A zase ty křtiny :(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
smurfka
25.4.19 20:57
@terien píše:
Babička si to přála, prý to dítě ochrání. Já když tam slyšela, že odevzdávají dítě církvi, tak by mě šlak trefil.

No tvl..tak to je huste. Tak to nejsou zadni ateiste..me by do toho nikdo neprekecal..ja jsem ateista..

• Citovat
  • Upravit
4465
25.4.19 20:58
@terien píše:
Jak? Normálně šla za ním a domluvila si to. U prvního dítěte remcal, pak už to nekomentoval. Můj kolega se zase ženil v kostele, i když není pokřtěný. Jeho nastávající je silně věřící, ale nějak do ní vstoupil duch svatý nebo co a vdávala se s pupkem. Takže aby nebyla náboženská ostuda, domluvili to s farářem a ten je oddal.

Svatba v kostele je možná, pokud je jeden ze snoubenců pokřtěn. To není nijaká zvláštnost. Akorát ten nepokřtěný neodříká slib tak, jako věřící z páru. Ani dítě na cestě ničemu nevadí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
25.4.19 21:48
@terien píše:
Jak? Normálně šla za ním a domluvila si to. U prvního dítěte remcal, pak už to nekomentoval. Můj kolega se zase ženil v kostele, i když není pokřtěný. Jeho nastávající je silně věřící, ale nějak do ní vstoupil duch svatý nebo co a vdávala se s pupkem. Takže aby nebyla náboženská ostuda, domluvili to s farářem a ten je oddal.

To ale normální není. Zodpovědný farář by na to nepřistoupil. Někdy se může udělat křest na přímluvu prarodičů - ale osobně neznám nikoho, kdo by na to přistoupil. Většina má postoj, jak už tu někdo psal: vy jste své děti vychovali, teď je nechte dělat to po svém. Víra se nedá vynutit :nevim: Bohužel i takovéhle případy vrhají na církev špatné světlo, zejména u lidí, kteří jinak s katolíky (vědomě) do styku nepřijdou…

Co se týče svatby s ateistou, je to jak psala @cverunka - pokud věřící řádně chodí do kostele, není to problém, jen se vyžaduje souhlas od biskupa (který je v případě svobodných víceméně formální). Akorát co se týče toho slibu, já jsem odříkala stejný jako muž, tam pro nekatolíky nebyla žádná obměna :think:

Edit: A k tomu dítěti na cestě - to taky není nic, co by dnes církev pranýřovala. Není ani problém vzít se až po dítěti. Jen nevidí moc rádi život na psí knížku. Ale z kostela za to člověka nevykopnou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.19 06:20
@Ba-stet píše:
To ale normální není. Zodpovědný farář by na to nepřistoupil. Někdy se může udělat křest na přímluvu prarodičů - ale osobně neznám nikoho, kdo by na to přistoupil. Většina má postoj, jak už tu někdo psal: vy jste své děti vychovali, teď je nechte dělat to po svém. Víra se nedá vynutit :nevim: Bohužel i takovéhle případy vrhají na církev špatné světlo, zejména u lidí, kteří jinak s katolíky (vědomě) do styku nepřijdou…

Co se týče svatby s ateistou, je to jak psala @cverunka - pokud věřící řádně chodí do kostele, není to problém, jen se vyžaduje souhlas od biskupa (který je v případě svobodných víceméně formální). Akorát co se týče toho slibu, já jsem odříkala stejný jako muž, tam pro nekatolíky nebyla žádná obměna :think:

Edit: A k tomu dítěti na cestě - to taky není nic, co by dnes církev pranýřovala. Není ani problém vzít se až po dítěti. Jen nevidí moc rádi život na psí knížku. Ale z kostela za to člověka nevykopnou ;)

Mě je celkem jedno jestli to je nebo není normální, ale když tu pak někdo napíše, že když nejsou oddaní v kostele tak jim nepokrti dítě, tak je to trochu vtipný :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.19 06:22
@smurfka píše:
No tvl..tak to je huste. Tak to nejsou zadni ateiste..me by do toho nikdo neprekecal..ja jsem ateista..

Jsou ateisté, oba dva. To o tom odevzdání říkal farář. Být to moje dítě tak ho čapnu a uteču.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
26.4.19 07:00
@terien píše:
Jsou ateisté, oba dva. To o tom odevzdání říkal farář. Být to moje dítě tak ho čapnu a uteču.

nemyslím si..prostě ateista by to neudělal ani kvůli babičce ani kvůli nikomu jinému. :nevim: Ano pro ně ten křest asi nic neznamená, pro ně to jsou kecy a bla bla..nikdo nedonutí ani to dítě se chovat podle toho co tam říká farář ani ty rodiče..ale prostě ateista tohle neudělá..můj názor. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
34473
26.4.19 07:02
@smurfka píše:
nemyslím si..prostě ateista by to neudělal ani kvůli babičce ani kvůli nikomu jinému. :nevim: Ano pro ně ten křest asi nic neznamená, pro ně to jsou kecy a bla bla..nikdo nedonutí ani to dítě se chovat podle toho co tam říká farář ani ty rodiče..ale prostě ateista tohle neudělá..můj názor. :nevim:

Tak jí asi znáš líp než já :lol: byla v kostele 2× a to při křtu svých dětí. Nemodlí se a v boha nevěří. Zvyklalo jí to, že tím děti ochrání aby se jim nic nestalo. To jí mmch nakukala její matka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
26.4.19 07:06
@terien píše:
Tak jí asi znáš líp než já :lol: byla v kostele 2× a to při křtu svých dětí. Nemodlí se a v boha nevěří. Zvyklalo jí to, že tím děti ochrání aby se jim nic nestalo. To jí mmch nakukala její matka.

já chápu, že je znáš..ale prostě ona může tvrdit jak nevěří v boha a bůh ví co všechno, ale člověk který nevěří v boha, tomu nikdo nenakecá, že když nechá pokřtít své dítě, tak ho ochrání před zlem…
asi je spíš nepřesvědčená, nebo před okolím dělá jak nic, ale asi trochu něčemu z těch keců věří.. :nevim: ty sama říkáš že bys to neudělala, já také ne, tak asi když to někdo udělá ale tvrdí že je ateista, tak asi ne tak docela..když ho k tomu dokáže někdo přesvědčit. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3581
26.4.19 07:18

Zakladatelko jen si pak dej pozor na případné hlídání ;) moje prababička se taky nemohla smířit s tím, že moje máma a strejda nejsou pokřtění, tak si počkala, až u nich byli na týden a šup - za zády jejich rodičů je nechala pokřtít :zed: a pak se tím samozřejmě chlubila, protože už bylo pozdě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.19 07:18
@smurfka píše:
já chápu, že je znáš..ale prostě ona může tvrdit jak nevěří v boha a bůh ví co všechno, ale člověk který nevěří v boha, tomu nikdo nenakecá, že když nechá pokřtít své dítě, tak ho ochrání před zlem…
asi je spíš nepřesvědčená, nebo před okolím dělá jak nic, ale asi trochu něčemu z těch keců věří.. :nevim: ty sama říkáš že bys to neudělala, já také ne, tak asi když to někdo udělá ale tvrdí že je ateista, tak asi ne tak docela..když ho k tomu dokáže někdo přesvědčit. :nevim:

Mě spíš šlo o tu formální stránku. Rodiče nejsou křtění, jinak se nábožensky neangažují, nejsou oddaní a přes to jim dítě bez problémů pokřtí. A pak tu někdo tvrdí, že když nejsou oddaní v kostele, tak jim dítě nepokrti :lol: to byla ta myšlenka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
26.4.19 07:20

@smurfka Souhlasím. Takovou věc si da sotva někdo „nakukat“. Možná se jen stydí nebo bojí přiznat, že je věřící…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
26.4.19 07:24

@terien Ja jsem ale psala, že je to velmi nestandartní. Slušný farář to neudělá (a nepokřtí ani dítě za zády rodičů). Ale stejně jako jsou špatní lékaři, špatné účetní nebo špatné kadeřnice, jsou i špatní duchovní. Těžko kvůli nim generalizovat a soudit všechny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.4.19 07:30
@Ba-stet píše:
@terien Ja jsem ale psala, že je to velmi nestandartní. Slušný farář to neudělá (a nepokřtí ani dítě za zády rodičů). Ale stejně jako jsou špatní lékaři, špatné účetní nebo špatné kadeřnice, jsou i špatní duchovní. Těžko kvůli nim generalizovat a soudit všechny :nevim:

Já nesoudim všechny, ale je fakt, že si o církvi celkově myslím svoje. Těch slušných už je dneska jen hrstka, bohužel. Když ti tu vypíšu, jaké s nimi mám zkušenosti, tak se tu akorát dozvím, že to není pravda :lol: patřit mezi tu bandu bych tedy nechtěla, jsem ráda že taková kravina jako křest mojí mámu nenapadla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18177
26.4.19 07:39

@terien Tak trochu je soudíš ;) Ale to je fuk, já zase nechci obhajovat nějaké pitomce jen proto, že mám zase dobré zkušenosti. A mimochodem, nenapsala jsem, že neříkáš pravdu. Jen že někteří kneží skutečně mohou vyžadovat církevní sňatek, stejně tak někteří zjevně pokřtí každého, kdo se jim dostane do ruky. Jsou to dva extrémní póly a ani jeden nepovažuji za správný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
26.4.19 07:41
@Bídžej píše:
Zakladatelko jen si pak dej pozor na případné hlídání ;) moje prababička se taky nemohla smířit s tím, že moje máma a strejda nejsou pokřtění, tak si počkala, až u nich byli na týden a šup - za zády jejich rodičů je nechala pokřtít :zed: a pak se tím samozřejmě chlubila, protože už bylo pozdě :nevim:

takových příběhu už jsem tu na emimi četla :zed:, okamžitě bych dítě nechala vypsat z církve nebo jak se to dělá…a na hlídání by dítě už nešlo..jako krmit dítě za zády matky třeba sladkostmi, nedodržovat režim, a jiné věci co rodiče jinak dělají..oka, u babiček jsou na prázdninách, tak at si to užijí, ale tohle je hodně přes čáru a tím by u mě skončili..hlídání jen u nás, smůla

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová