Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za peníze v Praze dům… u nás v tradičně silně katolickém kraji, ti už spoustu let za dar kostelu, pokřtí dítě bez nějaké přípravy, bez sezdaných rodičů, bez věřícího širokého příbuzenstva.
Jen proto, že tamhle kamarádka říkala, že je to pěkný obřad. V horším případě na křtiny dovezli silně věřícího dědu z LDN a ten dojat okolnostmi měnil závěť.
M
Vezmi to po „jejich“. Že nevíš proč tě Bůh neobdařil vírou v něj skrze církev, ale pouze po vlastní ose, ale že to je přece Boží vůle a tu by neměl zpochybňovat nikdo a ůž vůbec ne praktikujíí křesťanka, jakou je tvá matka.
Naší babičce cosi takového řekl prý farář, tak to vzala jako Boží zkoušku a byl klid ![]()
@terien píše:
Mě spíš šlo o tu formální stránku. Rodiče nejsou křtění, jinak se nábožensky neangažují, nejsou oddaní a přes to jim dítě bez problémů pokřtí. A pak tu někdo tvrdí, že když nejsou oddaní v kostele, tak jim dítě nepokrtito byla ta myšlenka
Tohle je teda hodně divné, to souhlasím. ![]()
Svatba, ať už církevní nebo jiná není určitě sama o sobě podmínkou udělení svátosti křtu (ostatně už ve středověku se „pancharti“ normálně křtili, i když jinak to měli hodně těžké, křest jim nikdo neodpíral). Spíš to něco vypovídá o vztahu rodičů k víře, když se nevzali vůbec, nebo ne v kostele. Nicméně kamarád má dítě křtěné a měli „jen“ občanskou svatbu, protože si vzal rozvedenou ženu, tak to v kostele mít ani nemohli, přitom on je věřící. (ale ne fanatik teda
) Neměli s tím problém.
Co ale hraje roli, resp. mělo by hrát, tak aspoň jeden z rodičů by měl být věřící, stejně jako u svatby. Například my měli svatbu v kostele, já katolička, manžel snášenlivý agnostik (bez vyznání, „něcista“), dítě máme pokřtěné.
Svatba v kostele nebo křtiny bez aspoň základního vztahu k náboženství a víře je podle mě šaškárna a pokrytectví, s výjimkou, kdy jeden z partnerů vyhoví tomu věřícímu, to je něco jiného.
Jasně své máma řekni, že na svém postoji nic měnit nechceš své dítě nepokřtíš z důvodu svobodné volby, ať se s tím vyrovná jak chce a že se nějakého božího trestu fakt nebojíš. Žijeme ve svobodné zemi a každý má právo volby a ať se s tím vyrovná jak chce. I kdyby měl jinou víru, tak to dítě budeš jako máma milovat a ona do toho nemá co mluvit.
@Bídžej píše:
Hele před takhle nejbližší rodinou fakt citlivé údaje netajim, takže bych mu ho klidně dala znovaa s tím stavebkem je to tak, že on ho může klidně založit kdy chce, ale na své jméno. Když chce založit na jméno nezletilého dítěte, tak tam musí mít podpis zákonného zástupce
on to chtěl asi jako překvapení, ale taky jsme se smáli, že mohl prostě říct a my bychom mu to klidně založili
Přijde mi to jako trapárna a ne překvapení. Pokud byste už stavebko na dítko měli nebo o něm uvažovali, akorát by se překrývaly dvě. A v tom případě není nárok na státní podporu, naopak se ale platí dvojí poplatky za vedení účtu. Tak ještěže je to s podpisem zák. zástupce ![]()
@dedrichov nojo, prostě jiná generace, podle mě to prostě nedomyslel
zažila jsem i větší drsárnu, kdy známé maminka založila své dceři urazovku, prý „kdyby něco“ asi za litr měsíčně, nejen, že jí o tom řekla až po roce, protože to platila maminka, ale ještě na smlouvě zfalšovala její podpis
pikantní na tom bylo, že dceři bylo v době založení přes 40 a mamince přes 70 a už byla dávno v důchodu. Známá když to zjistila, tak jí málem roztrhla, že z důchodu platí falešnou pojistku, která ještě ke všemu byla na prd
naštěstí se to podařilo zrušit k počátku
tak třeba tchána taky někdo zblbnul ![]()
@Bídžej píše:
@dedrichov nojo, prostě jiná generace, podle mě to prostě nedomyslelzažila jsem i větší drsárnu, kdy známé maminka založila své dceři urazovku, prý „kdyby něco“ asi za litr měsíčně, nejen, že jí o tom řekla až po roce, protože to platila maminka, ale ještě na smlouvě zfalšovala její podpis
pikantní na tom bylo, že dceři bylo v době založení přes 40 a mamince přes 70 a už byla dávno v důchodu. Známá když to zjistila, tak jí málem roztrhla, že z důchodu platí falešnou pojistku, která ještě ke všemu byla na prd
naštěstí se to podařilo zrušit k počátku
tak třeba tchána taky někdo zblbnul
To je taky síla. Ale jo, určitě to děda myslel dobře. Asi máš pravdu, že ho někdo oblbnul.