Chladné jaro - špatná nálada

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13010
14.5.23 22:19
@vokishka píše:
@Borrealis kde na to koukas

jo, jestli myslíte nějaký model, klidně si koukněte na windy.com, můžete si tam nahodit srážky a modeluje to srážky jak postupně půjdou

https://www.windy.com/cs/-Déšť-bouřky-rain?rain,46.860,18.127,6

/ přepnout si na srážky /

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.5.23 22:20
@Borrealis píše:
jo, suchý víkend bude!! sluníčko zapnou
a v příštím týdnu taky bude hezky, konečně

To jsem ráda. Čeká nás kolečkování 18 tun zeminy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 22:22
@Kelsey píše:
To jsem ráda. Čeká nás kolečkování 18 tun zeminy.
8o

budujete Cheopsovu pyramidu??

Babylonskou věž?

od čtvrtka by už lejt nemělo, od pátka bude hezky a slunce dostatek, žádné horko ale pěkně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
14.5.23 22:24
@Borrealis píše:
@Náhodný host

průměrná teplota / počítá se den i noc, tzn 24 hodin / se v dubnu pohybovala kolem 6 stupnů, někde 6.7…v chladnějších lokalitách méně

přispěly k tomu časté ranní mrazy a celkově hodně studené noci a rána

takže letní teploty fakt v dubnu letos nebyly :mrgreen: ne teda na území čr, měsíc byl výrazně podnormální

a co nám na to říká čhmi??

Duben 2023 na území Česka hodnotíme jako teplotně silně podnormální a srážkově silně nadnormální. Průměrná délka slunečního svitu pro území Česka byla tento měsíc 120,5 hodiny, což činí 65 % normálu 1991–2020. Jedná se o 12. až 15. nejchladnější duben od roku 1961…

inu :nevim:

Tak průměrná teplota - je třeba odlišit, co se uvádí pro ČR a co pro Prahu Libuš. V praze je tepleji, jak získají čísla pro ČR přesně nevím, nějak to mají vymyšlené. V dubnu v Praze bývá ten průměr lehce přes 8 st, začíná asi na 6 na začátku a končí - přesně nevím, jestli 11, tipoval bych. Běžně bývá ke 20 st na prvního máje, což se neliší od 30. dubna. Počítání dnů je s rezervnou, stačí si všimnout, že někdy je první jarní den 20. března, jindy předpisově 21. - astronomické jaro a rovnodenost. Konec ledna i únor mi přišly dosti teplé, duben teplý nebyl, odchylka 2st minus je asi dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 22:26

@Náhodný host

Teplota během dubna 2023

Duben 2023 na území ČR byl teplotně silně podnormální. Průměrná měsíční teplota vzduchu 6,4 °C byla o 2,1 °C nižší než normál 1991–2020. Jedná se tak o 12. až 15. nejchladnější duben od roku 1961.

Stejná průměrná měsíční teplota vzduchu v dubnu byla i v letech 1975, 1984 a 2022. Nejvyšší dubnová průměrná teplota vzduchu 12,7 °C byla naměřena v roce 2018. Naopak nejchladnější duben byl v roce 1980 s průměrnou měsíční teplotou 4,6 °C.
Na území Čech byla průměrná měsíční teplota vzduchu (6,3 °C) o 0,5 °C nižší než na území Moravy a Slezska (6,8 °C).

https://www.chmi.cz/…_v_Cesku.pdf

2,1 stupně už je dost, opravdu to už je výrazný podnormál

zajímavý je, že loni taky a předloni taky, jeko přes kopírák

jedinej, kdo má z toho radost je čez :cert:

počítají to z meteostanic, těch je hromada, jak automatický, tak i s pozorovatelem
meteostanice má nějaké dané parametry a přesné podmínky tzn ne u betonové zídky která se rozpálí a v létě je tam 45 do večera a. t. d… 8)

Příspěvek upraven 14.05.23 v 22:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
14.5.23 22:29
@Danuska89 píše:
@Náhodný host chápu. Akorát dost velkou roli hraje pocitová teplota - vítr, vlhkost vzduchu. Prostě pokaždé těch 15 stupňů “vypadá” trochu jinak.

Teď ten květen není zas tak strašný, bylo i par hezkých dnů (= byli jsme doma zavření s virozou, klasika), ale když k tomu člověk přičte i ten duben, tak jaro nic moc.

Nejsem fanoušek třicítek od začátku astr. jara, ale sluníčko mi zoufale chybí.

Ano, vítr znamená hodně, zahraniční stanice běžně ukazují i pocitovou teplotu, zohlední to rychlost větru a snad i sluneční záření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.5.23 22:32
@Borrealis píše:
8o

budujete Cheopsovu pyramidu??

Babylonskou věž?

od čtvrtka by už lejt nemělo, od pátka bude hezky a slunce dostatek, žádné horko ale pěkně

Skoro. Nee 🙈. Máme tady toho kamaráda, jak mám v profilovce. To je škůdce zahrádky. Takový krtkopes. Takže budeme mít vysoké záhony. Protože se odmítám vzdát zahrádky. Jeden má 480 cm na délku. A budou 4. Takže bylo třeba hodně zeminy. Neuvěřitelné, jak těžké je sehnat hlínu. Týden jsem to řešila. Podařilo se mi včera sehnat. Pán to dneska stihnul dopoledne naložit a dovézt, než začalo lít. Povídal, že jsem měla štěstí, kdybych se ozvala den později, už by to nabrat nedokázal. Jak to zmokne, tak se to lepí. Musela bych týden nebo dva čekat. Muž se vrací příští týden. Tak to musíme stihnout nachystat, než zas odjede do práce. Sama to všechno neutáhnu a hlavně ty záhony nesložím. Ve dvou to půjde lépe. K tomu by se hodilo to sucho a slunce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 22:34

@Kelsey

aaaaa takže Semiramis si buduje visuté zahrady

no joooo :palec: hezký

akorát nějakýho sluhu by to na ta kolečka chtělo  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 22:35
@Kelsey píše:
Sama to všechno neutáhnu a hlavně ty záhony nesložím. Ve dvou to půjde lépe. K tomu by se hodilo to sucho a slunce.

tak sem to domluvila, pěkné počasí zařízeno, můžete směle vod čtvrtka vytahnout kolečko a kolečkovat, ale bacha na záda!!!

nicméně ve středu bude ještě u vás hodně lejt, tak to asi od čtvrtka hned nepůjde…jak to bude ještě mokrý

:mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
14.5.23 22:38
@Borrealis píše:
tak sem to domluvila, pěkné počasí zařízeno, můžete směle vod čtvrtka vytahnout kolečko a kolečkovat, ale bacha na záda!!!:mavam:

Ve čtvrtek je brzo. To bude teprve na cestě domů. V pátek budeme montovat. V sobotu kolečkovat. Jestli půjde dobře ta skládačka v pátek :mrgreen:. Jestli nebude nějaký zádrhel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
14.5.23 22:46
@Danuska89 píše:
@Kriss Tina u nás je - říkám tomu - clona. Tady je fakt člověk za každý hezký den náležitě potrestán. U našich na západě se díky horám vzduch víc hýbe a je více proměnlivo, tady ve středu Čech jsem zažila třeba měsíční clonu - fakt celý měsíc šedo a nehne se to. A pak na jaře máš třeba tři hezké teplejší dny a sluníčko a za to máš 3 týdny hnusu za odměnu :mrgreen:

To je mozne, my jsme na západě a fakt mi to jaro nepřijde nějak hrozne. Je chladněji, než by člověk v květnu cekal, ale většina dni je pěkně a mě osobně spis vyhovuje, když je kolem 18 stupňů, než aby se clovek pekl. Když leje dopoledne tak odpoledne už je sluníčko. Mě přijde, ze se celkove ta období posouvají, teď je v květnu, jako bylo dřív v dubnu a naopak v září panují ještě tropy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 23:08

@Kriss Tina

no, úplně nemám pocit že by v posledních letech v září "panovaly tropy " kdekoliv v čr

:think:

tropický den je nad 30…a to v posl. letech v září úplně asi nebylo

když koukám např na Příbram, září 2022, už nebyl ani jeden letní den, tzn nebylo dosaženo 25 stupnů… a od 17. září se skokově ochladilo a přes den bylo 12 - 13 což je podnormál na tuto dobu, pak se oteplilo, ale jen na krátko

28. září na Václava, kdy bejvá fakt hezky " Svatováclavské časy přinesou pěkné počasí "…bylo ubohých 11 a lilo a vítr, takže pocitovka ještě nižší, na ten den pamatuji, měli jsme jít na turu, ale zbaběle jsem odmítla, byla kosa, lilo a muž šel sám, jen na chvilku :think:

https://www.in-pocasi.cz/archiv/pribram/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.5.23 23:10
@Kelsey píše:
Ve čtvrtek je brzo. To bude teprve na cestě domů. V pátek budeme montovat. V sobotu kolečkovat. Jestli půjde dobře ta skládačka v pátek :mrgreen:. Jestli nebude nějaký zádrhel.

jo, to vyjde pěkně :palec:, tak nějak…akorát

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
14.5.23 23:34

@Borrealis já nesleduju počasí, beru spis tu pocitovou teplotu a pro mě proste je teplo spis na podzim, než na jaře. Ještě začátkem října jsem chodila v letních šatech :nevim: Dva roky zpátky jsme byli koncem září na dovolené v jižních Čechách a doslova jsem padala vedrem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
15.5.23 10:59
@Borrealis píše:
ono je fakt že jak duben 22 tak skutečně i duben 21 byly teplotně výrazně podnormální

překvapilo mne, že letos taky, jak přes kopírák…on v tom dubnu už fakt člověk jaro a sluníčko vyhlíží, nemusí bejt žádný vedro, o to žádná, ale k těm 20 by se to podivat mohlo…bez ranních mrazů, ledového větru a podobných „radostí “

ty at jsou v lednu, ne v dubnu, ne asi
;)

od čtvrtka bude hezky, pátek, sobota i neděle asi vyloženě super počasí se sluníčkem, no koooonečně :pankac:

fakt, no to by bylo bajecny :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová