Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@sirikit píše:
Podívej, já žiju se svými rodiči ve dvougeneračním baráku, takže hlídali děti tak nějak z definice - dětem stačilo přeběhnout terasu a byly u babičky.
Bylo to velmi příjemné, to nepopírám.
Teď mi je 50+, rodičům k osmdesátce a já považuji za svoji povinnost se postarat primárně o ně.
Mám velké štěstí, že jsem na volné noze a pracovní dobu si určuju sama, protože při klasické pracovní osmihodinovce s dojížděním by každodenní běžná péče + každotýdenní nutné odvozy k lékařům nebyly možné. Ne každá rodina to takhle dělá (a naši mi hlídali děti řekněme 6 let do nástupu do školy, zatímco já se budu o posledních cca 10 let velmi nemocné rodiče starat po zbytek jejich života), pochopitelně potřebuju pracovat, protože složenky za mě nikdo nezaplatí a mám svou vlastní rodinu.
Vnučku ráda pohlídám kdykoli, kdy to dcera potřebuje (dojezd 30 km), tedy cca 1× do měsíce + se jí ráda věnuji o víkendových návštěvách, kdy přijedou mladí sem, ale rozhodně to nepovažuju za svoji povinnost - naštěstí mám samostatného života schopnou dceru s fungujícím zeťákem, takže banalitami typu návštěva gynekologa nebo mytí okem mě vůbec neobtěžuje.Otoč si to: mladá maminka má velký problém umýt si samostatně bez ohlídání dítěte okna, zatímco od babičky se očekává s budovatelskou písní na rtech obstarat svoji domácnost, mávnout rukou nad svými případnými zdravotními neduhy - které se ve věku 50+ dají čekat, domácnost svých, případně i manželových rodičů, chodit do práce - a k tomu se s narozením vnoučete přidává samozřejmě očekáváná povinnost hlídat, kdykoli se to mladé paní hodí?
![]()
![]()
Z téhle sobecké představy bych Tě i jako sebemilovanější dceru vyvedla velmi rychle.
ahoj Siri,
hele, ono je to samozrejme individualni. Nekdo ma cas, kapacity a zdravi, nekdo je nema. Tva situace je komplikovana z toho, co pises, nicmene si myslim, ze i ty by sis nasla obcas par hodin na hlidani. Nerikam ale, ze toho nemas nalozeneho dost. Proste, tohle se neda pausalne rozhodnout pro vsechny.
@warita píše:
ahoj Siri,hele, ono je to samozrejme individualni. Nekdo ma cas, kapacity a zdravi, nekdo je nema. Tva situace je komplikovana z toho, co pises, nicmene si myslim, ze i ty by sis nasla obcas par hodin na hlidani. Nerikam ale, ze toho nemas nalozeneho dost. Proste, tohle se neda pausalne rozhodnout pro vsechny.
Jasně, občas si čas najdu - a viz příspěvek níž - ráda.
Funguje to tak, že s dcerou ladime diáře celkem dlouho předem, kdy ma ona sluzbu, jak já se schuzkama, zetak si operuje s pracovní dobou, jak to jde, malá chodí do jeslicek, někdy hlídá můj muž - jako hlídací děda je dokonalý
a kdyz je nejhůř, holt placená hlidacka. ![]()
Dítě je naštěstí dobře hlídací - a je to i tím, že od miminka nezná jen rodiče a nejbližší babičku.
Znovu - mě neirituje představa, že babička někdy hlídá, normální prarodič si chce dítě užít sám kvůli sobě. Vadí mi, pokud se to samozřejmě očekává a když babička z nějakých svých důvodů (pravidelné posezení s kamaradkami nebo potrebu sledovat denně Ulici považuju za regulérní duvod) nevyhoví, je to špatně a kali to vztahy v rodině. ![]()
Na rovinu říkám, že pokud bych byla nátlakem a citovym vydíráním (jak jinak babi donutit?) tlacena k pravidelnému hlídání, jednak bych se ostře vzepřela i za cenu ochlazení vztahů, a krom toho bych přemýšlela, kde jsem udělala chybu ve výchově vydirajiciho potomka.
![]()
@Venetia Nejde o povinnost,to je jasné já taky nejsem povinna se třeba na stará kolena starat o rodiče když budou potřebovat s něčím pomoci.Ale přijde mi z cela normální se o vnouče alespoň občas zajímat,ně ho ignorovat co je rok dlouhý to asi nebude z cela normální.To samé je zajímat se o rodiče jestli třeba nechtějí s něčím pomoci…
Prostě takové věci jsou základ…
@Annabela11 píše:
@Venetia Nejde o povinnost,to je jasné já taky nejsem povinna se třeba na stará kolena starat o rodiče když budou potřebovat s něčím pomoci. Ale přijde mi z cela normální se o vnouče alespoň občas zajímat,ně ho ignorovat co je rok dlouhý to asi nebude z cela normální.To samé je zajímat se o rodiče jestli třeba nechtějí s něčím pomoci…Prostě takové věci jsou základ…
Jsi i ze zakona.
@rozand Na to nepotřebují zákony,pokud rodiče potřebuji pomoci tak v normální rodině je to samozřejmost to samé platí i o pohlidani vnoucete.Rodiny jsou ale všelijaké … ![]()
Příspěvek upraven 11.01.19 v 10:48
Pořád nechápu to podmiňování, že když mi babička nebude hlídat děti, tak já se o ni ve stáří nepostarám…a co celé ty roky, kdy se rodiče starali o nás, to je jaksi zapomenuto, i když se třeba ještě starají o svoje rodiče, chodí do práce…
@Anonymní píše:
Pořád nechápu to podmiňování, že když mi babička nebude hlídat děti, tak já se o ni ve stáří nepostarám…a co celé ty roky, kdy se rodiče starali o nás, to je jaksi zapomenuto, i když se třeba ještě starají o svoje rodiče, chodí do práce…
Vidim to stejne.
@Anonymní píše:
Tak si nás udělali tak se starat musel ne?
Ježíš dyt je to pořád dokola…
Tak my jsme si udělali děti, tak se starejme a nevydírejme- nepohlídáš- nepomůžu… ![]()
@warita píše:
tak si nemela sama nechat hlidat deti, jinak se to stava povinnosti.
Ale nestava… Jen holt nemuze povotat s tim, ze je o ni dcera postara ve stari. Ale tvrdit, ze jim, ze ji hlidala jeji matka, ma ona povonnost hlidat taky, je pitomost a jen vase berlicka, kterou si obhajujete, ze pozadilujete hlidani.
@j.a.n.i1 Nemuze pocitat?
Tak jednak je to povinnost, postarat se (v nejakem ramci moznosti) a za druhe je to hnus, podminovat si peci ve stari hlidanim
.
@rozand píše:
Takze to mam mame zakazat, aby byla s mymi detmi sama, kdyz sama hlidat jednou nechci?![]()
Nektere babicky po tom touzi, nejsou donuceny jako tva matka.
Upřímně, tato generace, co je jim dnes 30-35 si hlídání vzhledem k očekávanému věku odchodu do důchodu moc neužije. Budeme makat do 70 a budem rádi, když nám bude zdraví sloužit.
O povinnostech hlídat nemůže být řeč, i kdyby touha byla.
@Mango_Lassi Mne je 23, duchod necekam, nicmene tady se prece zamestnani bere jako vymluva, babicky maji preci volny cas stravit hlidanim
.
@Mango_Lassi píše:
Upřímně, tato generace, co je jim dnes 30-35 si hlídání vzhledem k očekávanému věku odchodu do důchodu moc neužije. Budeme makat do 70 a budem rádi, když nám bude zdraví sloužit.
O povinnostech hlídat nemůže být řeč, i kdyby touha byla.
Tak ještě máš volné víkendy, to se hlídá nejlépe, mladí taky potřebují volný čas na regeneraci a výrobu dalších vnuků ![]()
@Anonymní píše:
@lucenka řekla,ale vždycky vymyslí důvod,proč to nejde. Přítel se mě nezastane,pořád jen poslouchám,jak toho má jeho máma moc,když u nich jsou pořád ty jiný vnoučata. Já hlídání ani moc nepotřebuju,spíš mě mrzí,za nás malej je až ten poslední…
No, důvod ale nemusí být vymyšlený, může být skutečný, ne?