Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, čtu si tu vaše smutné příběhy, je mi moc líto všech ![]()
Máme také jednoho. Hned první těhotenství, brzy to bude 10 let. Bylo to teprve na rozhraní 12/13 týdne VVV.
Třeba alespoň některé z vás povzbudí naděje. Nyní máme 2 krásné zdravé děti, bude jim 9 a 6 let. Tehdy prostě náhoda, která se stává bohužel často. A nemusí se opakovat. Tak držím palce, ať to dopadne i u vás.
@Marcepan ahoj, taky jsem měla dle histologie rozsáhlý zánět, ale já tam měla hematom už snad od 8tt a odlucovala se placenta
nepřeji si nic jiného, nez už být zase těhotná, takže se teď snažím dát co nejvíc dohromady, abychom do toho mohli jít znova. Ale strach bude šílený ![]()
Ahoj, mam za sebou taktez porod/potrat ve 2. trimestru 13.9. - patek trinacteho ![]()
Ted to jsou tri mesice a stale to neni ono, ale je to lepsi nez zacatek kdy jsem myslela ze tohle vazne nerozdycham a nezvladnu. Pomohlo mi se tomu postavit, vratila jsem se do prace po trech tydnech, zacala jsem cvicit aby se vyplavovali endorfiny a hodne o tom mluvila, nedokazu delat jako by se nic nestalo, tohle mi vadi od lidi i kdyz nez jsem to poprve vyslovila co se stalo predbihali zachvaty breku a schovavani se pred lidmi. Ted mam jeho fotku zaramovanou v ramecku v obyvaku s andelickem a svickou kterou si kazdy mesic na 13.teho zapaluji. Neni dne kdy bych si na to nevzpomela, nepremyslela proc ja a nedrzela slzy, ale pak si reknu, ze nechci aby jeho smrt byla zbytecna a ja vse zahodila. Uz se s pritelem snazime o dalsi je to zatim boj s dalsim psychickym naporem kdy si nepreju nic jineho, ale delam vse pro to aby se to povedlo a ja byla zase stastna. Hodne pomaha o tom treba psat jen tak treba jen do nejakeho diare nebo sem dalsim kdo tohle zazil. Protoze kdo to nezazil nikdy nepochopi co clovek citi a i tak stejne to kazda vnima trochu jinak. Kazdy je jinak silny. Nepomuze nic jineho nez cas, ta bolest uz nikdy nezmizi, ale nebude tak silny jako ted kdy je to cerstve. Za me alespon takto..Musime byt silne ![]()
@Veruuunecka držím moc pěsti, aby se brzy povedlo🍀 U nás je to teprve měsíc, takže ještě musíme cekat.
Máš pravdu, kdo nezažil nepochopí a vidím to i v měla okolí, všichni to uzavřeli a ani je nenapadne, jak je to těžké pro mě. Myslí si, když se před nimi nehroutím, že jsem úplně v pohode ![]()
@Rickym
Presne a to mi na tom prijde fakt hrozne.. Jenze spousta lidi v okoli taky nevi jak se maji vubec chovat, spousta lidi nevi jak s tim nalozit a jak se k tomu postavit z te druhe strany, protoze fakt nevi a nejjednodussi je pro ne to uzavrit a neresit to protoze ani nevi co maji rikat a tak to i chapu proste no..
Tohle je vec o ktere se nikde nemluvi..
Celkove to chce hlavne cas na vsechno, hodne casu.. ![]()
@Rickym
To mě mrzí. Snad budeš mít brzy své vysněné miminko. Ano, kazdy si myslí že po měsíci bude všechno v pohodě. Oni nechápou co je to za bolest. Chápu tvé obavy s těhotenstvím, bojím se že tych 9 měsíců pro mě bude nejhorší. I na samém konci těhotenství se může něco pokazit. Bohužel nám nezbývá nic jiného než mít naději. Že tentokrát se staneme maminkami zdravých dětí.
@Veruuunecka asi máš pravdu.. jen mi to teď na Vánoce tak přišlo, když někdo hrotil dle mě blbiny, že si neuvědomuje, že já třeba mám myšlenky někde jinde, že mi není tak dobre, jak se tvářím…
@VeuVeu děkuju. Už máme zdravou dceru, tak doufám, že se ještě povede a šlo jen o náhodu, která se nebude opakovat😔 🍀 🍀 🍀
A opravdu, dokud nebudu ležet na sestinedeli se zdravým miminkem budu mít strach..
@Rickym
Ja mam neustale pocit ze lidi kolem me resi nesmysli a pro me malichernosti, kolikrat jsem musela odejit jak jsem to nemohla ani poslouchat co lidi resi. A hlavne mam ted problem s tim, ze vse mnohem hure nesu, driv jsem vse dokazala vyresit a byt v pohode a ted sebemensi problem je pro me jako hrozna prekazka..doufam ze casem se to uklidni.. ![]()
@Veruuunecka nezkoušela jsi Třezalku? Já si koupila tablety a přišlo mi, že pomohly, teď už je nejím.
@Rickym
Nezkousela jediny co si delam caj z kontryhelu vzdy kdyz to dostanu na ten tyden, beru superfolin a na to zklidneni obcas caj proti stresu a na spanek, ale ten nepravidelne..po potratu jsem brala asi tak 14 leky na spani protoze jsem nemohla vubec spat.
Ted spim jako spalek zase naopak si prijdu az moc porad unavena.
@Marcepan
Ahoj Marcepan, je mi to moc lito a drzim palce, at jsi brzo fit po psychicke i fyzicke strance. Byly jsme spolu ve skupine dubnatek, ja ji opustila nekdy ke konci rijna kvuli ukonceni na prelomu 14 a 15tt kvuli omfalokele. Snazim se myslet pozitivne a doufam, ze tentokrat to uz vyjde ![]()
@Veruuunecka @Rickym holky, chce to čas, spoustu času. Lidi kolem vás řeší malichernosti, protože prostě nemají horší starosti. Kdo nezažil to co my nikdy nepochopí jak se cítíme. Ono je možná lepší, že lidi nemají žádnou reakci, slova umí totiž pěkně bolet. A většina lidí neví, jak se chovat. Cokoliv cítíte, že je dobře, pláč, truchlení, ječení, spánek, je pro vás dobře a máte nárok mít tyhle pocity. Únava, nespavost, nebo naopak spavost a nebo to, že nemůžete vidět lidi, těhotné a miminka, je úplně normální. Já jsem si před každou kontrolou na gynekologii v nemocnici musela dát Neurol. Nechtěla jsem ho brát, ale prostě to nešlo a pomáhal mi. Vidět šťastné těhotné jsem prostě nemohla. Hodně mi pomohlo, že výsledky z genetiky dopadaly dobře. Holky je to boj a jde to pomalu. Ale zase se budete smát i když na andílka stejně budete vzpomínat.
@Marcepan po zánětu v těle radí zánět hlavně pořádně vyléčit. Určitě to pořeš, se svým lékařem. Jinak normálně doporučují čekat tři měsíce, ale nám doktorka na genetice řekla, že kdyby se povedlo dřív, tělo si s těhotenstvím samo poradí. Že bych tam nebyla jediná. Mám jisté, že pokud budu těhotná, jede vše přes genetiku, cca do 24 tt. Pak až předávají na gynekologii. Ale my měli ukončení z důvodu genetické vady.
@Robado
Moc hezky napsane. Dekuji ![]()
A ty uz nejake deti mas? A nebo se uz o dalsi snazite? A jak to slo celkove? My uz se snazime prave a zase mam strach ze budu uplnej magor zase z toho ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.