Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@malákráličice píše:
@M_Vladim no to jo. Titul existuje, ale nemaji ho stredoskolsti ucitele.
Tak nás učili profesoři. A to na průmce. Část z nich měla úvazky rozdělené mezi VŠ a průmku. ![]()
Tedy… ale to už je na vyprávění. ![]()
@M_Vladim píše:
Tady bych polemizoval. Student je od slova studující. Všimněte si, že se tak ve filmech z první republiky, kde se dbalo na akurátnost, nazývají i frekventanti gymnasií. Žáky byli označováni ti, co měli povinnost se učit, student se vlastně má učit z vlastního zájmu za pomoci školy.
A pokud jde o profesory: Nejde o rozmar, ale o řádný titul udělený na prokazatelném základě. Určitě si vzpomenete na Zemanovy eskapády s udělováním.![]()
Takže i oslovení je formálně podložené.
Na SŠ? ![]()
@M_Vladim píše:
Tak nás učili profesoři. A to na průmce. Část z nich měla úvazky rozdělené mezi VŠ a průmku.
Tedy… ale to už je na vyprávění.
Kde? Profesorů je pár na fakultu.
@Havlova píše:
Tak už jsem postarší…
Ale tedy… budu jmenovat: SPŠE Ječná a ČVUT.
To tenkrát ještě byla SPŠ, ne překřtěný učňák a maturita něco znamenala.
Dodnes vzpomínám, na matikáře profesora T, jak vytáhnul někoho k tabuli:
„Ale pane profesore, my jsme druhák, my ještě integrály nebrali!“
Profesor zacinkal drobnými v kapse, jak měl ve zvyku, kouknul na tabuli a pravil:
" Ale do deseti snad počítat umíte, ne?! Tak pište!" ![]()
![]()
Příspěvek upraven 05.10.23 v 13:25
@Havlova píše:
Slaboproud v Ječný a FEL předpokládám. A profesor bylo spíš jen oslovení a ne titul.
@M_Vladim píše:
Tak už jsem postarší…
Já jsem taky starší kus. Pane prosefore jsme na SŠ říkali, ale ten titul neměl ani jeden, prostě se tak středoškolským pedagogům říkalo.
@KalamityJohn píše:
Slaboproud v Ječný a FEL předpokládám. A profesor bylo spíš jen oslovení a ne titul.
@M_Vladim píše:
Tak už jsem postarší…
To tenkrát ještě byla SPŠ, ne překřtěný učňák a maturita něco znamenala.
Dodnes vzpomínám, na matrikáře profesora T, jak vytáhnul někoho k tabuli:
„Ale pane profesore, my jsme druhák, my ještě integrály nebrali!“
Profesor zacinkal drobnými v kapse, jak měl ve zvyku, kouknul na tabuli a pravil:
" Ale do deseti snad počítat umíte, ne?! Tak pište!"![]()
Příspěvek upraven 05.10.23 v 11:48
Jo tak pan mel na stredni i matrikare. To byla kvalitni skola. ![]()
@Havlova píše:
Já jsem taky starší kus. Pane prosefore jsme na SŠ říkali, ale ten titul neměl ani jeden, prostě se tak středoškolským pedagogům říkalo.
Ano, u nás taky.
@malákráličice píše:
Jo tak pan mel na stredni i matrikare. To byla kvalitni skola.
Nevšimnul jsem si… mobil. ![]()
@malákráličice píše:
Jo tak pan mel na stredni i matrikare. To byla kvalitni skola.
Tak matrikář by se hodil. Osvětlil by hned na začátku rozdíl mezi křestním a rodným jménem
.
Kdyby Německo vyhrálo druhou světovou válku, Hitler chtěl přejmenovat Berlín na Germánii, jako hlavní město Třetí říše. Plánoval a vymýšlel nové a nové krásy města Germania až do trpkého konce, ještě před smrtí, když už byl Berlín téměř zabraný Rusy.
Plíseň ze sýrů brie a camembert, která obsahuje oleamid, podporuje tvorbu mikroglií M2, které v mozku likvidují viry, a tím působí proti vzniku Alzheimera a jiných demencí.
A hodně mě zaujalo toto:
U všech savců, a je prokázáno – u člověka se tyto pokusy nedělaly, bylo by to neetické – dochází k tomu, že neurony se vyvíjejí na jiném místě, než jsou pak uloženy v mozku. To znamená, neurony se nevyvíjí třeba v hippocampu v mozkové kůře, nebo jinde, ale na úplně jiném místě. A když žena, tedy když to převedeme na člověka, když žena dosáhne zhruba třetí měsíc těhotenství, tak dochází k takzvané migraci těchto neuronů, a tyto neurony se stěhují na místa, kde potom budou celý život. To znamená – stěhují se do hippocampu, do gyrus dentatus, a podobně, a trvá to asi týden, až 14 dní. A v momentě, když těchto 14 dní žena pije kofein, tak se kofein váže na tyto neurony, udělá v nich zmatek, a tyto neurony nedojdou – když začne migrace, haprovat, ztratí orientaci – a velice málo z nich dojde právě do hippokampu, nebo do čelních laloků, a podobně, což vede k tomu, že podle mého názoru, takto může vznikat autismus.
Autorem je Milan Calábek, což je asi nutno brát s rezervou, ale hypotéza je to zajímavá ![]()
@Magical-eyes musel by se udelat pruzkum, kolik matek autistu pilo/nepilo v tehotenstvi napoje s kofeinem.
A pak naopak. Kolik kofeinistek nema dite s autistem.