Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@radka45 píše:
Jenže jednou děti přijdou do věku, kdy začnou řešit rozdílné příjmení jejich a maminky (příjmení mají většinou po otci). A co jim pak maminka řekne:„No víte, tatínek si mě nevzal?“
Že rodinu netvoří jméno?
Fakt nechápu, co na tom někteří mají. Našim harantům jsou tyhle věci zcela u zadele.
A jak, že si mě tatínek nevzal? Proč ne - já si tatínka nevzala ![]()
@Baba píše:
Že rodinu netvoří jméno?
Fakt nechápu, co na tom někteří mají. Našim harantům jsou tyhle věci zcela u zadele.
A jak, že si mě tatínek nevzal? Proč ne - já si tatínka nevzala
Asi jsem staromódní. Pro mě jedna rodina=jedno příjmení. Ale samozřejmě, každý To vidí jinak.
@radka45 píše:
Jenže jednou děti přijdou do věku, kdy začnou řešit rozdílné příjmení jejich a maminky (příjmení mají většinou po otci). A co jim pak maminka řekne:„No víte, tatínek si mě nevzal?“
Společně jsme se dohodli, že budete mít jméno po tatínkovi/po mamince (podle situace), jelikož v čechách narozdíl od jiných států 2 příjmení mít nemůžete ![]()
Tatínek si mě nevzal, protože ani jeden nepotřebujeme na naší lásku žádný papír, opět jsme se dohodli.
Tak třeba takto.Nebo:
Něchtěla jsem se vdávat, tak jsme se dohodli, že jméno budete mít po otci ![]()
@radka45 píše:
Asi jsem staromódní. Pro mě jedna rodina=jedno příjmení. Ale samozřejmě, každý To vidí jinak.
No jo jsi prostě ovlivněna nějakými stereotypy, ale rodinu tvoří lidé, kteří spolu sdílejí jednu domácnost, mají se rádi a mají spolu děti, nehledě na příjmení nebo pohlaví ![]()
@radka45 píše:
Jo, to vidi. Jestli se nekdy vdam, stejne si necham moje prijmeni. Muz ma jedno z tech beznych relativne cetnych prijmeni, ja takove, co tu ma jen 300 lidi a vsichni jsou mi pribuzni. A za ty roky jsem si na nej zvykla a jine nechci. Takze ja budu detem vysvetlovat jine prijmeni tak jako tak. Pokud se teda budou ptat. ![]()
@welovefashion píše:
No jo jsi prostě ovlivněna nějakými stereotypy, ale rodinu tvoří lidé, kteří spolu sdílejí jednu domácnost, mají se rádi a mají spolu děti, nehledě na příjmení nebo pohlaví
bratranci, rodiče a prarodiče atd. to nejsou rodina, jo? Protože domácnost nesdílejí
@PaníBovaryová píše:
bratranci, rodiče a prarodiče atd. to nejsou rodina, jo? Protože domácnost nesdílejí
OK, jasně, že jsou, brala jsem tu nejužší rodinu, ale samozřejmě babičky, dědové, i bratranci ze 4.kolena jsou rodina ![]()
@radka45 píše:
Maminka jim řekne, že ona má příjmení po svém tatínkovi a oni taky po svém… co na tom hledáš za složitosti ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Maminka jim řekne, že ona má příjmení po svém tatínkovi a oni taky po svém… co na tom hledáš za složitosti
No jasně, vždyť je to vlastně všechno strašně jednoduché. Á pak přijdou do školky, nebo do školy a zjistí, že ostatní děti To mají jinak. Tak nějak to probíhalo u známých.
@radka45 píše:
No jasně, vždyť je to vlastně všechno strašně jednoduché. Á pak přijdou do školky, nebo do školy a zjistí, že ostatní děti To mají jinak. Tak nějak to probíhalo u známých.
No, přesněji řečeno zjistí, že to má půlka dětí jinak… a možná tam bude i nějaké jehož sourozenec se jmenuje taky jinak a co jako s tím? Pak tam taky budou děti, co žijí jen s mámou, protože táta odešel, možná nějaké jen s tátou, protože máma umřela a někdo ve střídavé péči, co je některé dny s mámou a jiné s tátou… Děláš z toho zbytečnou kovbojku, pokud jim tenhle stereotyp nebude nikdo vtloukat do hlavy, tak jim na tom nic divného nepřijde, max smutného, u těch co toho rodiče nemají.
Příspěvek upraven 25.08.20 v 21:42
@radka45 píše:
A dál? Nějak nechápu, proč by zrovna tohle měli řešit. Nezajímavé téma pro děti. A navíc spousta lidí si svoje jméno nechává.
Je to jednoduché - rodinu nedělají stejná jména.
@Anonymní píše:
Chci se zeptat, jaký máte názor na dítě bez manželství? Když si dva udělají dítě, ale nejsou vzatí popřípadě to ani neplánují…
kdyby to bylo technicky možny pořídim si dítě bez chlapa uplne ![]()
@j.a.n.i1 píše:
No, přesněji řečeno zjistí, že to má půlka dětí jinak… a možná tam bude i nějaké jehož sourozenec se jmenuje taky jinak a co jako s tím? Pak tam taky budou děti, co žijí jen s mámou, protože táta odešel, možná nějaké jen s tátou, protože máma umřela a někdo ve střídavé péči, co je některé dny s mámou a jiné s tátou… Děláš z toho zbytečnou kovbojku, pokud jim tenhle stereotyp nebude nikdo vtloukat do hlavy, tak jim na tom nic divného nepřijde, max smutného, u těch co toho rodiče nemají.Příspěvek upraven 25.08.20 v 21:42
Hm. Asi z toho dělám kovbojku. Asi se pak nemůžu divit, když si nevěsta bere sama sebe, na světě máme x pohlaví, většina se přizpůsobuje menšině atd. Na hlavu postavené, ale asi je to nová doba.
@radka45 píše:
Vy se jmenujete po svém tatínkovi a já po tom svém
Žádný problém. A já mám v okolí několik žen co jsou vdané, ale příjmení si svatbou nezměnily ani nemají dvě.
Ty to vysvětlí jak?
@Netopirek píše:
Vy se jmenujete po svém tatínkovi a já po tom svémŽádný problém. A já mám v okolí několik žen co jsou vdané, ale příjmení si svatbou nezměnily ani nemají dvě.
Ty to vysvětlí jak?
Určitě To vysvětlí jiným způsobem, než tak, že si je tatínek nechtěl vzít