Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Violkafiala píše:
Během pár následujících dnů nám tady vyplivnou nemocnice, krematoria nestíhají. Zkus si teď zařizovat pohřeb pro blízkého, uvidíš, jaký mají tyto služby nával.. Do toho sociální izolace, pro hodně rodin těžká ekonomická krize, pocit, že bez papíru nemůžeš vylézt z baráku, ale vlastně na tom nejsme tak zle, viď? Dokud nám nelítají stíhačky nad hlavou, tak se asi máme až moc dobře a nikdo nemá právo si postěžovat..
Precti si celou diskusi, abys pochopila, na co reagujes ![]()
Breceni nad tim, ze nemuzes s ditetem do hernicky nebo do ZOO je momentalne k „smichu“ (to jsou realne problemy tech hrouticich se matek) ![]()
Jinak abych jeste situaci priblizila. V září jsem opakovaně svoje stare sousedky upozorňovala, že maji nosit roušky i v domě na chodbě. Jsme tady ted dvě mlade rodiny.. vsichni nosime roušky i děti.. 7 babek nikoliv..
@Violkafiala píše:
Během pár následujících dnů nám tady vyplivnou nemocnice, krematoria nestíhají. Zkus si teď zařizovat pohřeb pro blízkého, uvidíš, jaký mají tyto služby nával.. Do toho sociální izolace, pro hodně rodin těžká ekonomická krize, pocit, že bez papíru nemůžeš vylézt z baráku, ale vlastně na tom nejsme tak zle, viď? Dokud nám nelítají stíhačky nad hlavou, tak se asi máme až moc dobře a nikdo nemá právo si postěžovat..
Kdyby si tu někdo postesknul, že mu umírají blízcí, tak pro něj budu mít slova útěchy, když se děti trápí, že nemůžou do školy, chalpu to, ale když se tu matky hroutí, že ztratily rok života a děti jsou neskutečný chudáci, protože nemůžou do herniček, tak mám opravdu jedinou radu - ať nehysterčí a koukají žít.
@cecetka píše:
Precti si celou diskusi, abys pochopila, na co reagujes
Breceni nad tim, ze nemuzes s ditetem do hernicky nebo do ZOO je momentalne k „smichu“ (to jsou realne problemy tech hrouticich se matek)
Jako uznávám, že tohle jsou druhořadé problémy, ale ona už je to třeba jenom taková ta třešínka na dortu. Celá tahle situace asi nepůsobí pozitivně na nikoho z nás. Jsem unavená asi z miliardy věcí, ale to neznamená, že mne zároveň neštve, že momentálně mohu pochodovat jen po zastavěných ulicích a ani do té přírody nikam nevypadnu. Někomu jinému může chybět třeba ta ZOO. A jsem schopná pochopit, že ani pro rodiče dětí to není jednoduché neustále vymýšlet zábavný program třeba z bytu x měsíců v kuse. Tak si nemyslím, že je zrovna v této době fajn jít jeden proti druhému, obouvat se do druhých, že jejich problémy jsou menší než těch odnaproti. Nikdo to nemá jednoduché a na každého to působí jinak. Pokud mám na něco jiný názor, stačí to taktně mlčky přejít a né hned po každém vyjíždět, ať se vzpamatuje, že to jsou houno problémy a nic nevydrží. Jindy by si třeba zakladatelka postěžovala u kafe kamarádce. Teď upustila páru do diskuze, protože je to jediná možnost sdílení. Tak jí za to neupálíme, ne?
@Violkafiala Vis, problem techto diskusi vetsinou je v tom, ze jako prvni utoci prave ty uknourane hysterky ![]()
@inkakřivák píše:
@zudina Není tak strašná? Holka, myslela jsem si, že pro mladé není tak strašná. Ale teď znám z první ruky takový případ následků celkem pohodového průběhu u devatenáctileté holky, že si je ponese do konce života. A to jsme ještě museli pevně věřit, že ten konec bude až za hodně dlouho. No vyhráno nemáme, ale přece jen je šance, že sice následky budou a dost nepříjemné, ale vyhrabe se. A to byla sakra rychlost - jeden rok normální holka na domácím studiu a druhý den vrtulníkem do krajské nemocnice. Naštěstí ještě bylo místo. Holka štíhlá nekuřácká sportovkyně.
Skutečně mi přijde, že se mladší generace rychleji hroutí. Trocha nepříjemností a hned si zoufá. Vždyť jsme zavření v okresech teprve třetí den. A obchodu je otevřených tolik. A že nemůžou děti do hernicky? Můžou. Venku je místa až až. Stačí vzít míč, odrážedlo a jít. A navíc ta omezení netrvají rok. Byly myslím duben květen, pak nic až do října nebo listopadu. Kolem Vánoc rozvolnění, a pak zase omezení. Teď začal březen. Takže z toho roku mi zbylo sotva pul s omezenými možnostmi.
V Karlovarském kraji umírají ročníky 1970 a 1980, mění se to a rychle. A dle primáře to jde rychleji, plíce úplně tak, že ti lidé nejdou nijak zachránit. Nechávají tady osiřelé nezletilé děti. A někdo řeší herničky. Je to asi náturou člověka, já bych třeba nenapsala, že je mi jedno, kdo na to umírá, že je mi jedno pár životů, hlavně abych já mohla do herničky
mladí si tu stěžují, že jako je psáno, že nic nevydrží a hroutí se, ale probůh, ty jejich názory tady a ty hlášky
z toho je člověku fakt smutno. A dostal mě kantor lehkoživka, co mu vyhovuje covid
všichni řvou, že chtějí děti do škol, každý druhý příspěvek je z toho, jak se rodiče hroutí, že mají děti na domácím vzdělávání, a to je ani nemají, protože si je učí kantoři online a pak se napíše kantor lehkoživka ![]()
@Violkafiala píše:
ne, takhle to nemyslela, že se nemáme tak špatně, že nemůžeme do herniček a podobně, že ty stesky, co tady jsou, tak jsou malicherné. Takhle to bylo myšleno. Že lidi skutečně kňučí, že nemůžou do herničky, do obchoďáku, do zoo. A vůbec nevidí, co se na nás řítí. Takže zatím fakt nebylo zle, doteď se nedodržovala ani žádná fakt sociální izolace. Tak teď to zlé přijde, přesně jak jsi napsala, vyplivnou nemocnice, přijde tvrdý lockdown se zákazem vycházení, za chvíli zkolabujá státní finance, přestane finanční podpora, z baráku stále ještě můžeš bez papíru, ale řítí se na nás to, že z toho baráku nebudeš smět vůbec. Zle ještě nebylo, teď teprve bude. Kéž by ne, bože kéž bych neměla pravdu a nakonec ta největší hrůza, co nás potkala bylo, že jsme nemohli do herniček a za zábavou. Bojím se ale, že si za měsíc dva povíme, co je zle.
@Violkafiala píše:
Jako uznávám, že tohle jsou druhořadé problémy, ale ona už je to třeba jenom taková ta třešínka na dortu. Celá tahle situace asi nepůsobí pozitivně na nikoho z nás. Jsem unavená asi z miliardy věcí, ale to neznamená, že mne zároveň neštve, že momentálně mohu pochodovat jen po zastavěných ulicích a ani do té přírody nikam nevypadnu. Někomu jinému může chybět třeba ta ZOO. A jsem schopná pochopit, že ani pro rodiče dětí to není jednoduché neustále vymýšlet zábavný program třeba z bytu x měsíců v kuse. Tak si nemyslím, že je zrovna v této době fajn jít jeden proti druhému, obouvat se do druhých, že jejich problémy jsou menší než těch odnaproti. Nikdo to nemá jednoduché a na každého to působí jinak. Pokud mám na něco jiný názor, stačí to taktně mlčky přejít a né hned po každém vyjíždět, ať se vzpamatuje, že to jsou houno problémy a nic nevydrží. Jindy by si třeba zakladatelka postěžovala u kafe kamarádce. Teď upustila páru do diskuze, protože je to jediná možnost sdílení. Tak jí za to neupálíme, ne?
jenomže třeba já jsem se těm negativním zpočátku snažila psát, že je to těžké pro všechny, každému chybí něco jiného, ale že ještě opravdu není zle a že to, že se hroutí a nechávají v sobě tolik negativních pocitů ubližuje jen jim. Že v tom musíme žít a ještě nějakou dobu budeme a že je mnohem lepší si říkat, že to není tak zlé, že máme spoustu důvodů radovat se ze života a žít ho, i když máme omezení, protože je to pro ty lidi samotné. Když se budeš utápět v tom negativním, tak ti to jen ublíží, že je lepší hledat to pozitivní. V dnešní době víc než kdy jindy je tohle potřeba psát a je potřeba, aby se lidé radovali i z maličkostí. Ne kvůli vládě, ne kvůli ostatním, ale jen a jen kvůli nim samotným. Snažila jsem se to takto si nastavit v hlavě ( a to jsem chtěla předat těm zde trápícím se). Mám strach o naše zdraví, o naše životy, o naše živobytí, už to je dost obrovská a vyčerpávající zátěž, takže malichernosti je lepší házet za hlavu a stesky chybí mi hetrničky a zoo a hrady( ty jsou obzvlášť vtipný, když by byly zavřené i tak) jsou prostě fakt objektivně malichernost. Ale když se pak dočtu, že někdo klidě napíše je mi jedno počty mrtvých, je mi jedno stav nemocnic, já si chci užívat a ne být omezená pro pár babek, co by stejně umřely časem, tak je mi až blivno.
@cecetka píše:
@Arboretka Ne, prosim te, neprivolavej zadnou apokalypsu
nepřivolávám, opravdu ne, myslíme pozitivně, stále věřím, že to nepřijde a že prostě se to otočí. Ale ten strach ve mně je a sílí.
Ja to vidim tady hned vedle laboratoře mame pohřebni službu.. no už tam denne rano stoji tak 10 mladejch černě oděnejch kluku kouří cicara a pak vozí mrtvoly. Parte nestačí vykepovat do te vylohy..no oni tim vlastně tapetujou rovnou. Sklaplo i těm nejvetším posměváčkům. Ve směs všichni předali covida na svoje rodiče, kteří skončili v nemocnici.. ale furt to byla rýmička… ja tady jen žasnu..
@korneli píše:
Zdravím dámy, to co se za poslední rok děje, mi dochází síly. Asi jako každému..
Nejprve roušky, zavření škol, školek, omezení osob, respiratory, testovani zaměstnanců a kdo ví co nás ještě čeká.. Bojím se co ještě může být, bojím se o naše děti.
Bude ještě někdy dobře, nebo už dobře bylo..? Je mi z toho všeho smutno a né jen mě!
Ahoj,
zkus to obrátit a napsat si za co jsi vděčná a co je ještě dobře - budme rádi, že máme co jíst a pít, že máme kde spát, že jsme zdraví, že školy běží alespon online, že mužeme bezpečně do ulic - sice ne mezi okresy, ale můžeme i na procházky, ven…
Taky na mě už jde lehce deprese, nestíhám, strašně nestíhám, nemám ještě pořádně zasazeno vůbec nic, ALE!!!
Včera jsem si večer pustila dokumentární seriál ROTTEN a hned tě deprese přejde - jsou místa, kde je hůř. Vím, malá utěcha, ale pokora a vděčnost i za to málo co máme je ted více než kdykoli jindy důležitá…
Ještě dobře je, vždy může být hůř. Je dobře, jen to chtít vidět
![]()
@Královna Kosmíru píše:
Ja to vidim tady hned vedle laboratoře mame pohřebni službu.. no už tam denne rano stoji tak 10 mladejch černě oděnejch kluku kouří cicara a pak vozí mrtvoly. Parte nestačí vykepovat do te vylohy..no oni tim vlastně tapetujou rovnou. Sklaplo i těm nejvetším posměváčkům. Ve směs všichni předali covida na svoje rodiče, kteří skončili v nemocnici.. ale furt to byla rýmička… ja tady jen žasnu..
tak u nás je dávají ven do externího chlaďáku, co mají před barákem a pak je nakládají a rozváží po okolních krajích, protože tady už došly kapacity na pálení.
V nasem meste je relativne klidne. Cca 26 tis. obyvatel, 400 nakazenych, nemocnice funguje (i jdyz uz toho zenske z JIP a ARO maji plne zuby). Ale za tyden to muze byt jinak ![]()
@Arboretka píše:
ne, takhle to nemyslela, že se nemáme tak špatně, že nemůžeme do herniček a podobně, že ty stesky, co tady jsou, tak jsou malicherné. Takhle to bylo myšleno. Že lidi skutečně kňučí, že nemůžou do herničky, do obchoďáku, do zoo. A vůbec nevidí, co se na nás řítí. Takže zatím fakt nebylo zle, doteď se nedodržovala ani žádná fakt sociální izolace. Tak teď to zlé přijde, přesně jak jsi napsala, vyplivnou nemocnice, přijde tvrdý lockdown se zákazem vycházení, za chvíli zkolabujá státní finance, přestane finanční podpora, z baráku stále ještě můžeš bez papíru, ale řítí se na nás to, že z toho baráku nebudeš smět vůbec. Zle ještě nebylo, teď teprve bude. Kéž by ne, bože kéž bych neměla pravdu a nakonec ta největší hrůza, co nás potkala bylo, že jsme nemohli do herniček a za zábavou. Bojím se ale, že si za měsíc dva povíme, co je zle.
Jestli Tě to utěší, tak si myslím, že to vidíš moc černě. ![]()
Podle mne to už v podstatě končí, fakticky už promoření nastalo a za chvíli už nebude koho dalšího nakazit.
Obrovské množství lidí proběhlo bezpříznakově, akorát je pořád ještě za co rozkrádat nakupovat v režimu nouzového stavu.
Nouzový stav skončí, až nebude kde brát.
I kdybych se mýlil, tak za dva měsíce pomůže počasí, pokrok ve vývoji vakcín je obrovský, a přinejhorším se začnou vozit před hranice načerno.
Jako národ jsme si vždycky poradili.
Po každé tragédii a krizi přichází obnova a konjunktura. I když bohužel jen pro ty, kdo do té doby vydrží.