Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No nevím, já jsem emancipovaná a feministka, a právě proto bych si nepořídila dítě mimo manželství. Manželství řeší jednoduše spoustu právních věcí, které by se jinak musely ošetřovat jednotlivě.
Nehledě na to, že prostě dodává jistý společenský status. Asi by nemělo a snad to tak nebude navždy, ale zatím to tak prostě je.
@Ziuatanejo píše:
@carsaNo nevím, já jsem emancipovaná a feministka, a právě proto bych si nepořídila dítě mimo manželství. Manželství řeší jednoduše spoustu právních věcí, které by se jinak musely ošetřovat jednotlivě.
Nehledě na to, že prostě dodává jistý společenský status. Asi by nemělo a snad to tak nebude navždy, ale zatím to tak prostě je.
S prvním odstavcem bych souhlasila. Co se týče druhého, tak na můj společenský status má primární vliv mé vzdělání, má práce a snad především to, že jsem slušný člověk. Ale nemyslím, že bych v očích mých klientů stoupla tím, že jsem vdaná.
@Anonymní píše: Že bych přece jen změnila názor a vdala se, aby mnou ňáká Berusa přestala pohrdat a považovala nás za rodinu? 🤔… Eh, nope 😂Stejně tak mi přijdou legrační poznámky o tom, jak jsem určitě zatrpklá, protože si mne můj chlap nechce vzít. Jako on se do toho nehrne, ale kdybych na tom trvala, tak si mne vezme. Jenže já svatbu nechci a své důvody jsem tu rozebrala dost podrobně.
Je strašlivě zajímavý, že zatímco já a mně podobné svatbou a sezdanými lidmi nepohrdáme, nepovažujeme svatbu za “jenom papír” a ten akt jako takový naprosto neshazujeme (jen ho prostě nepovažujeme za řešení vhodné pro nás), takové Berusy a jim podobné mají pohrdání lidmi jako jsem já plnou hubu. Řeknete mi někdo, upřímně, co si tím kompenzujete?
(Anonym, protože už má původní zpověď na str. 10 byla velmi intimní a chci byt pomocí květiny s ní propojena)
Rodina nejste, ne? Tak co se čílíš?
A že jsi zatrpklá, to jsi řekla sama, takže to považuji za tvoji sebereflexi. ![]()
@ontarova.stara jasně, já to nikomu nevnucuju, ale takhle to vnímám - včetně toho postavení. Osobně vnímám, že k manželce se prostě lidé chovají jinak než k přítelkyni. Když přijde tvůj klient, jde za tebou, bez ohledu na tvůj status, tam to vliv nemá. Ale když jdeš pro dítě do školy, a jmenuješ se jinak?
Jasně, ty to třeba vůbec neřešíš. To je samozřejmě v pořádku. Nicméně já to vnímám, a řeším. To je taky v pořádku. Každý řešíme jiné věci ![]()
Komentář jsem psala, protože mi vadilo, že někdo psal, že odmítání manželství je důsledek emancipace. Protože já jakožto žena a feministka to mám přesně naopak. A znám i jiné takové (i když ne mnoho, protože feministek v ČR je jak sněhu na jižní Moravě).
@Ziuatanejo píše:
@ontarova.stara jasně, já to nikomu nevnucuju, ale takhle to vnímám - včetně toho postavení. Osobně vnímám, že k manželce se prostě lidé chovají jinak než k přítelkyni. Když přijde tvůj klient, jde za tebou, bez ohledu na tvůj status, tam to vliv nemá. Ale když jdeš pro dítě do školy, a jmenuješ se jinak?Jasně, ty to třeba vůbec neřešíš. To je samozřejmě v pořádku. Nicméně já to vnímám, a řeším. To je taky v pořádku. Každý řešíme jiné věci
Komentář jsem psala, protože mi vadilo, že někdo psal, že odmítání manželství je důsledek emancipace. Protože já jakožto žena a feministka to mám přesně naopak. A znám i jiné takové (i když ne mnoho, protože feministek v ČR je jak sněhu na jižní Moravě).
Co se stane, nevydají ti dítě, když máš jiné příjmení? Nebo pediatr neošetří nemanželské dítě? Nepustí neprovdanou těhotnou do porodnice? CO SE STANE? ![]()
Jiné příjmení dítěte nemá žádný dopad na praktický život. To jsou jen vaše projekce, že by měl.
@Mango_Lassi píše:
Co se stane, nevydají ti dítě, když máš jiné příjmení? Nebo pediatr neošetří nemanželské dítě? Nepustí neprovdanou těhotnou do porodnice? CO SE STANE?Jiné příjmení dítěte nemá žádný dopad na praktický život. To jsou jen vaše projekce, že by měl.
makam ve verejne sprave na ruznych mistech (zemepisne) uz hodne dlouho. Resi se to, u nas ve vztahu, kdo je rodic, komu muzeme poskytovat infomace. Nekdo se me v emailu na neco pta, nevim, ke komu ho priradit…
@Mango_Lassi píše:
Co se stane, nevydají ti dítě, když máš jiné příjmení? Nebo pediatr neošetří nemanželské dítě? Nepustí neprovdanou těhotnou do porodnice? CO SE STANE?Jiné příjmení dítěte nemá žádný dopad na praktický život. To jsou jen vaše projekce, že by měl.
Vdana sousedka si na Tebe bude ukazovat prstem?
Nic horsiho me nenapada.
@matkabagristy píše:
makam ve verejne sprave na ruznych mistech (zemepisne) uz hodne dlouho. Resi se to, u nas ve vztahu, kdo je rodic, komu muzeme poskytovat infomace. Nekdo se me v emailu na neco pta, nevim, ke komu ho priradit…
Já píšu v emailu jméno dítěte automaticky. „jsem maminka XY“.
V jednáních se státní správou mám zkušenost, že je potřeba popsat co nejvíc detailů, pokud možno vše rozepsat po bodech apod. ![]()
Nedělá mi to problém
@zoidberg píše:
Taky nepovažuji desítku pivo za alkohol, ale policajti bývají jiného názoru. No holt to každý vidíme jinak
Desítka je taková lepší sodovka. Ale výklad práva jak u desítky piva, tak u rodiny zní jasně. ![]()
@Mango_Lassi píše:
Já píšu v emailu jméno dítěte automaticky. „jsem maminka XY“.
V jednáních se státní správou mám zkušenost, že je potřeba popsat co nejvíc detailů, pokud možno vše rozepsat po bodech apod.
Nedělá mi to problém
jsi uvedomela sikula, ja to psat nemusim. Ale popsala jsem beznou realitu. V dobe corona distancni vyuky jsem si detektivni prace spocivajici v tom, s kym si vlastne dopisuji, uzila opravdu hodne.
@matkabagristy píše:
jsi uvedomela sikula, ja to psat nemusim. Ale popsala jsem beznou realitu. V dobe corona distancni vyuky jsem si detektivni prace spocivajici v tom, s kym si vlastne dopisuji, uzila opravdu hodne.
Věřím ti. Spousta matek je třeba rozvedených nebo znovu vdaných, proto těch příjmení může být víc anebo jsou odlišná.
A já taky neočekávám od lidí, se kterými nejsem v denním kontaktu, že jejich povinností je pamatovat si všechny detaily mého života, proto se jim to snažím ulehčit.
@j.a.n.i1 píše:
Já nic ošetřovat nepotřebuju, majetek mám vlastní a na to, abych nebyla odpovědná za případné dluhy toho, koho jsem si nevzala, nepotřebuju nic podepisovat. A děti mají otce v RL, takže ony mají případný sirotčí důchod ošetřený.
Tak pokud jste nic společného nebudovali, tak ok. Kromě toho jsem zmínila, že výjimky jsou, ale taky nepůsobíš zrovna sebejistě…
Co si tim kompenzuji?
, nektere jsou tu papezstejsi nez papez. Hlavne ty svobodne matky, ktere si pak nekdo vzal a ted maji pocit, ze jsou guru manzelskych svazku a maji patent na rozum.
Ja bych byla v klidu
Vetsina normalnich lidi opravdu nezkouma formalni stranku vztahu, u spoluzaku svych dcer ani netusim, kdo je v manzelstvi a kdo spolu „jen“ zije. Vztah je bud dobry nebo spatny, lhostejno, je-li nejak pravne vymezen.