Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kolibrik1 píše:
vdovský, sirotčí, vyživovaná manželka
Jak souvisí sirotčí se svatbou a jak vyživovaná manželka s úmrtím? A kolik činí vdovský?
@terien píše:
Asi myslela vdovský důchod. Můžeš s ním pak cvakat dluhy, které si ten druhý nasekal a zapomněl o nich manželce říct
Ale před tím byla šťastná a plnohodnotná žena, protože ji někdo chtěl a vyjádřil to svatbou…a za to to stálo
![]()
@pohledzdruhestrany píše:
Jak souvisí sirotčí se svatbou a jak vyživovaná manželka s úmrtím? A kolik činí vdovský?
Promiň, ale děláš si už ze mě… legraci?
Ptal ses, jak stát upřednostňuje manželství před partnerstvím, tak odpovídám. Nikde nepadlo, že tam je souvislost, nicméně ano, bez sňatku pak při případném úmrtí není vdovský důchod. Kolik činí vdovský důchod nevím, nezajímá mě to. Máme SJM a dost na to, abych si mohla dovolit (též i kvůli věku
) to nevést v patrnosti.
Nehodlám se tu s někým handrkovat o tom, co je lepší. Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdyby se vždy sešli dva, kteří v tomhle mají podobný názor. Pokud se v tom neshodnou, moc tam nevidím prostor pro kompromis a těžko se takový vztah nějak rozsekává s dětmi. Bezdětná bych odešla, s dětma je to dost problém, protože pokud už bych to dítě měla, tak dost těžko se pak vysvětluje, že do dítěte jsem bez svatby šla, ale teď už to dál nevydržím a odcházím, když ta svatba není. Prostě v tomhle souhlasím, že tam je nějaká logická posloupnost kroků a pokud něco přeskočím s tím, že to důležité není a možná někdy, tak pak se to těžko narovnává.
@terien píše:
Asi myslela vdovský důchod. Můžeš s ním pak cvakat dluhy, které si ten druhý nasekal a zapomněl o nich manželce říct
napise uz nekdo kkolik ten vdovsky duchod cca je?
@Venetia píše:
Já to nevím. Předpokládám, že je to nějak vázané na příjem zemřelého a pokud nepracoval nebo byl v důchodu, tak je to nějaká paušální částka? Možná tak nějak by to mohlo být ![]()
@kolibrik1 píše:
Ptal ses, jak stát upřednostňuje manželství před partnerstvím, tak odpovídám. Nikde nepadlo, že tam je souvislost, nicméně ano, bez sňatku pak při případném úmrtí není vdovský důchod. Kolik činí vdovský důchod nevím, nezajímá mě to. Máme SJM a dost na to, abych si mohla dovolit (též i kvůli věku) to nevést v patrnosti.Nehodlám se tu s někým handrkovat o tom, co je lepší. Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdyby se vždy sešli dva, kteří v tomhle mají podobný názor. Pokud se v tom neshodnou, moc tam nevidím prostor pro kompromis a těžko se takový vztah nějak rozsekává s dětmi. Bezdětná bych odešla, s dětma je to dost problém, protože pokud už bych to dítě měla, tak dost těžko se pak vysvětluje, že do dítěte jsem bez svatby šla, ale teď už to dál nevydržím a odcházím, když ta svatba není. Prostě v tomhle souhlasím, že tam je nějaká logická posloupnost kroků a pokud něco přeskočím s tím, že to důležité není a možná někdy, tak pak se to těžko narovnává.
Psala jsi o ochranné ruce v případě úmrtí, takže se snažím dopátrat dál a stále nic nevím. Dva z tvých tři prikladu jsou mimo. Takže asi pouze vdovský…a ten je dost nevyznamnej.
@zoidberg píše:
Ptal se pro manžele, ne pro manželku.
vdovský, sirotčí, vyživovaný manžel/ka. Je to takhle korektnější?
@kolibrik1 píše:
Ptal ses, jak stát upřednostňuje manželství před partnerstvím, tak odpovídám. Nikde nepadlo, že tam je souvislost, nicméně ano, bez sňatku pak při případném úmrtí není vdovský důchod. Kolik činí vdovský důchod nevím, nezajímá mě to. Máme SJM a dost na to, abych si mohla dovolit (též i kvůli věku) to nevést v patrnosti.Nehodlám se tu s někým handrkovat o tom, co je lepší. Z mého pohledu by bylo nejlepší, kdyby se vždy sešli dva, kteří v tomhle mají podobný názor. Pokud se v tom neshodnou, moc tam nevidím prostor pro kompromis a těžko se takový vztah nějak rozsekává s dětmi. Bezdětná bych odešla, s dětma je to dost problém, protože pokud už bych to dítě měla, tak dost těžko se pak vysvětluje, že do dítěte jsem bez svatby šla, ale teď už to dál nevydržím a odcházím, když ta svatba není. Prostě v tomhle souhlasím, že tam je nějaká logická posloupnost kroků a pokud něco přeskočím s tím, že to důležité není a možná někdy, tak pak se to těžko narovnává.
presne, tohle by si mela kazda rozmyslet, jak je pro ni svatba dulezita a pokud hodne, tak dite az po svatbe…uplne jednoduche.
Takže jen taková sobecká citová vydíračka…jo klapalo by nám to, kdyby byla svatbička a i dítě by pak s mým štěstím bylo šťastnější…Chápu, holt vztah je boj a v něm jsou povoleny všechny zbraně.
Nemyslím to tak, že má argumentovat nešťastným dítětem, jen popis situace. Ona toužila po svatbě neb je pro ni důležitá, on si ji nevzal, ale mají spolu dítko. Jí ta situace štve, je zpruzela a ta nespokojenost tak či onak nějakým způsobem začne probublavat na povrch. Co já vím, třeba ho začne komandovat kvůli malickostem, budou se hádat, začne být nespokojený i on, najde si milenku, následuje rozvod. Dítě určitě šťastné není, začalo to odmítáním svatby. To je příklad.
A brát požadavky (nebo důležité potřeby) jednoho z partnerů pouze jako citové vydírání není pro vztah dobře.
@kolibrik1 píše:
Ty ale odpovídáš nesmysly. Sirotčí nemá se svatbou vůbec nic společného třeba. Pokud tvoje odpověď nemá souvislost s manželstvím, tak je asi trochu mimo mísu ![]()
Psala jsi o ochranné ruce v případě úmrtí, takže se snažím dopátrat dál a stále nic nevím. Dva z tvých tři prikladu jsou mimo. Takže asi pouze vdovský…a ten je dost nevyznamnej.
Jo, s tím souhlasím, že to nebude bohviečo, nicméně to asi má pomoci těm, pro které i každá tisícovka něco málo pomůže. Navíc si myslím, že to je jen na krátkou dobu (rok? dva roky?). Pro mě třeba daleko líp vyznívá ten sirotčí, který těm dětem může pomoci dostudovat (samozřejmě s nějakým vlastním finančním přičiněním, třeba u vysokoškoláků)
Můžu já, můžu já???
![]()
Bacha, ten vdovský třeba v případě, že se přerazí živitel od rodiny, není zase tak málo - a úmyslně neříkám manžel, stát stejně chrání i manžela, pokud zemře žena.
Přesně by Ti to řekl @mrav - ale vdovák pro pozůstalého z manželů, který má v péči nezaopatrené dítě, je něco kolem 8000,– měsíčně. Takže ne těch 1500, co bere babička po dědovi.
V případě úmrtí rodiče opravdu malých dětí to do jejich dospělosti vážně není malá částka - a nesezdaný rodič na ni nedosáhne, tam dítě pobírá jenom sirotčí.
V tomto případě institut manželství rodinu opravdu ekonomicky do značné míry chrání.
@Venetia píše:
@Venetia píše:
u nás v práci byla vdova, ovdověla když měl syn 3 roky, do jeho 26 let, jelikož studoval dostávala 7000,–- měsíčně vdovský a kluk 7000,–- sirotčí
@kolibrik1 píše:
vdovský, sirotčí, vyživovaný manžel/ka. Je to takhle korektnější?
Ne. Sirotčí s manželstvím nesouvisí. Vdovecký důchod je pár korun, nezaplatí ani výdaje na pohřeb. A výživné na manžela? Už vidím tu soudkyni, která tohle schválí. Všechno je to směřované na podporu žen, prostě pozitivní diskriminace. Toho se muž se zdravým rozumem účastnit nemůže, to by pak mohl rovnou souhlasit s kvótami na ženy ve vedoucích pozicích.