Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj.
U nás se do školky chodí, zato jsem nemocná já. A jak malá chodí s úsměvem a těší se, tak dnes byla i slzička, jako že mamka zůstává doma.
Ale dobré, vím, že se i tak těší a půjdu pro ni po obědě.
My právě oblékáme kombinézu, pod ni jen punčošky a legíny, košilka, triko a svetr ke krku. Víc nic.
Možná přidám tenkou mikinku pod to. U nás tedy ráno bylo -13, někde je určitě hůř. Rovněž si myslím, že ven vůbec nepůjdou, navíc jsou u nás prý špatné rozptylové podmínky a to ven nechodí.
Jo, na kombinézu jsem přešla minulý týden, jinak jsem dávala taky jen oteplené šusťáky, ale i pod ně měla malá punčochy + legíny.
Holky, ať už je jaro. ![]()
Ja se prave snazim prcka oblikat co nejprakticteji s ohledem na ucitelky, protoze to musi byt katastrofa je v tomto obdobi oblikat ven
. Manzel mi zas nadava, ze to prehanim, ze se pak kluk nemuze hejbat
. Tak zitra asi posupajdi v oteplovakach, prece jen ma kryty vic ty zadicka a jsou teplejsi nez ty otepleny sustaky.
Tak tak Alichi at uz je jaro a muzou chodit jen v teplakach a mikine. Ale uz to vidim, ze skonci zima v dubnu a pujdem zas rovnou do tricek
. At jsi brzo zdrava ![]()
No právě, když si představím, že se někde venku shýbne a košilka i triko se rázem vyhrne z kalhot… ![]()
Taky se snažím prakticky a nepřehánět. V podstatě si ven doobléká jen svetr a kombinézu, někdy ty legíny. Nedá se. Učitelky jsou zvyklé. Vím, že našim malošům chodí s oblékáním vypomáhat jedna paní „pro všechno“ (školnice, pomocnice…). A taky se utěšuju, že Peťka je na tom s oblíkáním docela dobře - onehdá se rozčilovala, že jí „paní Maruška rozepnula kombinézu, že nevěděla, že to umí sama“ ![]()
No u nas taky oblika vsechno co ma ruce, kucharky, hospodarka, kdyby to bylo jen na ucitelkach tak asi nemaji sanci se vypravit. Mne staci kdyz oblikam toho jednoho svyho a nervy mi tecou, on je jak spici pana a kouka a ceka co se bude dit, jednu botu by sundaval hodinu, ale jak jsem tak v satne sledovala, tak jsou na tom vsichni kluci skoro stejne. Proste chlapi no ![]()
My dneska zas s řevem
Ale důvod byl, že jsme přišli ke třídě - až potud v pohodě - a ta byla zamčená. Učitelka chyběla, takže šli všichni nahoru do jiné třídy a to byl kámen úrazu. Jindráš se zasekl a že nepůjde a řval. Vlekla jsem ho zas násilím. Bůhví jak to pokračovalo. Teď pro ně půjdu, tak uvidím. Ale bojím se, aby se tím zas nezasekl, z toho strachu, jak to dneska bude, jestli budou v jejich třídě, nebo bude změna.
Elisko ach jo, tak to je smula, snad uz budou zitra zase ve svym. Tyhle zmeny nejsou pro ne moc dobry, my tento tyden nemame nasi pani ucitelku tak cekam, kdy synek zacne protestovat.
Jo a venku pry byli dnes jen chvily, dyl trvalo je obliknout
. Ucitelka rikala, ze to hlida, ze pres -10st ven nepujdou. Mame tu -6 a i to uz je celkem neprijemny a vyhrozujou, ze to bude do pulky unora ![]()
Holky
, jaká? Jste zdraví?
Chtěla jsem se i zeptat, jak jsou na tom vaše děti s výslovností - a jestli už umí písmeno r, ř?
Alichi musim to zatukat, zatim se drzi. Co se tyce vyslovnosti, tak bych rekla, ze se ve skolce dost zkazil, ze mluvil pred skolkou lip, ale nekde jsem cetla, ze to je snad normalni, nejake skolkove sislani a snad to samo odezni. R a L rika hur nez driv.
Mně se taky právě občas zdá… Jednak přehnaně artikuluje - napodobuje paní učitelku
(ale aspoň je jí rozumět), jednak třeba místo „s“ říká „š“ - ne vždycky teda, ale mne to točí, protože vím, že to umí. „R“ se jí podaří jen někdy (většinou když je za „p“ a „b“ - např. princezna, brýle) - ale to není školkou, ještě ho neuměla.
Je pravda, že některé děti mluví hrozně. Jen jsem si říkala, kdy případně něco řešit.
Tak u nás už je to s výslovností ok. do školky šel tak, že mu moc rozumět nebylo, ale hned od začátku září tam dochází 1 za 14 dní logopedka a už mluví úplně normálně a začíná používat r, ne vždy se podaří, ale už tam je. Jinak jsme zatím zdraví, ale čekáme neštovice asi během týdne, desetí dnů. Tak to alespoň budeme mít z krku ![]()
Tak u nas je fakt evidentni, ze to ma naposlouchany od jinych deti, protoze takhle opravdu nemluvil, kdyz v zari nastupoval. Mam dojem, ze takove to bezne sislani/zvatlani nechavaji byt cca do 5let.
My jdem poprvé k logopedce v pondělí. Výslovnost mají hroznou. O R a Ř ani nemluvím, to je hudba daleké budoicnosti, ale i L flákají, ač ho oba umí, sykavky děs a i skupiny bje, pě, vje, mě apod. šulí a vůbec. Jsem zv+davá, jak to logopedka s nimi zvládne. je placená, takže doufám jo, bude to drahé.
já myslím, že zvládne, já platila na školní rok 500, ale zase chodí jednou za 14 dní. Ale i tak to neskutečně pomohlo, nejvíc sme trénovali L, pak už šlo všechno samo a ani až tak moc netrénujeme. Doma pořád opravuju a opravuju a ono to jde nějak samo ![]()
K nám do školky taky chodí logoped, ale až k větším dětem. Asi se na to poptám.
Ale jinak jsem to napsala asi blbě - malá mluví dost pěkně, bylo jí rozumět vždycky, podle mne hlásky vyslovuje hezky. Včera začala říkat „ř“, „r“ se jí povede někdy (ale to už jsem psala). Spíš mne zlobí to s/š, to se zhoršilo, tak jsem si říkala, jestli čekat… Samozřejmě ji opravuju, když to řekne blbě (ale učitelka určitě ne, že).
Alichi píše:
K nám do školky taky chodí logoped, ale až k větším dětem. Asi se na to poptám.
Ale jinak jsem to napsala asi blbě - malá mluví dost pěkně, bylo jí rozumět vždycky, podle mne hlásky vyslovuje hezky. Včera začala říkat „ř“, „r“ se jí povede někdy (ale to už jsem psala). Spíš mne zlobí to s/š, to se zhoršilo, tak jsem si říkala, jestli čekat… Samozřejmě ji opravuju, když to řekne blbě (ale učitelka určitě ne, že).
no, učitelka určitě ne, zkus se poptat tý logopedky, naše bere všechny děti, jinak se to řeší nejvíce u předškolních dětí.