bych do toho šla. Starala jsem se o svou prababičku, byla ležící, postupně jsme ji doma i rozchodili, měla jsem tehdy doma 3. měsíční miminko, když k nám přišla. Nebylo to snadné, ale naložit vozík, přebalovačku pro maličkou, pro starenku, jet na výlet taky nebyl problém, jen jsme holt jeli dvěmi auty, léky, jídlo, tak snad jsem vařila i sobě a manželovi, takže nebyl problém. Jasně, nemohli jsme úplně kam jsme chtěli, dilema, kam prababička půjde, když pojedeme do Alp (jeli jsme na měsíc) se ale vyřešilo tím, že byla už rozcvičená a soběstačná, že mohla se vrátit na chvíli do pečovatelského domu. Jako sestra pracující v gerontologii vím, že i o nejtěžší ležáky se rodiny starají, ale taky vím, že spousta rodin je nemilosrdně odsoudí k ústavu - a je jedno zda LDN apod. nebo cokoliv jiného. A to kolikrát lidi dostatečně soběstačné, kde by stačila minimální dopomoc a pak přijde rodina, která se stará 79 let o postiženého pána (dětská mozková obrna s těžkou mentální retardací, už ale ležícícho, nicméně voňavého, úžasně naučeného na stereotypy) a žádá jej okamžitě domů, hned jak to půjde, to mi pak padá čelist úctou! To, že jako stát se postará, LDNka se postará apod. - to je dílo komoušů, kdy prostě nebylo „in“ aby se nemohoucí lidé ukazovali na veřejnosti, ale zavírali se do ústavů, domovů důchodců, domácí péče neexistovala a my jsme to nezažili, tak se chováme sobecky dál. Co z toho, že neodjedu na víkend s dítětem na výlet? Kolikrát to byla právě babička, která třeba měla naplánovaný svůj víkend a já jsem byla nemocná a ona přijela ke mě a vařila mi čaj a polívku… Kolikrát to i pro ni bylo těžké a vydržela nespat, pomáhat. Za mě je to samozřejmost se o blízkého nemohoucího postarat. ps: ještě z vlastní zkušenosti v práci vím - Boží mlýny melou pomalu… ale jistě.
@terinka4444 píše:
Hele, babička je obslužná, proč by nemohly do kina? A stále dokola, zakladatelka píše, že je potřeba překlenout dobu do umístění do důchoďáku. Takže i kdyby děti místo chození do kina měly hrát s babičkou karty, tak jim to prostě vysvětlím. Největší paradox na tom všem je, že jednou bude většina z nás v kůži té babičky. Až mi jednou moje dítě řekne, že musím do LDNky, protože by moje vnoučata těžko nesla, že nemohou do kina, kvůli péče o mně, doufám, že budu mít dost síly jít se oběsit na nejbližší strom. Číst tyto příspěvky je tak smutné. Vedle běží diskuze, že jestli se bojíme současného světa, eboly, vyhrožiování od arabů, válka na Ukrajině…tak ne, tohle je to, co by nás mělo děsit, to že někdo napíše, jestli si uvědomuješ, že budeš muset čelit pláči dětí, páč se nebude moct jít do kina, protože bude překážet babička
Tak pokud se jedná o dočasný stav a babička se o sebe relativně postará, tak jo, vzít si babičku domů je to nejlepší řešení. Ale pokud by to mělo být napořád, zdravotní stav se zhoršuje… taky jsem dřív odsuzovala lidi, co dávají svoje starší rodinné příslušníky do domovů a na LDN, ale pak mi osobní zkušenost otevřela oči. A osobní zkušenost je nepřenositelná a víra v to, že všechno půjde v pohodě, se rozpadá až při zažívání reality. Takže se těm frázím o sobeckosti vůbec nedivím.
Přesně. Beru to tak, že většina tady plácá o něčem, o čem absolutně nic neví. Kdo nezažije, nepochopí…
@kacz píše:
@krtek7489 každý si svůj život zařídí tak, jak považuje za vhodné. Žádné kázání od tebe nepotřebuji a napsala jsem to, co jsem napsala. Já bych nedopustila, abych dítěti sebrala aktivní čas strávený se svými rodiči a abych sobě sebrala ten nejkrásnější čas jejich dětství, kdy si je můžu užít. Vím, že bych toho litovala. Stejně tak, jako lituje dodneška moje máma toho, že si při mně dodělávala maturitu a pořádně si mě neužila.Pokud to zakladatelka nebo někdo jiný vidí jinak, tak dobře. Každý má jiný životní styl. Tohle je veřejná diskuse, takže si sem můžu psát, co uznám za vhodné.
To jo, ale je mi z tebe blivno
Sorry. Rozhodně nelituju toho, že jsem se o maminku starala do poslední chvíle, že když umírala, mohla jsem jí držet za ruku. Stejně tak o manžela, NIKDY bych je nikam nešoupla pro svojí pohodlnost nebo výlety
Z tebe mi není blivno, ale je mi z teba na zvracení. Jdu blejt velebnosti ![]()
@andulik8 píše:
Vsechny komentare jsem necetla, ale vim, ze funguji charity a ty objizdeji klienty a davaji jim jidlo, leky, pomahaji s koupanim a pod. Taky by to mohlo byt reseni. Pracovala takhle moje kamaradka spousty let a se vsemi klienty mela pratelsky vztah. Mohlo by to byt uzitecne pro vsechny. Zkuste se treba zeptat v okoli, mozna i u vas bude neco takoveho fungovat.
Ahoj, prosímtě a od koho to bylo? U nás funguje Charita za 100Kč na hodinu nebo soukromé fimy za ještě víc, takže při každodenní náveštěvě je to měsíčně pěkných pár tisíc.. Na pojišťovnu bez ZTPčka nic prý nejde a leda platit to z příspěvku na péči, ale ten dnes berou i lidem co se sami ani nenají, anebo ta spodní hranice 800Kč to je plivnutí do vody, takže jen vydělávat a vše senorovi platit sami.
@kacz píše:
@malinika nemůžeš absolutně srovnávat péči o zdravé dítě a péči o seniora, jehož vidění reality už je zkreslené. U dítěte ten nejnáročnější stav trvá několik měsíců, maximálně tak 3 roky. O seniora se můžeš starat 10, 20 let a neustále se zhoršuje. Lže ti, že si vzal léky, dělá ti naschvály, přesně jak tady bylo napsáno - „nenechá na tobě nit suchou“. Odejdeš s dítětem do bazénu a celou dobu se strachuješ, jestli cestou na záchod neupadne a už hodinu neleží v koupelně. Takže nebudeš s dítětem chodit do bazénu ani jinam? Přestaneš chodit do práce? Tak jo
Rozhodně nesrovnávám péči o seniora s péčí o dítě.
Nicméně ze své rodiny mám zkušenosti s péčí o seniory a přestože to přináší nějaká omezení, trochu více nervů a méně volného času, přesto všechno bych do toho šla. Ty také jednou budeš důchodce (pokud teda neumřeš dřív) a všechno tohle budeš dělat také…to prostě k životu patří.
Já bych svou babičku do LDN nedala a od rodičů je to fakt hnus. Na přechodnou dobu bych si ji vzala k sobě i když moje babi by asi nechtěla, sama mi řekla, že už má požádáno o DD, aby nám nebyla na obtíž, ale kdyby ještě neměli místo, tak bych ji nenechala se takhle trápit.
@krtek7489 tak si to užij. Tenhle příspěvek nahlašuju. Já na rozdíl od tebe píšu slušně, ty světice. Být sprostá na ostatní, to ti jde dobře.