Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@KalamityJohn píše:
Přirodovědec nebo ekolog jsem myslel. Furt mne tady někdo chytá za slovo.Proč bys to jinak připomínala? I když jsem si myslel, že jsi spíš filosof nebo tak něco.
Ne, nejsem ekolog ani přírodovědec, ani filozof
. A zvíře tedy také ne.
@Alladina píše:
Jako, že máš jiné jméno v obcance a jiným jsi pokřtěný. Ty jo, já nevím, jak se to říká. Praze. Jsi třeba Jan Vocásek, ale pokřtít jsi se nechal Josef.
Pokrteny by byl Jan Josef Vocasek.
@Alladina píše:
Jako, že máš jiné jméno v obcance a jiným jsi pokřtěný. Ty jo, já nevím, jak se to říká. Praze. Jsi třeba Jan Vocásek, ale pokřtít jsi se nechal Josef.
My, katolíci - to je víceméně humorná nadsázka v mém přiípadě - dostáváme prostřední jméno při křtu. Takhle jsem Tomáš (More - myslím že není v kalendáři) ale používám ho jen v USA. České doklady s prostředním jménem nepočítají.
Ale moje - jak říkáš - civilní jméno - je český světec.
@KalamityJohn píše:
My, katolíci - to je víceméně humorná nadsázka v mém přiípadě - dostáváme prostřední jméno při křtu. Takhle jsem Tomáš (More - myslím že není v kalendáři) ale používám ho jen v USA. České doklady s prostředním jménem nepočítají.Ale moje - jak říkáš - civilní jméno - je český světec.
Asi vím, ale nevím jestli by ti to bylo milé to psát, tak ho nenapíšu.
@malákráličice píše:
Pokrteny by byl Jan Josef Vocasek.
Jak to? Byla jsem na křtu a tam kněz říkal jenom to jedno jméno a to bylo jiné, než to civilní. Neříkal Jane, ale jenom Josefe, křtím Tě.
@Alladina píše:
Jak to? Byla jsem na křtu a tam kněz říkal jenom to jedno jméno a to bylo jiné, než to civilní. Neříkal Jane, ale jenom Josefe, křtím Tě.
Asi zalezi na rodicich. ![]()
Já mám teda křestní jméno ze křtu po kmotře…
Ale píšu si jen to, co mám v rodném listě
@malákráličice píše:
Asi zalezi na rodicich.
To byl dospělý člověk.
@Anna766 píše:
Asi vím, ale nevím jestli by ti to bylo milé to psát, tak ho nenapíšu.
To je dost možné, vykecal jsem to tu víc než jednou. Díky.
@Alladina píše:
Není každý Radecký, žejo? ![]()
@Alladina píše:
Jsou různé tradice.
Třeba: Prostřední jméno se dědí po otci. Typicky pravoslavní.
Nebo: Prostřední jméno po kmotrovi, rodinu zastupuje přijmení.
Křestní jména byla původně zasvěcení patronovi - nějakém svatém.
Ale třeba i významném. Třeba Otakar - po Odoakarovi. ![]()
@Alladina píše:
Tomu civilnímu jménu se správně říká rodné jméno. Narazila jsem na to při psaní diplomky, samozřejmě jsem to nazvala křestním jménem a až díky manželovi (lingvista) jsem zjistila, že jsem to celý život používala blbě. ![]()
A když už jsem v tomhle tématu… věděli jste, že studenti střední školy oficiálně nejsou studenti? Na ZŠ i SŠ jsou to žáci. Až na vysoké škole se jim říká studenti.
@whitemirror píše:
Tomu civilnímu jménu se správně říká rodné jméno. Narazila jsem na to při psaní diplomky, samozřejmě jsem to nazvala křestním jménem a až díky manželovi (lingvista) jsem zjistila, že jsem to celý život používala blbě.A když už jsem v tomhle tématu… věděli jste, že studenti střední školy oficiálně nejsou studenti? Na ZŠ i SŠ jsou to žáci. Až na vysoké škole se jim říká studenti.
Děkuju. To jsem opravdu nevěděla
. Takže rodné jméno. Křestní se tedy vlastně používá taky nesprávně, protože mnoho lidí vůbec pokřtěných není nebo je pokřtěných jiným jménem než má v OP.
Vím. A taky to, že učitelé na gymplu si někdy nechávají říkat profesoři.
@whitemirror píše:
Tomu civilnímu jménu se správně říká rodné jméno. Narazila jsem na to při psaní diplomky, samozřejmě jsem to nazvala křestním jménem a až díky manželovi (lingvista) jsem zjistila, že jsem to celý život používala blbě.A když už jsem v tomhle tématu… věděli jste, že studenti střední školy oficiálně nejsou studenti? Na ZŠ i SŠ jsou to žáci. Až na vysoké škole se jim říká studenti.
@Alladina píše:
Děkuju. To jsem opravdu nevěděla. Takže rodné jméno. Křestní se tedy vlastně používá taky nesprávně, protože mnoho lidí vůbec pokřtěných není nebo je pokřtěných jiným jménem než má v OP.
Vím. A taky to, že učitelé na gymplu si někdy nechávají říkat profesoři.
Tady bych polemizoval. Student je od slova studující. Všimněte si, že se tak ve filmech z první republiky, kde se dbalo na akurátnost, nazývají i frekventanti gymnasií. Žáky byli označováni ti, co měli povinnost se učit, student se vlastně má učit z vlastního zájmu za pomoci školy.
A pokud jde o profesory: Nejde o rozmar, ale o řádný titul udělený na prokazatelném základě. Určitě si vzpomenete na Zemanovy eskapády s udělováním.
![]()
Takže i oslovení je formálně podložené.
@M_Vladim no to jo. Titul existuje, ale nemaji ho stredoskolsti ucitele.