Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
ano to je pravda, ale nejde o celý život, ale třeba o týden, pro mě furt lepší než skončit v nemocnici
Existuje nějaký důvod, proč je pro ni přednější vzít práci než ti pomoct?
@bee.rush píše:
Mam to same z pozice vnucka - prarodic. Ted uz to neresim, je mi to nekde. Ale jako dite jsem to nechapala. Zavolala, ze si pro me prijede a budeme spolu o vikendu, ja si sbalila batuzek a cekala jsem u dveri pul vikendu. Samozrejme neprijela. Dokud zil deda, brala si me aspon obcas, pwtkrat to slibila a jednou z toho dodrzela. Chapu, ze maji prarodice svuj zivot a nejsou odkladiste, jak tu v nazorech zaznelo (dotycne to evidentne z pozice ditete nezazily). Trvalo mi dlouho, nez jsem se s tim smirila, dite proste nechape, proc. Ted tam jezdime jednou za rok a staci to. To uz radeji jezdim za jeji sestrou, mou pratetou.
Taky mám špatné zkušenosti se vztahem vnučka-babička. Moje babička je nemocná, byla snad vždycky, my té diagnóze říkáme syndrom chronické křivdy. Prostě si něco usmyslí, jako že jí někdo komplet vyměnil nábytek a pošle na něj policajty. Ty posílá na celou rodinu.
Jako děti jsme se s ní ještě vídaly, dnes už jsem ji neviděla roky. Ale jako malé dítě mě dokázala hodně zdeptat. Hlídala nás, mě a brášku. Jeho milovala, mě doslova nenáviděla. Třeba si usmyslela, že jsem si ostříhala vlasy a pak mě trestala. Jako malá jsem to tehdy vnímala hrozně špatně.
Holky vy jste snad spadly z jahody na znak. Vy si poridite deti a pak jste dotcene, ze Vam babicky nehlidaji. Jasny kazdy potrebujem obcas helfnout a je hezke kdyz si rodina pomuze zvlast kdyz jde o nemoc. Ale jako vycitat matce nebo tchyni, ze nechce hlidat
to mi pripada tak drze. Nejsou to chuvy ani hlidaci agentury. Nerikam, ze by me nezajem nemrzel a netrapil, ale maji pravo na vlastni zivoty. Nehlede na to, ze nektery zensky treba po 50satce uz tu peci o male deti proste nedavaj fyzicky a maji strach.
@hanka.br. píše:
Klidně si jde pracovat a žije svůj život? Nenechá se vydírat tebou a tvým těhotenstvím? Dokonce vám řekla, že jste si druhé dítě vybrali sami a odmítá vám posluhovat? Neuvěřitelná nehoráznost! Ta má přeci ve svém věku už jen hlídat na písknutí snachy a být ráda, že jí to dovolíte. No to je hnus tohleto!
S poznamkou o prijmuti pracovni nabidky prestrelila, to uznavam. Nicmene pokud moje dcera ceka druhe dite a ma komplikace a ja mam moznpst ji pomoci tim, ze pohlidam sve vlastni vnouce…jako sorry, ale to by snad melo byt normalni, ne? Nevim, kde to zijes, to se u vas lidi k sobe chovaji jako hyeny?
Moje maminka kdyz cekala segru, blila vetsinu tehotenstvi i vodu, byla rada, ze se vubec dotahla k zachodove mise a proste nemohla. Ja byla od patku do nedele nastehovala u babicky (maminciby tchyne), ktera se o me postarala a jeste uvarila kastrulky, abychom meli pres tyden s tatou co jist. V te dobe v duchodu nebyla. Nooo, tak jsem asi z rodiny, kde se dle tvych slov na pisknuti hlidalo a vydiralo komplikacemi v tehotenstvi…asi se tenkrat moji rodice o dalsim ditete meli poradit s kristalovou kouli, aby nahodou nevydirali a neobtezovali ![]()
@hanka.br. píše:
Existuje nějaký důvod, proč je pro ni přednější vzít práci než ti pomoct?
vůbec nevím. Předtím byla 2roky už v důchodu. Důchod má slušný, výdaje minimální.
Vzala to asi týden po tom co jsem jí oznámila, že jsem těhotná, ale mám rizikové těhotenství, první 3M jsem jí tím vůbec nezatěžovala. Nyná jsem 23tt a špinění a krvácení mám hlavně kvůli tomu, že neležím. Pokud půjdu do nemocnice nemá se kdo postarat ani o syna. To by bylo ještě horší než ted. Muž musí být v práci a na celodenní placené hlídání na delší dobu nemáme peníze…
@marrlinka píše:
S poznamkou o prijmuti pracovni nabidky prestrelila, to uznavam. Nicmene pokud moje dcera ceka druhe dite a ma komplikace a ja mam moznpst ji pomoci tim, ze pohlidam sve vlastni vnouce…jako sorry, ale to by snad melo byt normalni, ne? Nevim, kde to zijes, to se u vas lidi k sobe chovaji jako hyeny?Moje maminka kdyz cekala segru, blila vetsinu tehotenstvi i vodu, byla rada, ze se vubec dotahla k zachodove mise a proste nemohla. Ja byla od patku do nedele nastehovala u babicky (maminciby tchyne), ktera se o me postarala a jeste uvarila kastrulky, abychom meli pres tyden s tatou co jist. V te dobe v duchodu nebyla. Nooo, tak jsem asi z rodiny, kde se dle tvych slov na pisknuti hlidalo a vydiralo komplikacemi v tehotenstvi…asi se tenkrat moji rodice o dalsim ditete meli poradit s kristalovou kouli, aby nahodou nevydirali a neobtezovali
Moc pěkně napsáno
Jo, požadovat na sílu po prarodičích hlídání, když oni se na to necítí, není v pořádku. Ale nějaká ta lidskost by fungovat měla, ne? Když tady ta možnost je, tak prostě pomůžu. Jednou maminka pomůže mě, jednou pomůžu já jí.
V naší rodině to tak tedy funguje.
@Šarlota4 ale mys e bavíme občas.. nezlob se, ale nevíš o čem píšeš.. Tchýně si sama o kluka neřekne, nic ji nevyčítám, sama ho má jednou za rok a kluk bude mít 6 let a nechce tam jezdit, - na celý den, protože nechce..
No možná zakladatelka navyčítá hlídání, ale spíš to, že ji máma nechce pomoc když nutně potřebuje..
jasné vlastní život, ale pak ať se nediví, když děti tam nechtějí když jsou starší jezdit- nikdy jsem tchýni nic nevyčítala, ale teď se diví…
Píšeš klasické vymluvy.. klidně může babička přijet k zakladatelce domů a pomoc ji tam..ale to by musela chtít..
@marrlinka U nás se lidi k sobě chovají v rodinách většinou hezky. Neztěžují si na rodiče v diskuzi s názvem „Babička na nic“, nevyčítají rodičům, že žijí svůj život a neočekávají automaticky, že když jsou už dávno dospělí, tak se o ně maminky budou starat i ve stáří. Od toho mají své partnery, aby se o svou rodinu postarali oni. Neočekávají, že když si pořídí děti, tak je budou babičky hlídat a vzdají se své práce. Když však potřebují, pomoc přichází zcela samozřejmě plynule na obě strany. V takovém světě žiju, takže ne, jako hyneny se k sobě opravdu nechováme.
@Anonymní píše:
vůbec nevím. Předtím byla 2roky už v důchodu. Důchod má slušný, výdaje minimální.Vzala to asi týden po tom co jsem jí oznámila, že jsem těhotná, ale mám rizikové těhotenství, první 3M jsem jí tím vůbec nezatěžovala. Nyná jsem 23tt a špinění a krvácení mám hlavně kvůli tomu, že neležím. Pokud půjdu do nemocnice nemá se kdo postarat ani o syna. To by bylo ještě horší než ted. Muž musí být v práci a na celodenní placené hlídání na delší dobu nemáme peníze…
Požádala jsi jí o to? Řekla jsi jí, jaké máš potíže?
@majki.r píše:
Moc pěkně napsánoJo, požadovat na sílu po prarodičích hlídání, když oni se na to necítí, není v pořádku. Ale nějaká ta lidskost by fungovat měla, ne? Když tady ta možnost je, tak prostě pomůžu. Jednou maminka pomůže mě, jednou pomůžu já jí.
V naší rodině to tak tedy funguje.
Podle tveho predchpziho prispevku soudim, ze na vec mame stejny nazor
To se jednou nase snachy a vnoucata budou mit ![]()
@marrlinka ona tomá nastavené tak, že kdyby se něco vážného dělo, tak se možná uráčí přijet. Tzn. nemocnice, potrat, předčasný porod. Dokud držím, tak jí to nezajímá
jsem včera probrečela celou noc, ještě mám jí za týden na důležité vyšetření, psychická podpora by mi hodně pomohla. Odběr plodové vody takhle pozdě a ještě s tím špiněním není žádná sranda, obecně to není sranda a jí to je prostě jedno.
pokud by šlo o někoho jiného tak to pochopím, ale vlastní máma? nevím kdo by mi měl být větší oporou v tomhle období
@marrlinka píše:
Podle tveho predchpziho prispevku soudim, ze na vec mame stejny nazorTo se jednou nase snachy a vnoucata budou mit
Já si myslím, že každá babička- budem i my, si buduje vztah podle sebe.. takže už je to na každé babičce, jeslti chce a nebo nechce jezdit na návštěvy a nebo neche si brát..
mimochodem píšu občas.. mě máma hlídá třeba půl dne za 3 měsíce, nic ji nevyčítám.. nepíšu každý týden, že tam mám dítě..
@hanka.br. píše:
Požádala jsi jí o to? Řekla jsi jí, jaké máš potíže?
ano všechno ví, jen ty první 3 měsíce jsem jí nic neřekla, protože jsem nevěděla jak to dopadne a nechtěla jsem jí zatěžovat. Naposledy jsem jí napsala, že doktorovi se něco nezdálo a ona ani neodpověděla.
@Anonymní píše:
@marrlinka ona tomá nastavené tak, že kdyby se něco vážného dělo, tak se možná uráčí přijet. Tzn. nemocnice, potrat, předčasný porod. Dokud držím, tak jí to nezajímájsem včera probrečela celou noc, ještě mám jí za týden na důležité vyšetření, psychická podpora by mi hodně pomohla. Odběr plodové vody takhle pozdě a ještě s tím špiněním není žádná sranda, obecně to není sranda a jí to je prostě jedno.
pokud by šlo o někoho jiného tak to pochopím, ale vlastní máma? nevím kdo by mi měl být větší oporou v tomhle období
Myslím, že hlavně tvůj partner by měl být při tobě. Nečeká třeba, že tě podrží hlavně on?