Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ivašot. píše:
Já nevím, jestli je nejlepší nápad to obratem řešit s manželkou 4 dny po porodu, třeba si chtěla jen chvilku odpočinout.
Je pravda, že to řeším příliš ze svého pohledu. Já s matkou ani tchýní nebydlím. Kdybych si chtěla odpočinout, dám dítě otci, no. Když já se vrátila z porodnice, tak byl muž celý druhý den pryč. Zavolala jsem si k sobě mámu, abych na to nebyla sama. Jela jsem na dvacet minut pryč, chtěla jsem jít volit
a máma seděla v křesle u postýlky. Myslím, že by ji nenapadlo ho vzít a jít si s ním lehnout do postele. To je prostě pro mě tak nepředstavitelný, že to neumím nezaujatě vyhodnotit.
@ivašot. Právě si myslím, že to měla dovolené… Nevím, ale mě třeba vůbec nevadilo, když si máma nebo tchyně vzaly dceru… Vždyť je to jejich vnouce. Sice nebyla 4denni, ale i kdyby byla, tak co
… Trošku úzkostny tatinek
.
V zájmu zachování duševního zdraví všech jsme vyhlásili zákaz návštěv u nás doma v šestinedělí, takže tchyně by si dítě odnést nemohla. Samozřejmě jsme za obojema prarodičema jezdili, miminko viděli minimálně 1× týdně, ale byla to návštěva u nich, mohli jet kočárkem, mohli si pochovat. Ovšem u nás doma bylo hájené území, kde jsme se sžívali pouze my 3 (posléze 4, po druhém dítěti).
Stojíme si za tím, že to bylo správné rozhodnutí, protože manžel se necítil odstrčený (nezažíval takové ty argumenty „tomu chlap nemůže rozumět“), prožili jsme si všechny ty první nejistoty jako rodiče spolu.
Až budu babička, budu se snažit vysvětlit mladým, ať to udělají stejně.
Máme obrovskou postel vyspali by se na ni 3 a první 2 týdny spala malá mezi námi na takové podložce s vyvýšenými mantinely protože v postýlce hrozně brečela. S tím problém nebyl někdy jsem si ji vzala na bříško a ona okamžitě osnula.. to byla nejspokojenější ale to jse mi taky zavíraly oči a bála jsem se.
Tohle musí být další troll. A to jsem po včerejšku u Michala41 chytla mylný dojem, že on tu předvedl vrchol debility
. No nic, každý den je třeba překonat nějakou metu ![]()
@donizelinka1986 s druhým miminkem jsem spala v posteli už v porodnici. Prostě být v postýlce odmítal
nejsem ten typ matky co dokáže nechat dítě řvát, takže jsem s ním spala, máme malinkou ložnici, postel na míru, od zdi ke zdi, takže jsem neměla strach, že by spadl. První byl v pohodě, spal v postýlce a ani mě nenapadlo, ho dávat k sobě do postele.
Ale jestli si manželka s tchyni vzala dítě do postele a mazali mu bříško a nespali, tak jsi vyšiloval úplně zbytečně, podle mě 😀
@Aletheia píše:
Zalehnutí a zabití tím dítě je vzácné. V podstatě všechny případy byly matky zdrogované a opilé. Případně si dala prášek na spaní apod. Normální dospělý člověk dítě nezalehne probohai ten hrášek pod matraci člověk cítí, takže si nevšimne 4 kiloveho dítěte?
znám paní co si zalehla dítě, a nebyla ani opilá ani zdrogovaná
@donizelinka1986 píše:
Dobrý den jsem teď povazovan za nenormlaniho kdyz sem razantne zarazil tchyni ktera mi 4 denni mimco odnesla s postylky k sobe do pokoje a normalne snim lezela v posteli okamzite sem reagoval a pritelkyni a tchyni vysvetlil dost razantne ze tohle neexistuje prece 4 deni dite je krehoucke jako s papiru co kdyz by jej zalehla a ublizila mu byl jen tak navolno opreny zboku o ni myslim ze v tomhle mam pravdu starsi dite mozna ale spat s 4 dennim mimcem povazuju za naprostou silenost a zbytecne riskovani…co vy nato a jeste jeden dotaz malej ma prdiky porad ja myslim ze mazat mastickou brisko proti prdikum temer po kazdem jidle je v poradku aspon ho to preci neboli pak sem cvok nebo mam pravdu…hlavne si myslim ze sem otec akdyz uz neco reknu ma to tchyne respektovat ikdyby vychovala 100 deti
obě děti se mnou leželi od narození v posteli, nikdy jsem je neměla v postýlce. Stejně tak s manželem nebo mojí mamkou když hlídala, takže ano, vidím v tom těžkou hysterii ![]()
@Čičorečka píše:
Mně by vadilo, že s ním tchýně bez dovolení manipuluje. Vždyť to jste si ho teprve včera přivezli z porodnice, ne? Měli byste ho teď ňuňat převážně vy dva. Nicméně obava že zalehnutí je nepřiměřená. A masírovat břicho po jídle je blbost. Dítě se napucne, až má bříško kulaté a mělo by mít klid na trávení. Koliky ale obvykle nastupují později, vážně ho trápí prdy tolik, že je to potřeba?
@ka2ka píše:
znám paní co si zalehla dítě, a nebyla ani opilá ani zdrogovaná
To já znám jednoho cikána co pracuje. ![]()
@Pam12 píše:![]()
tchýně bez dovolení manipuluju s dítětem, promiň, ale tohle mě rozsekalo.
![]()
Proč?
@Čičorečka píše:
Proč?
Já s Tebou souhlasím, návrat z porodnice je jeden z nejvýznamnějších okamžiků rodiny (matka+otec+dítě). Rodiče by měli mít soukromí se svým dítětem, a neumím si představit, že se tam vetře babička, která jen tak bez důvodu vezme čtyřdenního novorozence z postýlky a odnese si ho k sobě, aby se s ním pokochala, a ještě si s ním lehne (to jsou momenty, které patří podle mě minimálně v těch prvních týdnech výhradně rodičům). Ženský si pořád stěžujou, jak chlapi stojí za prd, přitom jich tolik ty tatínky po porodu odstrčí na vedlejší kolej. I vztahu muž+žena velmi prospěje, když si ty okamžiky prožijí spolu a bez narušitelů (výjimkou jsou situace, kdy si ženská najde vola, který se po porodu vožere jako dobytek a z porodnice přiveze ženu s dítětem do chlíva, kde je prázdná lednice. Ale pokud je to normální chlap, který než si přiveze svoje zlatíčka z porodnice uklidí, nakoupí, vypere, a je připravený se o ně postarat, tak tam babičky nemají co dělat).
@zrcadlo píše:
Já s Tebou souhlasím, návrat z porodnice je jeden z nejvýznamnějších okamžiků rodiny (matka+otec+dítě). Rodiče by měli mít soukromí se svým dítětem, a neumím si představit, že se tam vetře babička, která jen tak bez důvodu vezme čtyřdenního novorozence z postýlky a odnese si ho k sobě, aby se s ním pokochala, a ještě si s ním lehne (to jsou momenty, které patří podle mě minimálně v těch prvních týdnech výhradně rodičům). Ženský si pořád stěžujou, jak chlapi stojí za prd, přitom jich tolik ty tatínky po porodu odstrčí na vedlejší kolej. I vztahu muž+žena velmi prospěje, když si ty okamžiky prožijí spolu a bez narušitelů (výjimkou jsou situace, kdy si ženská najde vola, který se po porodu vožere jako dobytek a z porodnice přiveze ženu s dítětem do chlíva, kde je prázdná lednice. Ale pokud je to normální chlap, který než si přiveze svoje zlatíčka z porodnice uklidí, nakoupí, vypere, a je připravený se o ně postarat, tak tam babičky nemají co dělat).
tak asi ho z té postele nevzala bezdůvodně a asi to měla domluvené s matkou toho dítěte. Pokud to chlapovi vadilo, tak mohl to dítě z postýlky vyndat on a mazlit se s ním on. Ale on má jen plnou pusu řečí.
A tedy já byla ráda, když mi dítko z postýlky mamka/tchyně vyndaly a pomazlili se spolu. Majíé spolu krásný vztah ![]()
@donizelinka1986 píše:
Dobrý den jsem teď povazovan za nenormlaniho kdyz sem razantne zarazil tchyni ktera mi 4 denni mimco odnesla s postylky k sobe do pokoje a normalne snim lezela v posteli okamzite sem reagoval a pritelkyni a tchyni vysvetlil dost razantne ze tohle neexistuje prece 4 deni dite je krehoucke jako s papiru co kdyz by jej zalehla a ublizila mu byl jen tak navolno opreny zboku o ni myslim ze v tomhle mam pravdu starsi dite mozna ale spat s 4 dennim mimcem povazuju za naprostou silenost a zbytecne riskovani…co vy nato a jeste jeden dotaz malej ma prdiky porad ja myslim ze mazat mastickou brisko proti prdikum temer po kazdem jidle je v poradku aspon ho to preci neboli pak sem cvok nebo mam pravdu…hlavne si myslim ze sem otec akdyz uz neco reknu ma to tchyne respektovat ikdyby vychovala 100 deti
A byl jsi u porodu? Víš pod jakým tlakem se dítě dere porodními cestami ven? To je představa mužů, že dítě je jak porcelánová panenka. A o kolika případech zalehnutí jsi slyšel? Moc běžné to opravdu není. Můj manžel chtěl malého hned do postele. Jinak byl nervózní a pořád se budil a chodil ho kontrolovat. Po první noci prohlásil, že se nikdy tak dobře nevyspal. Víš, říká se o čerstvých matkách, že s nimi mlátí hormony, ale ty to prožíváš taky dost intenzivně teda.
Hlavně klid a nadhled.