Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@smurfka Přesně, tohle absolutně nechápu. Lituju všechny, které rodiče tímhle způsobem nerespektují. I zakladatelku, jejíž máma „jenom“ prudí… ![]()
@Ba-stet píše:
@smurfka Přesně, tohle absolutně nechápu. Lituju všechny, které rodiče tímhle způsobem nerespektují. I zakladatelku, jejíž máma „jenom“ prudí…
já prostě tvrdím že ti lidé nemají své myšlení, jsou ovlivnění církví ( jakoukoliv, ne jen křesťané )…dělají a chovají se dle něčeho a někoho jiného..pro mě to jsou nebezpeční lidí.. ![]()
Mám sice trochu OT dotaz, ale nedá mi to (omlouvám se zakladatelce, že tím plevelím její téma). Co přesně znamená „vypsat z církve“ a jaký to má význam? Křest (minimálně u katolíků) je nesmazatelná záležitost, to už nikdo „neodčiní“. Jediné, co vím, že by mělo nějak jít, je nechat do křestní matriky připojit nějakou poznámku o tom, že se svým křtem nesouhlasíte. Ale nic to nezmění na skutečnosti, že člověk zůstává pokřtěn. Má to nějaká jiná církev jinak, nebo se tady rozohňujete, že byste udělali toto? Jaký konkrétně takový krok pro vás má význam?
@smurfka Já si nemyslím, že tady jde vysloveně o církev. Problém u takových lidí je, že nemají absolutně žádný respekt. Svoje (dospělé) děti vidí jako hloupá, nesamostatná děcka, která je potřeba vést, protože jinak to nezvládnou. A když se vztekají, tak je nutí nebo převezou, stejně jako to dělali, když si jako děti nechtěly čistit zuby nebo psát úkoly
Křest (nebo třeba obřízka) za mými zády by pro mě byl stejně závažný problém jako jiné nerespektování mých pravidel, ať už to je špatná výživa, vnucování názorů s nimiž nesouhlasím nebo třeba kdyby mu za mými zády koupili zvíře, které by mělo žít u nás doma… Akorát ten křest každý chápe, kdežto to ostatní je vnímáno jako „povolené“ rozmazlování.
@Ba-stet píše:
@terien Tak trochu je soudíšAle to je fuk, já zase nechci obhajovat nějaké pitomce jen proto, že mám zase dobré zkušenosti. A mimochodem, nenapsala jsem, že neříkáš pravdu. Jen že někteří kneží skutečně mohou vyžadovat církevní sňatek, stejně tak někteří zjevně pokřtí každého, kdo se jim dostane do ruky. Jsou to dva extrémní póly a ani jeden nepovažuji za správný…
Asi trochu soudím
mě to hlavně u těch duchovních přijde hrozný. Když je šmejd doktor nebo policajt, tak je taky hnus, protože na něco přísahali a zradili to. Ale když je šmejd duchovní, tak mi to přijde 100× horší, protože on zradil ještě o level výš. A pak vyplyne, že tyhle šmejdy kryjí jejich nadřízení s plným vědomím toho, co se děje
no tak kde to jsme! Nechápu, že téhle instituci ještě může někdo věřit.
@terien Tak mně teda přijde šmejd policajt horší, než šmejd duchovní (což je tím, že fakt nejsem nábožensky založená, takže selhání veřejného pořádku mě drtí víc), ale nechci se furt stavět do opozice, tím spíš, že chápu, jak to myslíš a v zásadě nejsme vůbec ve při
. Tím krytím asi narážíš na sexuální obtěžování. To je silná káva, vůbec nechápu, jak tohle může někdo krýt nebo obhajovat
Bohužel církev je mocenská organizace a v politice se špína často kryje. Ale už jsem na podobné téma psala v jiné diskusi, že je to podobné jako s českou politikou. Můžu nesouhlasit s politiky na státní úrovni, ale to neznamená, že ti komunální neodvádí dobrou práci (i když všude také ne, to je jasné)…
@opossum píše:
Mám sice trochu OT dotaz, ale nedá mi to (omlouvám se zakladatelce, že tím plevelím její téma). Co přesně znamená „vypsat z církve“ a jaký to má význam? Křest (minimálně u katolíků) je nesmazatelná záležitost, to už nikdo „neodčiní“. Jediné, co vím, že by mělo nějak jít, je nechat do křestní matriky připojit nějakou poznámku o tom, že se svým křtem nesouhlasíte. Ale nic to nezmění na skutečnosti, že člověk zůstává pokřtěn. Má to nějaká jiná církev jinak, nebo se tady rozohňujete, že byste udělali toto? Jaký konkrétně takový krok pro vás má význam?
našla jsem jen tohle: Čl. 8. Osoba, která chce vystoupit z církve, předloží svoji žádost vlastnímu faráři nebo
příslušnému děkanovi podle místa kanonického bydliště. Forma žádosti může být jak
osobní, tak písemná (dopisem, e-mailem apod.). Čl. 9. Za žádost o vystoupení z církve se má i takové vyjádření, které implicitně požaduje
ukončení příslušnosti v římskokatolické církvi (např. oznámení přistoupení k islámu, oznámení
křtu v jiném církevním společenství). Čl. 10. Žádost o vyloučení z církve podá ochránce spravedlnosti, a to v případech, které
jsou veřejně známé a působí zmatek či pohoršení mezi věřícími. Čl. 11. Pokud žádost nebyla dána přímo děkanovi, předá příslušný farář žadatelovu žádost
o vystoupení děkanovi děkanství, do kterého náleží žadatelova farnost. Děkan si po
obdržení žádosti buď sám pozve žadatele k osobnímu setkání za účelem projednání jeho žádosti, nebo pověří k projednání některého schopného kněze svého děkanství, který
jedná na místě děkana. Čl. 12. Při projednávání děkan či jím pověřený kněz žadateli objasní závažnost jeho žádosti
a zjistí, zda nežádá o vystoupení z církve pouze na základě druhotných důvodů.
O skutečnosti, že žadatel byl informován o závažnosti své žádosti a jejích důsledků, se
pořídí písemný záznam a podepíše se. Pro tento záznam se použije předepsaný formulář
o vyloučení z církve. Čl. 13. V případě, že se žadatel odmítá setkat s děkanem nebo jím pověřeným knězem,
tento ho upozorní, že bez vnějšího a věrohodného prohlášení před církevní autoritou jeho žádost nemá opodstatnění a nemůže být tedy přijata. Čl. 14. Pokud žadatel i po důkladném seznámení s následky své žádosti trvá na vystoupení
z církve, děkan či jím pověřený kněz vyplní spolu s ním předepsaný formulář, žadatel
ho podepíše a děkan či jím pověřený kněz ho zašle místnímu ordináři. Při jednání děkan či
jím pověřený kněz postupuje vlídně a klidně vzhledem k delikátnosti situace. Čl. 15. Místní ordinář posoudí, zda jsou splněny právní i pastorační předpoklady, a v případě, že se tak stalo, deklaruje skutečnost vyloučení žadatele ze společenství církve
a přikáže zapsat do matriky křtu upadnutí do trestu exkomunikace z důvodu schizmatu,
apostaze či hereze. Čl. 16. V případě pochybnosti ohledně naplnění právních a pastoračních předpokladů ordinář
rozhodne, aby děkan s žadatelem opětovně promluvil, nebo s ním pohovoří sám, či
pověří jiného, aby s ním záležitost projednal. Čl. 17. Po obdržení deklarace ze strany místního ordináře oznámí děkan či jím pověřený
kněz žadateli skutečnost vyloučení z církve a zajistí zapsání této skutečnosti do matriky
pokřtěných. Děkan či jím pověřený kněz nezapomene žadateli sdělit, že může být znovu
přijat do církve, která ho neopustila, ale stále se za něho u Boha přimlouvá.
a ano, pokud by to někdo udělal za mými zády s mým dítětem, tak už jen to, že by měl u křtu napsané, že s ním nesouhlasí, by byl pro toho člověka který spáchal pokřtění trest..a to by mi asi stačilo - bohužel, když s tím víc nejde udělat. Ale ten kdo nechal pokřtít mé dítě, by oficiálně věděl, že už dítě " pokřtěné " není, že už má před jeho bohem nějakou tu čárku.. ![]()
@Bídžej píše:
Zakladatelko jen si pak dej pozor na případné hlídánímoje prababička se taky nemohla smířit s tím, že moje máma a strejda nejsou pokřtění, tak si počkala, až u nich byli na týden a šup - za zády jejich rodičů je nechala pokřtít
a pak se tím samozřejmě chlubila, protože už bylo pozdě
Tak to bylo pře 50 lety, ne? Tohle totiž v dnešní době žádný farář neudělá. Fakt ne. Dnes je to spíše tak, že si křest člověk „musí trochu zasloužit“ a splnit určité podmínky V případě dítěte jeho rodiče.
@cverunka píše:četla jsem příběhy na emimi i z dnešní doby..
Tak to bylo pře 50 lety, ne? Tohle totiž v dnešní době žádný farář neudělá. Fakt ne. Dnes je to spíše tak, že si křest člověk „musí trochu zasloužit“ a splnit určité podmínky V případě dítěte jeho rodiče.
@Ba-stet píše:
@terien Tak mně teda přijde šmejd policajt horší, než šmejd duchovní (což je tím, že fakt nejsem nábožensky založená, takže selhání veřejného pořádku mě drtí víc), ale nechci se furt stavět do opozice, tím spíš, že chápu, jak to myslíš a v zásadě nejsme vůbec ve při. Tím krytím asi narážíš na sexuální obtěžování. To je silná káva, vůbec nechápu, jak tohle může někdo krýt nebo obhajovat
Bohužel církev je mocenská organizace a v politice se špína často kryje. Ale už jsem na podobné téma psala v jiné diskusi, že je to podobné jako s českou politikou. Můžu nesouhlasit s politiky na státní úrovni, ale to neznamená, že ti komunální neodvádí dobrou práci (i když všude také ne, to je jasné)…
Nějak si neumím představit, že policajt zprzní 5 malých kluků a jeho šéf ho podrží
tohle prostě nemá obdoby. A ještě se vede diskuze, co s tím jako budeme dělat
no nic, s tématem to nesouvisí tak to tu nebudu plevelit. Ale ani na vteřinu bych neuvažovala, že mé dítě se stane součástí něčeho takového ![]()
@smurfka Právěže pokřtěné pořád je, křest se smazat prostě nedá, alespoň co vím. Přijde mi, že nechávat si do křestní matriky zapsat, že nesouhlasíš se křtem, který proběhl, je jenom takové trucovité rozhodnutí, které vlastně nemá žádný dopad. Dítě je pořád pokřtěné, na tom se nic nezmění. A nevěřím, že by před Bohem mohlo mít dítě „čárku“, jak píšeš, jenom proto, že jeho rodiče se rozhodli takhle (to by byl trochu nefér Bůh, ne?).
Já na jednu stranu nechápu, co nevěřícím lidem vadí na křtu, pro ně to obnáší jen to, že se dítěti vyleje na hlavu trochu vody, ne? Když občas slyším, že jeden z manželů brání tomu druhému dítě pokřtít… To ta trocha vody tolik vadí? Ale samozřejmě pokud oba rodiče křest nechtějí, tak se není o čem bavit. Stejně to dítě nebudou vychovávat ve víře a být pokřtěn už od začátku s myšlenkou, že ale nebudu tu víru žít, je na hlavu.
@opossum
a trucovité jednání není, když babička nechá pokřtít dítě bez souhlasu rodiče?
a nemyslela jsem že bude mít dítě před bohem čárku, ale myslela jsem to tak, že pro tu babičku či někoho kdo to dítě dal bez souhlasu pokřtít, to tak bude..on bude z toho vynervovaný, že bude mít dítě před bohem čárku..ne já..když na to nevěřím.
co nevěřícím lidem vadí na křtu? to si děláš srandu? třeba to, že v podstatě dáváš své dítě organizaci, lidem, kterým nevěříš, kterými možná pohrdáš? ano pro to dítě to je polití vodou, ale pro nevěřící to fakt polití vodou není..Nevím proč by mělo být dítě i jen uvedené v nějaké knize u společnosti kterou odsuzuju..
@terien píše:
Nějak si neumím představit, že policajt zprzní 5 malých kluků a jeho šéf ho podržítohle prostě nemá obdoby. A ještě se vede diskuze, co s tím jako budeme dělat
no nic, s tématem to nesouvisí tak to tu nebudu plevelit. Ale ani na vteřinu bych neuvažovala, že mé dítě se stane součástí něčeho takového
Já to nemyslela obecně - vadí mi, když se chová špatně policajt ve své působnosti (něco přehlédne, záměrně stopí, bere úplatky) a kněz zase ve své (třeba nesmyslně křtí). Prznění je extrém, to samozřejmě neschvaluju a neomlouvám u nikoho!!
@smurfka Jak křtem „dáváš“ dítě církvi? Copak pro dítě ze křtu plynou nějaké povinnosti vůči dané církvi? Navíc křest je spojení s Bohem, ne církví (např. pokud budeš pokřtěna v jedné církvi a pak se rozhodneš přestoupit do jiné, už tě nebudou křtít znovu, protože křest není primárně vstup do církve, ale spojení s Bohem).
Ale to, že dávat tajně pokřtít dítě rodičů, kteří s tím nesouhlasí, je v naprosté většině situací špatně, je jasné.
@opossum sorry, pro nás nevzdělance je to, to samé..jestli bůh nebo církev.
furt jedna pakáž..
bůh je církev a církev je bůh..bez boha by nebyla církev ne? nebo koho by oslavovali..? každopádně je to fuk. prostě je už někde zapsaný, i ty kecy kolem toho, i kdyby to měl člověk jen slyšet a po vypadnutí z kostela to pustit uchem ven..Proč by to měl člověk podstupovat, když mu to vadí…už jen prostě ta instituce a vše kolem, proč by to měl nechat udělat své dítě, které navíc ještě třeba ani neumí mluvit, není schopný to pochopit. Aź bude chtít samo, oka..bránit v tom nebudu i když nebudu souhlasit. ale bude to jeho názor a rozhodnutí..mě by vadilo prostě už je to stigma..je pokřtěný, automaticky každý předpokládá že je i věřící..