Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
No vidíš. Jenže když budeš podporovat to, že dítě bude jíst jen ty věci, které miluje, tak se ti snadno může stát, že za rok bude jíst jen suché těstoviny, párek, rybí prsty a suchej rohlík. Nebyla bys první ani poslední, stačí si tu počíst v diskuzích. Já děti odmalička učila, že se vše alespoň ochutná, nikdy jsem je nenutila jíst něco, co jim skutečně nechutná (to sis tu doplnila ty, nechápu z čeho). A mám velké jedlíky, v podstatě neexistuje nic, co by vyloženě neměly rády. Kdybych ale vařila jen to, co jim chutná nejvíc, tak točím pět jídel s výživovou hodnotou nula nula prd.
No a co, tak bude, cas od casu nechám zkontrolobat, zda mu neco nechybi a pokud ne, tak o co jde. A jinak to, ze mas jedliky fakt neprameni z pristupu, ale z vnitrniho nastaveni.
Docetla jsem diskuzi a sla jsem pomazlit sveho starsiho syna, ze nic nelovi pred veceri v lednici, miluje moje varene jidlo, vzdycky pochvali, podekuje, odnese a namoci talir.
A pak jsme sla polibit manzela, ze toho meho „bastarda“ zivi, mysli na nej, kupuje, co ma rad.
Ja zase nikomu nic necpu, nelpim na teplych vecerich a sezeni u stolu v urcity cas, varim z toho, co mam. Jidlo nedramatizuju, s nikym se neperu u lednice. Sla jsem se poplacat pred zrcadlo ![]()
@terien píše:
Nech si svoje rozumy a dočti diskusi
Proč hned útok? Taky neútočím. Čtu dál, diskuse je dlouhá, jste tomu tady dneska daly ![]()
Ja na zaklade twto diskuze premyslim zda je v poradku ze muz si jen tak vzal banan a neeekl mi o tom a kdyz to videla mala tak si ho vzala taky.
Jlasir by to meli a napsat do tabulky. ![]()
@ludmilaadamkova píše:
Ja na zaklade twto diskuze premyslim zda je v poradku ze muz si jen tak vzal banan a neeekl mi o tom a kdyz to videla mala tak si ho vzala taky.Jlasir by to meli a napsat do tabulky.
Jako bez zeptání??
@j.a.n.i1 píše:
No a co, tak bude, cas od casu nechám zkontrolobat, zda mu neco nechybi a pokud ne, tak o co jde. A jinak to, ze mas jedliky fakt neprameni z pristupu, ale z vnitrniho nastaveni.
Takže ti přijde lepší řešit až případné následky špatného stravování, než se jim snažit nenásilnou cestou předejít?
Víš, já už jsem se totiž párkrát setkala s „nejedlíky“, jednoho jsem loni 14 dní hlídala. Prej jí jen suché přílohy, červenou zeleninu, Brumíka a pudink. Ano, to byly jeho top jídla. Nicméně úplně skvěle si pochutnal i na mojí rajské omáčce, rizotu a tisíci dalších věcech. Jenom rodiče už rezignovali, zvolili snadnější přístup „no a co, tak je takovej, každý máme něco“ a zcela zbytečně ho učili špatným stravovacím návykům. Nemysli si, že kdybych občas nepřinutila děti alespoň ochutnat něco, co jsem uvařila, tak budou jíst vše. Ani náhodou.
@unuděná píše:
Takže ti přijde lepší řešit až případné následky špatného stravování, než se jim snažit nenásilnou cestou předejít?
Víš, já už jsem se totiž párkrát setkala s „nejedlíky“, jednoho jsem loni 14 dní hlídala. Prej jí jen suché přílohy, červenou zeleninu, Brumíka a pudink. Ano, to byly jeho top jídla. Nicméně úplně skvěle si pochutnal i na mojí rajské omáčce, rizotu a tisíci dalších věcech. Jenom rodiče už rezignovali, zvolili snadnější přístup „no a co, tak je takovej, každý máme něco“ a zcela zbytečně ho učili špatným stravovacím návykům. Nemysli si, že kdybych občas nepřinutila děti alespoň ochutnat něco, co jsem uvařila, tak budou jíst vše. Ani náhodou.
Hele já mám nejedlika, když nad ním nestojím, tak nesni nic a pak by se šel dorazit nějakým tím brumikem apod, jenže u cizích on ji úplně ukázkově
i když jim dám mnou uvařené jídlo, co on doma nesni a ohřeje mu ho babička, tak u ní to sežere pomalu i s talířem, protoze u cizích chutná líp
já nutim taky aspoň ochutnat, akorát to nemá moc velký efekt, protože to ochutná a příště to nechce zas a dokud nad ním nestojím jak policajt, tak nic nesni.
@Kriss Tina píše:
Hele já mám nejedlika, když nad ním nestojím, tak nesni nic a pak by se šel dorazit nějakým tím brumikem apod, jenže u cizích on ji úplně ukázkověi když jim dám mnou uvařené jídlo, co on doma nesni a ohřeje mu ho babička, tak u ní to sežere pomalu i s talířem, protoze u cizích chutná líp
já nutim taky aspoň ochutnat, akorát to nemá moc velký efekt, protože to ochutná a příště to nechce zas a dokud nad ním nestojím jak policajt, tak nic nesni.
Já vím, beru v potaz, že před cizími se jí jinak, no-být to moje dítě, nechávám ho jíst před cizími častěji
![]()
A chceš snad říct, že jsi taky matka Herodeska, která své dítě nutí jíst něco, co mu nejede??
![]()
Příspěvek upraven 25.05.22 v 16:38
@unuděná To nesvědčí vůbec o ničem, jen potvrzuje skutečnost, že doma se děti chovají jinak než u cizích a ve školce a škole. To sis ještě nevšimla?
@ludmilaadamkova píše:
Ja na zaklade twto diskuze premyslim zda je v poradku ze muz si jen tak vzal banan a neeekl mi o tom a kdyz to videla mala tak si ho vzala taky.Jlasir by to meli a napsat do tabulky.
Není to v pořádku.
@VitaminC U nás se jede podle momentální situace. Původní plán byl stojíme k večeři oběd. Pak změna, udělám řecký salát. Výsledek? Dcera dovezla půlku foccacie, tak k ní jen nakrájím rajčata a je hotovo. Jen jsem na tom vydělala, mám oběd na zítra. Ovšem je možné, že večer si muž dá raději ten oběd, já celkem nic nebo jogurt a salát a foccaciu budeme mít zítra k obědu.
Příspěvek upraven 25.05.22 v 16:42
@inkakřivák píše:
@unuděná To nesvědčí vůbec o ničem, jen potvrzuje skutečnost, že doma se děti chovají jinak než u cizích a ve školce a škole. To sis ještě nevšimla?
Ano, ale pokud zvládne s chutí sníst rajskou u mě, není důvod, proč by tu stejnou rajskou nesnědlo doma. Takže tohle je přesně jeden z těch důvodů, kdy dítě do jídla „nutit“ - jelikož doma nejí z nějakého jiného důvodu, než že by nemělo hlad nebo mu to nechutnalo. Obvykle má spoustu jiných činností, které chce dělat a jídlo ho zdržuje
A přesně takovéhle děti jsou mnohem náchylnější na to, že jedí blbosti kolem.
@inkakřivák píše:
Není to v pořádku.
Taky si rikam naprosto zbytecne kupovat banany. Vzdycky je vsechny sni. Svaciny se beztak precenuji.
@inkakřivák píše:
@unuděná Tak teď jsi to jasné vysvětlila. Ono to sni. Haha.
No tak jde přeci o to zjistit, proč dítě něco nejí a něco s tím udělat, nemyslíš? Zvlášť, pokud nejí polovinu normálních jídel. Někdy pomůže jiná úprava, jindy předejít rozptylování, někdy hodně unavené děti nechtějí jíst, jindy vadí namočená příloha atd. atd. Já nejsem moc zastánce toho, že když se dítě nad něčím ofrňuje, tak to celé rodině vyřadím z jídelníčku ![]()