Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já s malou spala asi 3 týdny a pak jsem na ní jednoho dne trochu nalehla. Naštěstí se nic nestalo, hned sem se probudila když jsem cítila tlak, nelehla jsem na ní celou vahou. Hned putovala do postýlky a už jsem si jí do postele nikdy nebrala. Teď už by to ani nešlo, hodně cestuje, přetáčí se na břicho a zpátky i ve spánku a 100% by z postele slítla.
Příspěvek upraven 22.10.19 v 09:06
A ohledně prdů… Záleží, jestli má opravdu jen prdy nebo koliku. Moje měla koliku a nepomohlo nic, jen přečkat šílené první 3 měsíce
Jo a co jsem zažila v porodnici, tak snad všechny vicematky braly v noci miminka do postele. Prvorodičky ještě věřily personálu, že se to nesmí.
U prvního dítěte jsem se bála mít ho v posteli, všichni strašili zalehnutím. Vyčerpání, pláč, špatný spánek, jedno k druhému. U druhého dítěte jsem rezignovala. Dítě usínalo ve své postýlce, ale když se v noci vzbudilo na kojení, už jsem ho nevracela do postýlky, usnuli jsme u kojení oba. A bylo to to nejlepší rozhodnutí pro naši rodinu - dítě lépe spalo, já taky nebyla tak vyčerpaná atd.
U ostatních členů rodiny ale nevím, jestli bych byla v klidu a nebála se. Pokud by se chtěli s miminkem pomazlit a potulit, třeba i v posteli, tak klidně. Spát s miminkem - nevím. ![]()
Jinak masírovat břicho po každém jídle není moc dobrý nápad, jak by bylo tobě, kdyby ti někdo mačkal břicho po jídle? A s tím braním do postele, tchýně asi nespala, ne?
Já teda spím se skoro 9 měsíčním. Tedy i s manželem. Malý spí mezi zdí a mnou. I když už leze, klečí, tak v noci tak aktivní není. Kojím, takže se mi nechce v noci vstávat, vyndavat ho z postýlky, uspávat..takhle se jen přitočim a v polospani kojím. Beztak kolikrát u toho usnu dřív jak on.
Na bolavé bříško zkus nosit dítě v klubíčku nebo na tygříka. Doktorka nám ještě doporučovala, že když by bolesti byly opravdu veliké, tak použít rektální rourku.
U svého dítěte nějk vyznávám přístup méně strachů a více mateřských instinktů. Prvé dítě spokojeně spalo ve své postýlce, druhé je už od příchodu z porodnice výrazně klidnější, pokud dospává s námi. A jsem ráda, že jsem si vybrala chlapa, který mi důvěřuje natolik, že nemá potřebu mi cokoliv razantně vysvětlovat.
@pikola píše:
No a ještě manželce nezapomeň kecat do kojení
Mně by vadilo, že s ním tchýně bez dovolení manipuluje. Vždyť to jste si ho teprve včera přivezli z porodnice, ne? Měli byste ho teď ňuňat převážně vy dva. Nicméně obava že zalehnutí je nepřiměřená. A masírovat břicho po jídle je blbost. Dítě se napucne, až má bříško kulaté a mělo by mít klid na trávení. Koliky ale obvykle nastupují později, vážně ho trápí prdy tolik, že je to potřeba?
@Čičorečka píše:
Mně by vadilo, že s ním tchýně bez dovolení manipuluje. Vždyť to jste si ho teprve včera přivezli z porodnice, ne? Měli byste ho teď ňuňat převážně vy dva. Nicméně obava že zalehnutí je nepřiměřená. A masírovat břicho po jídle je blbost. Dítě se napucne, až má bříško kulaté a mělo by mít klid na trávení. Koliky ale obvykle nastupují později, vážně ho trápí prdy tolik, že je to potřeba?
Já to pochopila tak, že matka dítěte o tom věděla ![]()
Taky si říkám, že na čtyřdenní miminko je dost brzo, aby mělo prdíky až tak že se musí věčně masírovat. Nemá spíš hlad? Nech manželku s miminkem v posteli, v noci, přes den, a možná bude líp. Tchýně ať pomůže tím, že uvaří, nakoupí..mamince dejte čas sžít se s miminkem a naladit se na něj. A rozhodně nic kategoricky nerozkazuj, teď má být příjemná atmosféra a ne stres.
@ivašot. píše:
Já to pochopila tak, že matka dítěte o tom věděla
Aha.. no tak bych si promluvila s manželkou. Přece jen je to otec a má do toho co mluvit. Pokud mu to není příjemný.. já se nedivím, je to fakt čerstvý mrně. Pohladit, pochovat a vrátit. Jak říkám, mně by to asi taky vadilo, i když ne z obavy ze zalehnutí.
@mijala píše:
Mě by hlavně vadilo že mi tchyně bez dovolení odnese dítě z postýlky
Přesně, co na něj bába vůbec šahá ![]()