Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám to samé, ale z partnerovi strany a děti už mám dvě a ani jedno pokřtěne. Je to moje věc a vůbec se o tom s níma nehodlám baví Moje děti, moje rozhodnutí. Navíc ani do kostela nechodí, takže to vůbec nechapu.
@Anonymní píše:
@Yasmina21 Já nemám problém se žádnou vírou, pokud se ten človek chová slušně k ostatním. Nejvíc mi vadí na tom jejím chování ten její militantní postoj - bud bude po mém, nebo jinak… Tohle citové vydírání ona používá ráde, a mně se tuplem špatně brání, když jsem její jediné dítě. Vždy když jí musím něco oponovat a vím, že z toho bude naštvana tak má výčitky. Ale tohle nechci zkousnout. Přijde mi, že tlačí toho malinkého človíčka k něčemu, o čem si nemůže sám rozhodnout. Proto bych radeji kdyby si k tomu dítě přišlo samo když už z toho bude mít rozum a ne to teď dělat automaticky jen aby se vyhovělo jí.
Militantní katolík je nejhorší. Jsem věřící, ale nikoho nikdy k ničemu nenutím.
Děti máme pokřtěné, ale i o přijímání jsme s nimi diskutovali a nechali to na nich.
Natož biřmování, to je znak křesťanské dospělosti a musí to chtít člověk sám. Bylo jen na nich, jestli se rozhodnou nebo ne.
Spousta nevěřících lidí se chová líp než věřící člověk.
@inkakřivák píše:
No to by vám asi stejně dítě nepokřtili, když jste neměli církevní svatbu si myslím. Finančně to náročné není, ale proč se nutit?
Myslím, že to snad nesouvisí, jestli měli církevní svatbu…
Myslím, že když dítě necháte pokřtít, tak nic nezkazíte. Samo se může rozhodnout, zda bude aktivní či nikoliv.
Je jasné, že tady nejde o křest samotný, ale o rozložení sil mezi Tebou a Tvou mámou. A platí, že nelze nikoho změnit, můžeš jen změnit to, jak to přijímáš. Mámě v klidu řekni, že s tím nesouhlasíš, Ty jsi rodič a platí Tvá pravidla. Snad se vyhnout zvýšeným emocím nebo osošování (ty jsi mě do kostela nutila a nesnášela jsem to!). Ona třeba bude nejdřív vyvádět, ale časem to přijme. A snaž to neprožívat, ať si užiješ těhotenství i miminko…
@Anonymní píše:Řekni mamce, aby zašla za farářem a řekla mu to co vám, s tím že vy křtít nechcete, pokud bude jak ten náš, tak se vám ješte omluví
Prosím anonym, není to pro mně příjemné téma..U nás je situace - Moje matka je věřící, v kostole každou chvíli. Táta i já jsme katolíci, ale nepraktikujeme návštěvy kostela pouze vždy přetrpíme různé svátky. Manžel je ateista, nechal se i vypsat z církve. Cěkáme mimčo. S manželem jsme se dohodli, že tedy dítě nebudeme dávat křtít - necháme to na něm, jestli pokud bude starší to bude chtít, ať si řekne samo. Má matka se to dozvěděla a neskutečně se naštvala. Nejdřív vynadala tátovi, že mně jako k tomu nevedl a tohle je výsledek, nepomohlo ani to když jsem jí řekla, že to je blbost, že jsem to vždy vytrpěla jen aby byla spokojená. Pak začala klasicky křesťansky vyhrožovat - jakože aby nám ještě ten bůh nebyl dobrý, a abychom si to ještě rozmysleli jinak přijde boži trestJe mi jasné, že cokoli se odteď stane mně nebo mimču špatného, tak to bude jako první komentovat, že je to boží trest za to že ho nechceme dát pokřtít… Už jsem z toho na prášky a nevím jak tohle s ní normálně řešit
@mojara Doufám, že si za ním zajde a proberou to spolu. Je fakt nastvaná, vubec se se mnou nebavi jen mi odsekává když se něco zeptám
Farář u ní je mladý kluk, tak snád bude mít normální postoj a ne stejně fanatický jak ona. No uvidíme. Hlavně se bojím aby to pak nepřenášela na mimčo, jakože by ho neměla kvuli tomu ráda. Jsem její jediná dcera, jiné vnoučata než odemně mít nebude, tak doufám že se cez to niak přenese a nebude se jich kvuli tomu stranit nebo jim tlačit niake šílenosti do hlavy. Jakože nebudou moci jít do nebe nebo něco takového… ![]()
Já bych jí řekla že pokud věří že bůh je stařík s takovými vrtochy a přikládá důležitost nějakému křtu, tak pak jí nespasí ani to, že se do toho kostela nastěhuje.
@Anonymní píše:
@mojara Doufám, že si za ním zajde a proberou to spolu. Je fakt nastvaná, vubec se se mnou nebavi jen mi odsekává když se něco zeptámFarář u ní je mladý kluk, tak snád bude mít normální postoj a ne stejně fanatický jak ona. No uvidíme. Hlavně se bojím aby to pak nepřenášela na mimčo, jakože by ho neměla kvuli tomu ráda. Jsem její jediná dcera, jiné vnoučata než odemně mít nebude, tak doufám že se cez to niak přenese a nebude se jich kvuli tomu stranit nebo jim tlačit niake šílenosti do hlavy. Jakože nebudou moci jít do nebe nebo něco takového…
Tak snad mimi nebude mít ráda o nic míň, když nebude pokřtěné, tady je hodně katolický kraj, ale neznám babičku, která by neměla ráda vnoučata, že nejsou pokřtěná a je to teď už dost časté. Jinak náš farář by jí řekl, že ona už svoje děti měla, vychovala je podle svého nejlepšího svědomí a když jsou teď dospělé, tak je na nich, aby podle svého svědomí zase vychovali svoje děti, ona se za ně může modlit (takhle v kostce odpověděl na podobný dotaz)
@inkakřivák píše:
No to by vám asi stejně dítě nepokřtili, když jste neměli církevní svatbu si myslím. Finančně to náročné není, ale proč se nutit?
Co je tohle za kravinu? Svatba s tím vůbec nesouvisí. Kámoška má děti pokřtěné a vdaná není vůbec třeba.
@terien píše:
Co je tohle za kravinu? Svatba s tím vůbec nesouvisí. Kámoška má děti pokřtěné a vdaná není vůbec třeba.
Zas taková blbost to není. Ono to hodně záleží na faráři a jsou tací, kteří odmítnou pokřtít dítě, pokud jeho rodiče neuzavřeli církevní sňatek. Resp. jde o to, že křestem se rodiče zavazují vést dítě k víře - nikdo nepokřtí děti, jejichž rodiče v kostele v životě neviděl… Někteří faráři jsou volnější a pokřtní dítě nesezdaného páru, pokud aspoň jeden rodič dochází do kostela, rigidnější mohou církevní sňatek vyžadovat ![]()
@Ba-stet píše:
Zas taková blbost to není. Ono to hodně záleží na faráři a jsou tací, kteří odmítnou pokřtít dítě, pokud jeho rodiče neuzavřeli církevní sňatek. Resp. jde o to, že křestem se rodiče zavazují vést dítě k víře - nikdo nepokřtí děti, jejichž rodiče v kostele v životě neviděl… Někteří faráři jsou volnější a pokřtní dítě nesezdaného páru, pokud aspoň jeden rodič dochází do kostela, rigidnější mohou církevní sňatek vyžadovat
No kámoška do kostela teda nechodí a ten její už vůbec ne, je ateista, ani jeden není pokřtěný. Možná je jeden zoufalec co se snaží udržet nějaké církevní dekorum, ostatní jsou na úrovni vietnamských obchodníků.
@terien V tom případě nechápu, jak (a proč hlavně) křtu dosáhla..? My máme třeba hodně pohodovýho faráře (teda můj muž, já jsem ateistka), který umí hodně věcí dost uvolnit; není to rozhodně žádný pošahaný fanatik a dá s ním o všem mluvit, ale na tohle by teda nepřistoupil.
@Ba-stet píše:
@terien V tom případě nechápu, jak (a proč hlavně) křtu dosáhla..? My máme třeba hodně pohodovýho faráře (teda můj muž, já jsem ateistka), který umí hodně věcí dost uvolnit; není to rozhodně žádný pošahaný fanatik a dá s ním o všem mluvit, ale na tohle by teda nepřistoupil.
Jak? Normálně šla za ním a domluvila si to. U prvního dítěte remcal, pak už to nekomentoval. Můj kolega se zase ženil v kostele, i když není pokřtěný. Jeho nastávající je silně věřící, ale nějak do ní vstoupil duch svatý nebo co a vdávala se s pupkem. Takže aby nebyla náboženská ostuda, domluvili to s farářem a ten je oddal.
@terien jde spis o to, proc nechali dite pokrtit kdyz jsou oba ateiste…ne o to, jak to udelali
Příspěvek upraven 25.04.19 v 20:53
@smurfka píše:
@terien jde spis o to, proc nechali dite pokrtit kdyz jsou oba ateiste…
Babička si to přála, prý to dítě ochrání. Já když tam slyšela, že odevzdávají dítě církvi, tak by mě šlak trefil.