Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@cverunka píše:
Tak to bylo pře 50 lety, ne? Tohle totiž v dnešní době žádný farář neudělá. Fakt ne. Dnes je to spíše tak, že si křest člověk „musí trochu zasloužit“ a splnit určité podmínky V případě dítěte jeho rodiče.
Jojo, je to už „dávno“, nicméně si představ menší městečko někde v prdelakove, kde chodí taková babička denně plakat faráři na rameno, že ti její nenechají chudáčka miminko pokřtít a to půjde do pekla. Stačí aby byl farář taky starší, a už se to „nějak udělá“ ![]()
@Anonymní píše:
@Pocahonta
Pouze na úřadě - jen manžel, já, rodiče a dva svědci. I tohle pro ní již bylo hodně, a půl roku se na to zlobila. Protože čekala mega svadbu o 120 lidech v kostole. Pro mně na ty křtiny byl poslední hřebík i to, že když chodila po známých na návštěvách a říkala že bude jen malá svadba, tak všude každému bez našeho vědomí slibovala, že to nevadí, že si pak budeme dělat velké křtiny. Když jsem jí s tým konfrontovala, že proč tohle říká když s manželem jsme s ní nikdy na téma křtiny nemluvili a navíc na tohle ani nemáme peníze, tak se urazila. Takže ve výsledku já už ani žádné křtiny, ani malé nechci, i když předtým jsme měla neutrální postoj k těm malým, protože mi to celé hodně znechutila. Když jsme se s manželem o tom bavili došli jsme k tomu, že to necháme na dětěch - ať si řeknout jestli je chtějí, když budou starší.
udělejte velké vítání občánků -)
@Ba-stet píše:
Já to nemyslela obecně - vadí mi, když se chová špatně policajt ve své působnosti (něco přehlédne, záměrně stopí, bere úplatky) a kněz zase ve své (třeba nesmyslně křtí). Prznění je extrém, to samozřejmě neschvaluju a neomlouvám u nikoho!!
Jasně, chápu tě. Je to selhání jedince, ale jak se k tomu selhání postaví jeho nadřízení už vypovídá hodně o celé organizaci.
@Bídžej píše:
Jojo, je to už „dávno“, nicméně si představ menší městečko někde v prdelakove, kde chodí taková babička denně plakat faráři na rameno, že ti její nenechají chudáčka miminko pokřtít a to půjde do pekla.Stačí aby byl farář taky starší, a už se to „nějak udělá“
Tak to fakt ne. Církev není žádný lovec duší. Opravdu nikoho nekřtí proti vůli rodičů. On ten křest má i nějaké administrativní podmínky - Třeba v případě, že dítě má trvalé bydliště v jiné farnosti, musí rodiče přinést povolení ze své spádové farnosti, vyžaduje se také rodný list dítěte… Fakt to není tak jednoduché. To jen nevěřící si představují, jak farář někde číhá, aby mohl honem pokřtít nějako černou ztracenou duši… ![]()
@cverunka píše:
Tak to fakt ne. Církev není žádný lovec duší. Opravdu nikoho nekřtí proti vůli rodičů. On ten křest má i nějaké administrativní podmínky - Třeba v případě, že dítě má trvalé bydliště v jiné farnosti, musí rodiče přinést povolení ze své spádové farnosti, vyžaduje se také rodný list dítěte… Fakt to není tak jednoduché. To jen nevěřící si představují, jak farář někde číhá, aby mohl honem pokřtít nějako černou ztracenou duši…
Tak tím líp
a „nevěřícími“ předpokládám myslíš nekřesťany, když už jsme u těch detailů, že? ![]()
Jako rodný list není problém sehnat, ale to povolení je fajn. Alespoň už faráři nemohou „číhat“ a prarodiče dělat blbiny, jak to dřív bylo ![]()
@Bídžej Tak o křesťanství se celou dobu bavíme, tak jsem předpokládala, že to nemusím upřesňovat.
Ty běžně posíláš děti na prázdniny s rodným listem? Kde by ho jako babička asi sehnala? Šla by na matriku a řekla, že potřebuje rodný list vnoučka, ne? ![]()
@cverunka tak asi je to rodina od rodiny, jak jsou nastavené vztahy
my když naposledy jeli za tchánem, tak chtěl rodný list mého syna, takže jsem mu prostě ověřenou kopii dala a neřešila, na co to chce
pak jsem se to teda dozvěděla, protože chtěl synovi založit stavebko a to stejně nejde bez souhlasu rodiče ![]()
@Pudloslava píše:
udělejte velké vítání občánků -)
Nechápu proč bych měla dělat velké vítání občánků pro lidi, které jak jsem psala jsem si já ani manžel na tuto příležitost dobrovolně nepozvala. Tady jde o to, že matka nejen slibuje ten křest, ale i tu oslavu pro vic než stovku lidí a u níž očekává že jí s manželem i celou zaplatíme. Navzdory tomu, že jasně jsme řekli, že na něco takového peníze nemáme. A ona to navzdory tomu kade chodí, tade těm lidem slibuje jako jistou věc. To je jako normální? A mám jí jako vyhovět??? ![]()
@Anonymní píše:
Nechápu proč bych měla dělat velké vítání občánků pro lidi, které jak jsem psala jsem si já ani manžel na tuto příležitost dobrovolně nepozvala. Tady jde o to, že matka nejen slibuje ten křest, ale i tu oslavu pro vic než stovku lidí a u níž očekává že jí s manželem i celou zaplatíme. Navzdory tomu, že jasně jsme řekli, že na něco takového peníze nemáme. A ona to navzdory tomu kade chodí, tade těm lidem slibuje jako jistou věc. To je jako normální? A mám jí jako vyhovět???
Pokud ti nejde vylozene o krest, tak ji rekni ze souhlasis, s krestem i oslavou at si pozve koho chce, ale zaplati si to sama. 😂
@smurfka píše:
Pokud ti nejde vylozene o krest, tak ji rekni ze souhlasis, s krestem i oslavou at si pozve koho chce, ale zaplati si to sama. 😂
Já jí na to oslavu řekla, že pokud si jí plánuje a na ní volá lidi bez našeho souhlasu, tak si jí může i zaplatit - a že já, dítě ani manžel se nezúčastníme. Na to pravdaže začala šíleně na mně řvát, že to v žádném případě, že ona na to peníze nemá. Že to máme zaplatit my s manželem
Ona by vlastně chtěla křest, oslavu a pozvat si lidi, kterí jí vyhovují v maximálním možném počtu - aby se ukázala, že na to máme - a my s manželem máme držek krok a ještě to vše zaplatit… Jen a pouze takto je to v jejích očích v pořádku.
@smurfka Jo a k tomu křestu - jak už jsem psala, muz ateista a ja nepraktikujici krestan. S manzelem jsme se dohodli, že tohle necháme na díteti, když bude starší at se rozhodne samo do jaké církvi chce patřit, pokud vůbec do niake. Takže ani křest vydupaný babičkou pro nás není teď přijatelná věc.
@Anonymní píše:
Já jí na to oslavu řekla, že pokud si jí plánuje a na ní volá lidi bez našeho souhlasu, tak si jí může i zaplatit - a že já, dítě ani manžel se nezúčastníme. Na to pravdaže začala šíleně na mně řvát, že to v žádném případě, že ona na to peníze nemá. Že to máme zaplatit my s manželemOna by vlastně chtěla křest, oslavu a pozvat si lidi, kterí jí vyhovují v maximálním možném počtu - aby se ukázala, že na to máme - a my s manželem máme držek krok a ještě to vše zaplatit… Jen a pouze takto je to v jejích očích v pořádku.
Promin, ale tohle se mi zda uz vazne nepravdepodobne. Nezaprehanela sis nahodou?
Kazdopadne pokud by nahodou svolila ze celou akci zatahne, co by vam upadlo, kdybyste se zucastnili (pokud by teda neslo o krest)?
Me se zda, ze jsi nam tady poodhalila nektere nedokonalosti sve povahy a protoze tebe a maminku osobne neznam, nezbyva, nez konstatovat „kdo vi, jak to doopravdy je“ a nevrtat do toho. Vyreste si to samy, nejspis jste divne obe.
@Bídžej píše:
@cverunka tak asi je to rodina od rodiny, jak jsou nastavené vztahymy když naposledy jeli za tchánem, tak chtěl rodný list mého syna, takže jsem mu prostě ověřenou kopii dala a neřešila, na co to chce
pak jsem se to teda dozvěděla, protože chtěl synovi založit stavebko a to stejně nejde bez souhlasu rodiče
Tak buď příště opatrnější s těmi citlivými údaji.
A jinak nechápu obštrukce se stavebkem, to přece můžete založit s tím, že on tam bude posílat příspěvky, když chce… tadyty tajnosti
Ale to je jen moje myšlenka, nic ve zlém
@dedrichov píše:
Tak buď příště opatrnější s těmi citlivými údaji.
A jinak nechápu obštrukce se stavebkem, to přece můžete založit s tím, že on tam bude posílat příspěvky, když chce… tadyty tajnostiAle to je jen moje myšlenka, nic ve zlém
Hele před takhle nejbližší rodinou fakt citlivé údaje netajim, takže bych mu ho klidně dala znova
a s tím stavebkem je to tak, že on ho může klidně založit kdy chce, ale na své jméno. Když chce založit na jméno nezletilého dítěte, tak tam musí mít podpis zákonného zástupce
on to chtěl asi jako překvapení, ale taky jsme se smáli, že mohl prostě říct a my bychom mu to klidně založili ![]()
@Pudloslava píše:
Promin, ale tohle se mi zda uz vazne nepravdepodobne. Nezaprehanela sis nahodou?
Kazdopadne pokud by nahodou svolila ze celou akci zatahne, co by vam upadlo, kdybyste se zucastnili (pokud by teda neslo o krest)?Me se zda, ze jsi nam tady poodhalila nektere nedokonalosti sve povahy a protoze tebe a maminku osobne neznam, nezbyva, nez konstatovat „kdo vi, jak to doopravdy je“ a nevrtat do toho. Vyreste si to samy, nejspis jste divne obe.
Taky už mi přijde, že tady nejde o křest jako takový, ale prostě o špatné vztahy v rodině, čili vše je prostě špatně ![]()