Hrozí zalehnutí miminka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13993
23.10.19 08:56
@Kris-Es píše:
Já si na ni nehraju, kdyby to zvládnout nešlo, o pomoc bych pozadala v první řadě svého muže ;) Dřív také měly ženy klidně pět dětí, dneska ženy nezvládají postarat se o jedno…

Ne každá může poprosit manžela. Ne, že by ji nepomohl, ale někdo do práce chodit musí. Dřív se žilo ve vicegeneracnich domech a pomáhali si všichni. Rodilo se i dřív, takže v jednom době byli praprarodice, prarodiče, rodiče… Sourozenci se starali mezi sebou… Takže srovnávás nesrovnatelne. Pak tu píšeš, že nesoudis lidi, ale o těch co si řeknou o pomoc napíšeš, že jsou line a neschopné. V 1. Těhotenství jsem taky blila než jsem šla do práce a vlastně až do porodu. Pracovala jsem do 30tydne v 30+1 mě zavirali do nemocnice a za 3 týdny jsem porodila… Teď v druhém se blila tak, že jsem musela 2× do nemocnice na kapacky, protože jsem sotva lezla a z vyčerpaní jsem se celá klepala… Takže 1. Těhotenství byla oproti tomu sranda..z porodnice jsme si přivezli nedonosence s hromadou léků, vojtovkou, atd… Jenže to nebylo to nejhorší. Holka Rvala celé noci, hlad neměla, prdy neměla. Věř, že za pár dnů/tydnu chodíš jako zombie a než toto znovu prožívat, tak si člověk poprosi o pomoc, protože teď už musí být postaráno o 2 děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
23.10.19 09:33
@Kris-Es píše:
Přesně tak, Nechápu ženy co si přitáhnou domů matku protože jsou taaak unavené… Chápu to, pokud má žena po porodu třeba zdravotní komplikace a myslím, že v tom případě to chápe i partner, pokud nemůže zůstat doma aby pomohl. Já mám 7 týdnů od porodu, manžel s námi byl doma první týden a pak zpátky do práce, dělá na směny takže s ním v rozvrhu ani nemůžeme počítat, a přece se zvládnu sama osprchovat, poklidit, uvařit když malá spí… A přes den si s ní lehnu taky. Pokud jsou žena i dítě zdravé, tahat domů matku je jen lenost a neschopnost :roll: A chudák chlap, sám má s novou rolí co dělat a ještě mít v baráku tchyni :D A říkám to i přes to, že můj muž má s mojí mamkou super vztah :)

Aaa údernice :lol: každá matka si na mateřský válí šunky a pokud ještě v šestinedělí nedělá děti i muži full servis, tak je líná a neschopná :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
23.10.19 09:33
@terien píše:
Ono i dřív se máma starala akorát o to nejmladší, ostatní se vychovávaly mezi sebou. Povětšinou to ods.ala nejstarší dcera.

Taky jsem nejstarší a žiju.. Já s tím srovnáváním nezačala, jen říkám že to není jednostranné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
23.10.19 09:43
@Pidulka1991 píše:
Ne každá může poprosit manžela. Ne, že by ji nepomohl, ale někdo do práce chodit musí. Dřív se žilo ve vicegeneracnich domech a pomáhali si všichni. Rodilo se i dřív, takže v jednom době byli praprarodice, prarodiče, rodiče… Sourozenci se starali mezi sebou… Takže srovnávás nesrovnatelne. Pak tu píšeš, že nesoudis lidi, ale o těch co si řeknou o pomoc napíšeš, že jsou line a neschopné. V 1. Těhotenství jsem taky blila než jsem šla do práce a vlastně až do porodu. Pracovala jsem do 30tydne v 30+1 mě zavirali do nemocnice a za 3 týdny jsem porodila… Teď v druhém se blila tak, že jsem musela 2× do nemocnice na kapacky, protože jsem sotva lezla a z vyčerpaní jsem se celá klepala… Takže 1. Těhotenství byla oproti tomu sranda..z porodnice jsme si přivezli nedonosence s hromadou léků, vojtovkou, atd… Jenže to nebylo to nejhorší. Holka Rvala celé noci, hlad neměla, prdy neměla. Věř, že za pár dnů/tydnu chodíš jako zombie a než toto znovu prožívat, tak si člověk poprosi o pomoc, protože teď už musí být postaráno o 2 děti.

Asi jsi nečetla celou naši diskusi, ale o tom jsem psala ;) Je něco jiného, pokud má matka nebo dítě zdravotní problémy a zároveň manžel se nemůže starat, to je pak další pomoc na místě. Ale z mého okolí spíš vidím jak ze sebe zdravá máma se zdravým miminkem dělá chudinku a hroutí se a bez vědomí a proti vůli partnera si tu mámu nastěhuje domů.. o tom se celou dobu bavime ;) a jak jsem psala, taky jsem si užila, malá měla spoustu léků, nechtěla jíst, krmila jsem ji celkem dlouho přes prst stříkačkou, navíc je hypertonik a pláče při každém „špatném“ doteku… Ale tak to prostě je, jsem unavená, ale zvládnout se to dá, pomalu se to lepší. S více dětmi to je jiné, my se ale bavíme o jednom…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
23.10.19 09:48
@Bubla Bůčková píše:
Aaa údernice :lol: každá matka si na mateřský válí šunky a pokud ještě v šestinedělí nedělá děti i muži full servis, tak je líná a neschopná :potlesk:

Vůbec ne, když to prostě nejde, tak třeba neuvařím, nebo neuklízím, ale manžel to prostě pochopí, rozhodně radši než mít doma nastehovanou jednu nebo druhou mámu.. když ji někdo chce mít, prosím.. ale nedělat vůbec nic a nechat si sloužit jen proto že mám za sebou porod, to by mě nenapadlo… Navíc celá tahle diskuse je o tom, když s tím partner nesouhlasí. Pokud mu to je jedno, ať si to tak doma mají, ale fakt neberu názor že o tomhle rozhoduje jen žena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.10.19 09:56
@Kris-Es píše:
Vůbec ne, když to prostě nejde, tak třeba neuvařím, nebo neuklízím, ale manžel to prostě pochopí, rozhodně radši než mít doma nastehovanou jednu nebo druhou mámu.. když ji někdo chce mít, prosím.. ale nedělat vůbec nic a nechat si sloužit jen proto že mám za sebou porod, to by mě nenapadlo… Navíc celá tahle diskuse je o tom, když s tím partner nesouhlasí. Pokud mu to je jedno, ať si to tak doma mají, ale fakt neberu názor že o tomhle rozhoduje jen žena.

PRavda, ono se nic nestane, když žena neuvaří. Manžel se v pohodě nají v práci. Co na tom, že ona bude o hladu. Hlavně, že doma nebude nastěhovaný někdo další z rodiny :palec:

• Citovat
  • Upravit
53
23.10.19 13:07
@lucenka píše:
PRavda, ono se nic nestane, když žena neuvaří. Manžel se v pohodě nají v práci. Co na tom, že ona bude o hladu. Hlavně, že doma nebude nastěhovaný někdo další z rodiny :palec:

To je jediný co ti opravdu jde, neustále překrucovat co píšu ;) Já se třeba dokážu najíst i bez toho, abych půl dne vyvářela ;) Opravdu se nic nestane ani mě, ani manželovi, když občas vynechám… Jsem zvyklá třeba vařit polévku na několik dní, a kolikrát mi to opravdu stačí. A dost často si vařím jídla s přípravou do půl hodiny, to nezabije nikoho :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41282
23.10.19 13:45
@Kris-Es píše:
Vůbec ne, když to prostě nejde, tak třeba neuvařím, nebo neuklízím, ale manžel to prostě pochopí, rozhodně radši než mít doma nastehovanou jednu nebo druhou mámu.. když ji někdo chce mít, prosím.. ale nedělat vůbec nic a nechat si sloužit jen proto že mám za sebou porod, to by mě nenapadlo… Navíc celá tahle diskuse je o tom, když s tím partner nesouhlasí. Pokud mu to je jedno, ať si to tak doma mají, ale fakt neberu názor že o tomhle rozhoduje jen žena.

S čím, že to partner nesouhlasil? aby jim tchýně posluhovala? to si sem asi projektuješ něco jiného, tady partner nesouhlasí s tím, aby tchýně vzala dítko a položila si ho vedle sebe na postel a to mi přijde diametrálně odlišné od nesouhlasu mít doma tchýni. Navíc trochu opomíjíš to, že buď ji k sobě pozvali, proto má u nich pokoj, nebo hůř bydlí u ní. Ale chápu, že tchýně a žena, která má ráda maminku 4 dny po porodu vedle sebe, jsou ty nejhorší ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
23.10.19 13:58
@Kris-Es píše:
Tak já taky první trimestr prožila s kbelíkem v každý místnosti, vstávala jsem v pět ráno abych se stihla nasnídat a ještě doma to zase vyhodit, než půjdu do práce.. ale s tim nic nenaděláš. Ale když už je to dítě venku, je to jiný.Dřív toho ženy zvládaly daleko víc, dneska je moderní hrát si na to že porod je něco tak strašnýho, že by měli ženu všichni obskakovat… Já měla vyvolávaný 10h porod se všema „radostma“ co se můžou stát a nemůžu říct že bych měla zrovna klidný a hodný miminko, takže nemyslím že bych si to cucala z prstu… i přes to všechno zvládám sama bez větších problémů, neříkám, ze začátku jsem párkrát i brečela jak nic nezvládám ale to je tím že s malou musím trošku jinak zacházet, přišly jsme domů s hromadou léků a další jsme dostaly hned na první kontrole.. mít všechno bez komplikací tak si pískám už od návratu z porodnice… Určitě jsou i psychicky/fyzicky slabší ženy, ale mě to spíš přijde tou dobou a článkama na ženských webech :roll:

Napsala jsem odpověď a neodeslala se. Nechci plevelit diskusi, ale tohle stýskání po starých zlatých časech mě vždycky nadzvedne. Fakt už chybí jen zmínka o porodu na poli a jak se rodička bezprostředně poté vrátila do řádku k okopávání brambor. Moje prababi si to pamatovala dost jinak - rodička byla celé šestinedělí opečovávaná a nedělala nic jiného, než se pečovala o dítě. Péči o domácnost v tu dobu zastaly jiné ženy z rodiny, u více dětí pak často nejstarší dcera (třeba moje prababi). Samozřejmě že domácnost bez moderních spotřebičů byla o něčem jiném.

Já ale původně neměla na mysli těžký porod, ale třeba jen nejistotu a nezkušenost, nebo péči o dráživé miminko. To tu dost sugestivně popisuje víc uživatelek, já ráda čtu třeba Waritu, pro kterou byly první měsíce mateřství prakticky bojem o holé přežití. A fakt si nemyslím, že je líná nebo slabá ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
23.10.19 15:19

Donizelinka1986 nečetla jsem všechny příspěvky, ale jako rodič máš právo na to, co se bude nebo nebude s dítětem dělat (takže když řekneš ne do postele s dospělým, tak to platí)…pokud to tchýně nebo jiní nerespektují, zadělávají si na problémy (a vypadá to, že tě mají na háku a je jim úplně jedno, co říkáš a chceš…ale co pak třeba čekají od tebe?) osobně jsem proti tomu, aby rodiče spali s miminky společně v posteli (jednak mi to potvrdila i pediatrička, jak říkala, ty děti pak vycítí, že můžou cokoli a jsou „vyčůrané“ a další zkušenost mé kamarádky, co porodila holčičku, spali s ní v posteli, při každém heknutí kamarádka vstávala, i 11krát za noc, no a nakonec skončila na psychiatrii, protože se nervově zhroutila, neříkám, že každému se toto může stát, ale může se pak stát otrokem vlastního dítěte).
Jinak jsi v docela nevýhodné pozici - jako partner (muž) - co znám z okolí, např. žena veganka/muž všežravec a co myslíš, že dává žena dítěti? Pokud se s partnerkou nedohodnete, bude po jejím.
Na bolení břicha nám nic nepomáhalo (espumisan, biogaia, masáže, nahřáté obklady i rektální rourka, řev byl vždy v noci), až když začala sama lozit, tak byla ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69023
24.10.19 07:30

@Helen001 vidíš, já mám zkušenost opačnou :lol: Dokud bylo dítko samo v postýlce (přiražené k mé, na dosah ruky), bylo vzhůru co hodinu. Když si ho beru k sobě, cítí jistotu z přitulení a budí se jednou za noc. A vyčůranost miminka teda pobavila, já nějak myslela, že ta doba studenýho odchovu, aby se to párdenní-párměsíční nejistý stvořeníčko náhodou kontaktem s mámou moc nerozmazlilo, už je dávno za námi :think: No, ať si dělá každej, jak sám cítí, ale důrazný vysvětlování do zdravýho vztahu nepatří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová